D&D'de sevmedikleriniz.

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Post Reply
Lupus Nigra
Kullanıcı
Kullanıcı
Location: Four Corner Square No:4 Old City/Silvermoon-SILVER MARCHES

D&D'de sevmedikleriniz.

Post by Lupus Nigra »

Aslında saymaya kalkışırsam benim çok var ama en gıcık olduklarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Birincisi Hit Point sitemi. Tamamiyle karşıyım kendi oyunlarımda genelde insanlara azıcık HP ler veririm bunun yerine armor class yada Conan Campaing Setting'te olduğu gibi Parry Dodge gibi şeyler eklerim oyuna.

İkincisi bu kadar büyülü eşya olması ve oyuncuları büyülü eşyalardan sıyıdığınız zaman karşınıza sıska zayıf savaçılar yada kitabında yazıyo olmasına rağmen yapmak için zekası yetmeyen büyücüler çıkması. Epic bir fighter düşünün. Adam uçmuş tanrılarla meleklerle sohbet ediyor ama bir gün lvl 6 Enchenter geliyor. İnitiativei alıp Hold atıyor ve gitti adam çünkü o gün Will Save veren yüzüğünü yada SR veren kalkanını tuvalette-dolapta unutmuş.

"Peki madem böyle böyle ey büyük yüce siyah kurt ne diye D&D oynayarak kendini heba edersin" diye dalga geçecek olursanız eğer şöyle söyliyeyim. :D

Fearun'a aşığım :D

Ne diyebilirim ki aşk işte ota da konar başka şeylere de.

Peki sizin sevmedikleriniz neler ben esas onu merak ediyorum.
Bir kişinin ölümü bir trajedi, bir milyon insanın ölümü ise bir istatistiktir.
Joseph Stalin
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

AC olayı, karakter gelişerek artmaması yetersiz olmuş. Hp olayına karşı değilim çünkü sonuçta bir Tarrasque'ye parry, dodge gibi şeyler veremeyiz o bakımdan düşün. Başka aklıma gelen, ha bi de şey var, son kitaplar biraz saçmalamaya daha doğrusu kuralları yeni kurallarla kapatmaya çalışmışlar ve hepsi birbirine girmiş biraz. mesela bir gün DM'inizden şu lafı duyarsanız şaşırmayın; "Ben sadece core kitapları kabul ediyorum!"

Saygılarımla...
And i still wonder if you ever wonder the same!...
darkflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by darkflarer »

2nd editionda - olarak AC hesaplaması vardı, o zamanlar tabii bilgisayarlarda olan hesaplayıcılar çok yaygın değildi her tur onla uğraşırdık, neyseki sonra 3rd editionda kaldırdılar o olayı + AC hesaplamasına geçtiler bizde rahatladık. Ayrıca yine 2nd editionda şuna gıcıktım her sınıf illa belli silahları kullanıyodu mesela bir monk mümkün değil zırh giyemiyordu, 1 level bir monk zırh giymeden pek birşey yapamıyor açıkçası, sonra güçleniyor. Ya da rahipler illa topuz, gürz ya da çekiç kullanıyodu, kılıç kullanamıyolardı sinir oluyodum, hadi onları geçtim ya rouge'lar exotic weaon yani bastard sword kullanamıyorlardı, hemde o silah için en uygun sınıf neyseki use all items skilli vardı ama o da 25. levelda falan açılıyo ancak. Ayrıca her ırk belli sınıfları şeçiyordu, mesela bir elf, cüce ya da buçukluk paladin yada keşiş olamıyordu. Diyeceksiniz buçukluktan nasıl paladin olsun diye ben hemen cevap vereyim savaşçı oluyoda ufacık şeyden paladin niye olamıyo nerdeyse aynı şey işin içine tanrı giriyo sadece, ya da bir drowdan ranger olamıyordu, azimli olan herşeyi olur kardeşim. Neyse 3rd editionda hepsini düzelttiler, ama işlemler dayanıklılıklar falan işin içine giriyo sürekli ama olmazsa olmaz şeyler bunlar keşke seti alırken bunların hepsini yapan basit bi makina verseler güzel olurdu.
<div>artık lightflarer'ım</div><br>
Anchorite
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Anchorite »

D20 bence gene de elimizdekilerin en iyisi.

* D20'deki ana problem açıkca HP olayı. Tasvir olarak 10. lvl fighter oyuncuya dediğinde ok yağıyor, o sana bakıyor ve diyebiliyorki "ne var ki?! AC 26 HP 80, atsınlar shortbowları".. heh.

- Bunu ben Star Wars Core Rule Book da önerilen gibi kullanıyorum. Oyunculara HP'lerinin cons. skorları olduğunu, artan rakamın da vitalityleri, yani ağır darbelerden kaçma becerileri olduğunu söylüyerek çözüyorum (basit ama anlatması uzun..), Nereden geldiğini görmediğiniz darbeler direk Con'a falan vuruyor diyorsun.. vs.

* Treasure encounterları ve büyülü eşya fiyatlandırılması berbat DnD'nin. Ben öyle olamamasına çaba sarfediyorum ama hani 100 altını oyuncular, çerez parası olarak görünce iş bitiyor. Oyuncular sanki tek başlarına oyun oynanan dünyadan ayrı yaşamaya başlıyor.

- Aylık sıradan bir köylünün gelirinin 3 altın olduğu yazıyor kitapta. Ayrıca iyi bir paralı askerin bir günlük maaşı 1 altın. Sonra bir Cormyrian Destier at 2500 altın. Yav garip işler bunlar.

* Son olarak D20'deki büyük problemlerden bir tanesi olarak, 10 tane 3.lvl cidden büyük savaşçı 1 tane 10. lvl'a saldırsa sistem olarak 10.lvl'ı indirmeleri zor oluyor.

- Burada gene iş DM'e düşüyor ama oyuncular bazen bozuluyor benim HP'm 35 daha, neden bayıldım falan diyor. Kitapda böyle yazıyor.. vs.

Bunlara rağmen ben gene de D20'yi terchi ediyorum. Başta söylediğim gibi elde olan en iyi sistem benim için.

- D10 harika bir sistem ama ciddi, zar delisi yapıyor ortamı ve maalesef az tecrübeli oyuncular boğuluyor zara ve oyundan uzaklaşabiliyorlar. Ayrıca lvl alma o kadar çok power play'e dönüşebiliyor ki.. Of ama.. Raistlin diye bir kullanıcı vardı burada, ben onlara 15-20 oyun falan Vampire oynatmıştım. O da hani acayip iyi çalıştı ve iyi dağıttı skilleri falan sonra adamın yavaşça aldığı hali gördüm ve.. Bunu ben mi yarattım dedirtti.

Skill based oyunlarda genellikle bu tür dengesizlikler çok zor engelleniyor. LvL olayı skill based'e göre çok ama çok daha iyi. (yada karakter kağıtlarını hiç oyunculara göstermeyeceksin, sen geliştireceksin) Ben beceremiyorum kısacası.. :)

- D12 Dominion. Acayip movement problemleri var. işin içinden çıkmak zor oluyor.. Bir de 10 tane tavuk 20 oyun oynamış fighter'ı bayağa dövebiliyor.

- Fate Deck, 5th age Dragonlance. Aslında en eğlencelisi bu gibi geliyor bana. Hani sistem çok yayvan, kurallar çok esnek, herşey DM'de bitiyor falan. Zar yerine kart var. Kötülüğü biraz karakter gelişimi isteyen playerların bunu görmesi çok ama çok zor oluyor. Bununla beraber zar'daki şans heyacanı olmuyor. Ortaya kart attığında ne olacağını biliyorsun sonuçta. Artı grup 3'ü aşınca ciddi DM'in büyük adam olması gerekiyor. Yapan gördüm, saygım sonsuz.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny into your
(='.'=) signature to help him gain world domination.
(")_(")
Lupus Nigra
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lupus Nigra »

Fate Deck te biz çok problem yaşadık
Ã?ncelikle Deck'imiz yoktu en başta :D gittik kendimize deck yaptık falan ama esas sorunlarımız skillerle ilgiliydi.

Fate Decte ne bildiğini DM söylemediği sürece bilmiyorsun bu sorun vardı. Ayrıca sistem gereği Maximum Stad 9R oluyordu. Ama sadece senin değil tüm yaratıkların Statler aynı oluyordu. Combat ortamında her nekadar Gain sistemi işin içine girip lvl 20 adamla lvl 10 adamı birbirinden ayırıyordu ama combat dışınında sen tutup bir Great Wyrm'ın kaldırıp mağranın girişine koyduğu taşı tutup kaldırabiliyordun.Bir de skill olmamaması kötüydü. Perception (listen search spot ve reflex save diyebiliriz bu stad için) 8R karakter ama tuzak aramayı bilmiyor çünkü ormanda yaşamış hayatı boyunca. (Stad yanındaki harfler C, B, A olarak ilerler R epic tir)

Ama büyü sistemini çok sevmiştim ne söyliim. O kadar esnekti ki.

WoD D10 ise bence D20 ye nazaran çok daha zor Powerlaşan bir sistem. Bunun basit bir örneğini vericem. Uzun zamandır oyun oynattığım bir grup var epey de iyiler. Aralarında bi Necromancer var. Adamın 20 int ile Base Save DC'si 21
Bu cantrip DC si adamın. Yani adam Finger Of Death attığı zaman bir fighter'ın Fort Save de 27 atması lazım oda kolay gelsin diyoruz. Bu adama yapma da diyemezsin ki adam zamanında Power oynamaya alışmış. DMleri kötü davranmışş buna heralde. :)
Joseph Stalin
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Bende sevmem aslında bu d20 sistemini. En büyük zaafı Zırh ve Can puanı kurulumu. Sırf şu can puanlarını indirebilmek için büyülerde seviyeyle önüne geçilmez haller alıyor.

Zırh puanı verilirken başka bir sistem olarak d20de zırh puanının yarısını vuruşlardan kaçma yarısında hasar düşürme olarak almamızı öneriyorlar. Bu sisteme daha gerçekçilik ve zevk getiriyor ancak yeterli değil.

Ben ve frontsideair bu sitede D&D gibi yine zara dayalı ancak seviye ve HP sisteminden olabildiğince kurtulmaya çalışan değişik bir sistem yaratmaya çalıştık.

Benim denem
http://www.frpworld.com/modules.php?nam ... pic&t=4313

frontsideair’ın denemesi
http://www.frpworld.com/modules.php?nam ... pic&t=4401

Peki neden zar sisteminden sıyrılamadık: Bunun sebebi herkese eşit şanslar tanıyan bir sistem zar sistemi ve ayrıca yeni başlayanların en kolay anlayabilecekleri sistem.

Peki neden bu noktada bıraktık: Sistem konusunda kişilerin isteksizliği, aldığım bazı aşırı tepkiler ve son olarak ta o sıralarda işlerimin üst üste binmesi.

D&D sistemleri hakkında oldukça değişik tartışmalar olmuştu. Savunan kişiler vardı ve bu sistem hakkında son derece bilgili kimselerdi. Sadece bir oyun için bu kadar uğraşmanın yanlış olduğunu ve benim mantıksız bulduğum bazı şeylerin başka alternatifi olmadığını bunun oyunu yavaşlatacağını yada havasından çıkartacağını düşünüyorlardı. Bir bakıma onlar haklıydı bir bakıma ben. BU konuda ben yorum yapamam, o işi size bırakacağım. Bu bağlantıları vermemin tek sebebi belki işinize yarayacak birkaç fikir edinebilirsiniz.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Lupus Nigra
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lupus Nigra »

Her ay yapılan yenilikler, tercumanlarınmızın Wizards'a yaptıkları öncelik kıyağı ve FRP deyince acemi oyuncuların aklına ilk D&D gelmesinden dolayı dönüp dolaşıp kürkçü dükkanına giriyoruz gibi görünüyor.
Joseph Stalin
Post Reply