KURALLAR VE FRP

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
The_KiRaTh
Başbüyücü

Post by The_KiRaTh »

KabakTadi wrote:Sen kendi yaşamında istediğin herşeyi yapabilirmisin? Bir binadan atlayabilir misin? Ã?ıkıp donla sokakta gezebilir misin? Eline bir silah istediğini vurabilir misin? Vursan bile, aynısı sana olduğunda ben ana karakterim diyebilir misin?

Ayrıca oyunun senaryosunu ZB 'nin düşündüğü kadar oyuncularda düşünmeli. Mesela kapı mı çıktı? Oyuncu hemen senaryoyu bölmeyecek şekilde düşünmeli, eğer çok zorda kalmadığında senaryoda olduğunu hissetmişse girmeli. Bu oyunda ne ZB oyunculara, ne de oyuncular ZB 'ye düşmandır, bunu unutmamak gerekir.
Ben de onu diorum, bi oku yukarıyı iyice. Tabiki çıkıp saçma sapan hareketler yapamazsın. Ã?ünkü sadece karakterinin kontrolü sende, dış dünyanın ki DM de. Ama benim sölediğim DM sadece dış dünyayı kontrol etmelidir. Senin karakterini deil. Yani ben bişeyi yapmak istemiorsam sırf senaryo öle die onu yapmak zorunda olmamalıyım.

Böle yapan bi DM in oyunun da ben zaten oynamam, bırakırım o kendi kendine oynasın bütün karakterlerle...
Tecrübe yenilen kazıkların bileşkesidir...
pyros
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by pyros »

abi bir dmin çıkıp da "gidemezsin her yer kapı" ya da "senerya böyle" gibi bir cümle kurması onun başarısızlığını gösterir, dm öyle bir kurgulayıp oyuncularına öyle bir analtacak ki adamlar eğer o kapıdan girmeleri gerekiyorsa kendi istekleriyle içeri girecekler ve en sonunda çıkıp da dme isyan etmeyecekler

ben bunu bilir bunu söylerim

bu oyunu oynamayı da ego manyağı dmler yüzünden bırakmıştım
Ivellius
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Ivellius »

Sen kendi yaşamında istediğin herşeyi yapabilirmisin? Bir binadan atlayabilir misin? Ã?ıkıp donla sokakta gezebilir misin? Eline bir silah istediğini vurabilir misin? Vursan bile, aynısı sana olduğunda ben ana karakterim diyebilir misin?
her saldırıyorum dediğinde vuramazsın tabi.atarsın zarını görürsün ne olduğunu.aynı zamanda oyuncular ne yaparalarsa yapsınlar sonucunu düşünmek zorundalar.istediğin kapıdan girmekle kendini binadan aşağı atmak farklı şeyler.alakaları yok.eğer bi oyuncu atlıyoum aşağı derse bırak atsın.zaten öyle biriyle de oynanmaz.kendiliğinden gider.
pyros
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by pyros »

katılıyorum

pyros *katılır*
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

KabakTadi wrote:Ayrıca oyunun senaryosunu ZB 'nin düşündüğü kadar oyuncularda düşünmeli. Mesela kapı mı çıktı? Oyuncu hemen senaryoyu bölmeyecek şekilde düşünmeli, eğer çok zorda kalmadığında senaryoda olduğunu hissetmişse girmeli. Bu oyunda ne ZB oyunculara, ne de oyuncular ZB 'ye düşmandır, bunu unutmamak gerekir.
Haydaaaa neden senaryoyü bölmesin kardeşim. İsterse böler de ezer de geçerde... senin bunu ona zorla yaptırmaya hakkın yokki. Adam bir işi illede "bir yoldan" yapmak zorunda mı? Senin istediğin kapıdan girmek zorunda mı? Başka hiç bir alternatif sunmuyor musun oyuncularına?

Basit bir örnek vereyim hemen. Vampire the Masquerade, NATO karargahını basmışız, yeni ölümden dönmüşüm. Değişik büyülü nesneler buduk onları çantamıza atarken bir camekanın içinde duran bir samuray cesedi gördük. Kılıcı ilgimi çektiği için camı kırıp kılıca uzandığım sırada kurukafası hareket etti ve bana sorgulayan bir şekilde baktı. Bu arada kılıcını da eline almıştı. Hemen oradan kaçıp odaya da bir el bombası attım. Sonradan öğrendim ki bu adam bir NPC'ymiş ve müthiş güçlere sahip bir vampirmiş ve kendini NATO askerlerine "inceletiyormuş". Biz de onunla konuşsak bu büyülü nesnelerin güçlerini bize anlatacakmış.

Oysa biz başka güçlü bir büyücüye daha büyük bir bedel ödeyip yardımcı olduk ve nesneleri ilcelemesini sağladık. Yetmediği gibi bu nesnelerden birini kullanıp mezapotamyadaki bir tanrının kölesi oldu birimiz. Ve bunların hiç ama hiç biri senaryoda yoktu...

Sanırım iyi Dm ile kötü Dm arasındaki farkı anlatabilmişimdir. İyi Dm oyuncularının karşına asla "bir" kapı çıkarmaz, duvarın üstüne tırmanılacak bir merdiven, kırılıp geçilecek bir pencere ya da duvarın altından kazmamızı sağlayacak bir de küreği her zaman elinin altında vardır...

Saygılar...
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
KabakTadi
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by KabakTadi »

Bana "Whitewolf" 'dan bahsetme, sistem olarak bile görmem. Senin ZB olmadığın belli. Oyunlar emek verilerek yapılır ve aradan çıkıntı oyuncular çıktığı sürece oyun sarpasarar. Oyun herzaman için senaryo doğrultusunda zevk verir. Ã?ünkü adam oyunu yazarken kapının arkasını yazmıştır ve biri "girmem" derse ZB 'nin kafasından sallaması gerekir. Heryeri yazan ZB en iyisi olur ozaman sana göre. Bence hiç de değil ama.
from Dawn to Wish...
pyros
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by pyros »

kabaktadı kardeş
ben raistlinin dediğine katılıyorum

senaryoyı yazan kişi eğer seçenek sunmuyorsa o zaman gitsin kitap yazsın

yok eğer katılımla yapılan bir şeyse, yani oyunsa o zaman oyuncuların soğruyu ve yanlışı, iyi veya kötüyü seçme hakkı olsun

eğer sen bu kapıdan gircen kardeşim dersen
oyuncu sana neden diye sormaz mı?
sormayan adam zaten oynamıyordur zar atıp level atlamaya bakar zevk de almaz bana sorarsan sadece dm kendisini tatmin eder

senin dediğin yöntem dmin kendisini tatmin ettiği, oyuncuların da bir süre sonra sıkılıp oynamayı bıraktığı veya kıllığına sorun çıkarttığı bir sistemdir ki
ben bu yüzden uzun süredir oynamıyorum
Oren_Dautry
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Oren_Dautry »

hyr
asıl iyi DM o senaryoyu yazıp oyuncuları da o kapıdan geçirebilen dm dir..
oyuncunun işine gelmeli içinden isteyerek girmeli o kapıdan hatta sen odayı ya da bölgeyi tarif ederken o kapıdan kendiliğinden girmeli kader gibi..

oyuncunun işine gelmezse girmez kardeşim ne dicen
ZAMAN BİRDEN DURDU VE BULUTLAR ARALANDI....BULUTLARIN ARASINDAN PARLAK ALTI SARISINA BENZEYEN BIR IşIK SÖZÃ?LDÃ? VE BİR KONUşMA DUYULDU.. DİYARLARDA YANKILANAN SESIN TONUNDA BIR BURUKJLUK VARDI SANKI. BU YÃ?CE SES DEDİ Kİ

"Abi yapma ya senaryonun orasının yazmamıştım şu kapıdan geçicektin napıcam şimdi kafadan mı atiim"
Bugün için yaşa , yarın için hayatta kal..
The_KiRaTh
Başbüyücü

Post by The_KiRaTh »

Orada ki olay "Whitewolf" deil. Oyunun nasıl yön deiştirdiği...

O zaman senin mantığında, adam el bombası atıorum dediğinde, yapamazsın git adamla konuş mu dicektin?

Senin dediğin sadece kapının arkasını yazan dm bence kötü dm dir. Beni tanıyanlar bilir, ne kadar esnek senaryo yazdığımı, hiçbir oyunumda da oyuncu ben şunu yapmak istiorum dediğinde ona yapamazsın demedim eğer kurallar dahilinde yapabiliosa.

Haklısın, oyunlar emek verilerek yazılır. Ve ben oturup 3 tane main quest, yanına da 20+ side questi aylarımı verip hazırlıosam, üstüne en az bi o kadar da encounter hazırlıosam, bişileri kafadan atmam gerekmez. Ha, beklenmedik bişi olduğunda anında cevap vermen gerekir, o da yaratıcılıktır. Sadece 1 tane main quest yazıp, bi oyuncu o questin akışından çıktı die oyuncuyu suçlamak asıl bence DM lik deildir. O zaman sen yönetmenlik yapıosundur, herkese ne yaptığını söyler, sonunda sana göre "güzel" bi oyun çıkarırsın ortaya. Ama mesele şurda, o frp olmaz, tiyatro olur. Kimse de asıl frp ruhunu ne görür, ne hisseder, ne doğru düzgün zevk alır. İş edasıyla oynarsınız o zaman.

Özgünüm ama bence çok dar bakıosun olaya...
Tecrübe yenilen kazıkların bileşkesidir...
pyros
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by pyros »

ben de kirathın dedii gibi bişii diyorum
oreninki de doğru aslında

eğer kapı varsa abi girmediği takdirde olacaklar da yazılmış olmalıdır
ha eğer yazmadıysan oyuncuların o kapıdan gönüllü olarak girmesini
"sağlayacaksın"
Ivellius
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Ivellius »

eğer dm'im başka bir alternatifi yoksa o kötü bir dm'dir.
ayrıca oyunculara seçme şansı vermezsen o zaman niye oynuyosunuz ki??neler olacağı önceden belli.o kapıdan gir,koridorun sonundan sağa dön vs.vs.oyunun zevki,dm'in yaratıcılığı beklenmedik bir soruya verdiği cevapta saklıdır.olmadık bir yerde sürpriz yapan oyuncuya verdiği tepkide saklıdır.
pyros
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by pyros »

benim gibi düşünenler çoğunlukta galiba :)
Quel-Shin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Quel-Shin »

Ivellius wrote:eğer dm'im başka bir alternatifi yoksa o kötü bir dm'dir.
ayrıca oyunculara seçme şansı vermezsen o zaman niye oynuyosunuz ki??neler olacağı önceden belli.o kapıdan gir,koridorun sonundan sağa dön vs.vs.oyunun zevki,dm'in yaratıcılığı beklenmedik bir soruya verdiği cevapta saklıdır.olmadık bir yerde sürpriz yapan oyuncuya verdiği tepkide saklıdır.
Güzel demişsin.bir de şöyle özellikte dmler iyi olabilir:
oyuncu uyutan cinsten.yani oyuncu olayın böyle sonlanaacğına veya gelişeceğine yüzde yüz emin ama DMnin planlarından haberi bile yoktur.ve gerçekler ortaya çıktığında oyncular apışık kalır.ama bu durum mükemmel bir haz verir oyunculara.
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Daha da basiti bir dungeon'a giriyorsun. İki katlı bir dungeon olsun mesela... Bir kalenin içinde merdivenlerinden aşağıya iniyorsun. Amacının yerin 2 kat altında olduğunu biliyorsun ve birinci kata uğramıyorsun.

Farzedelim ki DM kafasından birinci kata uğrayıp sonra ikinci kata indikleri senaryosunu kurmuştu ve işlerine yarayacak hatta hayatta kalmalarını sağlayacak bazı önemli şeyleri birinci kata yerleştrimişti. şimdi adamlara çıkıp hayır birinci katı daha araştırmadınız ilk katta dolaşın sonra aşağı inin mi diyeceksin?

Bırak adam başarabilirse birinci kattakileri almadan ikinci kata insin. Zaten çok zorlandığını farkederse üste geri çıkacaktır eğer kafası çalışıyorsa. Yok eğer çalışmıyorsa Dm'in yapabileceği en büyük yaptırım büyülü bir kapı koymaktır ve anahtarını da ilk kattaki bir sandığa yerleştirmektir. Yani yaratıcı yaptırımcı ama oyuncuyu senin dediğin şekilde kısıtlamayan bir çözüm bulmuş olursun bu şekilde.

Ayrıca senin WhitWolf'u sistem olarak görmemen senin cehaletindir, bizi bağlamaz. Yalnızca FR oynayacaksan sen zaten bu dünyadan sıyrılıp başka bir dünyaya hapsolmuşsun demektir ve yaratıcılığın yalnızca başka insanların senin için yazdıkları ile kısıtlanmış demektir.

Aradan çıkıntı oyuncular her zaman çıkar ve de çıkmalıdır zaten çıkmıyorsa o oyunculardan da hayır gelmez. Oyun her zaman senaryo doğrultusunda gitmek zorunda değil çünkü bu bir kitap değildir arkadaşım. Eğer bu şekilde FRP oynamak istiyorsan alırsın Dragon Lance kitabını biri Caramon olur biri Raistlin olur sen onlara etrafı tasvir edersin onlar da yapmaları gerekenleri yaparlar. Artık bundan ne kadar zevk alırlar onu da bilemem.

Dm kafasından gerekirse sallayabilmelidir. ben daha önce Dmlik yaptım çok başarılı mıydım? Hayır. Hatta senin dediğin tarzda lineer bir oyun yazmıştım ve oyuncular tasvirlerimle eğlenseler de oyunun sonunda seçme hakkını onların elelrine vermediğim için rahatsız olduklarından bahsettiler ben de buna göre oyunlar yazmaya başladım.

şimdi oyun oynadığım Dmleri çok daha ayrıntılı inceliyorum ve kendi kafasında kurduğu hakkında bize en ufak bir fikir vermeyen Dm'ler bence en başarılıları. Sen yalnızca gördüklerinden ve karakterinin yaşadıklarından yorumlar yapabilirsin Dm'in seni istediği gibi garip bir önseziyle yönlendirmesi seçim hakkını sana vermezse nasıl eğleneceksin? Ã?nünde seçebileceğin birden fazla yol birden fazla seçenek yoksa senin bir oyuncu olarak amacın olayın nedir ki? Bunlar SENİN seçimlerin olmalıdır yoksa orada oynayan bir karakter değil Dm'in summon ettiği bir zombidir.

şimdi kalkıp da bana bıdı bıdı edip yok ben bu kadar Dm'im yok şu kadar Dm'im diye hikaye yazma. Bu oyun oyuncular OYNASIN diye yazılıyor Dm OYNATSIN diye değil.

Saygılar...
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
pyros
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by pyros »

alkış
tebrik
bilimum iyi dilek
fikirlerime tercüman oldun abi

senin son sözlerine bi veryon yapayım