Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 1 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - Rol yapma oyunlarına bakıÅ? açısı - Steve Ja
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

Rol yapma oyunlarına bakıÅ? açısı - Steve Ja View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    Androner
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Thu Aug 28, 2008 11:27 pm Reply with quoteBack to top

Steve Jackson Games, Gurps ile rol yapma oyunlarına farklı bir bakıÅ? açısı sunuyor.

Gurps dünyalarının anlatıldıÄ?ı settinglerde bile rpg olayına geniÅ? açıdan bakmayı baÅ?armıÅ?tır.

Gurps'un temel setting'i olan Infinite Worlds kitabı, 211. sayfasına kadar kendi infinite worlds dünyalarını bize anlatır. Dostları, düÅ?manları ve çok sayıdaki gezegenleriyle tam bir setting oluÅ?turmuÅ?tur.

Fakat 212. sayfayı açtıÄ?ımızda bambaÅ?ka bir Å?eyle karÅ?ılaÅ?ırız "Alternate Infinities".
    Steve Jackson, 211 sayfa boyunca anlatılan setting'i adeta bir kenara koyar. ve "bakın biz o kadar infinite worlds yazdık ama isterseniz böyle bir Å?ey de olabilir" der. Açıkçası ben bunu fark ettiÄ?imde çok Å?aÅ?ırmıÅ?tım. Ã?ünkü Å?imdiye kadarki rpg hayatımda böyle bir bakıÅ? açısıyla karÅ?ılaÅ?madım.

Gurps Rpg'ye deÄ?iÅ?ik ve analiz edici bir Å?ekilde bakıyor. Ã?rneÄ?in Infinite Worlds de Infinity'nin düÅ?manlarını incelerken Centrumdan bahsediyor. Centrum'un tarihi farklı elbet, ama esas önemli olan yani Centrum'u infinity'e düÅ?man kılan, onların hayata bakıÅ? açıları. Bu bakıÅ? açısı ve motivasyonları, onları infinity ile sadece çıkarları çatıÅ?an bir rakip olmaktan çıkarıp, karakterli ve derinliÄ?e sahiip bir düÅ?man haline getiriyor.

Centrum'u tanıtırken, sayfada gördüÄ?ümüz "Centrum Dark Centrum Light" kutucuÄ?unda ise, Centrum ile Infinity'nin farklı bakıÅ? açılarına sahip olsalar bile daha tehlikeli bir düÅ?mana karÅ?ı oluÅ?turdukları birlikteliÄ?i anlatan bir senaryo yazılabileceÄ?i belirtilir ve bununla ilgili bazı hikaye konuları serpiÅ?tirir.

Ayrıca Kitapta genel olarak infinity unlimited'ın Å?irket yapısından ve oyuncu karakterleri olarak düÅ?ünülen infinity ajanlardan bahseder. Fakat campaign hakkında detaylı bilgi verilen kısımda böyle bir zorlama olmadıÄ?ını, oyuncuların isterse centrum tarafında, istersen kaçakçı vs oynayabileceÄ?ini söyler. bu konuyla ilgili olarak da yönlendirmede bulunur.

Ayrıca Infinite Campaigns kısmında bir infinity oyununun nasıl olabileceÄ?ini, ne gibi etkenlerden oluÅ?abileceÄ?inden bahseder. Kısaca setting'in ruhuna deÄ?inir. ama bu ruh katı ve deÄ?iÅ?mez deÄ?il, gm tarafından deÄ?iÅ?tirilebilir bir durumdadır. gene kitabın içinde deÄ?iÅ?kenlik ile ilgili ipuçları verilir.

Fantasy kitabında ise Fantasy çeÅ?itlerinden bahsedilir. Low Fantasy, High Fantasy, Light Fantasy, Dark Fantasy, Sword and Sorcery, fantasy'e yakın türler gibi.
    Bu kitapta da fantasy öÄ?elerini, büyü, doÄ?aüstü yaratıklar, dünyalar, tarihler, mekanlar ve hikaye yapıları gibi gm'lerin senaryolarını yazmalarında yardımcı olacak yön gösterici yazılar mevcuttur. Kitabı gurps'tan tamamen hariç düÅ?ünüp okuyabilir, ve kendi fantasy dünyanızı oluÅ?turmakta rahatlıkla kullanabilirsiniz. Burada da Steve Jackson, fantasy roleplaying'in gurps'a özgü hale getirmeye çalıÅ?mak ya da "gurps'ta fantasy nasıl olur?"u anlatmaktan çok yetiÅ?mekte olan yeni nesil gm'lere öÄ?retici bir kaynak sunmuÅ? oluyor.

Steve Jackson, rpg'ye getirmiÅ? olduÄ?u bu bakıÅ? açısıyla gerçekten onun geliÅ?imine ve kalitesinin yükselmesine çok ciddi bir katkıda bulunmuÅ? oluyor.
    Yılların bana vermiÅ? olduÄ?u rpg deneyimime raÄ?men beni Å?aÅ?ırtan ve etkileyen bir bakıÅ? açısına sahip oldukları ve beni rpg hakkında tekrar tekrar heyecanlandırdıkları için Steve Jackson games'i tebrik ediyorum.
    Back to top View user's profileSend private messageSend e-mailMSN MessengerICQ Number
    Dura
    Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Fri Mar 27, 2009 10:05 pm Reply with quoteBack to top

hmm.. alâ..
    bu iÅ? ilginçleÅ?meye baÅ?ladı..

Forum Yöneticisi

PostPosted: Sat Mar 28, 2009 9:29 pm Reply with quoteBack to top

Steve Jackson Games'in en beÄ?endiÄ?im yanı eÄ?lendirici olması, ciddiyet gibi bir amaçları yok ama eminim ciddi olmak isteseler de çok iyi olurlardı.

Steve Jackson Games'in baÅ?arılarının devamını diliyorum, Türkiye'deki MIB sayıları kaç oldu acaba?

Kullanıcı
    Kullanıcı

PostPosted: Sat Mar 28, 2009 10:46 pm Reply with quoteBack to top

MIB sayısı sanıyorum Å?u an 8. Biri süper deaktif, haber bile alınamıyor. Dolayısıyla 7 sayılabilir.
    Bir de örneÄ?in GURPS bir hayli ciddi bir oyun. DoÄ?ru SJG'nin aÅ?aÄ?ı yukarı tüm kutu ve kart oyunları (car wars, ogre filan hariç misal) gayri ciddi. Ama istisnaları var. Bu gayri ciddi imajının arkasında da sanıyorum Munchkin'in ciddi bir etkisi var.

Ehm... Ne diyorduk? SJG oyunlarını oynayın, oynatın Smile

Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum