ya millet burda sadece sawaşçılarınmı söz

Her tür taktik, zırh, silah ve savaşçıları ilgilendiren konular için...
MaNiak
Gölge Ustası

Post by MaNiak »

merak etme onu olmak istediği yere yollayacağım en kısa zamanda ve onu yolladıktan sonra sıraa başkalarında olacak...sen mask...sende birgün onunla karşılaşacaksın cehennemde...
MASK
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by MASK »

Tanrılarla ilgili yazıyı tapınağa da taşıyacağım rahiplerin de ilgisini çekebilir.
Hiç bir ışık aynaya baktığınızda gördüğünüz karanlığı yok edemez.
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

"ki tüm hırsızlar cılız da değildir... Birçok savaşçıdan daha güçlüleri de vardır". Bu tezine göre hırsızlardan daha zeki savaşçılar da vardır. Hırsızlardan daha çevik savaşçılarda vardır. Mantıksız ve dayanaksız genellemelerle bir yere varabileceğimizi zannetmiyorum. Kafası çalışan bir fighter da hırsızın yaptığı herşeyi yapabilir, olay roleplaydir. Konu kapanmıştır sanırım.
MASK
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by MASK »

İyi de bir hırsızın asıl vurucu özleeliği zekilik değildir ki vurucu olmazsa olmaz özelliği çevikliktir.. Ve bir de hırsızın yapabildiği ama bir savaşçının özel durumlar haricinde yapamayacağı bir sürü özellik var (en azından hepsini yapamıyor) dinleme tuzak kurma saklanma aklıma gelenler ancak bunun da ötesinde savaşçılar genelde savaşma taktikleri üzerinde bilgi sahibidir.. Bu nedenle savaşı yapamayacakları bir an (bedeninin üst yarısı felç oldu.. ) hırsızlar daha avantajlıdır... Öünkü bu duruma düşme ihtimalleri önceden de olduğu için bu konuda kendilerini eğitmişlerdir.. Sonuçta her neyse iki grubun da kendine göre avantajları var ben hırsız olmayı tercih ediyorum.. (tabii mask olarak diğer classlardan da bir kısmının özellikleri bende var) sen de savaşçı ikimiz de classlarımızı yaşayalım... Ve tartışmayı da böyle bitirellim bence
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Evet bencede tartışma zaten uzun zaman önce bitti şimdi ise uzatmaları yaşanıyor. Listen ve spota abanmış blind fight'ı olan sneak attack yemeyen, ve 20AC'li bir adama ortalamada (normal bir silahla büyüsüz düz bir silahla hem de) 224,6 damage verebilen 240 (itemsız)(rage'e geçince 40 daha artıyor) hitpointli korkunç barbarımın özelliklerinin daha fazla aşağılanması zaten mantıksızdı. İsterseniz damage'ı hesaplayan bir metamatik hesabı da gönderebilirim. Aynı statlı bir fighterın da 93,8 damage verebildiğini belirtirsem barbarın ondan ne kadar daha kuvvetli olduğunu anlatmış olurum sanırım. Hırsızların bu barbarı öldürmek için hiç bir şey yapamayacağını da önceden zaten biliyordum sadece sürekli körce kendini övmeye devam eden hırsızlarla bir paylaşmak istedim.
Rouge's Bane Maniac Cannibal Frenzied Berserker Barbarian Corax Tigerheart
MASK
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by MASK »

Ben hala diyorum ki senin özelliklerin biraz gözünü kör etmiş... Senin gibi çok iyi özelliklere sahip bir hırsız hayal edemiyorsun.. Ormanda uyurken bir kilometre alanını yüzlerce tuzakla çeviren hırsıza karşı ne yapacaksın hem de hasar verme kabiliyeti ve gücü senin üçte birin olan bir hırsız (yani sana yeterince hasar verince yüzyüze dövüşte de bir şansı var.. Bait hırsızlara karşı elbette avantajın var basit savaşçılara karşı da var ama bu bir savaşçı seni öldüremez demek değil...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Hırsızın günde belli bir tuzak kurma sınırı var 1
1 km etrafındaki her alana tuzak kurmak için 1 yıla ihtiyacı var 2
Tuzaklarla bir barbar kolayca ölmez 3
Close Combatta hala şans tanımıyorum hiç bir fightera ya da hırsıza 4
Büyülü eşya kullanılmadığı sürece barbar herkesi döver, magical kullanılırsa barbar da kullanır asıl o zaman çok korkunç şeyler olabilir 5
Yeterince hitpoint indirince şansı olabilir demişsin 120 zarar mı verecek close combata girmeden önce? Hangi ejderhayı kiralayacak bunun için? 6
dinlediğiniz için teşekkürler 7
MASK
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by MASK »

Sunu soyleyeyim sanirim 20. level civarlarindasin.. Su anda yirminci level bir barbarin cok otesinde guclere sahipsin.. 20. level siradan bir barbari 20. level siradan bir hirsizin oldurmesi cok zor degildir.. 12(duzgun bir silahin verebilecegi hasar)*5 60 dir. Barbarin gucu de bunun cok otesinde degildir... (normal bir barbar.. ) Senin durumun oldukca ozel ... Ornegin fr da barbarlarin tanrisi olan tempusun bile avatarinin hitpointi galiba 200 civarinda idi.. Yani sen karsi karsiya dovuste tek hamle ile oldurursun.. Ama ben oyle bir hirsiz classi tanimlarim ki senin hirpointinin ucte birine ve vurus gucunun de ucte birine sahip ,ki bunu besle carpinca (backstabde oluyor) bayagi bir sey ediyor.. O karakterin duyma yetenegi saklanma gucu tzak kurma yetenegi en azindan seninle basa bas mucadele eder.. Ayrica hirsizlarin buyuden anlama yetenekleri de barbarlardan fazladir.. Yani barbarlara gore buyuye daha yatkiniz.. Bunun da yaninda bir hırsızın gunde bir tuzak yapma durumu oldugunu senden duydum.. Birinci level hırsızın bile gun içinde defalarca tuzak kurduğuna şahit oldum.. Bence mantığı da yok yani ben ormanda tuzağı kurduktan sonra yanımda malzeme varsa neden bir tane daha kuramayayım??? (bildiğim kadarı ile estebin de epey bir tuzak kurdu.. ) Hırsız tuzaklarını küçümseme... Sırtına saplanan on onbeş adet ok.. Üzerine düştüğün bir kazık muhtemelen sana bile zarar verir.. Ve zehirler.. Senin hikayendeki zehirin on onbeş katını aldığını düşün yine kurtulabilirmiydin.. Ya kırk elli mislinden (sonuçta bir sürü tuzak var..) (tabii sana karşı daha etkili zehirler olabileceğini göz önünde bulundurmuyorum) Sonuçta dediğim gibi senin karakterin şu hali ile barbar tanrısını bile zorluyor (neden tanrı olmuyorsun????) Ama onu zorlayacak bir hırsız yaratmak da mümkün onu söylüyorum.... Hem de senin karakterine özellikler verilirken gösterilen cömertlikten (karakterin hırsız olduğunu da hesaba kattıktan sonra) fazlasını göstermeden...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

"Su anda yirminci level bir barbarin cok otesinde guclere sahipsin"
Frenzied Berserker nedir bölümünde gerekli açıklamaları yaptım lütfen orayı bir kez daha oku hala böyle bir karakterin varolamayacağını düşünüyorsan. Üstelik karakterin epik levelı bile yok. Bundan sonra suçlamalarını bir kaynağa dayandırırsan mutlu olurum.

MASK sen beni ya anlamıyorsun ya da dinlemiyorsun sanırım. Benim karakterim 3rd edition ve 3rd editionda sneak attack'da damage katlanmıyor o senin dediğin 2nd edition ve artık tarih oldu. 20. level bir rouge sneak attack yaptığında 10d6 damage ekstra veriyor. Fakat şimdiye kadar 100 milyon kere bana söylettiğin şeyi bir kez daha söylüyorum:
"BARBAR SNEAK ATTACK YEMEZ. BARBARI ARKADAN BACKSTABLEYEMEZSIN. BILMEM ANLATABILDIM MI?"
Belki şimdi büyük yazıları okursun da beni dinlersin.

(sahip ,ki bunu besle carpinca (backstabde oluyor) bayagi bir sey ediyor.. ) tekrarlıyorum
"3RD EDITIONDA BACKSTAB ICIN DAMAGE KATLANMIYOR VE BARBAR BACKSTAB YEMEZ YETERINCE AÖIK MI?"
İnşallah bu sefer anlarsın.

"O karakterin duyma yetenegi saklanma gucu tzak kurma yetenegi en azindan seninle basa bas mucadele eder.. "
Evet ben de bunu söylemek istedim zaten. Yani duyma yeteneğim ile hırsızın saklanma yeteneği birbirine çok yakın yani eninde sonunda hırsız saklanamaz ve ben onun yerini saptarım. Bu yüzden hırsızla karşılaştığımda savaştan kaçamaz kolay kolay. Koşmaya kalkarsa daha da rahat duyarım ve ben hırsızdan daha hızlı koşuyorum ve hırsız gene ölür. Umarım bunu da yeterince açık yazmışımdır.

"Birinci level hırsızın bile gun içinde defalarca tuzak kurduğuna şahit oldum.. Bence mantığı da yok yani ben ormanda tuzağı kurduktan sonra yanımda malzeme varsa neden bir tane daha kuramayayım"
Yanına 200 tane ok yüzlerce trap malzemesi alıp mı geziyorsun. Ormanda cephanelik mi açacaksın. O tuzaklara benden başkası düşmeyecek mi? Tuzak kurmak at will mi yapılıyor (zaman almıyor mu?). Sen bir tuzak 10sn. de mi kurulur sanıyorsun MASK? Senin 10sn. içinde kurduğun tuzağı karıncalar bile anlar, barbarı da geçtim. Bu tuzak olayını hiç bir şey bulamayınca öne sürüdnüz sanırım. Gene size tekrarlıyorum tuzakla bir hayvan avlamıyorsunuz. Zekası olan bir insanı avlıyorsunuz. Bir tuzağa düşsem kafama dank eder demekki tuzaklar varmış derim dikkatli giderim. Olmazsa elimde bir dal parçası ile geçtiğim her yeri kontrol ederim. Ben insanım mask avlamaya çalıştığın bir geyik değilim. Sen ormanın her santimetre köşesine tuzak kursan da ben onlardan geçebilirim çünkü zekamı kullanabilirim. Bunu sakın unutma

Senin hikayendeki zehirin on onbeş katını aldığını düşün yine kurtulabilirmiydin.. Ya kırk elli mislinden (sonuçta bir sürü tuzak var..) Tekrarlıyorum:
"HİÖKİMSE ÖST ÖSTE SALAK GİBİ TUZAKLARIN İÖİNE GİRMEZ BİZLER BİRER HOMO SAPIENİZ VE BEYNİMİZ VAR DİKAKTLİ OLURUZ SOPALARLA TAşLARLA İPLERLE VS. İLE TUZAKLARDAN KURTULURUZ EN KÖTÖ İHTİMAL UZAK BİR YERDEN İSTEDİğİMİZ YERE VARIRIZ. BİR PROBLEMİ ÖÖZMENİN BİRDEN FAZLA YOLU VARDIR. BARBAR SPOT SKİLİ DÖşÖK DİYE TUZAKLARI ÖZERİNE BASARAK ETKİSİZ HALE GETİRMEYECEK KADAR ZEKİ BİR VARLIK İSTERSEN SEN TAVşANLARI AVLAMAYI BİR DENE RAHAT EDERSİN. TABİİ SİZ SEVGİLİ HIRSIZLAR ORMANIN HER MİLİMETRE KARESİNE 150 TANE OK FIRLATAN TUZAKLARINIZDAN KURMAMIşSANIZ DEğİL Mİ?"

"Sonuçta dediğim gibi senin karakterin şu hali ile barbar tanrısını bile zorluyor (neden tanrı olmuyorsun????)"
Al işte. Mask senin daha çok şey bildiğini zannediyordum. Bu yüzden sana bir "lesser God" olan Kord'un özelliklerini yazacağım o zaman belki tanrılarla benim aramdaki farkı anlarsın ve daha fazla saçmalamazsın:

KORD (20 FIGTHER/20 BARBARIAN)
HP: 1200
INITIATIVE: 12
SPEED: 70ft
AC: 68
Attacks (Kelmar Greatsword +5) +86/+81/+76/+71
SAves: Fortitude:+58 Reflex:+54 Will: +53
Abilities: str 55 dex 27 Con 30 int 24 Wis 24 Char 29
feats: 34 tane feati var yazmaya üşendim
Immunities: Ability damage, ability drain, disease, acid, cold, death effect, disentegrate, electricity, energy drain, mind affecting affects, paralysis, poison, sleep, stunning, transmutation, imprisonment, banishment

Damage reduction 49/+4 silahlara kadar
fire resistance 34
sonic resistance 34
fast healing 34
speak, read all languages
speak with any creature in 14 miles
remote communication
godly realm
teleport without error at will
plane shift at will
Spell Resistance 46
Divine Aura(1400ft. DC:33)

22 Skili var ve toplam rankleri 1700 skill pointi aşıyor
25 tane tanrıların üzellikleri, bir kaç ilginç olanını söyleyeyim:
Alter reality, Avatar, Divine Rage, Divine weapon focus

25. level büyücü olarak büyü yapabiliyor
Silahı 2d6 + 62 damage vuruyor ve her atağı hit sayılıyor yalnızca zar atılıp critical olup olmadığına karar veriliyor.
14 mil içerisindeki her şeyi 5 duyusunu kullanarak algılayabiliyor

EVET MASK ARTIK BARBAR TANRISININ NASIL OLDUğUNU GÖRMÖşSÖNDÖR VE BENİM ONDAN FARKIMI DA ALGILAMIşSINDIR UMARIM. BİR HIRSIZIN TANRILARI ÖLDÖREBİLECEğİ SAVIN BAşINDAN SONUNA KADAR MANTIKSIZDI ZATEN VE BU YENİ SÖZLERİN SAYESİNDE DAHA RAHATÖA BELLİ OLDU.

Belki benim bu mesajımı biraz daha iyi anlamaya çalışarak bir kez daha okursun ve senin dediğin gibi:
"Ama onu zorlayacak bir hırsız yaratmak da mümkün onu söylüyorum.... Hem de senin karakterine özellikler verilirken gösterilen cömertlikten (karakterin hırsız olduğunu da hesaba kattıktan sonra) fazlasını göstermeden..." diyerek bitirdiğin mesajını bir kez daha gözden geçirirsin ve ne kadar uğraşırsan uğraş ne kadar musammaa gösterirsen göster öyle bir rouge'un olmadığını görürsün. İnşallah gözlerin artık açılır ve gerçekleri ne kadar acı olsalarda farkedersin ve beni daha fazla mantıksız savlarla uğraşmak mecburiyetinde bırakmazsın.

Belki unutmuşsundur diye tekrar edeyim bari:
"MASK!! BARBAR SNEAK ATTACK YEMEZ ONA YÖKSEK DAMAGE VEREMEZSİN MASK!!"
Unutmadan hırsızlar silahlarına zehir sürüyor fakat barbarlar süremiyor mu? Hoş ben sürme ihtiyacı bile hissetmiyorum nasıl olsa bir kere elime düşünce hiç biri hayatta kalamıyor.

Karakterimin tanrıya benzetilmesi de hoşuma gitti. Yakında bir kaç inananım ve rahiplerim de olur tapınağımda önümde diz çöküp bana tapınırlar ne kadar da hoş olur. Demekki tanrı kadar güçlü bir karakterim varmış. HAHAHAHAHAHAHAA...

Rouge's Bane Maniac Cannibal The Immortal Frenzied Berserker Barbarian Corax Tigerheart
MASK
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by MASK »

Vallahi sana sunu soyleyeyim sanirim sorun oynadigimiz sisytemlerin farkindan kaynaklaniyor.. Forgatten realms da gecen sistemde (birkac defa oynadim ve kitaplarini da okudum.. Tempus hemen hemen sana benzeyen ozelliklere sahip (tabii ek olarak buyu gucu ve bir takim baska ozellikleri de var... (orada barbar tanrisi o) ayrica orda barbarlar sneak atak yiyiyorlar En fazla onlar yiyiyor cunku bunu hesaplamadan hareket ediyorlar.. Buyuden anlamiyorlar... Sadece dovus yeteneklerine guveniyorlar.. Tuzaklara gelince evet onlari hesaba katabiliyorlar ama onlarin sistemleri de onlar icin oldukca karmasik.. Ama senin sistemin barbarlara basedilemez bir takim ozellikler verip hirsizlardan bir takim ozellikleri aldi ise bilemem.. (bir defa barbarin sneak attack yememesi bana sacma geldi yine benim oynadigim sistemde yeterince iyi yaparsan herkes sneak attack yer.. bir karakterin bonusu olabilir ama buna karsin hirsiz da bu bonusu anlamsiz hale getirecek kadar sessiz yurumesini gelistirebilir.. zaten orda hirsizlar seesiz yurume tuzak kurma biraz buyu yapma biraz dovus kilit acma gibi ozelliklerini gelistirirken savascilar yogun olarak dovusme ozelliklerini gelistirirler ve sonucta ilk basta ayni olan iki insandan biri savasci oteki hirsiz olarak cikar...) Senin karakterin hirsiz barbar multiclassina benziyor.... Ve fr da rahatlikla bir tanri olabilirsin azicik buyu ogrendikten sonra (yirminci level halinle)... Yine de sneak atack yememenin bir aciklamasini yaparsan sevinirim sayilarla degil mantikla...Savasta dovusurken birisi senin duyamayacagin kadar az ses cikararak (sonucta senin duyamayacagin ses seviyeleri de var degil mi???) ve senin gormeyecegin mesafeden goölgelere de dikkat ederek hareket ediyorsa... O sana nasil backstab yapamaz??? Yaptigi zamanda nasil fazla hasar veremez (backstab hasarinin neden fazlaoldugunu biliyorsundur..) Bunu aciklayabilecek tek sey buyu gibi geliyor onunla bile basa cikacak baska buyuler vardir... (sonucta frda hirsizlar buyuden bir barbara gore cok daha fazla anlar cunku barbarlar buyunun o kadar gerekli olmadigina inanir... Gucsuz olanlarin hile ile savasi kazanmasi gibi bir sey) Sonuçta evet istersen oyle bir sistem yaratirsin ki hırsızlar barbarları o sistemde yenemez ama ben (kendi adıma ) o sistemde bir barbar olarak oynamanın da zevkli olmayacağını düşünüyorum... En azından bir classı pasifize etmiş oluyo çünkü bu sistem... Bu arada her halde en azından ilüzyon ile ses ve görüntü tamamen yok olmuşken backstab yendiği konusunda hem fikirizdir (hasarı ile birlikte) Öünkü o şekilde başka bir büyü veya detect ilusionın (yeterince yüksek ama her zamanın o yetenin üstünde bir seviye daha vardır) yoksa....Bu arada hala sana zarar verecek bir kit uretebilecegimi dusunuyorum.. Ornegin soyle bir sey yazabilirim (frda buna gerek yok ama) bu kite sahip hırsızlar normalde backstab yemeyen barbarlara bile backstab yapabilirler ustelik hasari da bes kat ,ile carparak doğadaki basit malzemelerden (normalde zehirsiz olan bir damlası bile yirmi öküzü öldürecek zehirler yapabilirler (ve formüllerini sadece kendileri bilir (tarikat gibi) Ve basit malzemelerden dal yaprak gibi etkili tuzaklar kurabilirler bir başlangıç hatta backstablaeri yirminci levelde 7 katına çıkar da diyeyim) Tabii bilmiyorum bir barbarın niye backstab yemeyeceğini açıklarsan yeterince sessiz ve dikkatli birinden bilmiyorum bir özelliği çıkartabilir veya değiştirebilirim. Evet başlangıç olarak fena olmadı sanırım hatta yaratabilirim de. Bu arada şunu da belirteyim eğer birini öldürmek istiyosan yanında yüzlerce oku getirerek tuzak kurarsın (YETERİNCE sessiz isen gece barbar otururken tuzakları kurman sorun olaz.. Tuzaklar birbirini tetikleyebilir veya barbar tuzağı etkisizleştirmeye çalışırken başka tuzaklar devreye girebilir (np olarak bunu almamış barbarlar fr da tuzaklardan da çok az anlar diğer savaşçılardan da az) Ve yüzlerce tuzağın insanları nasıl öldürebileceği (onların olduğunu bilen insanları) örneğini piramitlerde görüyoruz... Tabii sen dersin ki piramitlerde adamlar binayı yaparken tuzakları tasarlamışlar.... Ama sonuçta yeterince iyi bir kitle sonuçta oradakilerin onda biri (vazgeçtin yirmide biri kadar etkili) tuzak kurmayı başarbilirse bir insan muhtemeln senin tanrıya benzeyen (frda ki intermedied bir tanrının avatarı) karakterin bile ordan kaçamaz.. Tabii gerçek tanrı olsa bir avantajı avatarını terketmesi olabilirdi...
Evet sanırım bu kadar yeter şimdilik... Ama bilmiyorum karakterine direk şu yapılamaz bu yapılamaz diye engeller koymak yanlış geliyor evet sınırlar koy ama zor da olsa bunlar bence aşılabilir olmalı (bana frın güzel gelen yanı)... Bilmiyorum ama ben kulaktan kulağa bölümündeki hikayeye de aşılması zor da olsa aşılabilir özelliklerinin olduğunu varsayarak devam edeceğim.. Bu arada karakter kağıdındaki onca sayıdan çok azını anlıyorum (onca ingilizce terim var çoğunu bilmiyorum.. O nedenle karakter özelliklerini türkçe ve mümkünse sayısız anlatırsan sevinirim.. ve backstab yemiyor şunu yemiyor bunu yemiyor gibi şekilllerdee değil.. Bir hırsızı kesinlikle görünmüyor sesi duyulmuyor saldırıyor ama sonra o kadar çevikki tekrar glgelere kaçabiliyor hiç bir insanın gözü onu takip edemiyor diye anlatsam bilmiyorum ne kadar güzel bir karakter olur tamam yüksek olabilir ama yine de aşılabilir sınırlar olmalı (özellikle karakterinin duyma kabiliyetinden bahsediyorum)
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

şimdi MASK öncelikle şunu beliteyim. Benim klasım tamamen ad&d'nin yarattığı bir class ve ben yeni bir kit vs. tasarlamadım, bu karakteri ben keşfetmedim ben yalnızca multiclass barbarımı tanıttım. Yani ben birisini yenmek için oyunun kuralalrını değiştirmedim, hasarımı arttırmadım yani hile yalan dolan yok benim karakterde seninkinde olduğu gibi. Çok istiyorsan inanmak istemiyorsan sana maille açıklamalarını atarım ama terimleri bilmiyorum diyosun bu konuda benim yapabileceğim bir şey kalmıyor. Tanrıların 250 htipointli olduğunu da zannetmiyorum. Dediğim gibi 3rd editionda barbar tanrısı Kord'un 1500 hitpointi ve 78 AC'si var. (Yani to hitte 20lik zarda critical atınca bile adama vuramıyorsun, canı gitmiyor bilmem anlatabildim mi?)
Barbarın çok güçlü özellikleri olduğunu savunuyorsun. O halde aynı özelliğin hırsızdada olduğunu sana söylersem bana ne dersin?
Sana bir karşılaştırma yapayım da hırsızların da yeterince güçlü olduğunu anlayasın:

Hırsız
d6 hitpoint alıyor her levelda en büyük eksiği burda
8+int kadar skill alıyor ki korkunç yüksek bir rakam
15/10/5 attack rolu oluyor zani maksimum 3 atağı var (special abilitylerle çok daha fazla artıyor)
tuzak kuruyor, buluyor ve etkisiz hale getiriyor
cannot be flanked etrafını sarsan bile hırsız dexteritryden gelen armor clasını kaybetmöiyor yani türkçesi etrafındaki herkesle aynı hızda ve kıvraklıkla savaşabiliyor.

cannot be sneak attacked. Sneak attack yalnızca karakter seni görmediği zaman yapılabilir. Sneak attağın mantığı ölümcül bir organa ya da bölgeye öldürücü bir saldırı yapılmasıdır, bu yüzden fazladan damage verir. Yalnız hırsızların çok ilginç bir özelliği var. Arkaları sarılmadığı için sneak attack yemiyorlar yetmiyor gitzli bir yaratık ya da sessiz bir başka hırsız onlara sneak attack yapamıyor. Mantığı nedir diye soruyorsun. Hemen açıklamasını çevireyim. Bu özellik bir supernatural ability yani insanüstü bir özellik. Hiç duymadığın görmediğin bir adam senin en beklemediğin anda saldırsa bile sen insanüstü hislerin sayesinde hemen guardını alıyorsun ve yaşamsal organlarına zarar gelmesini engelliyorsun bu sayede 10d6 gibi korkunç bir sneak attack damageı almıyorsun. Bir kez daha tekrarlıyorum. 3rd editionda multiple damage yok yani kukriyle (d4+3) x 5 gibi bir özlellik artık yok. Artık 20. level bir hırsızın verebileceği sneak attack damage'ı 10d6 yani ortalamada 30 damage.

Daha birçok inanılmaz özelliği var fakat burada değinmiyorum çok uzun sürer çünkü. Gelelim barbara. Senin onu bir tanrı zannetmene yolaçacak özelliklerini hemen sıralayyaım.

barbar
d12 hit point alıyor her levelda ki fighterlar paladinler rangerlar bile d10 hitpoint alıyor işte barbar ın en önemli özleliklerinden biri de bu zaten. Bir hırsızın iki katı kadar hitpointe sahip olabiliyor bu nedenle.
4+int kadar skill alıyorki savaşçıların çoğu 2+int kadar hitpoint alır. Gerçekten barbarın gücünü arttıran bir özllik fakat rouge kadar kuvvetli olmaması için çok az skill verilmiş barbara. Fighterdan daha fazla fakat genelde ayılık ve güç üzerine yoğunlaşan skilleri var. Zıplamak, Yüzmek, Tırmanmak, korkutmak, hayvanları eğitmek, at sürmek, binmek, duymak ve vahşi hayat bilgisi (wilderness lore). Böylece iz sürmek de mümkün yani biraz rangerlıkta var. Tabii animal empathy'si yok yani hayvanlarla konuşamıyor ve onları evcillleştiremiyor fakat evcil olanları eğitebiliyor.

Yetmiyor barbarın diğer bir korkunç özelliği rage özelliği. Günde belli sayıda ve sınırlı bir süre boyunca barbar vahşice saldırıyor ve 4 str alıyor ve daha az acı duyuyor ve dayanıklı hale geliyor 4 cons alıyor (böylece extra hitpoint kazanıyor ama rage bitince extra hitpointleri yeniden kaybediyor) fakat kendini daha az savunabiliyor (kana susamış olduğu için) bu yüzden daha kolay vurabiliyor diğer savaşçılar ona armor classtan 2 kaybediyor, yetmiyor kafası yerinde olmadığı için moral kazanıyor ve +2 will save alıyor. Barbar 15. levela gelirse işte o zaman 6str 6cons almaya başlıyor ve moral bonusu +3 will save'e çıkıyor fakat armor classı hala 2 azalıyor daha fazla penaltı almıyor bu konuda. Rage bitince barbar çok yorgun düşüyor ve eski gücüyle savaşamıyor bu yüzden strsi ve constitutionı 2 düşüyor ve charge edemiyor ya da koşamıyor yorgunluktan. Yani rage'i bitmiş bir barbar gerçekten sıkı bir dayak yiyebiliyor. Bu arada charge nedir bilmiyorsun sanırım çoğu hırsız bilmez hiç denemediği için :D. Çok eğlencelidir -2 AC alırsın ve düşmanının üzerine şiddetle koşup sadece 1 atak yapabilirsin ama attacğın damageına +2 alırsın. Rage'e geçip charge edince -4AC alırsın ve damage'a da +4 alırsın yani baya acan acıtırsın. Yetmezmiş gibi zaten yüksek str olduğu için attack rolun çok yüksek power attack kullanırsın ve kılıcını daha hızlı savurmaya çalışırsın. Vurma ihtimalin düşer fakat vereceğin damage aynı oranda artar, yani -5 attack roll alıp +5 damage alırsın ve toplamda bir chargeda vurma ihtimalin 5 düşer, armor klasın 4 düşer fakat damageına extra +9 alırsın. 20 strn olsa modifier'ın +8 olur. İki elli bi silahla(mesela great sword 8x1.5 = 12 extra damage veriyorsun demektir. 2d6+12 damageın üzerine eksta +9'u eklersin ve bir chargela adama 2d6+21 damage verirsin. ortalama 3.5*20+20*2 yani 110 hitpointi olan bir hırsıza bir atakla bu kadar çok hasar verirsen büyük ihtimalle kaçar gibime geliyor yani ben barbarım kaçmazdım ama karşımda bir barbar beni görüp saldırsa tabanları yağlarım gibime geliyor. Kaçmaya çalışırken bir attack of oppurtunity daha barbar vurur aynı hasarı bir daha lırsın.

Yetmedi barbarın bir de inanılmaz bir özelliği 40ft. ile koşması. Herif aynı zamanda çok hızlı. Bir insan 30ft. ile koşarken hayvan gibi ormanda sürekli koşmaktan korkunç bacak kasları yapmış barbar daha hızlı koşuyor bu da süpernatural bir ability. Yani barbardan hızlı kaçmak da imkansız (monklar hariç onlar 90 ile koşuyor (havada süzülüp uçuyorlar), onlar zaten bu alemin en saçmasapan en mantıksız classını temsil ediyorlar monk oynayanları ve oynatanları kınıyorum). Senin kaçmakta olan hırsızın saklanacak yer arayacak fakat barbar arayı kapatıyor ve daha fazla attack yapıyor.

Gelelim barbarın atacklarına. Barbar 20/15/10/5 olarak 4 attack yapıyor yani hırsızdan bir fazla attack yapıyor. fakat +20si olan ilk atağından kaçmanın yolu yok. Yetmezmiş gibi yüksek strengthi sayesinde bu vurma ihtimallerini çok daha fazla arttırıyor ve damage'a da ekstralar alıyor ve korkunç bir savaş makinası haline geliyor. Barbarın savaş mantığı ölmemek için öldürdür bu yüzden çoğu barbar deriden hafif zırhlar giyer ve ACleri düşük olur yetmezmiş gibi rage'e geçerler ve armor klasları daha da düşer. Yani verdikleri yüksek damage'ı fazla damage alarak ve bir savaşçıdan daha kolay ölerek öderler. Düşünsene üstünde kalın çelikten bir zırh giyen elinde kocaman kalkanıyla yenilmez duran bir savaşçıya saldıran eline kocaman bir balta almış deri zırhlı götü başı çıplak manyaklar gibi bağırarak koşan bir adam. İşin ilginç yanı bu savaşın galibi barbar oluyor ne kadar ağır zırhlı olursa olsun bir savaşçı büyük ihtimalle bir kaç düzine hitpoint farkıyla bu adama yeniliyor.

şimdi işin komiği ne biliyor musun? Barbar ve hırsız birbirlerine çok yakın classlar aslında. Sanırım Conan'dan esinlenilmiş ve barbara hırsızın en önemli özellikleri verilmiş:
Cannot be flanked.
Cannot be sneak attacked.
Yani hırsızın inanılmaz reflekslerine barbar da sahip. Bunu nasıl açıklarsın? 3rd edition kitabında şöyle yazıyor: Barbar saldırıları hislerinin ona izin verdiğinden daha hızlı cevap verebiliyor. Yani bir anlamda hayvanlarda olduğu gibi içgüdüleri var. Bunu aynen örümcek adamın örümcek hissine benzetebiliriz. Hem hırsızlarda hem de barbarlarda bu özellik var ve barbar hem bir savaşçı hem bir hırsız hem de bir tür ranger aslında (ormanlarda hayatta kalmaya alışık olmasından dolayı)

Diyeceksinki bu vahşilerin her yeri artılarla dolu çok dengesiz bir klass ve hırsızdan çok daha güçlü ne kadar mantıksız. Hemen sana birkaç örnek vereyim barbarın etkisiz olduğu konularda:

Bir fireball gelir barbar sıkı bir yanar ama pek iplemez fakat hırsız havada inanılmaz akrobatik hareketler yapar ve ateşlerden hasar almadan kurtulur.
Barbar çok dikkatli gezse de karşısına çıkacak ilk tuzağı harekete geçirme ihtimali bir hırsızdan 10 kat daha fazladır. (Barbar bundan sonra daha fazla tuzağa düşecekse zaten ölsün onu oynatan adamın beyninden bir problemi vardır demektir hala dikkatli olup bazı "çözümler" üretemiyorsa)
Barbar zihni etkileyen büyülere karşı çok dayanıksızdır, aynı hırsızlar gibi.
Bir gemi okyanusta çalkalanıyor. Gemideki barbar bir yeri yakalayamazsa 30 sn içinde suya düşer(denge refleks vs.) bir yeri yakalayabilirse akşama kadar gemiye tutunabilir o ayrı tabii :P.
Fakat hırsız gemide istediği gibi dolaşabilir ve dengesini kaybetmez.

Barbar gizlice bir süikast yapmaya çalışacaktır fakat hadi'ı çok düşüktür. (Ama bir fightera oranla daha fazla şansı avrdır çünkü ağır zırhlar giymez böylece daha sessiz olabilir) Hırsızları zaten biliyoruz bu konuda.

şimdi bir hırsız neden barbarı sneak attackla extra damage veremez. Barbar duyamadı göremedi ve arkasında bir hırsız short swordunu barbar ciğerine nişanladı. Nefes bile almadan short swordu saplayacak fakat barbar bir an içgüdüleri sayesinde bir rahatsızlık hissedip arkasına doğru bir yumruk sallar. Bir anda ciğerleri nişanlayan kılıç barbarın darbesiyle sağa kayar ve barbarın kolunu sıyırıp geçer. Hırsız hasar vermiştir fakat kapasitesinin çok daha altında bir saldırıda bulunabilmiştir. Barbar'ın quickdrawı da varsa hemen kılıcını çeker ve hırsız büyük ihitmalle ilk ve son hatasını yapmıştır.

Gelelim piramid benzetmesine. Bir kez daha tekrarlıyorum, barbarın bir beyni var ve gerizekalı değil. (Gerizekalılık 6 inteligence ve 6 wisdom) Üstüste tuzaklara yakalanmaz bu nedenle (en iyisi bunula ilgili hikayemde biraz bilgi vereyim) Diyosunki birbirine bağlı onlarca tuzak kurarım barbarın kafasına kaynar su boşalır, 100 zehirli ok uçar aynı anda ateşli bir patlama olur yukardan kayaalr yuvarlanır yerden kılıçlar salise içinde çıkıp saplanır. O zaman sana derimki sen bu oyunu zaten oynamayı bırak çünkü böyle bir tuzak zaten değil barbarı bir fili bile öldürür ve senin yaratacağın bir oyunu hiç kimse oynamaz çünkü mantıksız saçmasapan ve gereksiz bir oyun yazarsın. Üstelik böyle bir tuzağın DC'si zaten çok yüksek olur ve en güçlü rouge bile zaten bundan kaçamayacaktır ve ölecektir. Tanrıların bu konuda çok daha iyi hazırlanmış tuzakları var mesela altından bir el ve üzerinde dev bir yakut var. Bu heykelin 200ft.ine giren her varlık her round power word kill yiyor. Böyle bir tuzağı ben oyunuma koysam kimse o oyunu oynamaz aynı senin bir hırsızının(normal bir hırsız üstelik tanrı bile değil) böyle bir tuzak koymasına izin verdiğin zaman kimse o oyunu oynamaz seni de bir daha ciddiye bile almazlar benim kanımca. Neyse çok yazdım gene. Sürekli bir şeyler açıklamaya çalışmaktan yorulmaya başladım. Yalnızca FRP romanları okunarak FRP öğrenilmez ayrıca yalnızca işine gelen bir oyun sistemi mesela 2nd edition oynanarak da bir yere varılmaz sana tavsiyem 3rd ediitona geç ve biraz yaratıcı ol, kurallar dahilinde mantıklı şeyler düşün ve yap böylece açığı olan sistemleri hileyle kullanmamış olursun fakat haytta kalmak için kendine ait bir yöntemin ve hayata bakış açın olur. Ben kendiminkini seçtim ve ölmemek için öldür diyorum. Düşmanın gücü sayısında değil gücündedir, sen düşmanlarının hepsinden daha güçlüysen düşmanın senden güçsüzdür demektir (safça fakat barbarlara uygun bir bakış açısı) Bu felsefe aynı paladinlerinkine benziyor: kötülükle savaşarak ölmek, kötülüğe izin vererek yaşamaktan daha onurludur. Neyse umarım sana biraz olsun yardımcı olur yazdıklarım ve artık "en büyük hırsız başka büyük yok" tarzı at gözlüğü takmış bakış açılarından uzaklaşır ve her classın olduğu gibi hırsızlarında bazı classlardan daha üstün fakat bazılarından da daha güçsüz olduğu gerçeğini kabul eder ve kendine gelirsin. Her yerde olduğu gibi burda da bir taş makas olayı var ve bu durumda rouge makas kağıt ve barbar da makas. Barbarı kıracak bir çok taş olduğu gibi hırsız için bir çok da taş mevcut fakat artık barbarın hırsızdan daha üstün olduğu gerçeğini sana kabul ettirecek başka bir söz bulamadığımdan bundan sonraki mesajlarına aynı ilgiyle cevap veremeyeceğimi belirtmek istiyorum çünkü bu kadar çok kanıt, hesap vs.a rağmen hala hırsızları savunacaksan ya algılama yeteneğindeki bir sorundan dolayı düşük bir IQ seviyesine sahipsin(ki bu ihtimal dahilinde değil) ya da basitçe hırsızların sonsuz güce sahip olduğunu ve onları yenecek hiç bir varlığın (tanrının bile) varolmadığını zannedecek kadar safsın ve kendini sürekli kandıran ve kendi yalanına inanarak kanan yalnızca kendi doğrularına değer veren umursamaz bir insansın.

Benim sözüm burada bitiyor artık mantıksız benzetmelerine ve gereksiz abartmalarına cevap vermeyeceğin çünkü sen iflah olmazsın. Düz bir hikaye yazacakken tanrıların bile peşinden koştuğu kılıcını alıp büyülediği saçını kesip zehirlediği bir barbar yaptın Corax'ı. Neyse belki de çok büyük bir efsane yarattın mantıksızlığın sayesinde fakat bu efsanenin içinde senin oynadığın tanrı zaten yerlamaz çünkü tanrılar zaten birer efsanedir ve ölümlülerin işlerine bu kadar karışmaları da inanılmaz mantıksızdır ve onların ulaşılmaz gücüne ve karizmalarına vurulmuş büyük bir darbedir. Malovan gibi ölümlü bir karakteri canlandırmanın çok daha mantıklı olacağını düşünürdüm fakat bana bir tanrıyla bir başedebilecek bir kılıç yarattırdın ya helal olsun başka bir şey demiyorum.

Rouge's Bane Maniac Cannibal The Invincible God Slayer Frenzied Berserker Barbarian Corax Tigerheart
MASK
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by MASK »

Onca sözden sonra nasıl cevap vereceğimi bilmiyorum... Ama iflah olmama saflık gibi sözlere cevap vermeyip sadece oyunla ilgili konulara cevap vermeyi tercih edeceğim... Öncelikle ben hiçbir karakter hırsızı öldüremez gibi bir düşünceyi savunmuyorum.. Bunu savunduğum sırada bilmiyorum belki farkedemedin ama roleplay yapıyordum.. Benim savunduğum hırsız barbarla karşılaştığında hırsızın barbara karşı aklıllıca kullanırsa savaşı kazanmasını sağlayabilecek bir takım avantajları olduğu (tabii bunun tersi de var.. Tanrılara gelince bu da verdiğim uç bir örnekti .. Bir hırsız çıkıp geyik avlar gibi tanrı avlar demiyorum.. Ama çok ustaca davrandığında veavantajlarını ve tanrının dezavantajlarını zekice kullandıktan sonra oldukça uzun (bazen yıllar süren ) bir mücadelenin ardından tanrıyı öldürebilir diyorum.... Bilmiyorum benim için frp de hayal gücüm kuralların ötesinde geliyor geneld... (önelde mantıklı olmak koşulu ile genelde kuralların çok da sabit olmadığı sistemlerde oynadım.... (o nedenlel belki de kuralları bilmiyorum onları keşfediyorum... şimdi bir takım şeylere cevap vereyim bir defa her halde 3 ve 2 nolu kural kitaplarında tanrıların avatarlarının hitpointleri farklı (ben tanrıların hitpointlerinin olduğu kitaba yeni baktım... Neyse o zaman ben ve oyundaki ikinci edition karakterleri hitpointlerini ona göre arttırırlar..
Sneak atak meselesine gelince 3. editionı okumadım dm olmadığım için genelde pek fazla diğer classlara bakmam 2. edition barbarını oyunda biri ile karşılaştığım için biliyorum... Ama şunu söyleyeyim örümcek adamın ben de fanatiği idim ve örümcek adamın içgüdülerinin çalışmadığı durumlar oluyordu.. Bu ancak bu inasn üstü yeteneği etkisiz hale getirecek başka insanüstü yetenek sahibi insan veya canlılar saldırınca oluyor.. İstersen sana örümcek adamın buna örnek veren bölümlerini yollarım... Gelelim tuzak ve oyunu oynama oynamama meselesine... Hırsızın kurduğu tuzaklar daha ilerde daha da komplike hale gelir örneğin sen çukur görür orda tuzak olduğunu tahmin edersin ama hısız senin bunu farkedip yandan yürüyeceğini düşünmüştür ve yandan yürürken dala basıp ok mekanizmasını devreye sokarsın.. Bunun yanında çok tuzaklı sistemlere gelince evet örneğin bir rpg de mısır piramitlerinin içine de girebilirsin.. Ve yüzlerce tuzeğın olduğu bir ortama burada tuzakların arasından geçmek daha zor ama çok dha eğlencelidir.. Tabii bu oyunda daha tecrübesizken olmaz olsa da örneğin tuzaklara yakalanırsın ölmek üzere iken birisi sen kurtarır veya hırsızlar seni yakalar sonra klandan kaçarsın... Ama bunun da yanında yanında bulunan yetenekli bir hırsız tuzakları etkisizleştirebilir.. (hırsızın yararı) zaten (genelde hırsız olarak oynadığım için bunu yaşadım..) bir hırsız olarak en büyük tadı insan öldürürken değil çok iyi korunmuş bir cismi çalarken (ve değerli örneğin bir krallığı kurtaracak bir sözleşme) veya yüzlerce insanı öldürecek bir tuzağı etkisiz hale getirirken yaşıyorum.. Tabiii illa bu tuzağı karşı tarafta kurmak zorunda değil sen de bu tuzakları kurabilirsin (kara elf üçlemesinin son kitabında montolio bunun etkili kullanılmasına bir örnek olarak verilebilir) evet kitaplarda rpg öğrenmeye gelince evet kurallar önemlidir ama önünü tıkamıyorsa sonuçta onlar işi matemetikleştirir gerçekte o dünyada olan olayları ise kitaplar en iyi tasvir eder (iyi yazılmış olanlar) ve benim için sonuçta rpg daha çok hayal gücümü kullanmak demektir.. (sonuçta mesela şu anda matığını anladım ve kendi karşı mantığımı savundum ama eğer bir kural kitabı bana matıklı gelecek şekilde barbarın sneak atak yemediğini açıklamıyorsa o kural uygulanmamalıdır (geri dm olmadım hiç) diyeceksin ki büyü falan o zaman ne olacak büyünün bana göre o kitaplarda mantığı epey bir açıklanıyor hatta bizim bu dünyada niye büyü yapamadığımız ne olsa idi yapabileceğimiz konusunda fikirler bile çıkabilir. Tanrılar konusuda da benzer bir durum geçerli.... ) gelelim hikayeye... Belki anlayamadın açıklayayım MASK coraxın peşinden koşmuyor corax sadece diğer hedeflerine ulaşmak için bir yem gibi bir şey özellikle başka bir hedefe.. Ve o hedefi de niye seçtiğini açıklamaya çalıştım.. Sonuçta olayın geçtiği dönemde cyric mask arasında bir savaş var ve MASK epey bir mevzi kaybetmiş diyeyim... (eski güzünün bile büyük bölümünü kaybetmiş...) Senin elinde o kılıcı görünce niye o kadar heyecanlandığımı anladın sanırım.. Sonuçta o cyricin yarattığı bir silah ve tanrıların avatarlarına karşı bile etkili (özellikle lesser power olanların) Silahın o olmadığını veya senin elinde olmadığını görürsem seni öldürmem yalnızca loncaya birkaç ufak yardımda bulunabilirim... (sonuçta bana sadık bir lonca...) bu arada ufak bir not buzyeli vadisi üçlemesi serisinin sonunda göreceksin loncaların savaşçıları (multiclass ) ve büyücüleri de vardır rahipleri yoksa bile karşına çıkarlarsa şaşırma.. Sonuçta MASK en azından şimdilik seni bizzat öldürmek istemiyor daha çok daha büyük bir göreve gidecek birisini test etmek için kullanıyor diyebilirsin... Ama senin MASKın bizzat paşinde oluğunu zannetmen hakketen ilginç oldu.. Bunu nasıl öğrendiğini gerçi anlamadım estebin söylemedi ise en sadık rahiplerim ve lonca başkanı kalıyor ama kim yaptı ise cezasını çakecek sonuçta aslında sadece estebin değil tüm lonca daha büyük bir savaş için test ediliyor.. Ve hainler bu mücadelede elenecek... Tanrı avatarını yok edecek silahı güle güle kullan.. Ve düz hikayelerin çerçevesilerini genişletmeyi severim.. Evet iflah olmayacağıma karar verdiğine göre sanırım tartışma bitti... Neyse güzel bitmiş sayılır bence...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Madem bir barbarın sneak attack'a içgüdüleri sayesinde engel olmasını mantıksız buluyor ve anlayamıyorsun o halde bende hırsızların sneak attack yapabilmesini mantıksız buluyorum. Normal bir fighterda sneak attack yapabilmeli bu durumda. Sonuçta savaşçılarda anatomiden gayet iyi anlıyorlar ve bir düşmana neresinden saldırınca daha kolay öldürebileceklerini en az bir hırsız kadar iyi bilirler çünkü hayatları savaşarak geçmiş. Eminimki bir çok savaşçı düşmanlarına gözükmeden onları oklamış ya da uyuyan bir adamın karaciğerine bir dagger saplamışlardır. Ayrıca eğitimleri düşmanlarını yüzyüze iken en kısa yoldan öldürmek için olmasına rağmen savunmasız bir düşmanı nasıl öldüreceklerini de çok iyi bilirler ve bunu hırsızlar kadar iyi başarabilirler gibi geliyor. Bu durumda fighterlara da gerektiğinde sneak attack özelliği verirsek(sadece mantıklı gözüktüğü için) bir savaşçıyı gereğinden fazla güçlü yapmış oluruz. Aynı durum bir karakterden bir özelliği çıkarmakta da geçerli. Eğer sırf senin "öznel" mantığına ters geliyor diye karakter sınıflarının özelliklerini kısar, artırır ya da değiştirirsen karakterler arası güç dengesini bozarsın ve bu oyunun da suyu çıkar. DMlik de yapmadığını söylüyorsun ve kaç farklı DM'le kaç farklı campaign oynadın bunu da bilmiyorum ama bana çok da fazlaymış gibi bir izlenim uyandırmadın. şahsen ben uzun zamandır oynuyorum ve başarılı başarısız bir çok DMle oynadım. Farklı oyun sistemlerini izledim ve kendim de oynadım aynı zamanda senin gibi birçok kitap da okudum. Forgetten Realms serisini fazla okumadım, bu yüzden aramızda düşünce olarak çok büyük farklar olduğunu görüyorum. Sonuç olarak gördümki FRP oyunlarında mantık çok önemli bir unsur fakat oyunun kurallarını değiştirecek ya da etkileyecek herhangi bir değişim çıkmaz bir sokağa, inanılmaz dengesizliklere yol açıyor. Misal vermek gerekirse, oyunlarımdan birinde 4. level bir fighterdım ve bir ok yedim. Dm bana fortitude at dedi. 7 fotitudum vardı ve 16 attım. Toplamda 23 etti. Dm bana aynen şöyle dedi: "Özgünüm Öldün..." şaşkınlığımı gizleyemedim. Neden ok beynimemi saplandı? Okun içindeki zehirin zorluğu neydi peki dedim. DC 25 dedi. Yani yalnızca 20lik zarda 18 atarsan zehirden kurtuluyorsun. Zehir str düşürmesi lazım nasıl hemen ölürüm dedim. Bana instant death (ani ölüm) dedi. Elbetteki level 4 bir karaktere 25 DCli ve instant deathli bir poison taşıyan bir ok atmak oyundaki dengesizliğe işaret ediyordu. Oyun 2nd edition olarak tasarlanmıştı (3rd editionda instant death poinsonlar kaldırıldı onun yerine constitution ve strength zararı veren poisonlar kullanılmaya başlandı. Böylece bir karakter anında ölmüyor ve bir antidote alana kadar bir dakika filan hayatta kalabiliyor). 2nd editiondaki bu inanılmaz saçmalığa hayterler içerisinde bakakaldım. 20lik zarda 18 ve üzerini tutturmak %15 ihtimal. Yani %15 ihtimalle ölüyorsun. Sen şimdi böyle bir zehiri de mantıklı görebilirsin ve oyununa koyabilirsin sonuçta çok güçlü asit hatta siyanürle bir zehir yapılabilir. Fakat bu oyundaki dengeleri altüst eder bu yüzden 2nd editiondan vazgeçildi ve 3rd editionda bir çok şey değişti.
Sana bir örnek daha vereyim 2nd editionda kendine mage armor çeken level 1 bir büyücünün sopasıyla elinde kılıç bucklar olan level 1 veya 2 olan bir fighterı dövme olasılığı daha yüksekti. Yani böyle bir karşılaşmayı büyücü sopasıyla alıyordu. Düşünsene mantıksızlığı! Adam hayatı boyunca silahlarla uzmanlaşmış fakat silahlardan yalnızca sopasıyla kendisini savunmayı öğrenmiş olan büyücü adamı pataklayıp öldürüyor. Nasıl bir dengesizliktir bu?
3rd editiona bakarsak büyücünün hala fighterı pataklama ihtimali var mı? Var! Fakat eskisinden çok daha az. En azından artık fighterın kazanma olasılığı büyücüden daha yüksek ki mantıklı olanı da zaten bu bence. tabii sen tam tersini de düşünebilirsin ne yazıkki ben senin mantığını anlayabilmekte zorlanıyorum heralde sorun bende diye düşünüyorum IQ'm senin düşüncelerini algılayamayacak kadar düşüktür heralde. Öünkü bana çok mantıksız gelen bir çok şey sana mantıklı gelmesine rağmen bana mantıklı gelenleriyse sen kabul etmiyorsun. Dediğin gibi tartışma burda bitti daha fazla tartışmaya gerek yok. Ben yeni ve mantıklı oyun sisteminden yanayım ve onun kurallarına göre oynuyor ve davranıyorum. Sen senin "öznel" mantığına hitap eden istediğin her şeyi oynamaya devam edebilirsin. Biz dünya üzerindeki kalan 10 milyon oyuncuyla beraber 3rd editiona devam ederiz sen de kendi sistemindeki hırsızlarınla bizim barbarımızı çeşitli pozisyonlarda öldürürsün sonra şimdiye kadar hiç DMlik yapmadığını söylersin biz de seni onaylayıp senin söylediğini kabul eder ve geçeriz daha fazla da kafamıza takmayız. Bu kadar.
MASK
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by MASK »

Öncelikle şunusöyleyeyim.. Fighter backstab yapamaz.. Öünkü backstab için karşındakinin hayati organlarını bilmek yetmez... Aynı zamanda sessiz yürüyebilmek de gerekir.. Üzerindeki zırhı hesaba katmasak bile fighter bunu yapacak eğitimi almamıştır... ((hırsız sarayda her biri dikkatle etrafını dinleyen muhafızların arasından geçmeye çalışırken fighter karşısındaki düşmanı daha iyi öldürme konusunda kendini eğitmiştir belki rangerlar buna dahil değil) sonuçta fighter uyuyan birini karşısında bulmadıkça backstab tarzı atak yapamaz (yaparsa *2 bonus alması oldukça mantıklı..) hirsizin başta aldiği bonus.. Hee sonra hirsizin bacstab damage i artar niye dersen fighter uyuyan adamlara cok rastlamadigi icin kendini gelistiremez.. Oysa hirsiz ornegin soygun yaptigi evde tek kacisi kapatan fighteri sessizce oldurmelidir... Sonucta fighter ornegin dalagin etkili bir hedef oldugunu bilir ama hirsiz dalagin en hassas bolgesini daha ilerde en hassas bolgenin en kolay cizilen bolgesini sonra da iste boyle giden sekilde etkili hasar vermenin en ufak ayrintilerini ogrenme firsati bulur... Poison mantigina gelince eger senin o zehirden kurtulma sansin varsa tam kurtulmayip gec olme sansin da vardir bu da gayet mantiklidir.. Hem dm eger siz hazir olmadan oyle guclu bir zehir koyduysa o da kotu olmus.. Ama sonucta guclu zehirler de olmalidir.. Ornegin level bir ken yorenin kralinin sarayina dalarsan (veya hirsiz lonca baskanini oldurmeye calisirsan.. En azindan yakalanmayi hak ediyorsun demektir (oldurmek sonucta oyunun zevkini yok ediyor... ve dm illa her seyi degistirmeden uygulayacak diye bir sey yok di mi) Buyucunun esit bir silahla savasciyi dovmesi de mantiksiz (bahsettigin durumda buyucunun silahı ne kadar guclu bilmiyorum bir sey soyleyemeyecegim.. Ama buyucunun kendi yeteneklerini kullanarak onun saldiracagini bilmeyen bir savasciya karsi (yani buyu kullanarak) hic sansinin olmamasi da mantiksizdir (en azindan 20. level buyucunun 15. level fightera) Ve ben bunu tum classlara yayarim hirsizlarin yetenekleri gerektiginde barbarlara karsi onlara sans taniyacak sekilde olmalidir (gercek hayatta oldugu gibi tabii o klasik bakkaldan bir defalik karnini doyurmak icin bir seyler calanlari kastetmiyorum...) Gercek hirsiz sadece calmaz sessizdir, ani saldirilari bilir entrika duzenler (sahte belgeler falan) birinin yerine gecer karanlikta gayet rahat hareket eder ve oldukca ceviktir (yine drittzin kitaplarinda cevikligin ne kadar ise yaradigi (guce karsi bile ) goruluyor guc atagi kuvvetlendirir ceviklik savunmayi... Bu nedenle cogu hirsiz en azindan bes altlarindaki savascilarla bas edebilecek kadar iyi dovusebilmelidir benim kanimca.... Mantigimin oznel oldugunu idda ediyorsun.. Onu mumkun oldugunca nesnellestirmeye ugrasiyorum.. (kurallari da dusunerek) Benim fikrimce dunyanin kurallari konduktan sonra (irklarin fiziksel ozellikleri ve classlarin gectigi egitimlerin neyin nasil oldugu mantikla bulunabilir... ve 10 milyon kisi neden zevk aliyorsa olsun ben o şekilde oynamaktan zevk aliyorum .
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

O halde sana ve "öznel" mantığına hayatta da başarılar dilerim. İnşallah devletin aldığı verginin de başkalarının cebine gittiğini düşünüp vergi alınmasını mantıklı bulmayarak ödememezlik etmessin, malieyecilerde sana gerçeğin acı yanlarını hatırlatmazlar. Hırsızların barbarları hiç sıyrık almadan katlettikleri hatta senin "öznel" mantığına göre ölümsüz filan oldukları bir sistem arıyorsan ben sana 1-2 tane tavsiye ederim istersen. Hatta senin için özel bir sistem çıkaralım hırsızlar bütün gezegeni ele geçirmiş, aya filan çıkmış olsunlar, böyle galaksiler arası entrikalar falan çevirsinler. Sen de bana hırsızların ne kadar inanılmaz şeyler başarabildiğini "öznel" mantığına sığan daha birkaç fantastik şeyi de güzelce anlatırsın ben de sus pus sana "he he" derim.
Post Reply