Class problemi

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
Alenthas
Forum Yöneticisi

Class problemi

Post by Alenthas »

Gecenin bir köründe kafamı kemiren ve yatağımdan kalkmama neden olan bir soruyu sormak istiyorum.

Ã?rnek vereyim; bir ranger level atlar ve yeni levelını büyücülüğe verir. Gerçek hayatta düşünürsek bu adama "Nasıl büyücü oldun?" diye sorulsa adam "E, level atladım," diye mi cevap verecek?

O zaman bu şunun gibi bir şey oluyor; ben yıllarımı basketbol oynayarak geçirdikten sonra giderim arkadaşlarımla bir kere futbol oynarım bir bakarım ki gol kralı olmuşum, bana "nasıl oldu bu iş sen basket oynamıyor muyudun?" diye sorulduğunda "e, level atladıım," mı dicem?

Ben mi buradaki inceliği anlamayacak kadar salağım, yoksa bunu yapanlar mı biraz salak?
Image
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

İşte masa üstü oyunları bence bilgisayar oyunlarından ayırannn noktalardan birine parmak basmışsın.

Sistemlerin macı gerçeği modellemekken böyle tutarsızlıklarla da yol açabiliyorlar. Tabi bu durumu ortadan kaldırmak için yapılabilecek şeyler var

En garip örnek büyücü örneği olduğu için onun üzeridnen gideceğim. bir savaşçının büyücü seviyesi aldığında hemen büyü yapabilmeye başlaması pek mantıklı değil. Zaten büyü de bilmiyor olmalı.

Ama olası iki çözüm olabilir:
-ilki bu şahsın bu seviyeyi almadan önce bir süredir büyüle kafayı bozmuş uğraşıyor olmasıdır. Seviyeyi aldığı sırada da artık başarabildiği zamana denk gelir. Sihirbz gibi bir sınıf için mesela çalışmaya da gerek yok garip bir olayla basit bir büyüyü yapabildiğini farkeder büyü kanında vardır ve yeteneklerinin bir kısmını keşvetmiş olur.

-Diğeri ise bu kişinin bir büyücüden ksıa süreli de olsa bir eğitim almadan herhanngi bir büyü yeteneği kullanamamasıdır.

Genellikle oyunu yöneten kişinin vereceği kararlar zaten kurallar mükkemmel değil mükkemmel olsaydı dmlere ihtiyaç olmazdı. SAnırım hiçbir zaman da mükkemmel olamayacaklar.

Böyle tutarsızlıkları yok etmek oyunu yöneten kişini görevlerinden biridir bence
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

evet bu tür dengesizlikler frp'de bol, ama zaten oyunda pek mantıklı sayılmaz genelde o yüzden sorun olmuyor, fakat ranger'lar zaten wizarda level alamıyor sonra değil mi yoksa ben mi yanlış hatıtrlıyorum? Ayrıca mesela adamın vuruşunun zara dayalı olması da mantıksız, normalde elinin tersiyle bi çakıp adamın kafasını koparacak güce sahip olan fighter'ımız, karşısındaki salak bir buçukluğa sırf şanssızlıktan 1 falan vuruyor, ama daha iyi bir yöntemde yok henüz ne yapalım?
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Biz yapalım o sistemi, daha önce Frpworld'de böyle şeylerle uğraşıldığını görmüştüm.Sonuçta biz mahkum muyuz, elalemin yaptığı sistemi oynamaya?
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

bence de yapalım, bak aklıma yattı bu fikir, çok süper olur, ama iyiy bir düşünce grubu lazım bize, fakat yine de abuk sabuk şeyler de yazıllmalı abuk adamlar sayesinde, çok fazla fikir doğuyo o abuk durumlardan
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Daha iyi yöntem yok diyorsunuz arkadaşlar ama bu durumda kullanabileceğiniz tek sistemin d&d olduğunu düşünüyor olmalısınız.

d10 sistemler de oldukça incelenmeye değer (Whitewolf'un) D&D ye uyarlanabilir... Mesela orada level olayı pek yok

daha sonra bir yığın bağımsız sistem var incelenebilecek. Dominion var mesela kitapları e-book olarak indirilebilir rahatlıkla ve dediğiniz elinin tersiyle çakma gibi şeyleri daha etkili şekilde yapabileceğinize eminim

Grups da bir alternatif baya dökümantasyonu var.

Ama tabi kendisisteminizi tapmak da bir alternatif. Böyle şeyler desteklenmeli. Mevcut olanlardan esinlenmenizi tavsiye ederim ama...
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Alenthas
Forum Yöneticisi

Post by Alenthas »

D&D deki saçma şeyleri tespit edip onları daha akılcıl, mantıksal bir şekilde değiştirip oyunlarımızda bunu kullanmak bile yeter bence ama çok uzun bir iş
Image
NocturnaL_Soul
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by NocturnaL_Soul »

Taa ilk baştaki soruna dönersek Alenthas.. Bu dediğinle ilgili D&D dungeonmaster's guide da zaten bi başlık bulunuyor.

Ayrıca hemen sistemde açık bulanlarada önce sistemi tamamen incelemelerini öneririm. Aslında eksik sandığımız pek çok şey için kitabın bi yerlerinde bi kural bulunuyor genelde. Tabi eksiklerde var o ayrı ama tamamını incelemeden neyin eksik, neyin orda var olduğuna bu kadar çabuk karar vermeyin derim ben..

Neyse DM's Guide daki kurala dönersek..

Bu kurala göre level atlama olayı öyle bi dövüş sonunda kazandığınız puanlarla hemen olmuyor. ( tabi bu kural isteğe bağlı, çünkü kimilerine göre oyunu yavaşlatan bi ayrıntı.. ama bence o insanlarda daha çok powerplay yatkını insanlar zaten)

şöyleki 3000 exp puanına ulaşınca 3. levelını alıcak olan bir "İnsan, Ranger 2" düşünelim. Adam varsayalımki 2900 puanda ve orklarla bi savaşa girişiyor ve kazanıyor. Exp puanıda 3150 ye çıkıyor. Bu adam level atlayabilcek düzeye geldi ama HEMEN o an level pat diye atlamıyor. 3. level ranger bile devam edicekse oyuncu maceralarına ara verip kısa süre dinleniyor, bu dinlenme sürecinde atlıycağı level la iglili ( rangersa ranger büyücüysede büyücü ) eğitimini alıyor, DM ye bağlı olmak üzere kendi kendine çalışabilir yada birisi tarafaından çalıştırılabilir. Bundan sonrada yine Dm ye bağlı mantıklı bi süre sonunda levelını alıyor.

Senin dediğin ranger/ wiz örneğinde de mesela ya eflanında dediği gibi önceden büyüyle ilgilnemye biraz başlar sonrada bu dediğim aşamaya gelincede gerekli eğitim dönemini kısaca geçip büyücü levelını alır. Sonra gelip "sen nası büyü yapıyosun be abi?" diye soran adamada "çalıştım 3 hafta, basit büyülerden öğrendim bişeyler işte" diye cevap verebilirsn böylece..

Hatta kitaptaki aynı başlık altında yine isteğe bağlı kurallar var başka. Ã?rneğin skill ve feat kazanmayı bile gidip birilerinden öğreniyosunuz. mesela Swim skill ine puan vermek isteyen oyuncu gidip yüzme bilen birisini ve içinde yüzülebilcek bi miktar su bulduktan sonra eğitilebilyior. Eğiten kişiye para bile vermek durumunda kalabilirsiniz tabi, yada yüzme bilen bi parti arkadaşınız varsa ondan öğrenebilirsinz. Bu asıl oyunun gidişiatını yavaşlatan bi kural olur tabi, ancak uzun soluklu ve mümkün olabilidğince gerçekçi oynamak isteyenler için düşünülebilcek bi kural.

Herneyse umarım senin sorununa yardımcı olmuştur Alenthas..
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

NocturnaL_Soul'un verdiği mesaj çok mantıklı fakat son zamanlarda d&d'de featler kendi kendine de öğrenilmeye başlandı, nedense oyuncularaçok zor geliyormuş. Tamamen zindanda geçecek olan bir oyun için geçerli olacağı yazıyor ama o da 2nd editiondan daha eski bir durum, birden fazla 6'lı zar var orada hatta o değişik bir durum ama o tür kurallar nedense artık 2nd 3rd'e de uygulanıyor oyuncular tarafından, bunları kaldırmamız azım bence. FRPWorld kuralları oluşturalım diyorum ben. Hatta bunu basabiliriz bile, neyse aldım gazı ben tutsun biri beni.
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

NocturnaL_Soul un dediği gibi kitapları okuyup incelemeden hemen yargıya varmamak lazım. Adamlar kural kitapları basmış oyuncular için dnd oynuyorsan önce bunları bi incelemen lazım zaten bunları incelemeden oynamaya kalkışıyorsan dnd yi eksik oynarsın yada sen dnd oynamazsın kendi uydurduğun bişeyi oynarsın.

Bu mevzular bu sitede ve daha pek çok frp sitesinde tartışıla geldi, artık bir DM's guide pdf si edinmek zor değil yada player's hand book yada ben oyunlarıma daha fazla şey katmak daha çok kurallara gömülmek istiyorum herşeyin bi açıklaması olsun diyorsanız DM's guide 2 PHB 2 ve gibi daha nice dnd kitapları.

Artık zaten boşuna dnd 3.5 edition kasmayın derim 4th edition kapıda hatta geldi bile.

Gerçi bu yeniliklere lightflarer ayak uydururmu bilinmez, adam daha hala 2nd 3rd den bahsediyor :).
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

Yener wrote:NocturnaL_Soul un dediği gibi kitapları okuyup incelemeden hemen yargıya varmamak lazım. Adamlar kural kitapları basmış oyuncular için dnd oynuyorsan önce bunları bi incelemen lazım zaten bunları incelemeden oynamaya kalkışıyorsan dnd yi eksik oynarsın yada sen dnd oynamazsın kendi uydurduğun bişeyi oynarsın.

Bu mevzular bu sitede ve daha pek çok frp sitesinde tartışıla geldi, artık bir DM's guide pdf si edinmek zor değil yada player's hand book yada ben oyunlarıma daha fazla şey katmak daha çok kurallara gömülmek istiyorum herşeyin bi açıklaması olsun diyorsanız DM's guide 2 PHB 2 ve gibi daha nice dnd kitapları.

Artık zaten boşuna dnd 3.5 edition kasmayın derim 4th edition kapıda hatta geldi bile.

Gerçi bu yeniliklere lightflarer ayak uydururmu bilinmez, adam daha hala 2nd 3rd den bahsediyor :).
2nd'ı çok sevmiştim ben :D ama 4th gelirse onu oynarım tabii ki, ama her zaman için 2nd'ın yeri başka benim için onunla başladım ben frp'ye
Alenthas
Forum Yöneticisi

Post by Alenthas »

Dnd hakkında fazla bir bilgim olduğunu söyleyemem zaten. Ama aklıma Elder Scrolls IV: Oblivion geldi, onda fazla RP olmamasına karşın level olayı çok güzel yapılmıştı. Mesela ne kadar çok ok kullanırsan o kadar iyi oluyordun vs. Onu düşününce aslında iyi bir oyun olmamasına rağmen Dnd'den bile iyi kurallarının olduğunu farkettim.
Image
NocturnaL_Soul
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by NocturnaL_Soul »

Dnd hakkında fazla bir bilgim olduğunu söyleyemem zaten. Ama aklıma Elder Scrolls IV: Oblivion geldi, onda fazla RP olmamasına karşın level olayı çok güzel yapılmıştı. Mesela ne kadar çok ok kullanırsan o kadar iyi oluyordun vs. Onu düşününce aslında iyi bir oyun olmamasına rağmen Dnd'den bile iyi kurallarının olduğunu farkettim.
Ben oynamadım oblivion pek fazla, ama dediğine benzer level atlama olayı Fable'da da vardı. Ne kadar kılıç kullanırsan level atlarken kılıçla ilgili yeni özellikleri öğrenmen kolaylaşıodu, ne kadar okçuluk ksarsan aynı şekilde okla ilgili yeni özellikler kazanmak daha kolay oluyodu..

Aslında masaüstü oyunda da bu sistemle oynamaya çalışabilirsinz, D&D ye falanda uydurulmaya çalışılabilir belki. Ama emin olun oyuncular suyunu çıkarır böyle bişeyinde.. Bilgisyar oyunundakiler sonuçta herşey tasarlanıp önünzde ve onlaı yapmak zorundasınız. Ama masaüstünde oynarken herşey yine DM tarafından yazılsada siz kafanıza estiği gibi davranmayı seçebilirsinz. adam gider derki ben bütün gün gidip köyün dışındaki ağaca ok atıyorum. Sonra gelcek diycekki bana precise shot feat'i ver dm, yada diycekki bana rapid shot ver çalıştım bütün gün. Bende DM olucam o oyunda, gidip kırıcam kafasını :evil:
Alenthas
Forum Yöneticisi

Post by Alenthas »

Ordaki DM ben olsam adamı tüm gün bekletirdim orada. Gerçek zamanlı yapardım oyunu inadına tüm gün beklerdim. Sabırlı insanımdır zaten. Konuşmaya çalışırsa "şşşş, seni rahatsız etmek istemem, ok kullanmak konsantrasyon gerektirir," derdim :D Sanırım bir daha da birlikte oyun oynamazdık :evil:

Konsantrasyon demişken, bilmediğim için soruyorum; okçular için konsantrasyon gerekli mi? Ã?ünkü sahiden konsantrasyon, matematik ve fizik gerektiren bir sınıf.
Image
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

Ok atmak için bir konsantrasyona gerek yok attack roll unu atıyorsun DM vurdun derse vurursun (artık DC mi AC mi neyi kaç belirlediyse) dağlara taşlara attın derse anlaki vuramadın :) . GURPS ta var ama bu muhabbet ok atarken. Zaten en ayrıntılı ve en gerçekçi settinglerden biri olduğu düşünülürse normaldir.

AlenthasLeasess wrote:Dnd hakkında fazla bir bilgim olduğunu söyleyemem zaten. Ama aklıma Elder Scrolls IV: Oblivion geldi, onda fazla RP olmamasına karşın level olayı çok güzel yapılmıştı. Mesela ne kadar çok ok kullanırsan o kadar iyi oluyordun vs. Onu düşününce aslında iyi bir oyun olmamasına rağmen Dnd'den bile iyi kurallarının olduğunu farkettim.
şimdi kendinle çelişmişsiz AlenthasLeasess :), dnd hakkında fazla bilgim yok demişsin, sonrada Oblivion un kuralları daha iyi demişsin. Sen en iyisi bi PHB ve bi DM's guide edin oku incele ondan sonra kararını ver :wink: .
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Post Reply