DND DE ORDU SAVAşI NASIL İşLER?

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Tamam, ben sizin demek istediğinizi anlıyorum, siz olması gerekeni söylüyorsunuz, ama ben de gerçekte olacakları söylüyorum, bu söylediklerim itiraz değil yani..

Elbette oyuncuların önemli bir rol oynamalrı daha iyi ama bu her zaman olamaz diyorum, çünkü önemli roller önemli kişilere verilir gerçekte.

Ama savaş sonucu konusunda kararım aynı, savaş sonucu kolayca tahmin edilemez bence, en azından ben tahmin edemem, çok karmaşık bir şey savaş, taktikler, üstünlükler, moral, yorgunluk... Savaş başlı başına doğurgan bir kaos, çünkü savaşın bir yerindeki önemsiz bir olay başka bir yeri etkileyebiliyor.

Code: Select all

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Tama şimdi verilen fikirler çok güzel ama ben meydan savaşı olarak anlamıştım. Oarası için artık matematiksel hesaplara girilmesi gerekir bence. Normalde bütün HPsi bitene kadar kaç kişi ldüreceğine bakılabilir. Daha sonra bub yarısı alınır. Savaş başlatılır ve d20 atılır. 10'un ne kadar üstünde ise 10 ilede çarpılır bu matematiksel hesap ile elde edilen sonuç bu zar sonucunda elde edilen yüzde kadar artırılır. 10'un ne kadar atında ise o kaar azltıır.

Zaten bende hep bu meydan savaşlarında nasıl olur diye düşünürdüm hep. Yoksa savaşlarda küçük görevler verme zaten yan questten öteye gidemiyorki.

Birde savaşlardan önce yapılan RPler ile bence savaştaki performanslara + verilmesi iyi olabilir. Bu sayede daha iyi rol yapan daha fazla XP alır.

Zarlı bir sistem diğer şekillerde çok uzayacaktır. Yada sadece DMnin tasfiri ile giderilecektir.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

DM işi tasvir ettimi oyuncu ne zevk alacak bu işten? Minyatür kurallarını okuyun, öğrenin, uygulayın... Sadece dandirik kağıt parçalarından daha fazlasına lüzum yok bunlarda :)

Saygılarımla...
Türklider...
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Darkgnome wrote:Tama şimdi verilen fikirler çok güzel ama ben meydan savaşı olarak anlamıştım. Oarası için artık matematiksel hesaplara girilmesi gerekir bence. Normalde bütün HPsi bitene kadar kaç kişi ldüreceğine bakılabilir. Daha sonra bub yarısı alınır. Savaş başlatılır ve d20 atılır. 10'un ne kadar üstünde ise 10 ilede çarpılır bu matematiksel hesap ile elde edilen sonuç bu zar sonucunda elde edilen yüzde kadar artırılır. 10'un ne kadar atında ise o kaar azltıır.

Zaten bende hep bu meydan savaşlarında nasıl olur diye düşünürdüm hep. Yoksa savaşlarda küçük görevler verme zaten yan questten öteye gidemiyorki.

Birde savaşlardan önce yapılan RPler ile bence savaştaki performanslara + verilmesi iyi olabilir. Bu sayede daha iyi rol yapan daha fazla XP alır.

Zarlı bir sistem diğer şekillerde çok uzayacaktır. Yada sadece DMnin tasfiri ile giderilecektir.
Sanırım biraz acaleyle yazmışsın, anlamadığım veya yanlış olan yerleri belirttim, düzeltebilir misin?

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

tamam - orası - öldüreceğine - bunun - ilede (ila da olabilir) - kadar

ben düzeltmiş oldum, bulmaca çözmek gibi zevkliydi, editor mu olsak ne :)
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Tamam de ben yine anlamadım ya..

Kimin hp'si bitene kadar playerın mı?
Hem nasıl bakılıyor kaç kişi öldüreceğine?
Hangi matematiksel hesap hangi zar sonucu kadar napılır ne oluyor, kim ne nasıl 8O

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

John
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by John »

Ya tabi bilmiyorum ne kadar doğru olduğunu ama ben bu tarz bir durumda kalmıştım. Bir star wars oyunu oynatıyordum iki arkadaşıma ve ikisi de jedi dı. Klasik sith lordu dövelime getirmişlerdi gidişatı. Jediların Republic üzerindeki etkileri kullanılıp bir ordu oluşturuldu. Bu iki arkadaşa da bölük kumandanlığı verildi ama bölükler 10ar kişilikti :D . tabi onların dışında savaşan yüzlerce droidi saymazsak. Bu onar kişilik grupların spesifik görevleri vardı gizlice hatların arkasına sızma ve mümkünse sith lordu canlı ele geçirme gibi. O zaman için şööle bi düşünceyle hareket etmiştim : gelecekte insan hayatının değerli olacağını düşünerek ordunun büyük kısmını droid yapmıştım, oyuncuların karakterleri dışındaki karakterlerin durumlarının ne olacağını önceden planlamıştım, oyunculara sadece sith lord ve adamlarını yakalama görevi verilmişti, bu da gayet zarla halledilebilecek bi durumdu, yani ona on dövüşülebilinir yani azimlisindir zarları atarsın :twisted: bende o zamanlar azimliydim ve attım yani :D o an ihtiyaç duyduğum için böyle bi yol izlemiştim..

ama yine "bana göre" bu gibi bir durumda kalınmamalı oyuncunun savaş gibi bi psikolojiye sokulmaması gerek yada sokuluosa zar kısmından çok o katliam duygusunun psikolojik olarak verilmesi gerek, düşünsenize yanınızda adamlar yere düşüo ölüo, bi gece öncesinde adamla oturup ateşin başında evde sizi bekleyen eşlerinizden bahsetmişsiniz. Ama yine de savaş konulacaksa oyuna yukarda Türklider ve diğer arkadaşların yaptığı gibi kitapları okuyup nası bi yol izliyeceğinizi önceden belirlemeniz daha mantıklı. Ã?ünkü iyi planlanan ve stratejik üstünlüğün sağlandığı bi savaşı yapılanlar pek etkilemio, yani savaşlar filmlerde olduğu gibi geçmio... :cry: :cry: (savaş eğlence içinde olsa karşı olunması gereken birşey olmalı)
Saying mean things about the Almighty isn't going to hurt God, it just hurts you and corrodes the world around you.It's like spitting at the sky. The sky isn't bothered, and there's a good chance you hit your own face in the bargain
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

Artık sanırım kendi soruma cevap vermenin zamanı geldi :D bu savaşı gerçekleştirdim oyunu yaklaşık üç hafta önce oynadık (şöle yapsan daha iyi olurdu böle yapsan daha şekil olurdu gibi yorumlarınızıda lütfen yapınızki bunu merak eden herkes bilgilensin bidaha böle bir durumla karşılaşırsam daha iyisini yapayım bende :D )

Savaş öncesinde kasabadaki komutan oyuncu arkadaşlarında tavsiyeleri ile savunma planlarını yaptı(ordunun kasabaya gelmesine sadece yarım günlük bir mesafe kaldığını öğrendiler,bunu daha hiçbir hazırlığa girişmemişken savaş beklenmiyorken öğrendiler) bir druid vasıtasıyla 250 kişilik gnoll birliğini 7 tane Flind ın idare ettiğini öğrendiler.Bunun üzerine kasabanın komutanı oyuncu arkadaşlardan bu Flindları bulup indirmeleri görevini verdi.kasabadanda savaşa bilir halde olan sadece 180 kişi çıktı (tabi kasabadaki bütün warrior,milita vb birimleri ve karşı taraftaki gnoll ve flindlarında lvl larını belirlerim) kasabadaki nüfussa zaten belirlemişti 400_450 arasındaydı fakat savaş öncesinde kasabadan kaçanlar ve saklananlarda oldu tabi bide savaşamayacak durumda olanlarda var.

Kasaba tarafı gnolleri kasaba surları önünde karşıladı uzun bir uğraş ve çabanın ardından oyuncu arkadaşlar flindlerden 4 tanesini bulup öldürdüler fakat buna rağmen gnoll tarafı üstün duruma geçti (bunuda şöle belirledim yapılan kötü plan ve flindlerin bulup indirilmesindeki gelişmeler)bizim için yaklaşık dört saat(11 de başladık 4 de bitirdik bu savaşın bizim açımızdan süresi :D ) oyundaki karekterler için 8 saat süren savaşın sonunda kasaba tarafı savaşı kazandı.Fakat savaşın kazanılmasında gnollere arkadan saldırıp kasaba halkına yardıma gelen 40 kadar druid in de çok büyük katkısı oldu(tabi bide onların hayvanları var :D ).

Burda oyuncuların yapması gereken bir görev tasarlamıştım kafamda, eyer en az 8 saatlik oyun süresi içerisinde (oyundaki karekterler için geçen süre) flindlerin en az 4 ünü öldüremezlerse savaş kaybedilecekti druidlerin yardıma gelme zamanı ise bu 8 saatlik süreye denk geldi.Bide belirtmek istediğim bir şey daha var bu arkadaşlar bu savaşta flind öldürebilmek için onların yanlarına ulaşmak için pek çokta gnollle kapıştılar yani savaşı adeta yaşadılar ( hepsi savaş boyunca heyecanlıydı :D ).
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

Dediğim gibi savaşın sonuçları aşağı yukarı bellidir ve oyuncuları ortaya atmak yerine özel görevler vermek gerekir (sonuçları değiştirecek şekilde)
Neyse söylenecekler söylendi zaten, iyi oyunmuş kolay gelsin :)
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

He bide sölemeyi unuttum bu ordu savaşı olayı gerçektende çok zahmetli oluyormuş bidaha yaptırmicam :???: mümkünse :) .Hiç tavsiye etmiyorum :D .
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Anchorite
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Anchorite »

Wenom ne diyorsa doğrudur, sonuçta uğraşmış. Ciddi savaş olayları çok zor işler. Zaten hemen hemen bütün DnD kitaplarında öyle büyük çatışmalardan kaçının diyor. Diğer bir taraftan illaki olsa çok güzel olacaksa, bence;

Shevarash'in önerileri tek kelime ile harika.

Bu savaşın sonucunu bilme meselesine gelince. Yani DM birkaç şey düşünür, oyuncuların savaşın kaderini değiştirebileceği.. Olmazsa kafasındaki sonucu uygular.

Bu bence çok mantıklı ve oyuncuların zevkini falan azaltacağını düşünmüyorum. Olasılık hesabının temel pirensibinin dediği gibi; iki bağımsız olay birbirinin olasığını etkilemez. DM en başta kafasındaki sonucu söylemezse, oyuncular için sonuç her zaman süprizdir. :)

Kader gibi, bir seyin olacagının bilinmesi bizim yaşama isteğimizi engellemez.

#Azıcık Konu Dışı#

şöyle 30'a 30 falan savaşlar çok şık oluyor bazen. Ben oynatırken elime en az 5 tane 20'lik zar alır, ve benzer attack roll'ları olan bireyler kullanıdır, aynı silahları verirdim vesayire. Gerçekçi de gibi, yani her birlik genellikle aynı silah ve üniformayı kullanır.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny into your
(='.'=) signature to help him gain world domination.
(")_(")
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Çok kalabalık kapışmalarda çoğu zaman stat bile hazırlamam. Eğer illa stat kağıdı lazımsa da monster manualden değiştirmeden kullanırım eğer abartı rakamlar söz konusuysa. 30-30 kapışma her ne kadar sayı az gibi gelse bile oyun mekaniği açısından orta-büyük derecede sayılabilir. Zaten belli bir büyüklükten sonra zarlara değil betimlemeye kalıyor olay, çünkü zarın atılma konusunda zar sayısı yükseldikçe kullanılırlık azalır ve oyun uzar.

Neredeyse her oyununda minimum 20 kişinin katıldığı savaşları yöneten bir DM olarak söylüyorum; Oyuncular sıradan adam değildir. Bu nedenle asla ve asla tek vuruşta ve/veya 3 saniyede inecekleri ortamlara kendi istekleri dışında sokmayın. Yani "ben illa ki girecem" diyorsa okun ama mümkün olduğunca uzak tutup onun özel olduğu fikrini aşılamaya dikkat edin. Zira bu oyunu oynama amaçlarından biri zaten standart bir birey olmadığı yönünde düşünmektir kişinin. ;)

Saygılarımla...
Türklider...
Post Reply