Rp içinde, Yönelimi değiştirmek?

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
Mark
Kullanıcı
Kullanıcı

Rp içinde, Yönelimi değiştirmek?

Post by Mark »

Oyun devam ederken, Good bir karakter nasıl Evil a dönüşür?
Evil bir karakter nasıl Good karaktere dönüşür? Bunu etkilemekl için yapabileceğimiz şeyler var mı?

Eğer bir oyuncu, karakterini rp içinde yönelimini değiştirse... TP den mi ceza alır???

Sorulara verdiğiniz yanıt için teşekkürler :D :D :D
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Bence bu yönelimini değişirmesindeki sebebe bağlı. Geçerli bir sebebi varsa. Bunu dışarıya iyi yansıtıyorsa yeni düşüncenin felsefesini tepedeninme değil de yavaş yavaş benimsiyorsa ve en önemlisi bunun rpsini yapabiliyorsa hiçbi sakıncası yoktur bence.

Site oyunlarında da görülmemiş birşey değildir. Hatta birçok örneği var.

Bence cezaya tabi tutulması gereken bir durum değil. Fakat sınıfın yönelimle bağlantılı olduğu noktalarda hassas davranmak gerekir. Bir monk kaotik olursa (ki bunun gerçekleşmesi için çok geçerli bir sebebi olamlıdır) ya da paladin yöneliminden kayarsa (bu da aynı şekilde) sınıf özelliklerini artık kullanamaması sözkonusu. Böyle tabirler kullanmayı sevmiyorum ama ex oluyor :D
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Re: Rp içinde, Yönelimi değiştirmek?

Post by Lixer »

Mark wrote:Oyun devam ederken, Good bir karakter nasıl Evil a dönüşür?
Evil bir karakter nasıl Good karaktere dönüşür? Bunu etkilemekl için yapabileceğimiz şeyler var mı?

Eğer bir oyuncu, karakterini rp içinde yönelimini değiştirse... TP den mi ceza alır???

Sorulara verdiğiniz yanıt için teşekkürler :D :D :D
Good nasıl evile, evil nasıl gooda dönüşür kısmını cevaplamaya gerek yok. Yüzlerce filmde, kitapta gördüğümüz olay bunlar.

DM bunu etkilemek yada tetiklemek için birşeylr yapabilir evet. Ancak oyuncu yönelimini değiştirirse bir ceza almasına gerek yok, bu oyuna renk bile katabilir. Ancak zırt pırt değiştiriyorsa oyuncuya Exp cezası değil oyundan atma cezası verilmelidir çünkü düzgün bir karakter yapmamıştır.

Lakin burada en önemli kısım daha önce başka yerde de gördüğüm üzere yönelimin ilk kısmının zor değişmesidir. Ã?rneğin lawful evil bir adam, dönse dönse lawful neutral yada lawful good a döner. Yöneliminin chaotice dönme şansı çok düşüktür.

Yönelim değişikliklerinde bunu asla ama asal unutmayın.
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Evet Lixer'e bu konuda katılıyorum lawful ya da chaotic çok zor değişen bir olgudur, ama uzun vadede olabilitesi var hani istisnalar kaideyi bozmaz hesabı var ya damlaya damlaya göl olur gibi işte o, bi bakmışsınız eskiye, chaoticken lawful olmuşsunuz...
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Mark
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Mark »

teşekkürler baylar.
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Re: Rp içinde, Yönelimi değiştirmek?

Post by Yener »

Sanırım bu konuda Efla ve Lixer' in cevapları yeterince doyurucu olmuş zaten :) .

Efla' nın da belirttiği gibi bu yönelim değişiklikleri RP açısından iyi yansıtılmalı mantık koşulları çerçevesine oturtulmalı, bir anda zırt diye ortaya çıkma şeklinde değilde yavaş yavaş ortaya çıkmalı, iyi RP ile desteklenmelidir.

Lixer wrote:DM bunu etkilemek yada tetiklemek için birşeylr yapabilir evet. Ancak oyuncu yönelimini değiştirirse bir ceza almasına gerek yok, bu oyuna renk bile katabilir. Ancak zırt pırt değiştiriyorsa oyuncuya Exp cezası değil oyundan atma cezası verilmelidir çünkü düzgün bir karakter yapmamıştır.
Kesinlikle katılıyorum, zaten bu şekilde davranan bir oyuncunun pek oyun oynamaya niyeti yoktur diye düşünüyorum.
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

oyun sırasında yönelim değişmelerine neden olan başılca üç faktör sayabilirim:

- karakterlerin dünyaya bakışında deişme
maceracılık kariyerlerinin başında, daha radikal, daha idealist davranabilen char.lar, kariyerlerinde görece başarılı olup da belli bir tanınmışlık edinince ve dahi statü sahibi olunca daha idare-i maslahatçı, daha muhafazakar bir zihniyete bürünebilirler. Bu çok normaldir, zira gerçek hayatta da durum aynen böyledir.

- karakterlerin yaşadığı toplum
bir char ya da bir gurup her ne kadar idealist ya da dikkafalı olsa da, bulundukları toplum onları belli bir şekilde davranmaya iter. kötülüğe meyilli bir toplum içinde iyi kalabilmek, hatta abartıp başkalarına iyilik yapabilmek mümkün olmaz bir noktadan sonra. Hemen şöyle bir örnek vereyim. Mesela, char.larımız, zhentil keepte yaşayan good bir parti olsun. maceracılıktan kazandıkları servetleriynen, zhentil keep'in sokaklarında sürten, hırsızlığa, uyuşturucuya, fuhuşa batmış çocukları kurtarmak için bir çocuk sığınma evi açmak istesinner. Bu durum zhentil keepte duyulur duyulmaz en adisinden en ustasına kadar tüm hırsızlar, bu partinin servetinin peşine düşecektir ve o şehrin düzeninde, başaramamaları da mümkün değildir.

- DM'in oyun için tanımladıı "mood"
survival ya da horror gibi moodlar, oyun sırasında char.ları sürekli tehlike altında tuttuu için, alignmentlerde aşınma yaratması beklenir. heroic olarak tabir edebileceğimiz moodlarda da tam tersine yönelim sıkalasının daha "beyaz" yönlerine yönelme gözlenebilir.
War, war never changes...
CHANGES
Başbüyücü

Post by CHANGES »

Good - neutral -evil arası değişim,lawful - neutral - chaotic arası değişimden daha zordur.Çok daha büyük olayların sonucunda ortaya çıkarlar.Kişilerin duygusal dengeleri,tanrısal inançlarının hepsi G-N-E dengesinde rol oynar.Dolayısı ile belli başlı tek bir olay değil bir olaylar dizisi sonucunda ancak bu değişimin olabileceğini düşünüyorum.Ancak karakterin Lawful - Neutral - Chaotic arası değişimi o kadar zor değildir.Bu kişinin mantığı doğrultusunda seçtiği,olması gerektiğine inandığı yaşam stilidir.Eğer kişi good ise kaosun ya da düzenin kötü yönlerinden zarar gören ya da birisinin zarar gördüğüne tanık olmak,eğer kişi evil ise düzen ya da kaosun hangisinden daha fazla menfaat edeceğini idrak etmek kişinin bu yöndeki eğilimini değiştirebilir.

Eğer kişi oyunun karakter yaratımı aşamasında karakterine bir alignment seçiyor ancak oyun içinde oyun gereği olmayan bir şekilde alignment değişimi yaşıyorsa bu o kişinin o karakterin RP sini doğru yapamadığı anlamına gelir.Nasıl ki DM ii rp yapana extra tecrübe puanı veriyorsa aksi bir durumda da ceza verebilir.
Ancak oyuncu alignment değişimini mantıklı bir kaç nedene dayandırabiliyorsa bu durumda ii RP yaptığı için ödüllendirilebilir.

Ancak unutmamak lazım ki DM ne derse o olur...
"We were young and unexperienced.We were proud and ready to die for justice.But now it is time to break the chains.Long live Chaos Legion"
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

CHANGES wrote:Good - neutral -evil arası değişim,lawful - neutral - chaotic arası değişimden daha zordur.Çok daha büyük olayların sonucunda ortaya çıkarlar.Kişilerin duygusal dengeleri,tanrısal inançlarının hepsi G-N-E dengesinde rol oynar.Dolayısı ile belli başlı tek bir olay değil bir olaylar dizisi sonucunda ancak bu değişimin olabileceğini düşünüyorum.Ancak karakterin Lawful - Neutral - Chaotic arası değişimi o kadar zor değildir.Bu kişinin mantığı doğrultusunda seçtiği,olması gerektiğine inandığı yaşam stilidir.Eğer kişi good ise kaosun ya da düzenin kötü yönlerinden zarar gören ya da birisinin zarar gördüğüne tanık olmak,eğer kişi evil ise düzen ya da kaosun hangisinden daha fazla menfaat edeceğini idrak etmek kişinin bu yöndeki eğilimini değiştirebilir.
Maalesef yanlış Changes. Doğru anlatmışsın ancak yerleri karıştırmışsın.

Law-Chaos-Neutrality kişinin dünyaya bakışı ve felsefesidir. Yaşamdaki alışkanlıklarıdır. Bunları değiştirmek özel olarak üstünde durarak bile çok güçtür. Yani lawful bir adam zorlama ile chaotic olması çok çok zor bir değişimdir. Ancak zamanında chaotic ise (genç yaşlarda) sonradan lawfula dönmüşse geçiş mümkün olabilir aksi takdirde imkansıza yakındır.

Good-Evil-Neutrality ise bunları uygulama biçimidir.

Evrendeki güçler sadece good-evil çevresinde dönmez (dnd bazlı dünyalarda) Benzer şekilde chaos-law farklılıkları da inançlarda büyük rol oynar.

Basit bir kaç örnekle :

Archonlar (LG boyutdışılar) BloodWar`da Baatezulara (LE boyutdışılar) yardım eder. Ã?ünkü Archonlar evrenin mutlak yokoluşunun karşısındadırlar. Zıddını Eladrinler de kısıtlı ölçüde yaparlar (CG - CE)

Fallen paladinlerin tamamına yakını LE olur. Bir paladinin düşüp te CG, CN yada CE olması şu ana kadar hikayelerde yada oyun modüllerinde görülmüş birşey değildir.

Yine çok bilinenlerden gidelim. Artemis Entreninin son kitaplardan sonra aligmenti LE`dan LN`a döner. Ã?ünkü kötülüğü en üst noktada menzoberranzanda görmüş ve kötü kavramını aşmıştır. Ancak düzenli, kurallara uygun, düsturları olan bir hayatı ve uzun süreli planlar yapabilme, sabır gibi yetileri hiç bir zaman terk edemez ve good`a bile dönse LG olarak kalır.

Benzer şekilde Drizzt`te henüz çevrilmeyen kitapların sonunda CG`tan CN`a dönmektedir. Drizzt asla LG olamaz ama CE bile olabilir. Ã?ünkü chaos onun yaşam biçimi ve alışkanlıklarını tümüdür.

Fallen archonların tamamına yakınının LGtan LE a dönmesi,

Lloth`un CG`tan CE`a dönmesi,

Zaknafein`in CE`dan CN`a dönmesi,

Tanis in bir aralar CG - CN olarak değişmesi

Cyric in hikayeler boyunca CG, CN ve en sonunda CE olması da buna örnektir.

Dediğim gibi daha sürüyle de örnek sayabilirim. Ancak dürüst olarak düşünüldüğünde Chaos - Law ekseninde değişim hemen hemen hiç hatırlamıyorum. (Büyük ihtimalle hiçbirinizin bilmediği kuvvetli bir boyutdışı yaratıktaki değişim dışında ki dediğim gibi bu geçiş imkansız değil çok zordur)

Bu yüzden bir oyuncunun kendi karakterinde esas sahip çıkması gereken kısım "ilk kısmı"dır.

Hoş, Chaos ve Law arasındaki farkı gerçekten bilen çok az kişi var istediği kadar "BEN CG UM, BEN LE İM" desinler bu yönelimlerin ilk kısmını doğru dürüst oynayan insan sayısı çok az olduğu için çok fazla değişmeyecektir ancak yine de burayı okuyanlar doğrusunu bilsinler yeterli :)
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Aslında ilk kısmının oynatılamamasının sebebi oyun akışından dolayı kaynaklanır hep. Ã?ünkü karakterin yapısı hikayeye uymayabilir mesela ben lawful büyücüleri devamlı seyahat ederken düşünmekte zorlanıyorum çünkü genel (tekrar söyliyim de genel diye) olarak lawful büyücüler çalışmayı severler kitap okuma cart curt ve bu gibi maceralarda zorlanırlar. Mesela bu gibi durumlarda lawful imajını vermekte zorlanır oyuncu...Neyse bunlar yine de alakasız örnekler ama bi fikir edinilsin diye dedim. Lixer dediğin gibi ilk kısımı oynatmak zor ama oynatmak için ortam bulmak da zor.
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

O da doğru gerçi saco, dm lawful adamın ihtiyacını gereksinimi bilmiyorsa ona ters oynatıyorsa oyuncu ne yapsın. Yada adam chaotictir bunu tutup zorla (ki chaotic karaktere zorla yaptırmak doğru değildir) şehrin emrindeki asker yaparsa olmuyor işte sonra da adam sıkılıp dağa bayıra gidince kızarlar hikayeye uymadı diye :)
Mark
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Mark »

Bu yüzden bir oyuncunun kendi karakterinde esas sahip çıkması gereken kısım "ilk kısmı"dır.

Hoş, Chaos ve Law arasındaki farkı gerçekten bilen çok az kişi var istediği kadar "BEN CG UM, BEN LE İM" desinler bu yönelimlerin ilk kısmını doğru dürüst oynayan insan sayısı çok az olduğu için çok fazla değişmeyecektir ancak yine de burayı okuyanlar doğrusunu bilsinler yeterli
Chaos ve Law arasındaki, uyumu anladım. Peki ya, N bir de ondan bahseder misin.
NG,N,NE... Neutral bir karakterin bu tablodaki yeri boş kaldı. Zira ben de, NG oynuyorum.
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Aslında ortası. Yani çok özel birşeyi yok. İki tarafın düşüncelerini de biraz benimser.

Yani sıcağın ve soğuğun ne olduğunu ne olduğunu biliyorsan ılığı da bilebilirsin.

Ama birkaç şey söylemek gerekirse:

Kuralların gerekli olduğunu düşünürler. Fakat her zaman her kurala tamamen uyacaklarını kimse garanti edemez. Yani yine de "kuralcı" diyemeyiz.

Aslında daha çok yöntemler ve yaklaşımdan ziyade kavrama odaklanırlar. Ã?rneğin NG bir karakter. CG dan farklı larak kuralların insan yaşamını düzenlediği için gerekli olduğunu düşünecektir. Fakat LG dan farklı olarak da gerektiğinde bunları kırmaktan çekinmezler. Yani esas olan "iyi" olmalarıdır. Başka şey bunun önüne pek geçmez.
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

Lixer wrote:
CHANGES wrote:Good - neutral -evil arası değişim,lawful - neutral - chaotic arası değişimden daha zordur.Çok daha büyük olayların sonucunda ortaya çıkarlar.Kişilerin duygusal dengeleri,tanrısal inançlarının hepsi G-N-E dengesinde rol oynar.Dolayısı ile belli başlı tek bir olay değil bir olaylar dizisi sonucunda ancak bu değişimin olabileceğini düşünüyorum.Ancak karakterin Lawful - Neutral - Chaotic arası değişimi o kadar zor değildir.Bu kişinin mantığı doğrultusunda seçtiği,olması gerektiğine inandığı yaşam stilidir.Eğer kişi good ise kaosun ya da düzenin kötü yönlerinden zarar gören ya da birisinin zarar gördüğüne tanık olmak,eğer kişi evil ise düzen ya da kaosun hangisinden daha fazla menfaat edeceğini idrak etmek kişinin bu yöndeki eğilimini değiştirebilir.
Maalesef yanlış Changes. Doğru anlatmışsın ancak yerleri karıştırmışsın.

Law-Chaos-Neutrality kişinin dünyaya bakışı ve felsefesidir. Yaşamdaki alışkanlıklarıdır. Bunları değiştirmek özel olarak üstünde durarak bile çok güçtür. Yani lawful bir adam zorlama ile chaotic olması çok çok zor bir değişimdir. Ancak zamanında chaotic ise (genç yaşlarda) sonradan lawfula dönmüşse geçiş mümkün olabilir aksi takdirde imkansıza yakındır.

Good-Evil-Neutrality ise bunları uygulama biçimidir.

Evrendeki güçler sadece good-evil çevresinde dönmez (dnd bazlı dünyalarda) Benzer şekilde chaos-law farklılıkları da inançlarda büyük rol oynar.

Basit bir kaç örnekle :

Archonlar (LG boyutdışılar) BloodWar`da Baatezulara (LE boyutdışılar) yardım eder. Ã?ünkü Archonlar evrenin mutlak yokoluşunun karşısındadırlar. Zıddını Eladrinler de kısıtlı ölçüde yaparlar (CG - CE)

Fallen paladinlerin tamamına yakını LE olur. Bir paladinin düşüp te CG, CN yada CE olması şu ana kadar hikayelerde yada oyun modüllerinde görülmüş birşey değildir.

Yine çok bilinenlerden gidelim. Artemis Entreninin son kitaplardan sonra aligmenti LE`dan LN`a döner. Ã?ünkü kötülüğü en üst noktada menzoberranzanda görmüş ve kötü kavramını aşmıştır. Ancak düzenli, kurallara uygun, düsturları olan bir hayatı ve uzun süreli planlar yapabilme, sabır gibi yetileri hiç bir zaman terk edemez ve good`a bile dönse LG olarak kalır.

Benzer şekilde Drizzt`te henüz çevrilmeyen kitapların sonunda CG`tan CN`a dönmektedir. Drizzt asla LG olamaz ama CE bile olabilir. Ã?ünkü chaos onun yaşam biçimi ve alışkanlıklarını tümüdür.

Fallen archonların tamamına yakınının LGtan LE a dönmesi,

Lloth`un CG`tan CE`a dönmesi,

Zaknafein`in CE`dan CN`a dönmesi,

Tanis in bir aralar CG - CN olarak değişmesi

Cyric in hikayeler boyunca CG, CN ve en sonunda CE olması da buna örnektir.

Dediğim gibi daha sürüyle de örnek sayabilirim. Ancak dürüst olarak düşünüldüğünde Chaos - Law ekseninde değişim hemen hemen hiç hatırlamıyorum. (Büyük ihtimalle hiçbirinizin bilmediği kuvvetli bir boyutdışı yaratıktaki değişim dışında ki dediğim gibi bu geçiş imkansız değil çok zordur)

Hoş, Chaos ve Law arasındaki farkı gerçekten bilen çok az kişi var istediği kadar "BEN CG UM, BEN LE İM" desinler bu yönelimlerin ilk kısmını doğru dürüst oynayan insan sayısı çok az olduğu için çok fazla değişmeyecektir ancak yine de burayı okuyanlar doğrusunu bilsinler yeterli :)
ben bu konuda changes'in savını daha doğru buluyorum. alignmentin her iki kısmı da değişebilir tabi ki, ona lafım yok. Ancak şu var ki, toplumsal yönelim, taa çocukluk zamanında empoze edildiğinden ve çocuk da aksini görme şansına sahip olmadığından yerleşen yönelimdir. birey, o toplumdan çıkmadan yaşamaya devam ederse ne ala, ölene kadar öyle gider. ama farklı toplumlarla iletişime geçtiği anda (bkz. kültür şoku) bu kendisine miras değerlere alternatifler ortaya çıkmış olur ve bireyde bu etkilerden dolayı bir yönelim değişimi gözlenebilir (kültürel dejenerasyon).

öte yandan, iyi-kötü skalasındaki yönelim, tamamen kişinin içinden gelen, ona ait bir şeydir.işte tam da bu nedenle, diğer yönelim kadar kolay değişmez ve dış faktörlere karşı daha kapalıdır.

son olarak, günlük hayatımızdan bir örnek vermek gerekirse, hemen her teenage birey asidir. ister özentilik olsun, ister gençlik heyecanı, teenagelerin ezici çoğunluğu bu şekildedir. Ama yıllar geçip biraz yaşını başını aldığında, daha ılımlı, daha uzlaşmacı, daha muhafazakar insannar haline dönüşürler. ya da, iranda baskı rejimi altında kapalı yaşayan kadınnarın önemli bölümü, yurtdışına çıktıklarında hemen açılıp saçılabilmektedirler. bu iki örnek, chaotic-lawful skalasında rahatlıkla gözlenebilen değişimlerdir.

good-evil skalasında değişmeler olabilmesi için ise bireyi sarsacak birtakım şeyler gerçekleşmesi gerekir.
War, war never changes...
CHANGES
Başbüyücü

Post by CHANGES »

Sevgili Lixer,

Yazımı iyi okumamışsın ve kendi verdiğin örnekleri irdelememişsin. Verdiğin roman karakterlerinin G-N-E değişimleri neredeyse o romanların ana temasını oluşturuyor. Bir çok olaylar silsilesi sonucunda o karakterlerin alignment değişimleri oluyor ve bu da o karakterleri bizim okumamız için daha bir renklendiriyor.Tek ve basit bir olayla G-N-E değişimi olduğunu söyleyebilir misin?Ben de yazımda zaten bu değişimin çok zor olduğunu bir çok olay gerektiğini belirtmiştim.

Ama Burock un verdiği örnek bile bir kişinin ya da karakterin L-N-C dengelerinin ne kadar kolay değişebildiğini göstermektedir ve daha bir çok örnek verilebilir.
"We were young and unexperienced.We were proud and ready to die for justice.But now it is time to break the chains.Long live Chaos Legion"
Post Reply