Modules
  • Ana Sayfa
  • AvantGo
  • Downloads
  • FAQ
  • Feedback
  • Forums
  • Journal
  • Private Messages
  • Recommend Us
  • Search
  • Statistics
  • Stories Archive
  • Submit News
  • Surveys
  • Top 10
  • Topics
  • Web Links
  • Your Account

• Who's Online
    Şu an sitede, 1 ziyaretçi ve 0 üye bulunuyor.

Henüz üye değilseniz, Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Languages
    Site Lisanını Seçin

FrpWorld.Com :: View topic - Folklorik Fantazi
    Forum FAQ  |  Search  |  Memberlist  |  Usergroups   |  Register   |  Profile  |  Private Messages  |  Log in

Folklorik Fantazi View next topic
    View previous topic
    Post new topicReply to topic
    Author Message
    Lugtarias
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Wed Apr 29, 2009 8:32 am Reply with quoteBack to top

Fantastik Kurgu okurları olarak, okuduÄ?umuz eserlerin bizim dünyamıza ait olan kültürlerden esinlenerek, bizim dünyamıza ait mitler kullanılarak oluÅ?turulmasını nasıl buluyoruz?

Dünya tarihinde mevcut olan folklorik ögelerden olabildiÄ?ince sıyrılmıÅ?, baÄ?ımsız bir fantastik kurguyu mu tercih ederiz? Yoksa tam tersine, iyi harmanlanmıÅ? kültürel esintiler içeren fantastik kurguyu mu?

David Eddings'in Elenium'un da OrtaçaÄ? Avrupa kültürü iyi yansır. M. Zimmer Bradley'in Avalon'un Sisleri dörtlemesi tamamıyla Arthur dönemi Britanyasında geçen fantastik bir seridir. Conan serileri antikçaÄ? üzerine kurgulardır. Bunların yanında Yüzüklerin Efendisi, Ejderha MızraÄ?ı, Karakılıç gibi seriler kısmen daha baÄ?ıntısızlardır bizim dünyamızın folklorik ögelerine...

Sizin için hangisi, neden makbuldür? =)

Site Admin
    Site Admin

PostPosted: Wed Apr 29, 2009 8:54 am Reply with quoteBack to top

ASlında haticeye deÄ?il neticeye bakıyorum biraz.

Yani sonuçta okuduÄ?um Å?eyin beni heyecanlandırması lazım. Bunu bu dünya ait öÄ?eler kullanmadan yapmak çok güç. Bazı noktalarda imkansız bir yerlerden esinlenmek gerek...

DiÄ?er taraftan esinlenmeye baÅ?ladıÄ?ımızda esinlenecek Å?eyler zaten beli. Dönüp dolaÅ?ıp efsanelere dayanıyor. Ã?oÄ?u bir zamanlar insanların gerçek olduÄ?una inandıÄ?ı Å?eyler.Bitoloji ve hikayeler. Bunun da "araklama" olarak anlaÅ?ılma gibi bir riski var. Anahtar nokta iyi harmanlayabilmek sanırım.

Yani dünyadaki öÄ?leleri kullanmak bir yerde kaçınılmaz. Ejderha mızraÄ?ı bile adından anlaÅ?ılabileceÄ?i gibi "ejderha" temasını bolca içerir ejderha da dünya mitlerinden. Ã?in mitolojisinde çokça kullanılıyor her kültürün ejderha anlayıÅ?ı da farklı. Sonra içindeki Å?övalyeler yine orta çaÄ?daki Å?övalyelik kavramının farklı bir versiyonu...

BaÅ?ka ne söyleyeyim. Yüzüklerin efendisi dünyamızdan baÄ?ımsız gibi görünebilir ilk bakıÅ?ta.Fakat ingilizlerin kendine ait bir mitolojisi olmadıÄ?ından tolkien bir nevi ingiliz mitolojisi yazmıÅ?. Hatta cücelerin çoÄ?u ölüyor, elfler diyarı terk ediyor ve geride insan egemen bir dünya kalıyor. Neredeyse bir Å?ekilde günümüze baÄ?lamıÅ?. Bunun yanında tolkienin zihnindeki elf kavramının zaten kuzey mitolojisinde yer alan yine "üstün bir ırk" olduÄ?ununu söylesem... Ya da cücelerin tipinin ve yaÅ?ayıÅ?ının yine kuzey avrupa ahalisine benzediÄ?i de açık. Ayrıca Tolkien kendisi de Gandalf'ı Tanrı Odin'in yer yüzüne inmiÅ? Å?ekli olarak betimlediÄ?ini söylemiÅ?.

Yani kültürel öÄ?elerden kaçıÅ? pek yok bence. Yeni bir Å?eyler üretilebilir tabi ki. Ã?retilmelidir de. Ama bir yerde bir Å?eylerden beslenmek lazım Yaratıcılık hiçbir Å?eyden bir Å?ey yaratmak deÄ?il. Olanlar arasında güzel baÄ?lantı kurup harmanlayarak yeni bir Å?eyler ortaya koymak bence daha çok...

Hatta biz frp ve fantastik edebiyatla ilgilenen kiÅ?iler olarak kendi kültürümüzden yeterince beslenemiyoruz bence. Aslında bu konuda tutucu sayılmam. Klasik anlamda bir "paladin" ya da "Å?övalye" konseptini reddetmem. Ama bunları kullanmanın yanında kendi kültürümüzden kendi hikayelerimizden de birÅ?eyler katabilmemiz çok güzelleÅ?tirirdi.

Bilgisayar oyunu alanında "Hükümran Senfoni" projesi durdurulmasaydı güzel bir örnek sergileyebilirdi belki. Kerem beyit de aslında bu alanda baÅ?arılı çizimler yapıyor sanırm. Neyse çok konuÅ?tum susayım artık =)

SacoKhan
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Wed Apr 29, 2009 9:06 am Reply with quoteBack to top

Kendi kültürümüzü araplarınkiyle karıÅ?tırmadan çok güzel Å?eyler çıkartılabilir aslında, marjinal bir kültürümüz var ve köklü hakikaten de taa hunlara kadar dönecek olursak. ki dünyaya doÄ?ru dürüst tanıtabilmiÅ? bile deÄ?iliz.

konunun sorusuna gelecek olursak, eÄ?er düzgün bir biçimde kendi hayallerini harmanlayabilmiÅ?se yapan kiÅ?i benim için kafidir, istediÄ?i kadar esinlenebilir. çünkü o eser tadından yenmez:) öncekilere göre insanların hoÅ?una gidebilecek ne gibi bir farklılıÄ?ı olduÄ?u önemlidir, eÄ?er cidden heyecanlandırıcı bir farklılıÄ?ı varsa istediÄ?i kadar esinlenebilir hatta çalabilir her Å?ey serbest Smile

Forum Yöneticisi

PostPosted: Thu Apr 30, 2009 3:45 am Reply with quoteBack to top

Kesinlikle katılıyorum SacoKhan. Hunlara, Ä°skitlere inilecek olursa mükemmel mitler harmanlanabilir. Ã?zellikle antik kültürümüz fantastik kurgu için oldukça elveriÅ?li.

Efla, Yüzüklerin Efendisi ve Ejderha MızraÄ?ından bahsederken 'kısmen' tabirini kullandım bende zira cüceler, elfler, kuzey avrupa ahalisi ve ejderhalar durumu epey açık =) Ne bileyim.. Star Wars gibi en baÄ?ını koparmıÅ? kurgularda bile esinlenmeler kaçınılmaz. Ama Å?öyle de bir ütopya olup olamayacaÄ?ını tartıÅ?mak eÄ?lenceli geliyor: Bizim dünyamıza tamamen baÄ?sız olup, baÄ?lı olanların iyi harmanlanmıÅ?ları kadar zevk verebilecek bir krgu nasıl olurdu

Site Ã?izeri

PostPosted: Thu Apr 30, 2009 10:51 am Reply with quoteBack to top

Ben de ikinize katılıyorum. Ä°skitlerin ne kadar Türk olduÄ?u tartıÅ?ılır; ama özellikle Orta Asya kültürümüz fantastik öykülere çok uygun. Neyse denilenleri tekrar etmek istemiyorum.

Orta Asya'dan bahsettiniz, ilgi alanlarımdan birine deÄ?indiniz.. Very Happy Bu konuda bir çizdiÄ?imi paylaÅ?mak istedim.. Bundan daha üstün bir çalıÅ?ma daha çıkaramadım. Buradaki galeriye de koymuÅ?tum bu resmi, bakan bilir...

http://fc03.deviantart.com/fs21/f/2007/239/2/3/Female_Turkish_Warrior_by_Egek.jpg

Ayrıca bu çizimde de Türk motifleri kullanmaya çalıÅ?tım. Bazılarını referanslardan baktım, bazılarını da yorumladım tabii ki.

http://fc05.deviantart.com/fs31/f/2008/200/9/d/Black_an___White_Beauty_by_Egek.jpg

Anlatmak istediÄ?im, istersek o Avrupalılardan daha havalı(!) iÅ?ler çıkarabiliriz. Ä°Å?lenmeye çok uygun zenginlikte tarihimiz var. Ã?oÄ?u fantastik roman da (ki benden iyi bilirsiniz) alttan alttan Avrupa kültüründen beslenir. Biz de SacoKhan'ın dediÄ?i gibi yabancı elementleri ayıklıyarak saf Türk özünden beslenebiliriz. Dünya da bu müthiÅ? kültürden daha fazla yoksun kalmasın Very Happy Ã?zellikle yabancılar bu ilk resmime çok övgüler söylüyorlar, ki ben çok baÅ?arılı bir çizer deÄ?ilim. Ã?zenle yapılan her iÅ? tutar bence. Bu sitede o tarz iÅ?lere soyunulursa benim de tuzum olsun isterim.

Forum Yöneticisi

PostPosted: Thu Apr 30, 2009 11:18 am Reply with quoteBack to top

Resimlerin çok hoÅ? olmuÅ?, tebrik ettim, ben mesela çizim yeteneÄ?ime güvenirim ama asla doÄ?ru dürüst bir projeye baÅ?layabilmiÅ? deÄ?ilim, hatta iki üç senedir köreldim diyebilirim. KeÅ?ke yardımcı olabilsem...

Kültürümüzü kendimiz bile pek tanımıyoruz, önce kendi içimizde tanıtmamız lazım. Aslında bunu bu sitede de gerçekleÅ?tirebiliriz, sanırım bir aralar öyle Å?eyler vardı bazı baÅ?lıklarda, tekrar canlandırabiliriz...

Forum Yöneticisi

PostPosted: Fri May 01, 2009 12:41 am Reply with quoteBack to top

Hem fantastik kurguya hem Orta-Asya kültürüne ilgili olan birkaç kiÅ?i olmamız bile güzel bir durum. Türk Mitolojisiyle ilgili yazı yazılabilir belki siteye? Denemeler belki? Possessed'in çizimleri çok güzel zaten. KeÅ?ke bende çizip yollayabilsem Efla'ya, galeriye koyması için =) Ama Orta-Asya'da geçen birkaç öyküm var. Yollayabilirim biraz düzeltmeden sonra ocakbaÅ?ına.

Bu arada Ä°skitlerin ne kadar Türk olduÄ?u tartıÅ?ılır haklısın Possessed. Ama bence tartıÅ?manın sonucunda Türk oldukları görüÅ?üne varılır. Ã?ok defa tartıÅ?malara girdim bununla ilgili. Kendi çapımda dilbilimsel, kültürel, tarihsel bir takım araÅ?tırmalar yaptım.

Kanıt niteliÄ?inde birkaç örnek vermek isterim:

-Kül Tigin, sanıyorum 7. yüzyılda(tarihten emin deÄ?ilim) Türk ipeÄ?inin pazarına izin verilmesi için Bizan kıralı Justiyen'e bir heyet gönderir. Heyetin krala takdim ettiÄ?i mektupların Ä°skitçe olduÄ?unu tarihçi Menander ifade eder...

- Pazırık Halısı, Altaylarda Pazırık Qurgan'ından (Qurgan=Oq Uruqun=Oq kiÅ?isi mezarı / Bu oq, Oqhuz(OÄ?uz) adındaki Oq'tur.) çıkmıÅ?tır. Tarihinin -IV. -III. yy'lar olduÄ?u belirlenmiÅ?tir. Batılı tarihçilerin büyük çoÄ?unluÄ?unca, Ä°skitlerin Ä°ran kökenli oldukları kabul edilmiÅ? olduÄ?undan, Pazırık halısı Ä°ran sanatına mal edilmiÅ?tir. Halbuki halının ortasında 24, iç çerevesinde 62 adet Türk Damgası vardır. Bu damgalar Orhun alfabesinin oluÅ?um sürecinde MoÄ?olistan, Kazakistan, Kırgızistan kaya üstü yazmalarında görülen damgalardır.

-J.D. Groysen Geschicte, Alexanders der Grossen adlı kitabında Ä°skenderin bugünkü Leninabad yöresinde bulunan, eski adıyla Sir-i Derya'yı geçmeye çalıÅ?ırken Ä°skitlerle karÅ?ılaÅ?masını anlatır. Bir anlamda Eski Yunan tarihçilerinin anlattıklarını tekrar eder. Ve Å?öyle der: Ä°skit güruhu karÅ?ı sahilde toplanmıÅ?tı(suyun öte yanı). SavaÅ?a davet eder gibi ok atıyor, caka satıyor, gürültü ediyorlardı. DiÄ?erleri heralde savaÅ?ı göze alamazlardı. EÄ?er cesaret ederlerse Farslar ile Ã?öl(Bozkır) oÄ?ulları arasındaki farkı anlamıÅ? olacaklardı. Burada anlatılan sefer Türk destanlarında geçer. Ä°skender'i suyun ötesinde bekleyenler bizim söylencelerimizde bizizdir. Yani Türklerdir. Sanıyorum, buradan eski Yunan'da birçok Türk boyunun Ä°skit diye adlandırıldıÄ?ı bir kere daha anlaÅ?ılıyor...

Fazla zamanım kalmadı ama Å?unu da söylemek istiyorum, ölü bir dil kabul edilen Ä°skitçeyle, yine ölü bir dil olduÄ?u ifade edilen Asya Hun dili muazzam bir benzerlik gösterir. Ki bu Hunca, Göktürkçe'nin temelini oluÅ?turur. Göktürkçe'de çaÄ?daÅ? Türk lehçelerinin hepsinin temelini oluÅ?turur...

Forum Yöneticisi

PostPosted: Fri May 01, 2009 3:23 pm Reply with quoteBack to top

Kendi kültürümüzün zengin olduÄ?una sonuna kadar katılıyorum.

Ama sadece kendi kültürümüzle sınırlı kalmayıp farklı halk kültürleri ve farklı bakıÅ? açılarını öÄ?renmenin de bize daha iyi eserler üretmek için katkı saÄ?layacaÄ?ını düÅ?ünüyorum. Elbette sadece Avrupa deÄ?il. Ã?in Japon, Hindistan, Antik Mezopotamya, Mısır, Afrika, Aztek, Kızılderili.... Hepsinin bence insanın ufkunu açıcı yanları var....

Kısacası olabildiÄ?ince farklı halkların ürettiÄ?i binbir farklı edebiyat bizlere bir Å?eyler katabilir.

Yazmayı düÅ?ündüÄ?ümüzde elbette yaÅ?adıÄ?ımız Dünyada geçen bir öykü de yaratabiliriz.

Aklımıza bambaÅ?ka bir Dünyanın hayali de gelebilir. BambaÅ?ka bir Dünyanın hayali aklımızda canlanıyorsa elbette o Dünyayı yazmalıyız. Bu Dünya biz fark etmesek de elbette yaÅ?adıÄ?ımız Dünyadan esinlenerek oluÅ?muÅ? olacak... Ancak gerektiÄ?inde yine bu Dünyadan esinlenerek oluÅ?sa da baÅ?ka bir Dünyadan bakmak ilginç olabiliyor.

Lugtarias
    Forum Yöneticisi

PostPosted: Fri May 01, 2009 7:41 pm Reply with quoteBack to top

Kesinlikle her kültürün insanın ufkunu açıcı yanları var. Ama belki de kendi öz kültürümüzün unutulmaya yüz tutmuÅ? hale gelmiÅ? olması, bizi kendi kültürümüz üzerine kurgu oluÅ?turarak edebiyat yapmaya bu denli sevk ediyor. Bence de farklı halkların oluÅ?turduÄ?u binbir farklı edebiyat bize birÅ?eyler katar ama bunlardan önce kendi kültürümüzün katacaklarını almalıyız. Kendi kültürümüzün edebi anlamda bize katacaklarını aldıktan ve kendi kültürümüzü kullanarak da edebi anlamda büyük iÅ?ler yapabileceÄ?imizi kanıtladıktan sonra bu binbir farklı edebiyatın, kültürün katacaklarına yönelinmeli.

Å?unu da gerçekten merak ediyorum, belki bir ütopya bilmiyorum ama... YaÅ?adıÄ?ımız dünyadan tamamen kopuk, hiç esinlenme barındırmayan bir fantastik kurgu, bilim kurgu eseri yazılabilir miydi acaba? Sanıyorum ki yazılamaz. Ama nasıl olurdu diye bir düÅ?ünmek bile insanı uÄ?raÅ?tırıyor...

Forum Yöneticisi

PostPosted: Mon May 04, 2009 8:42 am Reply with quoteBack to top

Yaratılabilir hatta Å?öyle baÅ?lanabilir. Bir gezegen düÅ?ünün... Nasıl bir yıldızı olsun... Boyu ne olsun? Nasıl bir iklimi ve yapısı olsun? Nasıl canlılar yaÅ?asın üzerinde...

Veya sadece farklı bir ülke düÅ?ünün Å?eklinde de olabilir. Ya da bambaÅ?ka kuralları olan bir evren düÅ?ünün Å?eklinde...

Ancak kurulan Dünya illa ki yaÅ?adıÄ?ımız hayattan esinlenilecekti.

Tolken mesela bildiÄ?im kadarı ile birçok yazıda kurduÄ?u Evrenin bu Evreni tasvir etmediÄ?ini anlatmıÅ?tı. Muhtemelen de gerçekten de bilerek bir benzerlik yaratmaya çalıÅ?mamıÅ?tır.

Ancak bence yarattıÄ?ı ırkların pek çoÄ?u zihninde Dünyadaki farklı ülkelerin halklarını yansıtıyor. Bir parça da efsaneleri...

Ama ne olursa olsun hayal etmek güzeldir.

Possessed
    Site Ã?izeri

PostPosted: Mon May 04, 2009 10:19 pm Reply with quoteBack to top

Firble wrote:
    Ama sadece kendi kültürümüzle sınırlı kalmayıp farklı halk kültürleri ve farklı bakıÅ? açılarını öÄ?renmenin de bize daha iyi eserler üretmek için katkı saÄ?layacaÄ?ını düÅ?ünüyorum. Elbette sadece Avrupa deÄ?il. Ã?in Japon, Hindistan, Antik Mezopotamya, Mısır, Afrika, Aztek, Kızılderili.... Hepsinin bence insanın ufkunu açıcı yanları var....

Firble, haklısın ve ben de buna katılıyorum da zaten Å?u ana kadar bu süregelmemiÅ? midir? Sürekli hep Avrupa ve Asya'nın belirli medeniyetleri esin kaynaÄ?ı olmaktadır. Ama neden bu medeniyetler arasında Türk medeniyeti/mitolojisi/kültürü olmasın? Bu konuda doÄ?ru düzgün kaç eser gösterirsiniz bana? En basitinden adam gibi bir Gelibolu Destanı filmimiz yok. Å?öyle Hollywood'a taÅ? çıkaracak bir savaÅ? filmi hak etmiyor mu Gelibolu? Bir devrin battıÄ?ı yer orası, ölmeden mezara konulanların yeri, askerin yaÅ?am süresinin 3 dakikayı geçemediÄ?i bir Å?avaÅ?.

Herhalde dünya üzerindeki en az milliyetçi, en hoÅ?görülü, en mütevazı ırk Türkler... Amerikan filmlerini izleyip "Amerikalılar çok milliyetçi" diyeceÄ?imize biz de aynı Å?ekilde iÅ?ler yaparak yarıÅ?malıyız bence. (ya ben neden filmlere kaydım Very Happy tüm sanat dallarından bahsetmek istiyorum, öyle deÄ?erlendirin dediklerimi Smile)

---

Quote:
    Å?unu da gerçekten merak ediyorum, belki bir ütopya bilmiyorum ama... YaÅ?adıÄ?ımız dünyadan tamamen kopuk, hiç esinlenme barındırmayan bir fantastik kurgu, bilim kurgu eseri yazılabilir miydi acaba? Sanıyorum ki yazılamaz. Ama nasıl olurdu diye bir düÅ?ünmek bile insanı uÄ?raÅ?tırıyor...

Bence dünya kültüründen kopuk tamamen farklı bir öykü olamaz. Olursa da okunamaz. Hiçbir Å?ey anlaÅ?ılmaz çünkü. Biz olayları dünya gözünden deÄ?erlendiriyoruz. Bir öykü baÅ?ka bir gezegende geçse bile o gezegen dünyadan esinlenerek yaratılmıÅ? bir gezegen olacaktır.

Ã?topya da insana göre mükemmel olan yerdir. EÄ?er dünyadan tamamen kopuk bir ütopya tasarlanırsa bence ütopya olmaz. (Aslında çoÄ?u esere de bakarsak ütopyalar distopyaya dönüÅ?ür. Ä°nsan için mükemmel bir yer olamaz, çünkü insan mükemmel deÄ?ildir. Mükemmellik için konulan kurallar insanı makineleÅ?tirir ve bu da insan doÄ?asına aykırıdır. Gerçi bu komple ayrı bir tartıÅ?ma konusu tabii...)

Forum Yöneticisi

PostPosted: Tue May 05, 2009 3:16 pm Reply with quoteBack to top

KardeÅ?, Gelibolu'nun bir filmi var. Ä°ngilizlerin çektiÄ?i bir film. Bilmiyorum bizim yaptıÄ?ımız bir film de var mıdır? Benim bildiÄ?im yok...

Mesele zaten bence özellikle tarihi filmler ve de bilimkurgu filmleri açısından sinemamızın dar olması idi. En azından 90lardan önce çekilmiÅ? benim çok severek tarih filmi hatırladıÄ?ım kadarı ile yok.

Bana mesele etkiliyici edebiyat ve sanat ürünleri çıkarmak gibi geliyor. Bunu baÅ?ardıÄ?ımız zaman zaten kendi kültürümüz de kendiliÄ?inden tanınır diye düÅ?ünüyorum. Ã?ünkü zaten bizim eninde sonunda en çok etkileneceÄ?imiz yaratacaÄ?ımız sanat eserlerinin en çok esinleneceÄ?i kültür bizim kültürümüzdür.

Post new topicReply to topic

Jump to:   

View next topic
    View previous topic
    You cannot post new topics in this forum
    You cannot reply to topics in this forum
    You cannot edit your posts in this forum
    You cannot delete your posts in this forum
    You cannot vote in polls in this forum