Charisma (not Crapenter :S )

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Post Reply
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Charisma (not Crapenter :S )

Post by SacoKhan »

Beyler size bi yazarın Charisma ile ilgili yazısı:

Charisma (not Carpenter)
In D&D, Charisma is often what's called a "dump stat": something that routinely gets assigned the lowest attribute score, when players are making up their characters. There are various reasons for this, but ultimately it boils down to the fact that D&D is still about going into dungeons, killing monsters, and taking their treasure [attr. Ryan Dancey, ca. 1999]. This is a generalisation, and it won't be true for all campaigns, but it's probably true for many of them.

The Charisma stat has two main uses in D&D:

It affects interpersonal relations via skills like Diplomacy and Bluff.
It governs spellcasting for sorcerers and bards (and a few others). Related to this is how it affects saving throw DCs for monster spell-like abilities.
Charisma does play a few other roles, besides these two. For instance, clerics need good Cha for turning undead, paladins add their Cha bonus to their saves, and undead use their Cha bonus instead of their Con bonus for Concentration skill checks. The uses listed above are most likely the main ones, though.

The first use isn't often a priority when much of the action in the game revolves around killing the other guy. The second use is irrelevant for characters other than sorcerers and bards. Taken together, this leads to the ubiquitous fighter (or ranger, or barbarian) with 8 Cha. Not only is Cha thus a superfluous stat, but it's counter to genre convention, where heroes " even the non-spellcasting ones " tend to have forceful personalities.

Here, then, are some feats to give Cha some relevance to the aforesaid mission of killing monsters and taking their treasure. They take the 3E slant of treating it as a semi-mystical "force of personality" stat, as opposed to measuring physical appearance, sociability or other psychological traits.

Those feats with [fighter] after the feat name can be taken as bonus feats by fighters. At the DM's option, all of these feats can also be taken as bonus feats by knights.

Feat
Prerequisites

Combat Presence
Intimidate skill

Base attack bonus +6

Cha 13+

Fortune's Favour
3rd level

Cha 13+

Indomitable
Cha 13+

Base attack bonus +2

Unyielding Soul
4th level

Iron Will

Cha 13+

Base attack bonus +2

Indomitable

Con 13+

Fateful Strike
Str 13+

Power Attack

Indomitable

Cha 15+

Base attack bonus +8

Soul of Battle
Base attack bonus +9

Indomitable

Cha 15+

Spirit of Fury
Base attack bonus +12

Iron Will

Str 13+

Power Attack

Indomitable

Cha 15+

Fateful Strike

Con 13+

Soul of Battle

Taunting Wit
Cha 15+

Bluff skill
And i still wonder if you ever wonder the same!...
trulias
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by trulias »

birde biz cahil arkadaşların içn tercümesini yassaydında fellik fellik sözlük aramasaydık :D
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

abi zamanım yok olsa çeviririm de
trulias
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by trulias »

sen bakma bana :D yinede sağol, düşünüp yazıyı göndrmişsin bide Türkçe sini istiyoruz :P zaten dili anlaşılır ben kendim okur anlarım :D
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

yazıyı çok genel olarak inceledim oldukça açıklayıcı ama sanki biraz eksik gibi geldi yani örneğin karizma farklı sınıflar için farklı anlamlar taşır örneğin paladinler evil lara karşı karizma bonusu alırlar bununla beraber genel olarak karizmatik bi adam elbetteki çevresindekiler daha fazla etkiler sanırım bu yazıda da bunu belirtmiş ancak şuda varki kimileri sırf karizmatiksin diyeb sana kin besliye bilir yada seni kıskanabilir yani karizmanın dez avantajlarıda yok değil örneğin benim oynattığım paladin bi çok evil karakterin dikkatini çok daha fazla çekiyo gerçi bu benim karakterim için dez avantaj değil ben bundan keyif alıyorum ama bu özellik diğer karakterler için dez avantaj olabilir ..

bu oyunu oynamaya başladığımdan beri şunu farkettim genelde ne kadar az sivri olursan o kadar çok yaşıyosun dolayısıyla karizması yüksek karakterler bu açıdan biraz sivri ama yüksek karizmanın keyfi tartışılmaz bence örneğn benim karakteri bi köye girdiği zaman köylüler birbirlerini çimdikliyo rüyadamıyız falan diye çocuklar atımı sevmek için sıraya giriyo yada hana girdiysem bütün han ben gidene kadar nerdeyse konuşmuyo bunu oyun içinde dm in söylemesi oldukça keyif verici oluyo
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

ya aslında yazıda charismanın sadece paladin ve sorcererlar için ana stat olan saçma bir stat olmadığından bahsediyo o yüzden dedim.yani bi fighter neden seçmesi gerektiğinden bahsediyo
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

http://frpworld.com/modules.php?name=Co ... age&pid=96

burada bende basitçe anlatmıştım, yine dediğim gibi yazılacak çok şey var ama işi zar olarak görmemek lazım. Karizmanın esas kullanımı kişiliğin gücü ve sosyal zeka olmasıdır. Kendi doğrularına bağlılık ta bunların içindedir.

Vakit olursa umarım daha ayrıntılı anlatabiliriz, bu da iyi bir yazı sayılır. Hala kafada çekinceleri olanlar olursa tartışmaya sunabilirler.

Aklıma gelmişken, bu konu buraya değil Agora, ya açılmalıydı. birileri taşıyabilirse, bir zahmet... :)
chosen
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by chosen »

evet Agora'ya daha uygun oldu :)

görev ve saygılarımla...
Ozan gülüyordu olanlara. Kahkahası karanlığı deliyordu. Durdu bir an sonra yine kahkahası duyuldu. Bu seferki olacak olanlara atıftı...
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Savaşçılar için kullanımı intimidate kullanarak karşındakini shaken yapmak için olabilir. Süper bir açıklama biliyorum ama biraz daha açayım... :D

Shaken: shaken olmuş bir karakter çekinmeye başlamış bir karakterdir. siz onu shaken yaptıysanız sizden çekinecektir ve kendini savaşa tam veremeyecektir. Bütün checklerine -2 alır.

Sanırım burada aslında Türklider daha iyi anlatacaktır çünkü zaten bende ondan öğrenmiştim. Kendisinin shaken ile ilgili bazı taktikleride vardı.

Bunun yanında kaizmaya fazla verecek bir savaşçı sanırım komutanlığa yada ona benzer bir yönetici kesime göz kırpmaktadır. Leadership feati ile yanına seviyesi ile daha da güçlenen kişiler alabilir ve hatta ileride kendi ordusunu da kurabilir. Hatta bu feat le sadece insan savaşçılar değil büyülü yaratıklarda sizin bağlı askerleriniz olabilir. Bu sayede savaşçıların zayıf noktalarını kapatan yandaşlarınız olabilir.

Barabusun bahsettiği karizmanın diğer kullanımı da aslında çok önemlidir bence.

Ancak karizmanın öylesine bir kötü tarafı vardırki beni çok korkutur. Zeki canavarlar, misal orklar ilk olarak karizmatik kişiye saldırırlar. Yani süpriz saldırılarda ilk karizmatiklerin canı yanar.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

Evet shaken durumunu özellikle samuraylar çok kullanıyorlar, zaten class yeteneklerinin büyük çoğunluğu intimidiate ve onun farklı kullanımları ile ilgili.

Canavarların ilk kime saldırdıklarına gelince o çok daha farklı bu başlıkta hiç girmeyelim bence :)
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

benbaşıma geldi diye söyledim karizmatik parıl parıl parlayn bi zırhla atınızı trıs bi şekilde ormanda sürüyordum benimdışımda benden en az iki kat güçlü bi barbar ve oldukça yetenekli bi büyücü vardı ama en önde olmama rağmen ilk atak bana geldi

dolyısıyla dm ler bu konularda seçici davrana biliyo birde tabii birine meydan okumaya karar verirseniz yendiğiniz kişinin kendisinden güc kadar karizmasını da alt etmelisiniz

ayrıca fighter karizması da çok önemli her orduyu birileriyönetir ve çavuşla generalin karizması bir olmaz
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

kimi saldırdıgıyla yakından alakalı birşey o ayrıca giydiğin zırhın +6 charisma verdiğini sanmıyorum. Dışarıdan bakar bakmaz "aha bunun yüksek bunun düşük öyleyse biz neden yüksek olana saldırmayalım ki?" diye birşey söz konusu değil.

Ã?rneğin son campaign de 21 charismalı warlock (normal köylü gibi geziyor) ve 11 charismalı half giant psionic warrior gezerlerken goblin ork türü şahsiyetlerin çoğu half giant elemana saldırıyorlar.

Charismayı "bize karizmatik gelen" olarak algılamayın hataya düşersiniz.
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

Charismanın bi çok kişi tarafından yanlış algılandığı konusunda hemfikirim.Charisma sadece yakışıklılık olarak düşünenlerde var ama yanılıyorlar Charisma sadece yakışıklılık iyi görünürlük değildir.Ã?rneğin bir bakıyorsunuz bazen bir undead de bile 16-18 yeri geliyor 20 Charisma oluyor,mesela bir bone claw ın charisma 16 şimdi charismayı sadece adamın tipi işte üzerindeki zırhlar olarak düşünenler için sölüyorum bone claw çok iyi görünümlü çok yakışıklı bir yaratıkmıdır??? Tabi bunun daha bir çok örneği var.
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

bak benim çok bilen dostum Shevarash benim kastettiğm aslında senin anladığın şey değil ...

şöyle bi örnek vereyim bi savaşı kazanmanın bi çok yolu vardır . ama kalkar karşıdaki ordunun en önemli generallerini öldürürsen ki , generalerin karizmasının düşük olabileceğini umarım düşünmüyorsundur ...

aslında dostum ben senle atışmaktan oldukça zevk almaya başladım ama haklısın zırh konusunda yani zırhın verdiği ekstra bi karizma yok ama ben parlak bi zırh giyenin karizmasının zırhı eskimiş ve kalitesiz olan birinden birinden daha karizmatik olduğunu düşünüyorum ne var ki bence sende karizmadaki fiziksel güzelliğin önemini gözden kaçırıyo gibisin yani kimisi konuşarak karizmatik olur kimisine de baktın mı etkilenirsin

böyle yani bu işler dostum :lol: :lol: :lol: .. ben seni anladım sen geçen ki tartışmamızdan sonra bana hala diş biliyosun :D :D :D ama bu konuda haklıyım yani

yine de hakkını teslim ediyorum yani türk halkının son yıllarda ortaya attığı ve herkes tarafından sıkça kullanılan bi deyim var " yakışıklı değil ama karizmatik diye" sende bu sözün etkisinde kaldın sanırım

şaka dostum son paragraf eminim ki sen benden bu oyunu daha iyi biliyosundur :P :lol: :lol: ben kendi fikrimce yorumluyorum ama şudda gerçek ki önümden güçlü zırha sahip bi savaşçı geçse açıkçası dönüp bi bakardım
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Ben ve sadece ben ve sadece kendiş düşüncelerim olarak ve hiç bir kaynaktan okumadan ve bilmeden söyülüyorumki karizma bir insanın diğer bir insanı sindirme gücüdür. Bu sindirmeyi sadece kötü anlamda kullanmadım. Karizmetik insanın yanında arkadaşları kendilerini daha bir rahat ve güçlü hissederken düşmanlarıda daha rahatsız hisseder.

Akıllı yaratıklar bu sebeple ilk onlara saldırı diyorum. Karizmatik insanlar daha fazla dikkat çeker ve ilk saldırılan olurlar çünkü düşmanları tarafından daha fazla nefret edilirler. Ayrıca karizmatik bir insanın bir grup içinde fark edilmeside şöyle olacaktır. Gruptaki herkes duygularını ona karşı daha fazla hissedeceğinden ve yanındakiler dostları olacağından onun etrafında toplanmış olacaklardır.

Görüntü ile karizmanın alakası olduğunu söyleyen olmadı aslında ama yinede çşunu söyleyeyim bence biarz olsun olmalıdır. Ã?irkin yaratıklar intimidate için daha fazla alırken güzeller ise bluff ve diplomasi için daha fazla alabilirler. Güzellikte göreceli bir kavramdır burada da bir şey demiyorum. Orc içinde elf içinde güzel farklı olabilir. Ancak karizma hepsi iinde aynıdır. İşte buda benim ve sadece benim fikrimce ruhun üstünlüğüdür. Diğer insanların içine ... bıdı bıdı bıdı :D
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Post Reply