---------------------------------------------------------------------
soru: bu soruya binlerce kez cevap verdiğinizi biliyorum, ama eğer sormazsak okurlarımız bizi öldürür. rpgnin en tanındık karakteri Drizzt Do'Urden'in yaratıcısı olmak nasıl bir his?
RAS cevap: Pekala, Drizzt'i en tanındık karakterlerden "birisi" olarak tanımlarım; farklı oyunlarda dolaşıp duran birçok Raistlin görüyorum da! Bu garip bir his. Eskiden Drizzt'i hem bir lütuf hem de bir lanet olarak görüyordum. Bir lütuftu, zira birçok insanın kendisini bağdaştırdığı bir karakterle hedefi vurmayı hangi yazar istemez ki? Ve aynı zamanda bir lanetti de, çünkü Drizzt okuycularına yapacak başka işlerim olduğunu anlatmak çok zor, ki bu işlere önem verdiğim bazı romanlar da dahil, mesela Demonwars serisi.
fakat şimdi Drizzt'i bir lütuf olarak düşünme dönemindeyim. Eskileriyle oldukça aynı, ama biraz da farklı bir şey bulmakta şanslıydım. Tabiri caizse mükemmel bir vücuda sahip bir kahraman. Her ne sebeptense, bu şey, on dört yılın ardından dahi yuvarlanıp giden bir dalga uyandırdı. Çok şanslıyım. Arabama "drizzt" plakası yaptırmalıyım, zira onu o aldı ve eğer kara elf olmasaydı ne Demonwars'ı yazacak zamanım ne de fırsatım olurdu.
soru: bu arada benim kedimin adı da Guenhwyvar. Drizzt'inkinin de tabii. panterin ardındaki fikir neydi? ve tabii diğer yol arkadaşlarının? Catti-brie bana Dragonlance'ten Tika Majere'yi çok hatırlatıyor . . . Drizzt kitaplarındaki karakterleri nasıl yarattığınızı bize anlatabilir misiniz? kitaplarınızda anlattığınız karakterler arkadaşlarınızın karakterinde mi yoksa tamamen hayal ürünü mü?
RAS cevap: panter fikri Doug Niles'ın "Darkwalker in Moonshae," kitabıyla birlikte doğdu, özellikle Tristan'ın köpek dostu olan Bataklıktazısı Canthus'tan esinlendim. Daryth ve diğerlerinden de.
Doug bu ilişkiyi güzel bir şekilde yürütüyordu; ben biraz farklı bir şeyler yapmak istiyordum. İşin doğrusu, Canthus ve Daryth "Kristal Parçası" için yazdığım örnek bölümün içinde bulunuyordu, zira o zamanlar Unutulmuş Diyarlar'ı sadece Moonshae Adalarından ibaret sanıyordum (o zamanlar piyasada bir tek Doug'ın kıtapları vardı da) Gerçeği öğrendiğimde ve Diyarlarda kendime ait bir yer bulabilmek için bir editörle birlikte çalıştığımda; bir hayvan yoldaş konusunda aklıma gelen fikri boşvermek istemedim. Böylece GUenhwyvar çıktı. Bu ismi Mary Stewart'ın, muhteşem Arthur romanlarının birincisi olan "Kristal Mağarası"ndan aldım. Stewart'a bakılırsa, Guenhwyvar, Arthur'un kraliçesinin isminin Keltçe'deki (sanırım Keltçe'deki) karşılığı ve bu isim "gölge" manasına geliyor. Ne kadar mükemmel değil mi?
diğer karakterlere gelince, hepsi de fantazi türü standartlarının içindeler (en azından ilk başta öyleydiler.) Catti-brie ilk taslağın içinde yoktu bile, ama bir kadın olan editörüm yazınımda hiçbir kadın unsurunun olmadığını belirtti. İlk taslağı yolladığımdan on beş gün sonra eşim kızımız, Caitlin Brielle'yi dünyaya getirdi ve böyelce Catti-brie, "tam manasıyla" doğmuş oldu.
soru: bir drow elf kolcu karakter öne sürdüğünüzde yayınevinin ilk tepkisi ne oldu
RAS cevap: Afallamış bir sessizlik. Ki söylediğim şeyi düşününce benim de ilk tepkim buydu. Drizzt bir anda aklıma gelen bir şeydi. Romanı Moonshaes'ten uzaklarda yeniden kurduğumuz için Wulfgar'a (ki kitabın yıldızı sözde o olacaktı) yeni bir yan karakter bulmam gerekiyordu. Ama az önce söylediğim gibi Daryth ve Canthus da işi kapmak için yolladığım örnek bölümde mevcuttu. Böylece editörüm çılgına dönmüş bir şekilde beni aradı, yeni bir pazarlama toplantısına gidiyordu ve bir yan karaktere ihtiyacı vardı. O zamanlar bir muhasebe uzmanı olarak çalışmaktaydım, üzeri kağıtlarla kaplı bir masanın arkasında oturuyordum. Ve tam o anda, Drizzt fikri, tabii ismi de, aklımda beliriverdi. Çok garip.
soru: sizin Lloth'unuz, Paul kidd'inkinden (Queen of the Demonweb Pits'in yazarı) daha az alaycı ve daha çok intikamcı.
Yazarlar simgeleşmiş karakterlerin
huylarını ve hissiyatlarını nasıl paylaşıyor?
Belli davranış prensipleri var mı?
RAS cevap: sanırım hepsi kitabınız için istediğiniz üsluba dayanıyor. Kara Elf Serisi, tasarı açısından çok karanlıktı ve elbette ki bu karanlık Lloth'tan kaynaklanıyordu.
Fakat tanrıları belli bir mesafe ötede
tutmaya çalışıyorum. Kara elf de olsalar,
cüce de olsalar, insani özellikleri olan
karakterlere daha çok meraklıyım.
Soru: Unutulmuş Diyarlar'da, özellikle tanrılar panteonu gibi şeylerin, bir yazarın, kendi ihtiyacına göre şekil verebileceği bazı zeminler oluşturduğuna inanıyorum. Ve yazarlar farklı üsluplarla yazdığına göre . . .
RAS cevap: işte karakter paylaşımından bu yüzden hoşlanmıyorum ya!
Soru: İlk Drizzt kitabı raflarda yerini aldığından beri hayatınız ne kadar değişti? Kendinizi ünlü biri olarak görüyor musunuz? yani insanlar sizi sokakta tanıyıp imza falan istiyor mu? Ve halkın ilgisinden hoşlanıyor musunuz?
RAS cevap: Evde çalışıyorum, kendi programımı kendim çiziyorum ve kazanmayı umduğumdan çok daha fazla param var. Sadece çocuklarıma iyi bir hayat yaşatmakla kalmıyorum (tabii özel uçaklar ve benzeri şeyler yok!)
aynı zamanda, daha da önemlisi, onlarla çok zaman geçirebiliyordum ve hala geçirebiliyorum. Diğer babaların çoğu hala işteyken okul takımlarına koçluk yapıyor ve liseler arası maçlarını izliyorum.
Ã?nlü birisi mi? Sanırım bazı çevrelerde evet. Bir keresinde tanındım -adamın birisi,
küçük bir restoranda Terry Brooks ile aramızda geçen muhabbete kulak misafiri olmuş ve bu özel sohbeti ertesi gün Star Wars websitelerine yollamış. İşte bu bir tekmeydi, hem de birçok yere atılan bir tekme. . . .
Kendimi ünlü biri olarak görmüyorum. Hayal edebileceğiniz kadar normal bir hayatım var. Sanırım eskiden bu ilgiden, şimdi olduğundan daha fazla hoşla nıyordum. Fakat insanlarla tanışmak her zaman hoş bir şeydir ve özellikle yazdığım şeylerin genç bir okuyucuyu olumlu yönde etkilediğini bilmek mükemmel bir his. "Kızımı/oğlumu sizin kitaplarınızdan birisini ona verene kadar okumaya teşvik edememiştim," gibisinden cümlelerle başlayan mektuplar, boğazıma bir şeylerin düğümlenmesini sağlıyor ve bana bu işin telif hakları çeklerinden daha büyük bir şey olduğunu hatırlatıyor
Elbette işin kötü yanı, bazı inanılmaz derecede kötü insanlardan darbeler almak zorunda kalmanız, özellikle de internet sitelerinde, ki artık mesaj boardları pek nadiren -tabii eğer olursa-
ziyaret etmemin esas sebebi de bu.
Soru: Drizzt'in sinema filminin Fireworks tarafından yapım aşamasında olduğu konusunda söylentiler var. Bu projedeki rolünüz nedir? eğer filmin kastingini yapma gücünüz ve paranız olsaydı, kara elf kitaplarınızdaki ana karakterleri oynamaları için hangi aktörleri seçerdiniz?
RAS cevap: Bu haberi ben de işittim ve Wotc/Hasbro/ Fireworks'ten bazı kişilerle önceden görüştüm. Fakat şu anda neler olduğu hakkında hiçbir fikrim yok, tabii bu işte herhangi bir rol oynayıp oynamayacağımı da kestiremiyorum. Yerim yurdum belli, yani beni nerede bulacaklarını biliyorlar. Bu türdeki filmlerin son zamanlardaki başarılarına bakınca, bu fikir karşısında gerçekten heyacanlanıyorum
Kasting mi? Bu soruyu milyonlarca kez duydum. Birkaç yıl önce, Drizzt'i Antonio Banderas'ın oynamasını isterdim. Zorro olarak çok iyiyidi de. Fakat dürüt olmak gerekirse şu anda hiçbir fikrim yok. Lord of the Rings'de Aragorn'u oynayan adamın ismini daha önce hiç duymamıştım, ama vay be, o herifte bir şeyler var işte. Ve o elf . . . Legolas hakkında konuşmaya başlamama izin dahi vermeyin. Mükemmel bir elf, o kadar!
Soru: Tolkien'in fantezi yazını konusunda size en büyük ilham kaynağı olduğunu söylemişsiniz. Lord of the Rings filimleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
RAS cevap: Pekala, filmi (ilk filmden bahsediyor)üç kere gördüm -hem de gösterime girişinin ilk dört günü içinde. Bayıldım. Tek kelimeyle. Beni dosdoğru Orta-Dünya'ya götürüverdi. Peter Jackson'a, ekibine ve oyuncularına en derin teşekkürlerimi iletirim. Ne kadar mükemmel bir iş. Ve Bayan Blanchett, Galadriel olarak tam anlamıyla beni mahvetti. O güzel ve feci gözlerinin kenarıyla Frodo'ya attığı yan bakış var ya, tüylerimi diken diken etti. Muheteşem, muhteşem, muhteşem!