Madem peşinen teşekkür etmişsin, bana da cevaplamak düşer (yani teşekkür etmeseydin cevaplamayacaktım

)
Sanatsallık da son derece göreceli tabii, o yüzden çok geniş bir tanım oldu belki cidden 'sanatsal'. Ama zaten herkes kendi sanat anlayışına göre yorumlasın oyunları, bakış açımız genişlesin amaç. Onun gibi bir şey yani
Bana sorarsan Mage şöyle sanatsal, sonuçta ortada kabul edilen gerçekliğin aslında yalan olması gibi bir durum var. Mageler gerçekliğin ötesini görebiliyorlar, ama o 'yalan gerçeklikle' yaşamak, ona uyum sağlamak zorundalar. Bir tip gerçeklik sorgulaması var burada, ve her ne kadar parmak uçlarından alev topları fırlatabilen insanlar olsalar da büyücülerin de sıradanlaşmaya çalışması gerekiyor. İnsanın inandığı şey ve aslında olan şeyi inceliyormuş gibi Mage. Aynı zamanda bir çeşit 'ya böyle olsaydı' sorusu da var gibi: "Ya dünya büyüyü zorlanmadan kaldırabilseydi, ya herkes uyanık, büyücü olsaydı?" ya da: "Ya hepsi bir yalansa?"
(HAYIIIIIIRR! diye bağırmak geldi içimden bunun üzerine
)
Vampire da öyle mesela, kan emmeyi; ateşten, ışıktan zarar görmeyi; ölümsüzlüğü zaten tarih boyunca metafor olarak yorumlamışlar insanlar, sanatsal bir değer katmışlar. Bir anlamda ölü vampirler aslında 'normal insanlardan' daha diri değiller mi? Daha serbest yaşamıyorlar mı? Belki hayatın basit zevklerinden mahrumlar, ama hayatın özüne sahipler sonuçta. Bu çeşit bir özgürlüğün bedeli ne?
Werewolf'u da eklemem lazım. Bir 'kişi' ne zaman insan olur, ne zaman hayvan olur? Vahşi olmak düzensiz olmayı gerektirir mi? Vahşet haksız mıdır, sebepsiz midir, gerekli midir?
Hah, nWoD'da bir de Promethean var, sistemi çok detaylı bilmiyorum, ama konu olarak yine insanlık üzerinde duruyor. Golemlerin insan olma mücadelesi. Yaşama isteği insan olmak için yeterli mi mesela? Yoksa insanlığı arayıp bulmak mı gerekiyor? Ã?ğrenilebilir bir nitelik mi insanlık?
Yani genel olarak WoD oyunları bu tarz şeyleri sorguladığından, oyuncuları ve oyun yöneticisni bu tarz şeylerle uğraşmaya ittiğinden bana sanatsal geliyor. Ha tabii bunları sanatsallıktan uzak oynamak da pekala mümkün, ama temel sistem mantığı bu tarz sorular üzerine oturduğundan çoğu WoD oyununun, sanatsal diyorum ben.
Peki, hazır mesaj yazmışken bir de soru atayım ortaya. Rol yapmak her zaman sanatsal mı? Hem zarlara sadık kalıp, hem sanatsal bir biçimde yürütülebilir mi bir oyun, yoksa şu şeyleri masadan silkmek mi lazım illa? (Ben de ne çok soru cümlesi kurdum ha...

)