Golem yaratımı
Golem yaratımı
Büyücü arkadaşlara soruyorum golem imalatı nasıl yapılır bilen varmı açıklamalı bir şekilde yazarsanız memnuın kalacağım şimdiden teşekkürler.(hangi tür olduğu fark etmez)
-
Lord Necros
- Başbüyücü
Ã?ncelikle bu başlığa cevap vermesi gerekenin bir zamanlar golemlere kafayı takmış olan Darkgnome olduğunu belirtmek isterim. Gnom, sahneye çık!
Golem yaratımı aslında hemen hemen büyülü eşya yaratımı gibidir. Her golem yapımının belli bir masrafı vardır, gerek maddi olarak, gerekse XP olarak. Her golem türünün en düşük hit dice sınırı bellidir. Bunu aşan her fazladan hit dice için fazladan bir 5000 gp gözden çıkartılmalı, boyutun büyümesi durumunda ise her kategori için 50.000 gp'ye el sallanmalıdır. Toplam miktardan da her zamanki gibi 1/25 oranında XP kaybı gerçekleşir.
Bunun dışında golem yapımı sırasında her golem türüne göre gereken bir skill check mevcuttur. Ã?rneğin bir clay golem'in yapımında DC 15 Craft (Sculpting) ve Craft (Pottery) check gerekmektedir golemin bedeninin yaratılması için. Yanlız golemi yaratırken kullanılan büyülerin ve featlerin aksine, golemin bedenini oluşturan bu skill checkler için bunu yapanın illa büyücü olmasına gerek yoktur. Bu konuda uzman bir kişi de golemlerin bedenlerini inşa edip sonra bdeni büyücüye teslim edebilir.
Golem yaratımı aslında hemen hemen büyülü eşya yaratımı gibidir. Her golem yapımının belli bir masrafı vardır, gerek maddi olarak, gerekse XP olarak. Her golem türünün en düşük hit dice sınırı bellidir. Bunu aşan her fazladan hit dice için fazladan bir 5000 gp gözden çıkartılmalı, boyutun büyümesi durumunda ise her kategori için 50.000 gp'ye el sallanmalıdır. Toplam miktardan da her zamanki gibi 1/25 oranında XP kaybı gerçekleşir.
Bunun dışında golem yapımı sırasında her golem türüne göre gereken bir skill check mevcuttur. Ã?rneğin bir clay golem'in yapımında DC 15 Craft (Sculpting) ve Craft (Pottery) check gerekmektedir golemin bedeninin yaratılması için. Yanlız golemi yaratırken kullanılan büyülerin ve featlerin aksine, golemin bedenini oluşturan bu skill checkler için bunu yapanın illa büyücü olmasına gerek yoktur. Bu konuda uzman bir kişi de golemlerin bedenlerini inşa edip sonra bdeni büyücüye teslim edebilir.
All power demands sacrifice...and pain. The universe rewards those willing to spill their life's blood for the promise of power.
Power demands sacrifice.
Power demands sacrifice.
Lamı cimi yok... XP kaybının tek nedeni playerlar bir tek ondan anlıyorlar... Uçuk kaçık şeyler yapmasınlar, DM'leri çıldırtmasınlar diye...
Ama bu sorunun mantıklı bir açıklamasını bilen varsa bende öğrenmeyi çok isterim. Biz arkadaşlarla bir tek şu sonuca varabilmiştik...
"Büyülü bir alet yaratırken onun içine sana ait olan büyü gücünün bir kısmını koyman gerekir. Ã?ünkü aletin kazandığı büyü gücünün o alete bağlı kalarak üzerinde "linger" etmesi için başka bir güce ihtiyacı vardır. İşte o güç de senin xp yaparak verdiğin büyü gücüdür.
Alete vermek istediğin büyü gücünün sen büyüyü yaptığın anda uçup gitmesini engelleyen, onu alete, goleme veya iksire bağlayan güç bu güçtür."
Daha mantıklı bir açıklama ile gelen olursa duymayı çok isterim zira kitaplarda güzel bir açıklama yoktu diye hatırlıyorum.
Ama bu sorunun mantıklı bir açıklamasını bilen varsa bende öğrenmeyi çok isterim. Biz arkadaşlarla bir tek şu sonuca varabilmiştik...
"Büyülü bir alet yaratırken onun içine sana ait olan büyü gücünün bir kısmını koyman gerekir. Ã?ünkü aletin kazandığı büyü gücünün o alete bağlı kalarak üzerinde "linger" etmesi için başka bir güce ihtiyacı vardır. İşte o güç de senin xp yaparak verdiğin büyü gücüdür.
Alete vermek istediğin büyü gücünün sen büyüyü yaptığın anda uçup gitmesini engelleyen, onu alete, goleme veya iksire bağlayan güç bu güçtür."
Daha mantıklı bir açıklama ile gelen olursa duymayı çok isterim zira kitaplarda güzel bir açıklama yoktu diye hatırlıyorum.
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
Necros söylenecek söz bırakmamış aslında ama
bende bir golem ile örneklendireyim olayı :
ALCHEMICAL GOLEM
Adından da anlaşıldığı gibi deneysel simyasal, kimyasal
malzemelerle oluşturulmuş olan bir golem türüdür. Bu golemin vucut malzelemerini oluşturabilmek için öncelikle 2,000 GP yi gözden çıkarıyorsunuz sonrasında ise başarılı bir Craft (alchemy) denemesi yapmalısınız (DC 20 craft (alchemy)).
Sonrasında filmin koptuğu andır işte bu Golemi hayata getirecek olan büyü yapıcının seviyesinin 14 olması gerekmektedir. Ayrıyetten (necros 'un tabirini kullanayım
) toplamda 36,000 gp deyerinde malzeme ve 2,720 xp ye bay bay demelisiniz. Tabi bu ritüel bir kaç gün sürüyor. Ve geas/quest, limited wish, poison, and polimorph and object büyüleri golem yapımı süresince ezberinizde olmalıdır.
ALCHEMICAL GOLEM
Adından da anlaşıldığı gibi deneysel simyasal, kimyasal
Sonrasında filmin koptuğu andır işte bu Golemi hayata getirecek olan büyü yapıcının seviyesinin 14 olması gerekmektedir. Ayrıyetten (necros 'un tabirini kullanayım
Buna tamamen katılıyorum. Bence en mantıklı açıklama bu.Bogus wrote:"Büyülü bir alet yaratırken onun içine sana ait olan büyü gücünün bir kısmını koyman gerekir. Ã?ünkü aletin kazandığı büyü gücünün o alete bağlı kalarak üzerinde "linger" etmesi için başka bir güce ihtiyacı vardır. İşte o güç de senin xp yaparak verdiğin büyü gücüdür.
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Dfunk... Amaç üzüm yemek değil bağcıyı dövmek zaten... Etrafda magical item spammerlar türemesin diye tecrübe ile sabitlenerek 2nd edition dan beri olan bir kural. Ayrıca etrafın magical item bürümesini de önlüyor... Bekletmekle çözülmez bu iş adam DM'e 3 yıl bekleyip bir daha yapıyorum der icabında...dfunk wrote:Dediğin doğru ama bogus sonuç olarak orada yapılan bir uğraş var yani bir deneyim kazanımı mevcut aslında Dm bu konuda belli bir ayar yapabilir benim şahsi bifkrim büyücünün birsüre büyü yapabilme yeteneğinin olmamasıdır sonuç olarak büyü enerjisi belli bir miktar yaratımına aktarmak zorunda.
Emir demiri keser bir kural...
Ancak!
Eskiden second edition'da bir item'ı craft etsen dahi, %60 base chance'in üzerine
+%1 per caster level ve
-%1 per spell level ekleniyordu.
ve bir success chance zarı atman gerekiyordu. Senin uzmanlık alanına göre başka bonuslar da eklenebiliyordu bu zara. Ben bir house rule olarak bu işte uzman olan karakterlere, daha önce bunu yapmalarına göre success eşiklerini artttırıyordum. Daha önce yaptığı her potion başına + bilmem kaç eklemek gibi...
3rd edition da da DM skill check'e tecrübeye göre bonus verebilir...
Item creation tecrübesini bu şekilde sisteme kanalize edebilirsin... Ama o XP yanacaaaaaak!
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
D&D 3rd edition ve 3.5 için exp kazanmak pek de zor olmayan birşey. Yani yapacağınız magical item için gereken experience puanını gidip kendi lvlınıza paralel yada ondan birkaç lvl daha yüksek yaratık keserek temin edebiliyorsunuz. Bu açıdan bakılırsa exp kaybı pek de önemli olmuyor.
Bogus'un dediğine tamamen katılıyorum. Zaten Kalıcılık büyüsünün açıklamaısnda da gördüğümüz gibi bir büyüyü kalıcı hale getirebilmek için gene kalıcı etmek istediğimiz büyünün levelına bağlı olarak belli miktarlarda experience heba ediyoruz. Bu harcanan exp bi nevi içimizden feda edilen güç, force, mana, artık siz ne demeyi uygun görürseniz.
Birde şu var. Eğer exp kaybı olmasaydı bir karakter kendini odasına kapatıp aylarca yıllarca magical itemlar üretir (staff ve ringleri kastetmiyorum daha düşük lvl gereksinimli itemlar.), sonra bunları satar malsemeleri alır ve üretmeye devam ederdi.. Aynı zamanda exp kaznaıp lvl atlamaya da devam ederdi. Bir de bakmışsınız ki henüz 1-2. lvl büyüleri bilen karakterler lvl 15-16 olmuşlar. Sistem de bunu dengelemek için ''rp cilerin tabiriyle'' çıkın sosyalleşin exp kazanın, ''ppcilerin tabiriyle'' gidin biraz yaratık kesin'' demiş ve gayet de uymuş.
Golemlere gelince, sadece D&D dekilere de bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Eğer yaratım sistemini tam anlamıyla kavrarsanız pek çok çeşitli ve kendi hayal gücünüze hitap eden golemler de yaratabilirsiniz.
Bogus'un dediğine tamamen katılıyorum. Zaten Kalıcılık büyüsünün açıklamaısnda da gördüğümüz gibi bir büyüyü kalıcı hale getirebilmek için gene kalıcı etmek istediğimiz büyünün levelına bağlı olarak belli miktarlarda experience heba ediyoruz. Bu harcanan exp bi nevi içimizden feda edilen güç, force, mana, artık siz ne demeyi uygun görürseniz.
Birde şu var. Eğer exp kaybı olmasaydı bir karakter kendini odasına kapatıp aylarca yıllarca magical itemlar üretir (staff ve ringleri kastetmiyorum daha düşük lvl gereksinimli itemlar.), sonra bunları satar malsemeleri alır ve üretmeye devam ederdi.. Aynı zamanda exp kaznaıp lvl atlamaya da devam ederdi. Bir de bakmışsınız ki henüz 1-2. lvl büyüleri bilen karakterler lvl 15-16 olmuşlar. Sistem de bunu dengelemek için ''rp cilerin tabiriyle'' çıkın sosyalleşin exp kazanın, ''ppcilerin tabiriyle'' gidin biraz yaratık kesin'' demiş ve gayet de uymuş.
Golemlere gelince, sadece D&D dekilere de bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Eğer yaratım sistemini tam anlamıyla kavrarsanız pek çok çeşitli ve kendi hayal gücünüze hitap eden golemler de yaratabilirsiniz.
Size yardım etmiyorum. Sadece yollarımız aynı patikada ilerlemekte...
Evet kesinlikle. Craft Construct denen olay sayesinde yapamayacağınız golem yok nerdeyse, hatta hatırlıyorumda second edition kitaplarının birinde makarna golem görmüştümMarveloth wrote:Golemlere gelince, sadece D&D dekilere de bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Eğer yaratım sistemini tam anlamıyla kavrarsanız pek çok çeşitli ve kendi hayal gücünüze hitap eden golemler de yaratabilirsiniz.
Bu arada bir önceki post umda belirtmeyi unutmuşum Alchemical Golem Monster Manual III de yer alıyor.
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
3rd edition adventurelerinden birinde de, bir kulede yaşayan karı-koca iki büyücüden kadın olanı, kurabiye golem yapmakla iştigal ettiğinden kocası onu terk etmiş ve tüm enerjisini onun yaratılarını yok etmeye harcıyordu. bunun için de kuleye bi tene lesser fire elemental yollamıştı. o da, kadının golemlerini "pişirdiği" fırının içerisinde ikamet etmeye ve pişen golemlere müdahale ederek bozulmasına neden oluyordu felan. ilginç bişidi.Yener wrote:Evet kesinlikle. Craft Construct denen olay sayesinde yapamayacağınız golem yok nerdeyse, hatta hatırlıyorumda second edition kitaplarının birinde makarna golem görmüştümMarveloth wrote:Golemlere gelince, sadece D&D dekilere de bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Eğer yaratım sistemini tam anlamıyla kavrarsanız pek çok çeşitli ve kendi hayal gücünüze hitap eden golemler de yaratabilirsiniz.. Büyücü bir aşçının mutfağında yaptığı bir golemdi
.
Bu arada bir önceki post umda belirtmeyi unutmuşum Alchemical Golem Monster Manual III de yer alıyor.
kadının craft(cooking) skilli de 12 felan gibi absürd bişidi. kardeşim, bıraksana golemi, sarıver 2 tencere sarma, yap bi patates oturma, nedir kurabiye golem?
ya bi de, kurabiye golem suya düşse falan yalan olur, ne kadar işlevsiz bi eylemdir bu.
War, war never changes...
Golemin bir olayı vardırki sorma. İçinde yaşayan bir canlı yaşamla ölüm arasında. Kocaman bir kütleye can veren bir elementsel var. Büyücüler onca parayı bunu hapsetmeye harcar.
Ben yaratırım kendi çapımda golemler. Resmi olarak söylenmesede başlanmalı temelden işler. Elementselcik vardır elementsellerin en küçük hali. Daha fazla bilgi için bakın planar handbook (117 - 2).
Bunları zaptetmek o kadar kolaymı. Ã?ağıracaksın bir elementsel ve başlayacaksın konuşmaya. Ateş elementseli çok değişkendir, hava elementselini yakalaması zordur. Su elementseli fazla konuşmaz, toprak elementseli en kolayıdır. Bu sebeple ana golemlerde hep toprak elementseli vardır. Ana golemler Taş, Demir, kil felan tarzı golemlerdir.
Tecrübe puanı konusuna gelirsek eğer. Onun sebebide bin derde bedel. Farklı tecrübeye ihtiyaç duyar elementseller. Yoksa bir yerden sonra büyüyemezler.
İki tarafın çıkarı kesişir burada. Elementsel ister tecrübe büyülü konuda. Tecrübe şişesive üflersin zihninden bir parça oda sana getirir bir elementselcik kavanozda. Sonra başlarsın koca laboratuarda çalışmaya. Elementselciği beslemeye ve vücudun içine sokmaya.
Hayal gücü ürünüdür ama bence güzeldir. Her türlü büyülü aletin açıklamasını da içermektedir. (Tabee bir yere kadar)
Ben yaratırım kendi çapımda golemler. Resmi olarak söylenmesede başlanmalı temelden işler. Elementselcik vardır elementsellerin en küçük hali. Daha fazla bilgi için bakın planar handbook (117 - 2).
Bunları zaptetmek o kadar kolaymı. Ã?ağıracaksın bir elementsel ve başlayacaksın konuşmaya. Ateş elementseli çok değişkendir, hava elementselini yakalaması zordur. Su elementseli fazla konuşmaz, toprak elementseli en kolayıdır. Bu sebeple ana golemlerde hep toprak elementseli vardır. Ana golemler Taş, Demir, kil felan tarzı golemlerdir.
Tecrübe puanı konusuna gelirsek eğer. Onun sebebide bin derde bedel. Farklı tecrübeye ihtiyaç duyar elementseller. Yoksa bir yerden sonra büyüyemezler.
İki tarafın çıkarı kesişir burada. Elementsel ister tecrübe büyülü konuda. Tecrübe şişesive üflersin zihninden bir parça oda sana getirir bir elementselcik kavanozda. Sonra başlarsın koca laboratuarda çalışmaya. Elementselciği beslemeye ve vücudun içine sokmaya.
Hayal gücü ürünüdür ama bence güzeldir. Her türlü büyülü aletin açıklamasını da içermektedir. (Tabee bir yere kadar)
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Eskisi ka