D20 bence gene de elimizdekilerin en iyisi.
* D20'deki ana problem açıkca HP olayı. Tasvir olarak 10. lvl fighter oyuncuya dediğinde ok yağıyor, o sana bakıyor ve diyebiliyorki "ne var ki?! AC 26 HP 80, atsınlar shortbowları".. heh.
- Bunu ben Star Wars Core Rule Book da önerilen gibi kullanıyorum. Oyunculara HP'lerinin cons. skorları olduğunu, artan rakamın da vitalityleri, yani ağır darbelerden kaçma becerileri olduğunu söylüyerek çözüyorum (basit ama anlatması uzun..), Nereden geldiğini görmediğiniz darbeler direk Con'a falan vuruyor diyorsun.. vs.
* Treasure encounterları ve büyülü eşya fiyatlandırılması berbat DnD'nin. Ben öyle olamamasına çaba sarfediyorum ama hani 100 altını oyuncular, çerez parası olarak görünce iş bitiyor. Oyuncular sanki tek başlarına oyun oynanan dünyadan ayrı yaşamaya başlıyor.
- Aylık sıradan bir köylünün gelirinin 3 altın olduğu yazıyor kitapta. Ayrıca iyi bir paralı askerin bir günlük maaşı 1 altın. Sonra bir Cormyrian Destier at 2500 altın. Yav garip işler bunlar.
* Son olarak D20'deki büyük problemlerden bir tanesi olarak, 10 tane 3.lvl cidden büyük savaşçı 1 tane 10. lvl'a saldırsa sistem olarak 10.lvl'ı indirmeleri zor oluyor.
- Burada gene iş DM'e düşüyor ama oyuncular bazen bozuluyor benim HP'm 35 daha, neden bayıldım falan diyor. Kitapda böyle yazıyor.. vs.
Bunlara rağmen ben gene de D20'yi terchi ediyorum. Başta söylediğim gibi elde olan en iyi sistem benim için.
- D10 harika bir sistem ama ciddi, zar delisi yapıyor ortamı ve maalesef az tecrübeli oyuncular boğuluyor zara ve oyundan uzaklaşabiliyorlar. Ayrıca lvl alma o kadar çok power play'e dönüşebiliyor ki.. Of ama.. Raistlin diye bir kullanıcı vardı burada, ben onlara 15-20 oyun falan Vampire oynatmıştım. O da hani acayip iyi çalıştı ve iyi dağıttı skilleri falan sonra adamın yavaşça aldığı hali gördüm ve.. Bunu ben mi yarattım dedirtti.
Skill based oyunlarda genellikle bu tür dengesizlikler çok zor engelleniyor. LvL olayı skill based'e göre çok ama çok daha iyi. (yada karakter kağıtlarını hiç oyunculara göstermeyeceksin, sen geliştireceksin) Ben beceremiyorum kısacası..
- D12 Dominion. Acayip movement problemleri var. işin içinden çıkmak zor oluyor.. Bir de 10 tane tavuk 20 oyun oynamış fighter'ı bayağa dövebiliyor.
- Fate Deck, 5th age Dragonlance. Aslında en eğlencelisi bu gibi geliyor bana. Hani sistem çok yayvan, kurallar çok esnek, herşey DM'de bitiyor falan. Zar yerine kart var. Kötülüğü biraz karakter gelişimi isteyen playerların bunu görmesi çok ama çok zor oluyor. Bununla beraber zar'daki şans heyacanı olmuyor. Ortaya kart attığında ne olacağını biliyorsun sonuçta. Artı grup 3'ü aşınca ciddi DM'in büyük adam olması gerekiyor. Yapan gördüm, saygım sonsuz.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny into your
(='.'=) signature to help him gain world domination.
(")_(")