Fantezi edebiyatın EFSANE isimleri
Fantezi edebiyatın EFSANE isimleri
Beyler zengin topic'in de açacağımı söylemiştim bi de tepki gelince açayım da burda söylesin millet fikirlerini dedim.
Ben başlayayım;
Drizzt Na'chezbaernon
Zaknafein ve pyros un söylediği shakti mi ne o ismi de beğendim ve bu isimler drow isimleri...
Peregrin Took ismi de bana çok ne bleyim egzantirik (ne demekse?) geliyor.
DL serilerinden isim bilmiyorum zaten ordan güzel isimleri de sizden bekliyoruz.
Ben başlayayım;
Drizzt Na'chezbaernon
Zaknafein ve pyros un söylediği shakti mi ne o ismi de beğendim ve bu isimler drow isimleri...
Peregrin Took ismi de bana çok ne bleyim egzantirik (ne demekse?) geliyor.
DL serilerinden isim bilmiyorum zaten ordan güzel isimleri de sizden bekliyoruz.
Hiç bir kötü varlık özgür olduğunu iddia edemez.
Ã?ünkü ''özgürlük ağacı'' zorba ve zalimlerin kanıyla sulanır.
Ã?ünkü ''özgürlük ağacı'' zorba ve zalimlerin kanıyla sulanır.
- Drizzt_Dourden
- Kullanıcı

- zulkarneyn
- Kullanıcı

Fantezi edebiyatında isimlerde ucuzculuk
Elaine Cunningham'ın romanlarında geçen Shakti ismi (Shakti Hunszrin - Drow Kızı) ve Vishnu (Vishna da olabilir Matteo'nun Eğitmeni - Danışmanlar ve Krallar) aslında Hint Söylencelerinde geçen isimler ve Hint düşünce sisteminin parçalarıdır.Asuthay wrote:shakti mi ne o ismi de beğendim ve bu isimler drow isimleri...
şakti, Hindu inancında evreni şekillendiren dişil güçtür.
Vişnu ise Hindu inancındaki yaşam çemberinin koruyucusu, en büyük tanrılardan biridir. Yaşamı, ölümü ve yendien doğuşu temsil eder.
Bu noktada şakti ve Vişnu'yu Cunningham'ın romanlarındaki karakterlerin özellikleri ile kıyaslayabilirsiniz.
Ancak kanaatim Cunningham'ın bu isimleri çok yüzeysel kullandığı, bu söylenceleri bilen ve hatta bu inançlara sahip kişilerin bu karakterleri nasıl algılayacakları şüpheli.
En üzücü olanı da insanların bunları "drov ismi", yani Cunningham'ın kendi yarattığı isimler zannetmesi.
Açıkçası ben bunları söylencelerin yaratıcı biçimde kullanımı olarak göremiyorum, zira bu kavramları tüm öykünün örgüsü ile gerçekten bütünleştirmekten acizler.
Benzeri biçimde isim yaratma özrü Salvatore'de de mevcut.
Buzyeli Vadisi Üçlemesi'nde Beowulf söylencesinden çalıntıladığı Wulfgar gibi isimlerin yanı sıra tek heceli ve ağızda garip vızıltılar çıkaran Drizzt, Gromph gibi isimler ve en kötüsü Malice isminde bir saygıdeğer ana mevcut.
Drov bir kişilik yaratıyorsunuz ve ismi drov dilinde değil, İngilizce, Menzoberranzan'da nerede İngilizce konuşuluyor? Bunun mantığı nedir.
Bir de Malice'in İngilizce kötülük anlamına gelmesi gibi kör gözüne parmağım bir durum var.
Bu noktalarda bu iki yazarın da aslında kişilik yaratmadığını, var olan kalıpları kullandığını görüyoruz.
Yani, isimlere efsane demeden önce efsanelerden çalıntı olup olmadığına baksanız yerinde olur.
evet mesela "eastmyr" diye bir yer var Menzoberranzan'da
aynı zamanda Melee-Magthere bildiğimiz gibi yarısı ingilizce yarısı da uydurma bir kelime bu
en çok dikkat ettiğim şey ise yazarların ingilizce kelime oyunu yapmaları . . .
'ya kardeşim bu adamlar drow dilinde konuşmuyor mu? Drow lisanında da bu kelimeler kafiyeli mi yoksa?' gibi sorular beliriyor insanın aklında
bir de bu kelime oyunlarını yaparken kitaplarını başka dillere tercüme edecek olan kimseleri hiç düşünmüyorlar . . .
aynı zamanda Melee-Magthere bildiğimiz gibi yarısı ingilizce yarısı da uydurma bir kelime bu
en çok dikkat ettiğim şey ise yazarların ingilizce kelime oyunu yapmaları . . .
'ya kardeşim bu adamlar drow dilinde konuşmuyor mu? Drow lisanında da bu kelimeler kafiyeli mi yoksa?' gibi sorular beliriyor insanın aklında
bir de bu kelime oyunlarını yaparken kitaplarını başka dillere tercüme edecek olan kimseleri hiç düşünmüyorlar . . .
Guenhwyvar: Kral Arthur hikayelerinden araklama bir isimdir, göllge anlamındadırkatılıyorum...mesela ben FR deki isimleri gereksiz karısık buluyorum
mesela Guenhwyvar i dogru okuyana kadar:)
Bence Artemis Entreri cok karizma isim ama kendisi efsaneleşemimiş malesef
Artemis zaten yunan av tanrıçasının ismi
Salvatore'nin bulduğu en karışık isim
INGELOAKASTIMIZILIAN (Buzyeli Vadisi'ndeki beyaz ejderhanın adı)
pyros bir harf söle - i
quel bir harf söle - n
yeminer bir harf söle - g
mmm norti be sen bir harf söle - e
tamam corax bir harf söle - l olsun be abi
flint bir harf söle - o
scythe ı unutmayalım bir harf söle - a
squva sen bir harf söle - şey k olsun
ivellius bir harf söle - a
the kirath bir harf söle - s
oren i unutmayalım sen bir harf söle - t
gandalfoftheweek bir harf sölesin - i
sağol malovan - malovanın m'si
çok güsel porco - i
dilbao bir harf söle - z olsun
rhielatheredrobe sen bir harf söle - i
ortegonu da unutmayalım - l
burock bir harf söle - i
darkgnome sen bir harf söle - a
ve ketchup - n
tamam tamam yeter bi susun yeter salladıkalrınız iyi ki bi ejderha ismi uyduracaz edik gittiniz garip garip harfler söölediniz
bakalım ne çıkmış dediğiniz harflerden
INGELOAKASTIMIZILIAN
beğendiniz mi?
quel bir harf söle - n
yeminer bir harf söle - g
mmm norti be sen bir harf söle - e
tamam corax bir harf söle - l olsun be abi
flint bir harf söle - o
scythe ı unutmayalım bir harf söle - a
squva sen bir harf söle - şey k olsun
ivellius bir harf söle - a
the kirath bir harf söle - s
oren i unutmayalım sen bir harf söle - t
gandalfoftheweek bir harf sölesin - i
sağol malovan - malovanın m'si
çok güsel porco - i
dilbao bir harf söle - z olsun
rhielatheredrobe sen bir harf söle - i
ortegonu da unutmayalım - l
burock bir harf söle - i
darkgnome sen bir harf söle - a
ve ketchup - n
tamam tamam yeter bi susun yeter salladıkalrınız iyi ki bi ejderha ismi uyduracaz edik gittiniz garip garip harfler söölediniz
bakalım ne çıkmış dediğiniz harflerden
INGELOAKASTIMIZILIAN
beğendiniz mi?
In our life, there is if
In our belief, there is lie
In our business, there is sin
In our bodies, there is die...
In our belief, there is lie
In our business, there is sin
In our bodies, there is die...
Eski Babaları unutmayalım!?
Eski babaları unutmayalım bre Diyar sakinleri: Conan,Kull,Kızıl Sonya,Tarkan(Daha devamı çok uzun bir listeye çevirebiliriz...Hem de kısmı yarı düş,yarı tarihi karakerlerden esinlenerek yaratılmıştır buların!) BORU DEğİL HANİ !!!
Ã?ıktım açık alınla,yirmibeş yılda yirmibeşbin savaştan;
Ne bileğim,ne de ruhum,ama yüreğim burkulur insanlığın çarpıklığı ve ruhsuzluğundan.
Kendisiyle beraber insanlığÄÂ
Ne bileğim,ne de ruhum,ama yüreğim burkulur insanlığın çarpıklığı ve ruhsuzluğundan.
Kendisiyle beraber insanlığÄÂ
Hatta bence Battal Gazi'de çok karizma bir isim hele birde ingilizceymiş gibi okununca çok tanıdık bir şeyi çağrıştırıyor.
Gnimsh de çok güzel bir isim ama karizma yoksunu, zaten bunun için koyulmuş.
Gnimsh de çok güzel bir isim ama karizma yoksunu, zaten bunun için koyulmuş.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Eskisi ka
- Drizzt_Dourden
- Kullanıcı