Firble wrote:Sanirim basligin asil acilmasinin nedeni frp nin savas dovus gibi meselelere dayandigina olan inanc. Genel olarak rol yapmayi dusunursek kizlari bu konuda daha yetenekli buluyorum. Ismini bildigim unlu kadin tiyatrocu sayisi unlu erkek tiyatrocudan daha fayla mesela..
Ne alaka tiyatrocular ile frp?
Frp oynamayı gidip handa "merhaba cüce efendi, merhabalar elf bıy bıy" demek mi sanıyorsunuz Olay bundan daha komplex düşünebilme yetisi ve ani kararlar alabilmeyi gerektiriyor.
Kızlar da gayet tabi oynarlar da örnek çok alakasız olmuş yani.......
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
Tiyatroyu biraz aşağılamışsın..Bu tarzını beğenmedim..Ayrıca ne alaka tiyatro ile frp demişsin...
Frp oynamak tamam zordur ama inan bana tiyatro ondan da zordur. Bir kere sabahtan akşama kadar çalışmak zorundasın. Frp oynarken kim sabahtan akşama kadar çalışıyor dm'ler haricinde? Oyuncuların oyun oynamadan önce sabahtan akşama kadar düşündüklerini, strateji geliştirdiklerini sanmıyorum. Ã?ncelikle tiyatroda sahne ve izleyici faktörün var. Yanlış yapma imkanın yok. Yanlış yaparsan bunu seyirciye belli etmeden, paniklemeden düzeltmen gerekir ki bu da senin dediğin gibi komplex düşünebilme yetisine bağlıdır. Ayrıca repliğini unuttun diyelim, trak geldi ve sufleyi duymuyorsun. Yine seyirciye belli etmeden doğaçlama yapman gerekir ve bu doğaçlamada saçmalamaman gerekir ki bu da yine dediğin komplex düşünebilme yetisine dayanıyor. Ayrıca oynadığın konuyu yaşaman gerekiyor, jest ve mimiklerinle bunu belirtmen, seyirciye yansıtman gerekiyor. Ses tonunun iniş ve çıkışları, hareketlerin vs vs.
Frp'de ise yanlış bir şey söyledin diyelim bunu düzeltme imkanın var olmasa bile en fazla darbe alırsın. Sufle yok, seyircin yok, ezber yok, sadece doğaçlama var. Larp'tan bahsetmiyorum tabi.
Umarım anlatabilmişimdir frp ile tiyatronun alakasını...Kısaca demek istediğim ikisinde de olayı yaşaman gerekiyor. Hayalinde canlandırıp ona göre davranıyorsun ama bu olay tiyatroda daha fazla..
Do you know the terror of he falls asleep? To the very tors he is terrified. Because the ground gives way under him, And the dream begins...
Sevgili Daeya anlatmana gerek yok tiyatronun ne olduğunu da, frpnin ne olduğunu da bilirim.
Ayrıca frp sadece bir oyunken tiyatro bir sanattır bunu da bilirim. Yani frp ile tiyatroyu (şu kadar frp ilgime rağmen) karşılaştırmanın abes olduğunu bilirim. Kısacası tiyatroyu değil, atılan msgı aşağılıyorum. Frp hiçbir zaman tiyatro kadar zor olamaz. Karşılaştırmayı denemek bile abesle iştigal etmektir. Söylemek istediğim buydu.
Atilan mesaji asagiladigini belirttigin icin sagol Lixer durust oldugun icin. Ama insan gibi konusmak yerine asagilamayi sectigin icin mesajina cevap verme ihtiyaci hissetmiyorum. Tiyatro konusunda yetenekli kisilerin frpyi de iyi oynadiklari yonundeki inancim degismedi.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
doğru bir inanç zaten, ben sadece tiyatrocu çok bayan var diye frp ile ilişki kurma konusuna karşı çıkmıştım seni çok severim firble bilirsin yanlış anlama. öpeyim tontiş yanaklarını da barışalım
Bence Frp yi dfe tiyatro kadar ciddiye alıp oynarsanız tiyatro kadar zor oldugunu anlarsınız. Yanlıs anlasılmasın tiyatroyu assagılamak degil amacım kesinlikle. Sadece bazı seyleri benim bakıs acımla gostermeye calısıyorum. Mesela ben;
Oyunlardan once mutlaka psikolojik olarak hazırlanırım. Gerekebilecek bazı onemli ve karizmatik cumleler dusunurum. Karakter kagıdımı kendime ve karakterime gore modifiye ederim. Oyunun ruhuna uygun muzikler dinler gaza gelirim. Alternatif buyu comboları gelistirir. yerine gore taktikler uretmeye calısırım.
Belki bu bir oyun bu kadar ciddiye almaya ne gerek var ki diyor olabilirsiniz. ama Tiyatro da bir oyun degil midir zaten? Sadece birisi izleyicileri eglendirirken digeri oyuncuları eglendirir.
Ayrıca Sanırım tiyatrocu olan Daeya yada sunları soylemek istiyorum. Dediklerinin coguna katılıyorum. Ancak sende bilirsinki tiyatroda sabahtan aksama kadar calısmalar sadece yetistiremedigin zamanlarda olur aksi haliinde normal bir tempo izlenir ortalama 6 saat kadar. Ve oyuncular rollerini gerek ezberleyip gerek dogaclayarak hazırlanırlar. Ancak unutulmamalıdır ki iyi bir tiyatrocu bir kere rolu ogrendikten sonra kolay kolay hata yapmaz yapsada zaten caktırmaz, ve 100 kere aynı oyunuda oynasa cok az fark olur oyunlarında.
Ancak frp de sadece kendi yapacagın hareketler ve soyleyecegin sozlerden sorumlu degilsindir. Surekli degisen bir ortamda ne olacagını bilmeden tamamen dogaclama hareket ederken sadece kendini ve rolunu degil diger takım arkadaslarını ve etkileyebilecegin diger seyleri de dusunursun. Ayrıca hic birsey ezbere degildir kendi yapacagın hareketi unuttugunda arkadasınınkine bakıp hatırlayamazsın. Bu da yine bana gore rol ezberleyip saheye cıkmaktan zordur. Sadece Seyirci faktoru zorlayıcı bir faktor olabilir bence digerleri ise tartısmaya acık yukarıda ki gibi...Ayrıca iyi bir oyunda ses tonunun iniş cıkısı, jest ve mimikler hatta yer yer hareketler de oldukca onemlidir. Bunlar olmadan zaten FRP nin RP si tam olarak karsılanamaz. Yani bana gore FRP TİYATRO KADAR ZORDUR... Zaten FRP adında da tiyatronun ana faktoru olan rol yapma vardır. Bu da onu tiyatronun bir dalı yapabilir baska bir acıdan. Tabi yine bu benim gorusurm...
Bir tiyatrocu eger iyi ise oynadigi karakter gibi hissetmeye calisir hatta bu nedenle frp de oldugu gibi rolunu yaptigi karakterlerle kendisini cok ozlestirenlerin oldugunu duymustum.
Ancak tiyatroda en onemli nokta seyirci faktoru. Belki arkadaslar arasinda zevk icin oynanan bir tiyatro o kadar guzel olmazdi. Ama frpde de sonunun degisebilmesi oyunu cok farkli yapiyor.
Gercek bir tiyatro oyununda da sonun belli olmamasi guzel olurdu. Seyircilerin de katilimiyla her oyunda oyunun yeniden yazilmasi. Bilmiyorum bu ne kadar mumkun olur ve ne kadar insan buna katilir.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Böyle oyunlar gördüm (yanlış hatırlamıyor isem 2 sefer) ancak tür olarak komedi oyunlardı ve çok tecrübeli ekiplerdi. Ancak çok güzel olduğu kesin bence de haklısın.
Arkadaşlar ben tiyatro oyuncusuyum başlık dikkatimi çekti ve şunu belirtmek istiyorum.Busene 3. kez yetenek sınavına giricem ve sürekli olarak çalışmam gerekiyor.3 Seneyi aşkındır fantastik kurgu edebiyatı okuyorum ve beni geliştirebilecek ilgi alanım dahilindeki tek şey FRP ve çevremde ki bir çok usta da aynı şeyi yapıyor.Ben şu an devlet tiyatrolarında oynuyorum ve kulislerde sanatçılar FRP oynuyorlar.İlk gördüğümde nerdeyse ağlayacaktım.Ve nie oynadıklarını sordum Verdikleri cevap"hissetmek istiyorsan çok yardımı olur"dediler...
Bazen bildiklerimizin ötesindeki arka planda onu bin kez daha iğrenç kılan gerçeğin şeytani imaları görülebilir... Lovecraft <br><br><br><br><br>
Tam olarak fazla bir bilgim yok FRP üzerine ama sonuçta rir rol oyunu ve insan bir şey için rol yapacaksa o karakterin altmetnini oluşturması yada bilmesi gerekiyor...Yani hissetmesi....
Bazen bildiklerimizin ötesindeki arka planda onu bin kez daha iğrenç kılan gerçeğin şeytani imaları görülebilir... Lovecraft <br><br><br><br><br>
evet. hissetmek. ben geçen hafta gördüm bunu. adamlar gerçektende biliyorlardı işini. Gerçek bir tiyatro gibiydi. Oynayamadım, oturdum izledim resmen. Hayran kaldımda diyebilirm. Hissetmek. doğru kelime seçimi.
Bir tek seni bana çok gördü dünya
İyiler bu savaşı kaybetmiş
Peki ben nası büyük adam olucam
Kötü olmak seni geri getirir mi acaba...