Benim bir kaç tane kendime özgü kuralım var.
1) Oyunlarımı genelde sahne sahne hazırlarım ve her sahnenin sonunda oyuncular o sahneyi başarıyla tamamlamışlar ise bunu önceden belirlediğim oranda XP olarak ödüllendiririm.
2) Genelde tek tek yaratık başına xp vermek gibi bir adetim yoktur. Ancak eğer vereceksem de yaratığın xp'sini tüm guruba dağıtırım. Zaten doğrusu da bu. Yaratığın xp'sini almak için illa da onu öldürmek gerekmez. Yaratığın yenilmesi de gurubun xp alması için yeterlidir. Ancak yaratık yenilip kendi imkanları ile kaçabiliyorsa o zaman yaratığın tüm xp'sini vermem, kendimce belirli bir kesintiye giderim. Yaratık yenilip teslim oluyorsa, yani olay öldürücü hamleye bakıyorsa, gurup benim oyunlarımda full xp alır.
3) Yaratıklar ve senaryolar dışında oyunlarımda pek çok bulmaca vardır. Ama bu bulmacalar çoğu zaman dört beş satırdan oluşan bir şiir gibi olmazlar. Genelde oyuncuların seçtiği klasların özelliklerini kullanarak kurtulabilecekleri bulmacalar olurlar.
Oyunu genelde "bu bulmacalar çözülmeden ilerleyemezsiniz" gibi çıkmaz sokaklara sürmem, ancak oyunculara bulmacaları çözmelerinin kendi faydalarına olacağını verdiğim xp, treasure ve bir sonraki bulmaca için sağlam bir ipucu ile ödüllendiririm. Oyuncular bulmacayı çözmede zorlanırlar ise oyuna yerleştirdiğim NPC'ler ile ipuçları veririm ama bunun sonucunda alacakları xp de azalır.Oyuncular bir sahneyi hiç bir bulmacaya ellerini sürmeden tamamlarlar ise oyun devam eder ama o sahneden aldıkları xp de göreceli olarak az olur ve bir sonraki sahneye daha az donanım ile geçerler. Böylece oyuncuların katılımını ödüllendirmiş olurum.
4) Oyuncu klas özelliklerini olumlu bir şekilde kullanırsa bunu xp olarak ödüllendiririm. Bu ilk ve düşük levellarda oldukça yüksek olur ama sonra giderek düşer. Bir fighter ilk kez gücünü kullanarak bir başarıya ulaştığında bunu yüksek bir xp ile ödüllendiririm. Ama sonraki seferlerde bu giderek düşer.
5) Hatalarına karşı bir sonraki sefer önlem alan oyuncuları hatanın türüne göre bir seferlik xp ile ödüllendiririm.
6) Ability Roleplay yüzünden oyuncu treasure, xp veya ipucu kaybına uğrayacaksa bunu "bazen" xp ile ödüllendiririm. Böylece oyunu ilerletmek için düşük INT score'a rağmen Wizard gibi, Thief gibi, Spy gibi davranmak istemeyen savaşçıları burnunun ucundan bir ipucunu veya şüpheliyi bilerek kaçırdıklarında doğru roleplay yüzünden xplerini alırlar.
Aynı şekilde dünyası fireball'dan ibaret bir wizard 18 intini kullanamaz ise prensip olarak xp penalty vermem. Ancak bu kalemden xp de alamadığı için oyuncu bir zaman sonra geri kalır.
7) Theatral bir şekilde güzel bir Roleplay yapılırsa bunu cömertçe ödüllendiririm. Ama yerinde ve zamanında olmak kaydı ile. Oyunda rol gereği ağlamak, "dedim, dedi diyorum'u uzun bir süre hiç kullanmamak", bir oyuncunun birden çok duyguyu roleplayi ile betimleyebilmesi "Kızgınlık, üzüntü, coşku, vs..." oyunlarımda xp ile ödüllendirilir.

Prensip olarak xp penalty vermem. İki istisna dışında.
a) Oyuncu Off-Game'i On-Game'e karıştırırsa ve ben fark edersem uyarırım. Ama eğer fark etmezsem ve oyun devam ederse, geri dönüş de mümkün değilse bunu xp penalty ile cezalandırırım.
Eğer meta-game herhangi bir şekilde diğer oyuncuların oyundan alacağı zevki azaltacaksa bunu kesin ve ağır bir xp-penalty ile cezalandırırım.
Ã?rnek:
Odada olmayan birisinin tuzağın nasıl çalıştığını bulup inceleyen adama söylemesi, Offgame'de öğrendiği bir bilgiye on-game'de de ulaşabilmek için yapılan çakallıklar, ustaca sorulan sorular, doğru yerde doğru zamanda tesadüfi olmalar...
Bu sandık bir mimic, sakın yaklaşma. (Karakter daha önce hiç mimic görmemiş...)
Falanca yaratık sadece büyülü silahtan etkilenir. (Karakteri bilmiyor.)
Gurubu bölmüş ve bir guruba diğeri ile ilgili ipucu vermiş ve bu, oyunda karakterler buluşmadan oyuncular arasında paylaşılmış ve oyuna yansımışsa bu da xp penalty ile cezalandırılır.
b) Prensip olarak oyuncuların karakterlerini oyuncular razı olmadıkça geri dönemeyecekleri şekilde oyunda öldürmem. Ancak ölen karakterler yanlış muhakeme veya eksik bilgi ile hareket etme gibi nedenler ile ölürlerse 1 lvl kaybederler (ki bunu sık tekrarlamamayı adet edinsinler... Bu benim Golden Rule'um.)
Heroic ölümler, şanssızlıktan ölümler ve roleplay için ölümleri xp ile cezalandırmam. Genelde ölen bir karakterin ölü kalmasını, döndürülmemesini yeğlerim. Ancak oyunun birinci amacı zevk almak. Eğer karakterin ölümü oyuncunun oyundan aldığı zevke mal olacaksa, varsın oynasın diye düşünüyorum ve bunu tecrübelerim ile sabitledim.
9) Durup dururken oyunda belirli bir ilerleme olduktan sonra 1 lvl aldınız demem. Bu şekilde xp vermek yanlıştır diyemem, çünkü oyunu level adjustment sistem'den uzaklaştırmanın da avantajları vardır.
Ancak. Bu şekilde level vermek oyuncularda kazanılan seviyelerin kendi ellerinde değil, keyfi bir şekilde DM'in elinde olduğu izlenimini verir ve zamanla oyundan aldıkları zevki ve gösterdikleri çabayı azaltabilir. Eğer oyuncu aldığı her bir xp puanında kendi emeği olduğunu hissederse karakterine daha çok bağlanacaktır ve iplerin tamamen kendi elinde olduğunu düşünecektir. Bu da oyuna pozitif olarak döner.
Daha başka yöntemlerim de var ama D&D için belli başlı olanlar bunlar.
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>