İndirgenmiş D&D sistemi

Farklı sistemler ve dünyalar üzerine hazırlanan aktif oyunlarımızın bulunduğu bölümdür.
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

İndirgenmiş D&D sistemi

Post by dwaxer »

.

İndirgenmiş D&D sistemi

Bu sistemin kuruluş amacı; D&D’nin kurallarını öğrenmeye pek de hevesli olmayan ya da vakti, koşulları vs müsait olmayan, ya da ingilizcesi yetersiz, fazla kafasını yormadan çabucak oynamaya başlamak isteyen, oyunun ağırlıkla “RP” kısmıyla ilgili olan kişilere alternatif bir “hafifletilmiş” kurallar sistemi sunmaktır. Bu sistemle; D&D’ye aşina bir DM’in, hiç D&D bilmeyen oyuncuları yarım saatte fantastik rol oyununa başlatabilmesini amaçlıyorum.

DM’in D&D bilmesi ve aşağıdaki notları yazılı olarak yanında bulundurması gerekmektedir. Ayrıca zarlar ve herkes için kâğıt kalem.

Oyuncuların oynatacağı karakterin ırkı genelde insan olur ama oyuncu biraz bilgi sahibiyse (örneğin Yüzüklerin Efendisi’ni izlemişse) cüce, elf veya hobbit, vs olmak da isteyebilir. O zaman DM o ırkların bazı özelliklerini “kısaca” oyuncuya anlatır; cüceler karanlıkta görebilir, elfler uyutucu büyülere dayanıklıdır, gibi...

Ability Scores yerine; “Kişilik özellikleri” diye tanıtılır. Toplam 80 puan, en az 8, en fazla 20 olmak üzere dağıttırılır oyuncuya. 4, 8, 12... vs levellerde de +1 daha verilir.

Maddi özellikler
(Str) Güç: yakın dövüşlerde ve güç gerektiren eylemlerde
(Dex) Beceriklilik: nişancılıkta ve refleks gerektiren durumlarda faydalı
(Con) Bünye: canımızı belirler, hastalık, zehir, toksinlere karşı dayanım
Manevi Özellikler
(Int) Zeka: Beynini kullanman gerektiği durumlarda, ayrıca büyü gücü için
(Wis) Bilgi: Bilgiye dayanan yeteneklerde, ayrıca büyü için
(Cha) Karizma: Ã?ekicilik, etkileyicilik gerektiren durumlarda, ayrıca büyü

Bu özelliklerin, ilgili durumlarda; hangi sayılarda ne kadar tamamlayıcı bonus (modifier) verdiğini DM bilir zaten ve oyunculara izah eder: 8-9 için -1, 10-11 için 0, 12-13 için +1, 14-15 için +2, 16-17 için +3, 18-19 için +4, 19-20 için +5

Can (HP): Bünye skorunu (Con) 2 ile çarpın. Her level atladığında ise Bünye tamamlayıcısı (Con modifier) ile +4 toplayıp Canına ekleyin.

Yetenekler: (skill)
Başlangıçta toplam: 4x(5+zeka bonusu) kadar (Int Modifier) yetenek puanı her yeteneğe en fazla 5 olacak şekilde dağıtılır.
Level atladıkça ise (5+zeka bonusu) kadar puan bir yeteneğe en fazla 2 puan olacak şekilde oyuncunun istediği yerlere dağıtması için verilir.
Yetenekler çok çeşitli olabilir. Aşağıdaki yeteneklerin dışında oyuncunun aklına gelebilecek spesifik yetenekler de dahil edilebilir listeye. Bu yeteneklerden gelen bonus, ilgili kişisel özellikten (ability) gelen bonusla ve 1d20 ile toplanıyor neticede DM’in de bildiği gibi. (oyunculara da yetenek puanlarının yaptıkları bir eyleme nasıl katkıda bulunacağı kısaca izah edilir)

Ã?rnek Yetenek Listesi:
Akrobasi(beceri): Dengede durma, düşerken usturuplu düşerek hasarı azaltma ve zıplama, uzun atlama.
Avcılık(zeka): İz takip etme, tuzak kurma, avlanma yeteneği (meslek)
Bilgi; Zindan(zeka): yeraltındaki mağaralar, yapılar, doğal ortam hakkında bilgi sahibi olmak.
Bilgi; Doğa(zeka): vahşi doğada yiyecek, su bulabilme, yaratıkları tanıma, vs bilgisi.
Bilgi; Tarih(zeka): yörenin tarihi hakkında bilgili olmak
Bilgi; Yöresel(zeka): yöre hakkında belli başlı bilgilere sahip olmak
Bilgi; Din(zeka): Din bilgisine sahip olmak
Binicilik(beceri): herhangi bir binek hayvanını idare edebilme yeteneği.
Blöf(karizma): Yalan söyleme, kandırma sanatı.
Diplomasi(karizma): Konuşma sanatını kullanarak kişileri ikna etme kabiliyeti.
Göz Korkutma(karizma): Rakibine dayılanarak, tehdit ederek sindirme
Gözlemcilik(bilgi): Ã?evrendeki sıra dışı detayları farkedebilme, görebilme ve sesleri ayırd edebilme, duyabilme yeteneği.
Hayatta Kalma(bünye): Doğada zor şartlar altında hayatta kalma yeteneği.
Hayvan Terbiyeciliği(karizma): hayvanlarla iyi anlaşma, onlara numaralar öğretme yeteneği.
İnsan Sarrafı(bilgi): Karşındaki kişinin beden dilini okuyarak yalan söyleyip söylemediğini, bir şey saklayıp saklamadığını anlama yeteneği.
İyileştirme bilgisi(bilgi): Yaralananlara ilk yardım ve tedavi uygulama yeteneği.
Kılık değiştirme(karizma): Makyaj vs ile kendini başkasına benzetme yeteneği.
Kurtulma ustası(beceri): İple bağlandığında ve hatta kelepçe takıldığında kurtulabilme yeteneği.
Meslek(zeka): oyuncu belli bir ya da birkaç meslek dalını seçabilir kendine; örneğin zırh yapımcısı, kimyager, vs
Performans(karizma): Herhangi bir müzik aleti çalma, rol yapma yeteneği, resim, heykel gibi, vs bir sanat icra edebilme.
Sarraf(zeka): Bir malın değerini hesap edebilme.
Savaş Sanatı; Yakın Dövüş(bilgi): Yakın dövüş (silhsız, kılıç, balta, vs) konusunda uzmanlaşmak
Savaş Sanatı; Nişancılık(bilgi): Uzaktan atışlar (ok-yay, arbalet, sapan, vs) konusunda uzmanlaşmak
Tırmanma(güç): tırmanma yeteneği.
Tuzak ve kilit uzmanlığı(beceri): tuzakları, mekanik cihazları etkisiz hâle getirebilme, kilitleri maymuncuk kullanarak açabilme.
Yabancı dil(zeka): Her +2 için bir dili anlamayı ve ayrıca bir +3 için de okuyup yazabilmeyi becerirsiniz. (başlangıçta common ve varsa kendi diliyle geliyor tabii)
Yankesicilik(beceri): milletin cebinden çaktırmadan aşırma kabiliyeti.
Büyücülük(manevi): Büyü yapma yeteneği. Büyü yapmanın açıklaması aşağıda!

Büyü:
Büyüleri 3 ana başlıkta toplayacağız: 1-Zeka tabanlı, 2-Bilgi tabanlı, 3-Karizma tabanlı. Tahmin edilebileceği gibi büyünün cinsine göre; 1d20’ye karakterin ilgili kişisel özelliğinin bonusu ile Büyücülük Yeteneği puanı eklenir.

Ã?rnekler verecek olursak:
Magic Missile(sihirli ok)(zeka):1d20+Zeka bonusu+Büyücülük yeteneği
Heal (iyileştirme)(bilgi):1d20+Bilgi bonusu+Büyücülük yeteneği
Charm Person (Dost etme)(karizma):1d20+Karizma bonusu+Büyücülük yeteneği

Büyülerin hepsini aynen yazmamak gerekir. DM ilk başlangıçta 3 tür büyü için Level-0 ve level-1 büyülerden beşer tane seçip yaklaşık 30 büyülük bir liste hazırlasa yeterli olur. (aşağıda bir örnek hazırladım ben) Daha sonra oyuncular her level atladığında her kategoriye birer birer ekleme yapar. Büyülerin daha üst levellerini de oyuncuların 2, 4, 6, 8, 10...vs gibi levellerinde oyuna, yine kendi seçtiği beşer (yükseldikçe 4,3,2 diye düşebilir bu sayı) büyü ilave eder ve her seviye de, her kategoriye 1’er tane yeni büyü katmaya devam eder listeye. DM fazla karmaşık olmayan ve birbirine pek benzemeyen büyüleri seçerse ve listelerde yanlarına kısa açıklamalarını yaparsa iyi olur.

Büyülerin yapılabilmelerini, rakibe değil de zorluk derecesine (DC) bağlarsak, zamandan kazanmış oluruz! Level-0 büyülerin DC:15, level-1=DC:18, level-2=DC:21, level-3=DC:24, level-4=DC:27, bundan sonra üçer üçer artarak en son level-9=DC:42
En önemli nokta ise: Bir büyüyü yaptıktan sonra en az 1 saat süreyle tekrar aynı büyüyü yapamazsınız!

.
Last edited by dwaxer on Fri Dec 26, 2008 5:46 am, edited 3 times in total.
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

.

Büyü Listesi:

Level-0 Büyüler: DC:15

Zeka Tabanlı:
Mage Hand (büyücü eli): Ufak bir eşyayı, uzaktan bir parmak hareketiyle havalandırıp yerini değiştirebilirsin.
Open/Close (aç/kapa): Kapı, sandık, çekmece, vs gibi şeyleri uzaktan açıp kapatabilirsin.
Ray of Frost (dondurucu ışın): Rakibini üşütecek bir ışın atarsın.
Touch of Fatigue (yorucu dokunuş): Dokunuşunla 1 tur/levelin boyunca rakibin gücünü (Str) ve becerisini (Dex) -2 kaybeder.

Bilgi Tabanlı:
Create Water (su yaratma): Elindeki bir kaba içilecek temiz su getirebilirsin büyüyle.
Detect Magic (tılsım arama): Etrafta büyü etkisi varsa hissedersin.
Purify Food and Drink (yemek ve suyu temizleme): Kirlenmiş yiyecek ve suyu temiz hâle getirebilirsin.

Karizma Tabanlı:
Daze (sersemletme): Rakibin bir tur boyunca sersem gibi kalır.
Resistance (direnç): Büyüye karşı +1 direnç kazanırsın.

Level-1 Büyüler: DC:18

Zeka Tabanlı:
Animate Rope (halat oynatma): halatı istediğiniz gibi oynatabilir, bir yerlere bağlatabilirsiniz.
Erase (silme): Dokunduğun yazılar kaybolur, silinir.
Feather Fall (yumuşak düşüş): yüksekten düşerken yaralanmamanızı sağlar.
Identify (tanımak): bir eşyanın özelliklerini anlayabilirsiniz.

Bilgi Tabanlı:
Bane (felaket): Düşmanın attack ve korku save’lerine -1 ceza gelir.
Bless (kutsama): Sana ve arkadaşlarına +1 moral att&save
Calm Animal (hayvanı sakinleştirme): Hayvanı sakinleştirip dosta çevirir
Comprehend Languages (dili anlamak): Yabancı bir dili bu büyü sayesinde anlayabilirsin.
Cure Light Wound (hafif iyileştirme): Canının dörtte biri kadar iyileştirir.

Karizma Tabanlı:
Cause Fear (korkutma): Rakibi 1 raund boyunca korkutur, titretir.
Disguise Self (kılık değiştirme): 10 dakika/levelin boyunca süre başkası gibi gözükürsün.
Flare (ışık parlaması): parlak bir ışık kimin göz önünde olursa 1 tur sersemletir (dazed)
Sleep (uyku): Düşmanlarını uyutursun.
Silent Image (sessiz görüntü): Sana benzeyen bir illüzyon meydana getirip hareket ettirebilirsin.

.
Last edited by dwaxer on Mon Dec 15, 2008 6:03 am, edited 2 times in total.
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

.

Evet, bu kadar! Tabii eşyalar, silahlar, zırhlar filan da yazılacak ama oyuncunun istemezse bunlarla kafa yormasına gerek yok, sadece Rolüne konsantre olması yeterli.
Aşağıda örnek bir karakter kağıdı hazırlayalım:

İsim: Peter Klaus
Irkı: insan (erkek)
Ability (topl=80)
Str: 16(+3)
Dex: 16(+3)
Con: 12(+1)
Int: 12(+1)
Wis: 12(+1)
Cha: 18(+4)
..............
HP: 24
..............
Skills: 4*(5+1)=24
Savaş Sanatı; Yakın Dövüş(bilgi): +5
Savaş Sanatı; Nişancılık(bilgi): +5
Büyücülük(manevi): +5
İyileştirme bilgisi(bilgi): +3
Blöf(karizma): +2
Diplomasi(karizma): +4
.................
Eşyalar:
Deri yelek: AC:+2
Kılıç
Yay ve 30 ok
Bıçak
Sırt çantası, battaniye, matara, halat*2, 10 günlük atıştırmalık, meşale*2, çakmak taşı ve kav seti.

Evet bu sistemi test etmek için gönüllü arkadaşlar ihtiyacım var. Yardımcı olmak, test etmek için oynamak istiyenler var mı?
. :-P
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Ben varım ben ben ben :D
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Aegron Linwelin »

Ben varım ne de olsa rp de de yeniyim
Thanks Mario but The princess is in another castle!!
:mrgreen: :-P
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

Tabii sizi tahmin etmiştim (Edmond sana bakacaz, olmayabilirsin bunda) Ben daha çok D&D'den pek anlamayan, oyunlara daha önce katılmamış, ya da az katılmış kişileri bu başlıkta görmek istiyorum. Evet arkadaşlar, bu RPsi bol, teknik ayrıntıları düşük oyunda oynamak isteyen yok mu? :D
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

dwaxer wrote:Tabii sizi tahmin etmiştim (Edmond sana bakacaz, olmayabilirsin bunda) Ben daha çok D&D'den pek anlamayan, oyunlara daha önce katılmamış, ya da az katılmış kişileri bu başlıkta görmek istiyorum. Evet arkadaşlar, bu RPsi bol, teknik ayrıntıları düşük oyunda oynamak isteyen yok mu? :D
He he he, Tersyuz'u çağıracaksın galiba yeniden 8) 8) 8) :) :) :) :D :D :D
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

Yok Tersyuz gitti herhâlde. Hayır bu sistem biraz değişik ya ama dur bakalım aklıma kasaba senaryosu geliyor, o zaman limitsiz kişi katılabilir. Herkes dost olmak zorunda da değil.

Evet, bir kasaba kuruyoruz; adı da Farop Kasabası. Kendinize severek yapacağınız bir meslek seçin karakterinizi ona göre dizayn edin. Muhakkak en az bir meslek yeteneği +5 almanız gerekir. Geçim temin edemezsiniz yoksa!

.
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Tama bana uyar. Bu arada be navrım dimi. Birde oyun ne zaman başlayacak ?
Murwinduck
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Murwinduck »

Bende bir acemiyim. Bende varım dwaxer.Meslekli olduğunda rp biraz daha ağırlıklı olur ,İyide olur. Bu oyunda sanırım biz acemiler daha deneysel yaklaşıp, burnumuzu sağa sola sokabileceğiz. Doğru mu düşünüyorum ?
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Murwinduck wrote:Bende bir acemiyim. Bende varım dwaxer.Meslekli olduğunda rp biraz daha ağırlıklı olur ,İyide olur. Bu oyunda sanırım biz acemiler daha deneysel yaklaşıp, burnumuzu sağa sola sokabileceğiz. Doğru mu düşünüyorum ?
Olsun artık o kadar ayrıcalığımız canım :D
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

.
Aslında bu indirgenmiş D&D sistemi bu sitenin müdavimleri için değil, buradakilerin çoğu -acemi bile olsa- meraklı olduğu için kitap karıştırıp, araştırıp öğrenir ne lazımsa.

Bu sistem daha çok şuna yarar: arkadaşlarınızla buluşacaksınız ve bir oyun çevirmek istersin ama arkadaşların pek bilmiyor D&D'yi ve yanında kitap, laptop filan da taşıyacak durumun yok. Cebinde bir-iki zar, biraz kağıt kalem olsa yeter (tabii yukardaki listeler de ya da kendi hazırlayacağınız) Ã?ocuklara bu kuralları göstermek, öğretmek kısa sürer ve kafanda ya da yanında bir senaryo varsa hemen başlarsınız oyuna.

Farop Town oyunu ise diğer oynadıklarımızdan değişik; daha RP ağırlıklı olduğunu düşünüyorum, aslında nasıl olacak tam ben de bilmiyorum ama daha özgür bir platform olacak herhalde. Katılımcıların ortamı şekillendirme ve etkileme güçleri var. (ama bunu diğer başlıkta konuşuruz)

.
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Böyle biraz daha serbest olmas daha iyi bence
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

Arkadaşlar, büyülerin DC'lerini arttırdım, önceki hâli çok düşüktü, şimdi normale benzedi biraz. :-P
Starfell
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Starfell »

Bana uyar ya orta okuldaki kasmadan oynadıgımız zamanlardaki gibi. O zamanlar phb miz yoktu kafamızda kuruyorduk herşeyi bu biraz daha teknik. (Evet herşeyi kafamızda kuruyorduk :D)
Post Reply