DND DE ORDU SAVAşI NASIL İşLER?

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

DND DE ORDU SAVAşI NASIL İşLER?

Post by Yener »

Bu soru aslında uzun bir zamandır aklımı kurcalıyor bu soruyu daha öncede sormak istemiştim ki bir başlıkta açmıştım aslında fakat soruyu yanlış sorduğum için kimse cvp verememişti yada sormak istediğim anlaşılamamıştı.

Bu soruyu örneklendirerek sormanın daha anlaşılır bir hal yaratacağını düşünüyorum.

Dm liğini yaptığınız oyundaki playerler bir orduya katılır ve iki ordunun savaşı söz konusudur bu ordulardan birine katılmış olan playerler bu savaşa katılmaya karar verir
ve playerler bu savaşta yer alırlar işte tam bu noktada playerler için savaş ve iki ordu arasındaki savaş nasıl işler? Ortada iki ordu sözkonusu oluduğu için ölen askerleri tek tek saymak mümkün olmayacaktır muhtemelen şu durmda bu sistem nasıl işler?(cvplarken lütfen playerlerin durumunuda hesaba katarak onlarada değinerek cvplayınız).

Aslında dnd nin bu iş için çıkartığı bir kitap var bunu biliyorum ama yeterimce açıklayıcı değil sanki kilit noktalardaki cvpları vermek yerine gereksiz ayrıntılara girmiş yukarıda belirttiğin soruyu cvplayabilirseniz gerçektende çok sevinirim.

SAYGILAR....
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Birthright isimli bir sistem var. Onu indir bak. Gerçi 2E ama oynadığın karakterler kral oluyor ve büyük orduları yönetiyorsun.

Risk vari sistemlerde kullanılabilir kanımca. Karakterlerin seviyesine göre ve liderlik özelliklerine göre verilen birimlerin büyüklüğü artırılır.

Kural sisteminde ne yazıyor bilmiyorum ama söyleyeyim. Bizde bu kısmlarda ilk başında bir plan yapılıyor ve sonra bütün savaşı DM anlatıyor. Sonra önemli bir olay olduğunda tekrar bize geçiyor oyun sırası.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

Aslında ben benim şu anda oynattığım oyunda benzer bir durm söz konusu olduğu için bu soruyu sormuştum.Playerleri orduları yöneten kırallar değilde sadece orduda yer alan sıradan birer asker olarak dşünürsek (playerlerin daha o seviyeye gelmediklerini farzedersek) nasıl olur? Evt Darkgnome senin sölediğin gibi mantıklı ve kulağa hoş geliyor.Peki bu adamların (player lar) bu savaşta neler yaptılar yani kaç kişi öldürdüler veya bu savaşta öldülermi? işte bunları nasıl belirliyebiliriz (dnd kuralları çerçevesinde cvp vermenize gerek yok mantıklı şeylerde söylenebilir zaten dnd bu konuya net bir cvp veremiyor sanırım) bunları zarlarlamı belirlemeliyiz?
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

DnD miniatures denen kitapta ve Heroes of Battle'da bunlar "detaylıca" incelenmiştir. Onları araştırmanızı tavsiye ederim. Eğer isterseniz kitapları araştırıp biraz özet halinde açıklayabilirim...

Saygılarımla...
Türklider...
Logan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Logan »

lütfen Türk... tabi.. kitapla dağa cıkıp sonra kitabı okumak için 5 yıl beklemesen...
Ã?LÃ?M NEREDEN VE NASİL GELİRSE GELSİN!!! Savas Nağralarmız kulakdan kulaga yayilacaksa ve silahlarimiz elden ele gececekse ve baskalari silah sesleriyle,savas ve zafer narâlariyla cenazelerimize agit yakacaksa Ã?LÃ?M HOS GELDİ SEF
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Gerçekten önemli bir konuya değinmişsin. Ã?ünkü savaştaki playerlar tam bir doğurgan kaos içinde oluyorlar (ne cümle ama) (bkz. kaos teorisi, kelebek etkisi)

Etraflarında kaç düşman ya da müttefik olacağı sürekli değişiyor, bir arkadaşım bunun için bir sistem yapmıştı yani savaş sonucunu bulan bir sistemdi, eğer bunu kullanarak çevrelerindeki düşman ve müttefik sayısını bulursak daha kolay olur. Tabii benim bu arkadaşı bulmam gerek :) şu an izmirde...

Code: Select all

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

Arkadaşların söyledikleri kaynakları mutlaka okuyun onların dışında ben kendim tavsiyede bulunmak istiyorum kabul ederseniz :

1- Savaşın sonucunu aşağı yukarı kafanızda belirleyin. Yani ordular için zar atmaya kalkmayın.

2- oyuncuları mümkün mertebe yanyana kullanın yani 4 oyuncunuz varsa birisi ön saflarda, birisi arkaya saldırıda vs. olmasın. Aynı grup içinde olurlarsa daha rahat olur.

3- oyunculara normal savaşa katılanlardan farklı ve sonucu direkt etkileyebilecek görevler verin. Ã?ünkü bir oyunda amaç npclerin yaptıkları değil oyuncuların yaptıklarıdır bu yüzden bir şekilde o savaşa etki ettiklerini bilmeleri iyi olacaktırç

Bir kaç basit örnek vermek gerekirse :
a- Oyuncular muharebe alanında diğer ordunun "healer" birimlerini arayıp öldürürler.
b- Oyuncular diğer ordunun rütbelilerini avlayabilirler.
c- Oyuncular diğer ordunun alan etkili spellcasterlarını öldürme görevi olabilir.
d- Kendi ordularının bir kanadını tutma görevi olabilir.
e- Düşmanın spesifik bazı ünitelerini (eğer varsa devler, uzun menzilli okçular, farklı büyülü yaratıklar vs) avlama görevleri.
f-kendi spesifik ünitelerini koruma görevi.
g-vurkaç taktikleri- scouting bilgi toplama görevleri

gibi daha bir çok benim şu an aklıma gelmeyen varvasyonlar yapabilirsiniz. Bunlardaki başarıları bve başarısızlıkları dediğim gibi savaşın sonucunu etkileyebilir. Atıyorum düşman ordunun sayısı 5000 kişi. Bunların 70-80 tanesi healer birim. Eğer adamlarımız 70-80 kişinin 40-50 tanesini indirebilirlerse bu büyük bir başarı olur ve çok büyük katkı yapabilir.

şu an ilk aklıma gelenler bunlar umarım yardımcı olur...
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Aslında Shevarash, söylediklerinin hiçbirine katılmıyorum :D

Neden dersen, şöyle ki :

1) Savaşın sonucu hiç belli olmaz, özellikle asker sayıları birbirine yakınsa, zar yuvarlaktır.
Hem sonucu belirlemek biraz da taraf tutmak gibi olur, nasıl olsa bu kazanacak şeklinde...

2) Savaş hiç belli olmaz istemeden de ayrılabilirsin arkadaşlarından, zaten ayrılmamak için hep göz önünde tutmak gerekir ki bu da savaş konsantrasyonunu azaltır.
Tabii 3. maddedeki gibi özel görevse zaten ayrılamazlar...

3) Elbette özel göreve çıkmaları savaşın önemli bir parçası olmalarını sağlayıp motivasyonu sağlarsa da level 1 adamlara da bu tür görevler verilmez, bu da karaktere göre değişir, onlar ancak çapulcu olabilir...

Ama eğer yüksek karakterlerse 3. madde gerçekten iyi olur...

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

tabii ki katılmayabilirsin ancak dm iseniz işi zara bırakmamalısınız - dünya sizin kontrolünüzde olup oyuncular tarafından değiştirilebilme özelliğinde olmalıdır. Asker sayıları ise fantastik diyarlar için pek önemsiz bir değişken çünkü farklı büyüklük ve yeteneklerde ırklar, büyü kullanıcıları gibi etmenler var. Bunların kullanılışları aşırı derecede büyük farklar ortaya çıkarır. Asla ortaçağ savaşları gibi düşünmeyin.

Durum gereği ayrılıklar olabileceğinin de tabii ki farkındayım ancak ayırmazsanız daha iyi olur dedim - bu tamamen tercih meselesidir ancak oyuncuları ayırdıgınızda bir kısım oynarken diger kısım uzun süreler beklemek zorunda kalıyor ve oyuncular soguyabiliyor.

Oyuncuların levellarına gelirsek te - level 1 oyuncular meydan savaşına girerlerse zaten bu hiç önemli değildir- sadece ön saflarda piyadae olurlar ve muhtemelen ilk ok sağanağında ölürler. 1. level playerleri muharebeye sokan dm ya abartı bir olay arıyordur yada hata yapıyordur (ama savaşlarda bir çok 1. level npc olmalıdır o ayrı konu). Zaten level 1 siniz ve savaş devam ederken level atlayamazsınız, aksiyonnu durulması gereklidir 1-2 darbe yediğinizde ölürsünüz. Yani zaten belli bir levela gelmiş oyuncular olmalıdır.

Ama tüm bunlar sadece tecrübeli olduğum ve faydalarını gördüğüm için paylaştığım şeyler kullanıp kullanmamak tabii ki sizin (yada dm her kim ise) insiyatifinizdedir. Ancak dediğim gibi mümkün ise öncelikle offical kaynakları araştırmanızda fayda var ki zaten benzer şeyler göreceksiniz.
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Sana katılmıyorum derken normal koşullarda demek istemiştim, yoksa olması gereken açısından 2. ve 3. maddeler doğru ama her zaman olmayabilir demek daha doğru olur.
Grubu ayırmamak daha iyi olur, katılıyorum , ama gerçek hayatta bu çok zordur ve dm'in işi de oyuncuya gerçeklik hissi vermektir, kendi için ne kadar zor olursa olsun. :)

Ama 1. maddeye gelirsek kendin de belirtmişsin...
Asker sayıları ise fantastik diyarlar için pek önemsiz bir değişken çünkü farklı büyüklük ve yeteneklerde ırklar, büyü kullanıcıları gibi etmenler var. Bunların kullanılışları aşırı derecede büyük farklar ortaya çıkarır. Asla ortaçağ savaşları gibi düşünmeyin.
...fantastik savaşların sonuşları daha da muğlak olur. Sonucu kestirmek çok zor olur.

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

haklısın sonucu muğlak - ancak oyuncular için muğlak dm için değil, aradaki farkı anlayabilmenizi umuyorum.

Dm olasılıkları aşağı yukarı belirler, oyuncuların başarılarına göre yeniden düzenler. Oyuncular etkisiz ise savaşın sonucu için zar atmak iyi birşey değil çünkü ona göre olası sosyal, kültürel, ekonomik ve daha bir çok değişikliği düzenlemeniz gereklidir.
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Bence savaş sonucu DM için de muğlaktır. Yani nasıl bir DM o kadar karışık, taktiksel, bıçak sırtında ve komplike bir olayın sonucunu tahmin edebilir ki? :?

Sosyal, kültürel değişiklikler olacaktır elbette. Ve tabii ki savaşın sonucu tek zarla da belli olmaz. Savaşın başında sonucu için zar da atılmaz. Bence savaş yüzeysel olarak yapılmalıdır. Yani mesela ordular gruplar olarak savaştırılmalı, bazı zarlar birlikte atılmalıdır. Ama grubun savaşa doğrudan etkisi olması konusunda haklısın. O zaman oyuncular daha iyi motive olacaklardır. Bu arada sözlerinin hiçbirine katılmadım diye alınma ;) Sadece duruma göre değişebilir demek istedim, yoksa haksız değilsin..

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

DM'in savaşın sonucunu önceden belirlemesi olayı benimde aklıma yatan durum sonuçta oyunun gidişatında nasıl davranacağı buna bağlı gibi.Bende buraya bu başlığı açmadan önce savaşın sonucunu belirlemiştim zaten fakat bu savaşın playerler için nasıl işleyeceğini bilmiyordum.Shevarash'ın söledikleri gerçekten mantıklı ve aklayatkın bikaçtanede araştırma yaptım Türklider'de yardım etti saolsun ve kafamda her şeyi tasarladım ve bunları oyuna yansıtmak kalıyor sadece.
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Sanırım Shevarash ile, DM'in savaşın genel durumunu ve taktikleri bilmesi gerektiği konusunda hemfikiriz ama Shevarash DM'in savaşı önceden hazırlayıp olasılıkları belirlemesi gerektiğini düşünüyor, ben ise savaşın playerlar ile eşzamanlı olarak ilerletilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Seç, beğen, al... :)

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Frontside yanlış düşünüyorsun. Zira DM; iki (ya da kaç tane katılıyosa o kadar) tarafın da taktiklerini ve hareketlerini onların liderleri açısından (NPC'ler) belirler ve ona göre genel mantıkta hangi tarafın daha başarılı olacağını kestirebilir. Bu nedenle DM için muğlak değildir.

DnD miniature kurallarını okursan trooplar halinde battlefield ve skirmish kurallarına göre kapışmalar olduğunda neler olacağını görürsün. Oyuncuların ayrılması konusunda da şu var: Eğer düzenli bir ordudaysanız zaten kendi bölüğünüzden ayrılmazsınız. Bu nedenle genelde yakın dururlar adamlar. William Wallace'ın ordusu gibi barbarlardan oluşuyorsanız o zaman bile birbirinize yakın olursunuz, o kadar büyük sorun değil, sırf karmaşa üretecem atmosfer yapacam diye oyuncuları sıkmaya gerek yok...

Savaş ortamlarında "genelde" katılan güruhlar şu şekilde sıralanırlar: (parantezler osmanlı karşılığı ve açıklama varsa onlar.)
*Skirmisher (azaplar): Türklerde azaplar diye geçen hafif zırhlı, hafif donanımlı ve ilk darbeyi alacak olan vasıfsız kesim. Ordunun 1/4'ünden daha büyük bir kısmı oluştururlar. Level 1 warrior ya da commoner olurlar filan... Hatta bunlar genelde kendi yaptıkları silahları filan getirir.
*Trooper(yeniçeriler): Zırhlı ve skirmisher'ın bir üstü olan ve biraz daha ağır donanımlı olurlar. Eğitimli birliklerdir "genelde" ve level 1-2 arası warriorlardan oluşurlar.
*Archer(oklu yeniçeriler): Trooperların ya da skirmisher'ların okçu olanlarıdır. Bazen zırh bile giymezler.
*Cavalry(süvariler ve sipahiler): Atlılar. Genelde level 2-3 arası warrior atlılar olurlar.
buradan itibaren iş fantasyaya kayıyor...
*Healer birimler (sıhhiye vs. ama fantastik açıdan cleric ve healerlar): Açık ne oldukları.
*Ağır birimler: Ogreler, devler, varsa güçlü ve PC levellı savaşçılar bu sınıfa girer. Genelde large size olup cleave vs. ile süpürürler.
*Uçanlar: Varsa uçan tipler bu gruba girer. Celestiallar, kanatlı demonlar, uçan süvariler, büyüyle uçan adamlar ve fırlatılan goblinler :D
*Yeraltı birimleri: Eğer burrow speed'e sahipb ir amcamız varsa arkasında yol açarak ilerler ve adamları buradan sokar... Red Alert ve Tiberian Sun'da bu tarz taktikler vardı gayet de etkiliydiler :)
*Elitler: Zorlu ve spesifik görevleri yapan, güçlü ve kahraman tiplerdir. Bunlara kumandanlar vs. de dahildir. Oyuncular bu gruba girer, seviyeleri ne olursa olsun. Başarılı olmak isteyen bir DM oyuncuyu buraya koymanın şART olduğunu bilmelidir.

Verilebilecek görevler:
*Destek yollarını engellemek
*Düşman elitlerini ya da spesifik birimlerini indirmek
*Su kuyularını kapatmak
*Yeraltından baskın yapmak
*Sabotaj
*Önemli bir yeri düşmana karşı tutmak (Bu savaşın ortasında düşmek üzere bir birime yardımcı olarak gitmek şeklinde olabilir)
*Belirgin bir avantaj kazandıracak aksiyonlar yapmak ya da yapılmasına yardımcı olmak.

Daha yazacaktım da Miniatures handbook'un içinde kayboldum, 4 saattir kurcalıyom... Heroes of Battle okuyunca daha detaylı açıklayacam yukarıda yazdıklarım Heroes of Battle'ın genel amacı...

Saygılarımla...
Türklider...
Post Reply