Kısacası İskandinavların eski din adamlarıyla ilgili ayrıntılı bilgisi olanlar açıklarlarsa çok sevinirim.
İskandinav Din Adamları (Seidrler)
İskandinav Din Adamları (Seidrler)
Uzun süredir kafamı meşgul eden sorulardan birini daha sizlere sorayım dedim
Sorum İskandinav Mitolojisi'yle ilgili olmayacak, bununla ilgili merak ettiğim bir şey kalmadı. Ancak İskandinavların eski din adamlarıyla ilgili isimleri ve fal bakıp büyülü şarkılar söylemeleri dışında yasalarıyla ve uygulamalarıyla ilgili ayrıntılı bilgim yok. Keltlerin Druidleriyle İskandinavların Seidrlerinin benzeyip benzemediğini de tam olarak bilemiyorum. Merak ettiğim bir nokta da Druidlerde olduğu gibi Seidrlerde de cinsellik yasak mıydı? Ayrıca bu sınıfın İskandinavlar arasındaki yeri neydi?
Kısacası İskandinavların eski din adamlarıyla ilgili ayrıntılı bilgisi olanlar açıklarlarsa çok sevinirim.
<div> Wir sind nicht gestorben. Wir haben nie gelebt.<br> <br> -Ragnar Lodbrok</div>
Ya dostum ben bu aralar iskandinav mitolojisine merak saldım sen ilgilisin sanırım bu konuya.İnternette sağlam bilgi bulmak zor oluyo zahmet olmassa önemli tanrı tanrıçalarından biraz bahsedermisin ? birde bir sorum daha olacak İskandinav mitolojisindeki tanrılar Paganizm tanrılarımıSorum İskandinav Mitolojisi'yle ilgili olmayacak, bununla ilgili merak ettiğim bir şey kalmadı.
Ve sonbahar gelmeden toprağa düştü yeşil renkli yaprak, geceyi beklemeden ortaya çıkan ayla birlikte.
şimdi Paganizm Tanrıları demek saçma olur çünkü Paganizm sadece İskandinav mitolojisiyle sınırlı değil. Bunun içinde birçok mitoloji var Yunan Mitolojisi, Pers Mitolojisi, Mısır Mitolojisi en ünlülerinden ama hepsi sayılmakla bitmez. Eski dinlere genel olarak Paganizm deniyor, kamutanrıcı (evrenin kendisi tanrıdır düşüncesi) ve çoktanrıcı dinlerin hepsi de bu gruba dahil ediliyor. O yüzden evet, İskandinav Tanrıları, Paganların da tapındığı tanrılardır, ancak Pagan tanrıları İskandinavlarınkiyle sınırlı değildir çünkü "Pagan" çok geniş bir kavram. Arabistan'daki bedevi putperestler de Pagan, İskandinavyada Odin'e, Thor'a tapanlar da Pagan, İran'daki Zerdüştiler de Pagan (birçok kişi olmadığını iddia etse de bence öyle). Ama yine de ortak bir geçmişe sahip olup sonradan ayrılan toplumların Pagan dinlerinde büyük benzerlik görülür. Ã?rneğin İran'lı Ariler, Hindistan'ı işgal etmişlerdi eskiden ve buranın dini inanışını etkilediler büyük ölçüde. Daha sonra da Avrupa'ya göç etti bu Ari arkadaşlar ve oranın yerlileriyle kaynaştılar-dinlerini oraya da yaydılar. Hindistan Mitolojisindeki Dynus adlı tanrıyla İskandinavların Tyr'ı ve Yunanlıların Zeus'unun benzemesinin sebebi budur.
Tanrılara gelince... Ben İskandinavların üç tanrısını zannedersem başka bir başlıkta daha açıklamıştım, linkini veriyim bakarsın eğer başka merak ettiğin tanrılar da varsa onları da açıklamaya çalışırım-yani bildiklerimdense tabii
http://www.frpworld.com/modules.php?nam ... 632#149632
Bir tane de sitenin linkini vereyim, oradan da bakarsın merak ettiğin başka tanrılara ama eğer o da açıklayıcı gelmezse yine sorabilirsin
http://www.pantheon.org/areas/all/articles.html
Bu arada arkadaşlar lütfen şu merak ettiğim soruya cevap verin!
Tanrılara gelince... Ben İskandinavların üç tanrısını zannedersem başka bir başlıkta daha açıklamıştım, linkini veriyim bakarsın eğer başka merak ettiğin tanrılar da varsa onları da açıklamaya çalışırım-yani bildiklerimdense tabii
http://www.frpworld.com/modules.php?nam ... 632#149632
Bir tane de sitenin linkini vereyim, oradan da bakarsın merak ettiğin başka tanrılara ama eğer o da açıklayıcı gelmezse yine sorabilirsin
http://www.pantheon.org/areas/all/articles.html
Bu arada arkadaşlar lütfen şu merak ettiğim soruya cevap verin!
<div> Wir sind nicht gestorben. Wir haben nie gelebt.<br> <br> -Ragnar Lodbrok</div>
Dostum bişeler daha sorucam sana ; Avalon'un Sisleri die bir film var izledin mi onu ? Orda hiçbir tanrı yada tanrıça ismi geçmio ama ana bir tanrıça kültü var yani sanki tek tanrı gibi ama pagan dinlerine çok benziyo büyü falan filan var o dinin etiket olarak ismide geçmiyor filmde eğer izlediysen o filmi ya da kitapları var onları okuduysan verecegin cevabı merakla bekliyorum?Belliki mitoloji ve eski dinlere ilgili birisin eğer izlemediysen tavsiye ederim gerçekten çok güzel bir film.
Son bir soru daha sen Putperest Araplarda,Odin Thor Loki..'ye tapanlarda,İranlı zerdüştlerde pagan demişsin ya parantez içindede bazıları böyle diil ama bence bööle demişsin sanırım bende onların pagan olmadığını düşünüyorum belki yanlış düşünüyorum ama cok tanrılı dinlerin tamamının ve kamutanrıcı dinlerin hepsini paganizm çatısı altında toplamak biraz mantıksız gelio...Mesela şamanizm ve paganizm kültürleri birçok noktada benzerlik göstermekle birlikte farklı inançlar ama şamanizmde birnevi kamutanrıcı din çünkü özünde doğa'nın ve tabiat'ın tanrı olduğu var bu durumda ''Paganizm kapsar şamanizmi'' demek biraz mantıksız oluyo.
Son bir soru daha sen Putperest Araplarda,Odin Thor Loki..'ye tapanlarda,İranlı zerdüştlerde pagan demişsin ya parantez içindede bazıları böyle diil ama bence bööle demişsin sanırım bende onların pagan olmadığını düşünüyorum belki yanlış düşünüyorum ama cok tanrılı dinlerin tamamının ve kamutanrıcı dinlerin hepsini paganizm çatısı altında toplamak biraz mantıksız gelio...Mesela şamanizm ve paganizm kültürleri birçok noktada benzerlik göstermekle birlikte farklı inançlar ama şamanizmde birnevi kamutanrıcı din çünkü özünde doğa'nın ve tabiat'ın tanrı olduğu var bu durumda ''Paganizm kapsar şamanizmi'' demek biraz mantıksız oluyo.
Ve sonbahar gelmeden toprağa düştü yeşil renkli yaprak, geceyi beklemeden ortaya çıkan ayla birlikte.
Ben o söylediğimi sadece Zerdüştilik için söyledim, diğerlerinin pagan olduğuna dair hiçbir şüphesi yok kimsenin. Ayrıca evet, paganizm şamanizmi kapsar. Yani şamanizm Pagan bir dindir. Kamutanrıcı ve çoktanrıcı dinleri paganizme sokmak benim fikrim falan değil, benim söylediklerimden çelişkili olan sadece bir şey vardı o da Zerdüştilik.
Dediğin filme gelince... Filmi izlemedim. Ama Avalon'u bilirim
Druidizm o dinin adı. Hristiyanlık çıkıncaya kadar hiç sözünü etmedi druidler bu tek tanrı işinin ama hristiyanlık çıkınca belki de yok olmaktan korkarak tüm tanrılar tek tanrıdır dediler. Onlar beşliye inanıyor, ama beş tanrının da tek tanrının farklı biçimleri olduklarını düşünüyorlar ve evet onlar da pagan. Kimse Druidlerin Pagan olmadığını da iddia etmedi şimdiye kadar
Bu geleneği sürdürenler de pagan olduklarını biliyorlar zaten. Yani Avalon Kelt Mitolojisi'yle ilgili bir yerdir ve orada Druidizm'in rahibeleri yaşar. Erkek druidlerin yeri Anglesey'dir. Druidizmde cinsiyet çok önemlidir ve tıpkı katolik rahipleri gibi druidler de cinsel ilişkiye girmezler-zaten katolik rahipler bunu druidlerden aldı. Böylece pagan yerlilere hristiyanlığı daha kolay kabul ettirebildiler.
Ama söylediğim gibi, dediklerimden çelişkili olan bir şey vardı o da Zerdüştilik. Diğerlerinin pagan olduğu su götürmez bir şekilse herkes tarafından kabul ediliyor zaten.
Ve eğer druidlerle ilgili ayrıntılı bilgi almak istiyorsan okuduğum güzel bir kitabın adını verebilirim:
MERLYN-Kral Arthur'un Büyücüsünün Gizli 21 Dersi
Dediğin filme gelince... Filmi izlemedim. Ama Avalon'u bilirim
Ama söylediğim gibi, dediklerimden çelişkili olan bir şey vardı o da Zerdüştilik. Diğerlerinin pagan olduğu su götürmez bir şekilse herkes tarafından kabul ediliyor zaten.
Ve eğer druidlerle ilgili ayrıntılı bilgi almak istiyorsan okuduğum güzel bir kitabın adını verebilirim:
MERLYN-Kral Arthur'un Büyücüsünün Gizli 21 Dersi
Önemli diil mitoloji ya da paganizmle ilgili başka sorularını da beklerim
(Biraz din profesörleri gibi oldu hani kadın programlarına çıkıp soru beklerler ya onlara da msne girmek caiz midir gibilerinden sorular sorarlar
Ama alınma senin soruların ööle saçma diil.)
Ama arkadaşlar siz de biraz gayret gösterin yaw araştırmama yardımcı olun biraz. Seidrlerle ilgili bilgiye ihtiyacım var yoksa çıldıracam. Size bulduğum birşeyi aktarayım belki bana yardımcı olmanıza yardımcı olur
Seidr=Seith
Ama arkadaşlar siz de biraz gayret gösterin yaw araştırmama yardımcı olun biraz. Seidrlerle ilgili bilgiye ihtiyacım var yoksa çıldıracam. Size bulduğum birşeyi aktarayım belki bana yardımcı olmanıza yardımcı olur
Seidr=Seith
-
Hakikatli-TormII
- Kullanıcı

Rhalazarn benimde az çok ilgim vardır İskandinavya'ya. Kalevalayı vb. okumuştum. Senin için ufak bir araştırma yaptım ama google, wikipedi, evdeki ansiklopediler hiçbirinde seidr yada iskandinav din adamları geçmiyor.
Sadece ansiklopedide şeyi buldum; İskandinav edebiyatının eski ürünlerinde mitolojik tanrılardan ve din adamlarından bahsedildiğini , ama başka detay yok.
Sadece ansiklopedide şeyi buldum; İskandinav edebiyatının eski ürünlerinde mitolojik tanrılardan ve din adamlarından bahsedildiğini , ama başka detay yok.
Giden o eski dünler; geçmişin karanlığında anılarımdı onlar. Bense bulamaz oldum onları. Hep selam gönderdim geride kalana, kanıtım yoktu yarına, Yolcularımla ağladım...
-
Hakikatli-TormII
- Kullanıcı

Ne demek
Ayrıca ufak bir bilgi buldum;" Fin ulusal destanı Kalevala, Hristiyanlık öncesi dönemin duygu, düşünce ve olaylarını yansıtır." Belki Kalevala'nın detaylı bir versiyonunu edinebilirsen işe yarar birşeyler bulabilirsin.
Ayrıca ufak bir bilgi buldum;" Fin ulusal destanı Kalevala, Hristiyanlık öncesi dönemin duygu, düşünce ve olaylarını yansıtır." Belki Kalevala'nın detaylı bir versiyonunu edinebilirsen işe yarar birşeyler bulabilirsin.
Giden o eski dünler; geçmişin karanlığında anılarımdı onlar. Bense bulamaz oldum onları. Hep selam gönderdim geride kalana, kanıtım yoktu yarına, Yolcularımla ağladım...
Evet kesinlikle doğru. Bazı insanlar Gök Tanrı inancını Allah inancına benzetiyorlar ama bu çok saçma. Ã?ünkü, neredeyse her pagan inanışta başta, tüm tanrıların üstünde bulunan bir gök tanrısı vardır. Bu, diğer tanrıların olmadığını göstermez. Ayrıca tek tanrılı pagan inanışlar da vardır, söylediğim gibi kamutanrıcı dinler de pagana girer. Eski Türkler gördükleri dağların, ormanların önünde de diz çöküp saygı duruşuna geçerlerdi, bu pagan dinlerin özelliğidir. Türklerin baştan beri müslüman olduğunu söyleyenler sadece gerçeklere gözlerini yumuyorlar o kadar. Türkler müslüman olana kadar yaklaşık 300 sene Araplara karşı mücadele verdiler ve sonunda kabul ettiler-biraz mecburiyetten, biraz da ekonomik çıkarlara daha uygun olduğu için. Ancak yine de kabul edişleri oldukça kanlı oldu.
Acemlerin, Kürtlerin ve Türklerin pagan dinlerini bırakıp müslüman oluşları Germenlerin Hristiyan oluşlarına benzer. Türklerin Gök Tanrısının Allah'la bir olduğunu düşünenler de dinin diğer özelliklerine gözlerini yummasınlar. Putperest Araplar da Allah'a inanıyordu, ama diğer tanrıları da inkar etmiyorlardı. Bunun gibi bir şey işte
Zaten Bedevilerin İslam'ı kabul edişi de oldukça zordu hatırladığım kadarıyla.
Acemlerin, Kürtlerin ve Türklerin pagan dinlerini bırakıp müslüman oluşları Germenlerin Hristiyan oluşlarına benzer. Türklerin Gök Tanrısının Allah'la bir olduğunu düşünenler de dinin diğer özelliklerine gözlerini yummasınlar. Putperest Araplar da Allah'a inanıyordu, ama diğer tanrıları da inkar etmiyorlardı. Bunun gibi bir şey işte