Bu dosya biraz büyük olduğu için koymakta kararsızım. Sanırım onu indirmek biraz zor olur. İstediğin dosyaların tam listesini bana atarsan mailine gönderebilirim. 2e forever...
Ben Giderim,Adım Kalır<br>Dostlar Beni Hatırlasın...
ya evet ben de onu düşünüyodum. bildiğim kadarıyla 1st ed. kaynakları kullanıma açıldı ama 2nd için aynı şey söz konusu diil. eğer yayımlamak yasal ise bende evermore softwarein çıkardığı AD&D 2nd ed. core rules cdsi var içinde tüm 2nd ed kitapları elektronik formatta mevcut + bazı toolları da var (char.gen, equipment+spell DB, vs..). Direk onu paylaşalım?
2nd edition out of print olduğu için ve artık ticari bir ürün olmadığı için ücretsiz dağıtılmaları yasal olabilir. yani bir nevi abandonware mantığı. kimseye parayla satamayacağın bir malın elden ele dolaşmasına yasak koyamazsın. Ayrıca bunların piyasada gezmesi yeni ürünlerinin bilinirliğini artıracağı için firmalar tabii ki de kabul edeceklerdir. Bu mantıkların tümü bilmediğim nedenlerden çürüyebilir ama 2nd ed. kitaplarının sorun çıkarmaması gerekir gibi geliyor bana. TSR ile bağlantıya geçilse...
kirshamorun dediği gibi wizards ile (bildiğim kadarıyla TSR yok artık) bağlantıya geçilebilir bu ürünlerin soft copy olarak siteden yayımlanabilmesi için. Ama böyle bi izin yazılı olarak alınmadan sitede bu kitapların yayımlanması sitenin başını belaya sokabilir.
Amerika yasalarına göre yazılı bir döküman out of print olduğu tarihten 50 yıl sonra serbest dağıtıma kavuşabiliyor. Yani 1970 lerde çıkan 1st Ed. için bile 2020 den önce bu tarz e-book olaylarına girişmek yasal değil.
Fakat sitede bir çok kitap bulunmakta ve bunların bir kısmı copyright sahibi kitaplar. şu ana kadar hiçbir tepki anlınmamasının sebep site kullanıcılarının siteye herhangi bir düşmanlığı olmamasındandır.
Fakat bir gün gelecek ve bu siteye de çeşitli kötü niyetli kişiler saldıracaktır. Ve atacakları ilk çamurlardan biri de copyright meselesi olacaktır. Hem emeğe saygı, hem de yasalara saygı açısından sitedeki dosyaların copyright olaylarına dikkat edilmesini öneriyorum...
Aslında tam olarak muhattabımız. Ama önemli olan türkiye yasaları tabiki.
Türkiye anayasında e-book olarak geçmese de satılan her türden dökümanın (bizlerin e-book dediği digital olanları da dahil) ürünün yasa dışı dağıtımı yasaklanmıştır.
Türk Ceza Hukuku'nda henüz elektronik ortamda paylaşılan yazılı döküman, müzik, vb. telif hakkı sahibi dosyalarla alakalı bir bend veya madde yok. Ancak konu ile ilgili kanun hükmünde kararname var, ona göre de bu tür eserlerin elektronik ortamda "satışı" yasak... henüz ücretsiz dağıtımın kanun karşısında bir yükümlüğü yoktur..