ArkadaÅ?lar, yaklaÅ?ık iki haftadır aklımda ancak Å?imdi yazabildim. Sanırım, sitedeki arkadaÅ?ların çoÄ?u üniversiteden geçmiÅ?tir ya da geçecektir. Ama sınırlı bir bölüm benim bu sene baÅ?ladıÄ?ım gibi yola devam edecektir. Eh bir defa yola devam ettiÄ?iniz zaman, aynı anda hem üniversite sıralarında öÄ?renci olduÄ?unuz, ödev verdiÄ?iniz sınava girdiÄ?iniz, hem de derslere girebildiÄ?iniz, sınav kontrol edebildiÄ?iniz bir safha var. Bu safhaya, aslında ilk gün bize üniversiteyi tanıtan hoca, iki Dünyanın arasında olmak gibi bir Å?ey demiÅ?ti.
Açıkçası benim üniversitede okuduÄ?um yıllar boyunca, asistanların içinde birkaç kiÅ?i dıÅ?ında çoÄ?undan pek hoÅ?lanmazdık. Gerçi Türkiyedeki üniversite bölümlerinin çoÄ?unda sanıyorum asistanlarla çok az yüz yüze geliniyor, en azından mühendislikte, son senenin öncesinde ancak deneylerde yüzyüze geliniyordu. Bu da onların öncelikli iÅ?ini sınavları ve ödevleri kontrol etmek yapıyor ki bu da en berbat iÅ? kesinlikle...
Ben de birkaç deneyimimi buraya yazayım dedim. Bu sene ben de derslere girmiyorum. Ama sınav kontrol ediyorum. Aslında birini bir hafta önce kontrol etmeyi bitirdim. Sınavı kontrol ederken ne hissettiÄ?imi de yazayım dedim.
Ã?ncelikle benim için düÅ?ük not vermek zordu. Ã?zellikle hayatı boyunca kimi zaman düÅ?ük notlar almıÅ?, kimi zaman da üniversitede bazı derslerden kalmıÅ? bir kiÅ?iyim, o nedenle düÅ?ük not vermek gerçekten çok hoÅ?uma giden bir durum deÄ?il.
Ama sınavı kontrol ederken, birden içinizde beliren ikinci bir duygu oluÅ?uyor. O da adalet duygusu... Å?öyle ki, daha fazla açıklama yapmıÅ? çabalamıÅ? birisine verdiÄ?iniz notu, daha az Å?ey yazmıÅ? kiÅ?iye veremiyorsunuz. Dolayısı ile kendinizce ara not basamakları oluÅ?turmaya çalıÅ?ıyorsunuz.
Sınavı kontrol ederken bir süre sonra adalet duygusunun, düÅ?ük not vermeme isteÄ?inin çok ötesine geçme ihtimali çok yüksek. Açıkçası tek bir soruyu 25 kiÅ?inin kaÄ?ıdında kontrol etmek yaklaÅ?ık 2, 2 buçuk saatimi aldı herkesin notunu dengeli verebilme adına. Bir de bu kadar zamanı verdiÄ?inizde yavaÅ? yavaÅ? içinizde, ben bunca zamanı ayırıyorum, onlar emek harcayıp adam gibi bir Å?ey yazmamıÅ?lar diyebiliyorsunuz. Yani özellikle hiç deÄ?ilse sınav sırasında yeterince düÅ?ünülmeden yazdıkları cevaplar açıkçası biraz sizi sinirlendirebiliyor.
Emek verilerek yazılan ama yanlıÅ? olan cevaplar... Bunlar zor... Asistan olarak eÄ?er sınavı kendiniz yazmadıysanız muhtemelen elinizde bir cevap anahtarı oluyor. Buna göre kontrol etmeniz lazım. Ama cevapları eÄ?ip bükebiliyorsunuz en azından bir yere kadar....
Kısacası uzun ve hakkaten sorunun cevabı üzerinde düÅ?ünerek yazılmıÅ? cevaplara kimi zaman insan daha çok puan vermek istiyor. Bunun için tek tek cümlelerin arasından doÄ?ru olan bir Å?ey arayabiliyor insan... Eh her zaman bulamıyor.
Ama cevap doÄ?ruysa, kısa ve yeterli bir açıklama yapılmıÅ?sa, hemen tam puanı verip geçebiliyorsunuz. Kısacası tamamen doÄ?ru cevaplar çoÄ?aldıkça aslında sınavı kontrol etmek de daha kolay oluyor.
Tabii tüm bunları yaparken birkaç dakika sonra bir sınava girmeniz gerekebiliyor, ya da birkaç dakika önce sınavdan çıkmıÅ? olabiliyorsunuz. Ve aynı duyguları sizin sınavınızı kontrol eden kiÅ?inin de yaÅ?ayabileceÄ?ini düÅ?ünüyorsunuz. Kısacası asistanlık hakikaten garip.
Yine de sınav kontrol etmek, berbat bir iÅ?... Ä°nsanın olabildiÄ?ince kısa sürede bitirmesi en doÄ?rusu sanırım.
_________________ HARBE GÄ°DEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Firble bu çok iÅ?ime yarayacak çünkü 3 yıla kadar ben de senin durumunda olacaÄ?ım diye umut ediyorum hatta yüksek bir olasılıkla da öyle olacak...
Resmen sınava nezaret etme görevim yok, ama bazen arkadaÅ?lar mesaj atıyorlar sınava nezaret edecek birisini arıyoruz diye. Å?imdi kopya konusu akademik camiada çok uç cezalara varabiliyor. Belki bilirsiniz, Ä°ntihal akademik camiada iÅ?lenebilecek en korkunç suç özellikle üst düzeylerde, Dünyanın en saygın bilimadamı olsanız bile bir anda tüm saygınlıÄ?ınızı sıfırlayıp insanların yüzüne bakamayacak hale getirebiliyor sizi... Dünyanın en saygın bilimadamları arasında olmasa da, iyi kötü saygınlık kazanmıÅ? bilimadamlarını bu hale getiriÅ?inin birkaç örneÄ?i vardı sanırım.
Bu arada Catboy, olursan buralara gel bari... Ben daha buradayım gibi görünüyor uzunca süre.
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Doktorayı bitirince resmen doktor olunuyor. ProfessörlüÄ?ün öncesinde iki basamak daha var. Doçentlik tezi ve Profesörlük tezi. ABD de doçent yerine asistant profesör deniyor.
Vallahi ben doktora biter bitmez gelmeyi istiyorum ama beÅ? yıl sonrasını öngöremiyorum Å?imdiden.
Bir notu yazmadan edemedim. DiÄ?er bölümlerde öyle midir bilmiyorum ama iktisat prensip olarak, iktisat konusunda tek bir ders almamıÅ? bölümlerden bile öÄ?rencileri doktoraya kabul ediyor. Bu öÄ?rencilerin asistan olmaları da prensip de mümkün.
Bu ne demek?
Å?u demek, sınavı kontrol eden kiÅ?i aslında söz konusu konuyu yeni öÄ?renmiÅ? de olabilir. Böyle bir durumda eÄ?er sorulardan birisi asistanın çok iyi bilmediÄ?i bir soru ise, muhtemelen hocanın hazırladıÄ?ı cevap kaÄ?ıdına sıkı sıkıya baÄ?lı kalacaktır.
Sonuç olarak mühendis mantıÄ?ı ile düÅ?ünürsek, sınavlar yeni Å?eyler denemek için yanlıÅ? yerlerdir, eÄ?er sınavda karÅ?ınıza çıkan her hangi bir problemin hocanın anlattıÄ?ı bir çözüm yolu varsa ve o yol aklınızdaysa bence mutlaka o yolu takip edin. Unutmayın ki sınavda öncelikli iÅ?iniz her hangi bir konuyu bildiÄ?inizi göstermek.
Ä°kincisi söz konusu konuyu bildiÄ?inizi birkaç farklı yoldan göstermek de iÅ?e yarayabilir. Grafik, matematiksel çözüm gibi farklı yollar eÄ?er vakit yeterliyse yanlıÅ? yere puanınızın kırılmaması için doÄ?ru bir yol olabilir.
Ã?çünücüsü.... ArkadaÅ?lar, asistanların klasik akademisyenler kadar özgüvenli olmamak için çok haklı bir sebepleri vardır. Ã?ncelikle benim durumumda olanları üniversite istediÄ?i zaman ders yılının baÅ?ında asistanlıktan çıkarabilir, bu da sadece yaÅ?am masrafınızı karÅ?ılayacak maaÅ?ı kaybetmenin yanı sıra, dönemlik ( yani üç aylık ) ders baÅ?ına 1500 dolar ödemek zorunluluÄ?u anlamına gelir. Ki örneÄ?in ben böyle bir durumda doktoraya devam edemem.
Ancak bir Å?ekilde üniversitenin masrafları az da olsa, ikinci bir iÅ? bulma Å?ansınız da olsa, asistansanız, o ders tam anlamı ile sizin yönettiÄ?iniz bir ders deÄ?ildir genelde ( gerçi burada bazen lisans derslerini tamamen asistanlara verebiliyorlarmıÅ? ama Türkiyede sanırım örneÄ?i yok ), eÄ?er dersi siz yönetmiyorsanız, sizin üstünüzdeki hoca ile aranızın bozulmasından mutlaka bir parça korkarsınız.
Dolayısı ile eÄ?er asistan olan bir kiÅ?iye sınav konusunda karÅ?ı karÅ?ıya geldiÄ?inizde doÄ?rudan meydan okursanız, söz konusu asistan sizin hoca ile aranıza girmenizden korkup savunmaya geçebilir, en azından geçmesi artık benim açımdan anlaÅ?ılır bir durum. Bunu engellemek için, doÄ?rudan meydan okumadan, sorular sorarak, sorudaki hatanızı anlamaya çalıÅ?tıÄ?ınızı hissettirirseniz, asistanın bir yanlıÅ?ı varsa bile bunu kabul etmesi daha kolay olabilir.
Elbette insan iliÅ?kilerinin kolay bir tarifi yok. Ama bilmiyorum belki bu yazdıklarım biraz iÅ?e yarayabilir.
View next topic View previous topic
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum