oyun tıkandığında

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
pyros
Kullanıcı
Kullanıcı

oyun tıkandığında

Post by pyros »

oyunun tıkanıp kalmasına sebep olan etkenler nelerdir?

oyuncular ve zb'nın bu gibi durumlarda ne gibi fedakarlıklar yapması gerekir?

yoksa oyunu o noktada sonlandırmak daha mı sağlıklı bir karardır?
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

bence oyunun tıkanmasının başlıca sebebi, dmin, oyunculara dünyayı tam olarak sunamamasından kaynaklanır. Tabi dünyanın yetersizlikleri ve dahi oyuncuların saçmalamalarının da oyuna menfi yönde etkileri olabilir ama iplerin dmin elinde olduğu normal durumlarda oyunun tıkanmasından dm sorumludur.

bu durumda dm öncelikle oyuncuların oyunla ilgili eleştirilerini dinnemelidir. Genelde oyuncular, dmin kendilerini ısrarla bi yöne ittiğini ve illa ki belli bi görevi/questi yapmak zorunda kaldıklarını, vs.. söyleyip bunlardan yakınacaklardır. dmin de bu durumda yapması gereken, dünyasının dinamiklerine göre oyuncularına yeni olanaklar sunmaktır.

eğer dm bunu yapabileceğinden emin diilse ya da yukarda dediğim gibi başka nedenlerden ötürü oyun/parti zıvanadan çıktıysa bırakmak hayırlısıdır; çünkü oyunun amacı zevk almaktır ve zewk alınmıyosa bırakılır; sohbet edilir, tavla, risk, vs... oynanır. gerekirse tvde manchester united-chelsea maçı seyredilir. bence...
War, war never changes...
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Oyunun tıkanmasındaki bir diğer etkende oyunculardan birinin gelmemesi veya kendini oyuna vermemesi olur. (Bitsede gitsem olayı). Böyle bir durumda DM oyuncuya yanılıp yanılmadığını sorup onu oyundan çıkartabilir.

Oyunuların rollerini tam olarak yapmaları sonucunda DM ye daha az iş düşer. DMnin dünyayı tam olarak oyuncuya hissettirmesi için oyuncunun karakterinin bu dünyada gerçekten yaşamaya çalışan biri gibi davranması gerekir. Bunun içinde karakterin bir geçmişe ve bir de hedefe ihtiyacı var.

Son olarak oyuncuları soğutan şey DMnin oyuncu her espiri yaptığında xp. kırması. Bu şekilde oytundan pek çok oyuncunun soğuduğunu gördüm. Bunun yerine fazla abartması sonucunda geçici olarak sakarlaşma gibi şeyler olabilir. (Sen çok fazla gülmekten büyüye konsantre olamadın büyün boşa gitti)
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Azalin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Azalin »

tıkanma... varsa çok ekstrem oyuncu tipleri dışında bence bu tamamen dm suçudur... dm oyuncuların üstünde o questin yapılması gerektiği havasını yaratmalıdır.. bu zorlamadan farklı bişeydir.... yani adamlar ister istemez, ortam gereği o yönü, yolu, kapıyı, kişiyi, vb... seçmelidirler.... ma bunu hiç farkında olmadan ve kendi iradeleri ile yapmaıdırlar... bunuda dm den başkası hissettiremez.... 8)
Sonsuz gücü elinde tutanın içindeki boşluktan daha büyük ne olabilir?

Tanrıların getirdiği çaresizliğe tanık olun...
pyros
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by pyros »

peki oyuncunun tüm naifliğiyle tek bir hareket yaparak dmin kurgularını
mahvetmesine ne diyorsunuz?

sizce o noktada dm tüm karizmayı dağıtıp abi şöyle şöyle mi demeli yoksa
hiç bozuntuya vermeden intikam mı almalı?
The_KiRaTh
Başbüyücü

Post by The_KiRaTh »

Hiç birini yapmamalı. Düzeltebiliyorsa durumu ufak müdahalelerle düzeltmeli. Yoksa her zaman her durum için yedekte bir senaryo bulundurmalı ve direkt ona geçmeli...
Tecrübe yenilen kazıkların bileşkesidir...
pyros
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by pyros »

yani bozuntuya vermeme seçeneği

tabii, aabi tüm seneryoyu mahvettin böyle yapmayın diyen bir dmin oyuncular arasında hali ne olur sonra

dm- evet karşınıza bir kapı çıktı ne yapıyorsunuz

oyuncular- napalım abi, girersek oyun mahvolur mu?
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

ben main plot haricinde her türlü kurguya karşıyım. Mesela benim şu anda oynattığım fallout oyununda -kendimce- süpper bi main plotum var ama arası bomboş. ben oyuncuları şehri vardim, onlar oynuyolar. şu anda uyuşturucu satıcılığı yapıyolar mesela. Onlar öyle oynamaktan mutlu olduğu sürece ve tabii ben de zevk aldığım sürece dewam. Naapsaydım, adamalar "Hayır! Uyuşturucu satamazsınız!" mı deseydim, yoksa uyuşturucu satıcılığından crime lordluğa uzanan bi yedek senaryo mu oluştursaydım?
The_KiRaTh
Başbüyücü

Post by The_KiRaTh »

Tabiki yedek senaryo, benim dediim de bi nevi bu olay işte...
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

hyr ben öyle yapmıyorum. adamlar isterse crime lord olmayı olurlar güçleri yeterse tabi. ama bu durum için senaryo yazacak diilim. böyle şeylerin run-timeda olması taraftarıyım
The_KiRaTh
Başbüyücü

Post by The_KiRaTh »

Yanlış anladın. Olaylar bence de run-time olmalı. Ancak olayların bir yöne seyrettiği görülüyorsa - ki uyuşturucu satmaktan crime lordluğa olaşmak çok zor ve uzun süren bi iştir - bu konuda dm bir sonraki seansa elinde uygun bir senaryoyla gelmelidir. Böylece olaylar hem daha zevkli, heyecanlı, ve daha komplike olabilecektir - tıpkı gerçek hayat gibi.

Ama benim asıl söylemek istediim, bir dm her durum için genel bir senaryo yedekte bulundurmalıdır. Böylece senaryodan herhangi bir sapma durumu, senaryoda başarısızlık gibi durumlarda eli boş kalmaz. Ama unutulmaması gereken bir ayrıntıda terkedilen senaryoların dm tarafından devam ettirilmesi gerekliliğidir. Bu sayede insanlar yaşam hissini alabilirler. Senaryoda devam etmemelerinin sonuçlarını görebilirler. Veya onların yerine senaryoyu tamamlıyan kahramanlara gıpta duyabilirler. Bu da her oyunu, daha özgür, daha zevkli, ilginç ve daha gerçekçi yapar.

Bu benim uyguladığım sistemdir. Ve şu ana kadar gayet güsel çalışmıştır. Bu sayede hiçbir oyunum da tıkanmamıştır.
Antimodes
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Antimodes »

Yedek senaryodansa ben alternatifli senaryo olayını tercih ederim belkide aynı şeyi kastediyoruz ama sonuçta ana plota baglı oynatma konusunda sorun yaşamadım çünkü oyuncuların verecegi farklı davranışları hesaba katarak yazarım seneryolarımı. Ayrıca şuda önemli bir husus kahranmalar da bazen kaybeder ve ölürler seneryolar yarım kalmış olsun önemli degil maksat oyuncular gerçekten zorlansınlar, zevk alsınlar bir seneryoyu bitridiklerinde huşu içinde kalksınlar masadan.

Birde ben genelde senaryolar üstü bir muhabbetten alemi etkileyecek bir oluşumdan yola çıkarım yani bir olayda başarısız olurlarsa sonraki senaryolarda onlara geri döner, terside geçerli tabi. Yaptıkları olayların yaşadıkları alemi etkilediklerini gösteririm oyunculara mesela 2 senaryo önce bir kasabayı undeadlerden kurtarırlar o sırada kasabaya geri dönerler bide bakarlar kasaba büyümüş şehir olma yolunda ilerliyor yeni evler filan yada tersi kasaba yok olmuş etraf yılkılmış evlerle dolu ve bir kasaba dolusu undead de :!: ortamda cirit atıyo :) . Belki bir senaryo içinde olaylar farklı yönlere sapar ama sonuçta bütün campain (türkçesi kampanya oluyo :D ) düşünülünce istedigim şekilde gelişir olaylar.
Kargaşada doğdum...Entropi ile yoğruldum...
Kaosdur akan kanım... Karmaşadır her adımım...
Bildiğim tek gerçeklik... Evren kaosdur,düzense hiçlik...
Antimodes the Wild
The_KiRaTh
Başbüyücü

Post by The_KiRaTh »

Aynı şeyden bahsedioruz.

Unutulmaması gereken birşey var, her senaryo başarılı olur, her zaman kahramanlar kazanır die bişi olursa oyunun bir anlamı olmaz...
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

açıkçası, önceden hazırlanıp gelmek istemememin başka nedenleri de var. Mesela, sen (dm) o kadar hazırlanmış, binbir entrika içinde bi olay hazırlamışsındır. Ancak oyuncular için böyle bişiy sözkonusu diil. Onlar hiç acımadan senin saatlerini, belki de günlerini verdiğin oyun kurgusuna dokunmadan oynayabilirler. (Lakaytlık yapmaktan hiç bahsetmiyorum bile.) Kendi adıma konuşursam, böyle bir durum beni üzeceğinden dolayı sinirlenirim ve oyunun benim için zevki kalmaz. Nedense kabataslak bile olsa bi seanstan önce bi şeyler hazırladıysam ve oyuncular benim hazırladıklarımın yanından bile geçmediyse olay benim için bitiyo. Bi anda gözümün önüne o kadar saat oyun hazırlamak yerine yapabileceklerim geliyo. belki bu yüzden oyundan önce hazırlık yapmıyorum
The_KiRaTh
Başbüyücü

Post by The_KiRaTh »

Bu da senin görüşün... Haklısın, dm zevk almıosa oyun da tatsız olur çünkü...

Ama senaryolarını daha ii hazırlayıp adamları senaryonu takip edecek şekilde güdülemek de bir seçenek...

Birde ben sir senaryo hazırlamışsam boşa gittiğine inanmam. Ã?ünkü o oyunda hiç kullanılmasa bile başka bir oyunda elbet çok işe yarıyacaktır.
Post Reply