Neden Hazır Oyunlar Bu Kadar Kötü?

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Post Reply
Anchorite
Kullanıcı
Kullanıcı

Neden Hazır Oyunlar Bu Kadar Kötü?

Post by Anchorite »

Bir hata edip, bir hazır oyun oynatayım dedim.. Bir tanesinin konusu da güzelmiş, campaign'in mekanına da yakınmış.. Ã?şendiğimden değil, hani başka kafadan çıkan, farklı tür oyun falan olsun diye. 1 Haftadır... saatlerdir... 98 sayfayı tekrar tekrar okuyorum. Artık iyi zaman geçirmemiz için kitabın tekrar yazılması gerektiğine karar verdim. Hani Hook'u da atmıştık oyunculara kesin oynatmak da lazım... Grrrrrrr!!! :mad:

Yıllardır düşünüyorum ama cevabı hala bulamadım: Hazır oyunlar neden bu kadar kötü?

Sizce niye?

Bu gizemin cevabı konusundaki teorilerim var tabi ama...

- Oyunları WotC binasının bodrum katında yaşayan goblinler yazıyor.

- Firma çalışanları kural kitapları yazarken bütün enerjilerini tüketiyorlar, hazır oyunları yatmadan önce veya metroda kaleme alıyorlar.

- Aslında bu sürekli dövüş ve hack&slash destekleyen oyunların ana amacı devamlı zar attırarak bilek antremanı yaptırmak.

- WotC çalışanlarının kendi aralarında iddiası var, en aptalca ne yazılabilir ve bundan nasıl para kazanılabilir.

- Oyunları aslında yazanlar Monster Manual'leri yazan tayfa. Aynı şekilde her sayfada öldürülecek veya öldürecek bir yaratık geçmeden kitap olmayacağını düşünüyorlar.

- WotC'da Dungeon diyince aslında akıllarına hapishane geliyor. Bu yüzden oyuncuları içinden çıkılmaz yerlere atmaları gerektiğini düşünüyorlar.

- ABD'de yer bol, binalar kocaman falan, o yüzden zindan fikri kafalarında devasa yerleri çağrıştırıyor.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny into your
(='.'=) signature to help him gain world domination.
(")_(")
Bogus
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bogus »

Hayatımda bir kere hazır oyun oynattım. O da bir Ravenloft oyunuydu. Oyun bana hediye edilmişti... Okudum, senaryoyu beğendim ve oynattım. Senaryo dedikleri şey de Cadı kazanı diye bir film vardır, belki bilirsiniz onun tıpatıp aynısı... 3 Witches'ın domaininde geçiyordu.

Bir Ravenloft oyunu olmasına rağmen hazır oyunun bütün bayatlıklarına sahipti.

Bir kere anchorite. Eğer hazır oyun oynatmak zorunda kalmışsan kesinlikle oyunu birebir oynatmayacaksın...

Hazırlamaya üşendiğin bütün NPC'leri gönül rahatlığı ile hazır oyundan alabilirsin. Ayrıca hazır oyun setting'in matematik kısmını da senin için hazırlar.

Yani hazır oyunu "hazır piza hamuru" gibi düşün. Soslarını, malzemesini ve baharatlarını sen belirle ama... Bırak işin hamallığını, yani hamurunu oyunu hazırlayanlar yapmış olsun...

Senin hazırladığın gerçek bir oyunun yerini asla tutmazlar ama yine de bir şekilde eline geçmişse bu şekilde değerlendirebilirsin.
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

White Wolf'un hazir oyunlari gayet basarili. Bu demek oluyor ki....
Wotc'la ilgili problemlemin asil nedeni uc tirnakli kel aynak kuslari...
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
dfunk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dfunk »

Wotc hazıt oyunları yeni başlayanlşar için yapılmıştır belli bir seviyeden sonra hele Dm tecrübeli ise çok gudubet oluyor oyunları.
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

Hazır oyunlar DM`leri belli bir kalıba ve senaryoya uymaya zorlar. Bu yüzden kötüdür, daha fazlası değil...

Yapılış sebepleri de kendi senaryolarını yazamayacak kadar kazma olanlara fikir vermektir. Buraya bile defalarca "hazır senaryo arıyom abiiieee yardım edin yauuu" diye gelenler olmuştu.
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Biz hazır senaryodan alınan bir oyunu çok zevkle oynamıştık. Hatta bu hazır oyunu yeni başlayanlar için lan hazır paketteki oyundan almıştık. Bir malikanedeki ruhun eski vampir haline dönüşmesi ile ilgliydi. Kitaptan okuyunca çok bayaa bir oyun gibiydi. Ancak oynatıcının içine ekledikleri ve değiştirdikleri ile çok zevkli olmuştu.

Bir sebebide sanırım benim grubun ve Dm'nin kaliteli olmasında olabilir. Sırf adamların oyunculuğunu izlemek bile zevkliydi, birde onlarla birlikte oynamak daha büyük bir keyifti.

Oyunların hepsi kötü değil. Ama çok basit olanlar var. Hazır oyunda sadece önemli savaşlar, önemli mekanlar ve önemli bir kaç kişi tanıtılıyor. Bizim oyunlarda ise bu derinlemesine anlatılan karakterlerden daha fazla etkin başka karakterlerde çıkıyor. Olaylarda değişimler oluyor. Mekanlarda değişiklikler oluyor. Hazır oyunum var oynatayım gitsin dendiğinde gerçekten tıkanıyor oyun.

Hazır oyun aramada bir sorun yok bence. Sizin hazırladığınız oyunları görüp onlardan bir şeyler kapmak, hatta sizin çok zevk alşdığınız senaryoları oynamak isteyen kişiler sizin tecrübenize saygı duyuyor demektir. Bu onları kazma yada beceriksiz yapmaz, aksine ne idüğünü bilir ve tecrübeye saygılı kişiler yapar.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
darkflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by darkflarer »

benim bitane vardı off ne rezaletti sonunda delirip kendimiz yzmıştık, ne rezaletti hala unutmam
<div>artık lightflarer'ım</div><br>
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Hazır oyunların kötü olmasının nedeni, kişinin istediğini değil yapması gerekeni yapmak zorunda olmasıdır.Çok basit bir örnek vereyim

Düşünün ki LOTR oynatıyorsunuz.Oyunculardan birisi Frodo'yu oynatıyor.Oyuncu yüzüğü atması gereken yere geldi.*Ben vazgeçtim, canım 48 ayar yüzüğü niye atayım ki?* diyemez.Sadece atabilir.Bu yüzden kötüdür
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
Sensei
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Sensei »

oyunu kuranın duygu ve ruh yapasını barındırı , oynatan da buna zaten tam adapte olamaz oyuncularda dm tam kaptıramadıgından sıkılırlar. genellikle combatlarla geçer bu tur oyunlar...
Gitarım Aşkım... My Guitar My Soul...
Post Reply