Nerde Bu Elfler -Orclar _insanlar -troler

Başka hiçbir yere uymadı dediğiniz mesajlar için.
Post Reply
Logan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Logan »

SacoKhan wrote:Bunun için minnettar kalırım, ilerleyen günlerde yardımlarını fütursuzca isteyeceğimi bil Logan...

Saygılarımla...
Logan Bu diyarı bırakıp gittikten sonra Geldiğinde Büyük bir hayal kırıklı içinea düşmüştü diyar bom boştı ve değişmisti bu bilge adama yardım etmek logan için büyük zevk alacaktı...

saygılarımla ;)

Not: harbinde Özlemişim burda rp yapmayı:D
Ã?LÃ?M NEREDEN VE NASİL GELİRSE GELSİN!!! Savas Nağralarmız kulakdan kulaga yayilacaksa ve silahlarimiz elden ele gececekse ve baskalari silah sesleriyle,savas ve zafer narâlariyla cenazelerimize agit yakacaksa Ã?LÃ?M HOS GELDİ SEF
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Site içi rpler tam bir yılan hikayesine döndü...

Size kısaca şöyle bir özet geçeyim. Hem kullanıcılarımızı da bilgilendirmiş olalım:

Site içi rpler forumlarda kişilerin bazı noktalarda karakterlerinin ağzından konuşarak cevap vermesiyle başlamış. Ben o dönemi ucundan kaçırdım.Daha sonra bu karakterler arasında arkadaşlıklar sürtüşmeler, mücadeleler... gündeme gelmiş. Frpworld forumları da bir şehir şeklinde öngörüldüğünden bu işe bayaa yatkınmış haliyle.

Daha önceden doğrudan herhangi bir kural sistemini baz almadan oynanıyordu. GEnellikle macerala üzerinden değil, bir kasabada olup biten şeyler üzerinden gidiyordu. Aslında kasaba ve civarındaki yerler demek daha doğru olur.

Ã?rneğin büyücülük kulesi, savaş karargahı... gibi bölümler o sınıflara ait kişilerin soru sorup yanıt alabileceği bir yer olmasının dışında rpler için de kasabanın yanındaki o bölgeyi temsil ediyordu.

Bir kural sistemi belirlenmediği için site adminleri de rpleri düzenlemek için diyardaki tanrılar görevini üstlenmişlerdi. İlahi yollardan müdahale ederek düzenleyip işe heyecan katıyorlardı.

İşte bu noktada (en azından benim kafamda) diyar içi rpler ikiye ayrılıyordu:
Aktif ve pasif rpler. Pasif rpler aslında yukarıda bahsettiğim biçimde işlemeye devam ediyordu. Mesela ben zamanında frpwoldün en meşhur hanının sahibini oynatıyordum. Genel geleneğe uyarak oynattığım büyücünün adı da Efla'ydı. Aynı zamanda bir büyücüydü... Neyse...

Aktif rpler ise insanların bu bölgeler dışında yapmak istedikleri şeyler ve yaşadıkları maceralarla ilgiliydi. Ve kural sistemi olarak D&D kullanılmaya başlanmıştı. Pasif rpler için hala pek bir kural sistemi gerekmiyordu. Genellikle oynayanların abartmayacağına güvenip. Abasrtsalar bile durumu eğlenceli bir şeye çevirmeye çalışırdık. Tabii arada bir ejderhayla gelip bütün şehri yıkma teşebbüsü olanlar da olurdu. O zaman mesajlar silinirdi tabii =)

Genellikle rpler ya karakterlerin birbiriyle ilişkileri ya büyücülük kulesi savaş karargahı, tapınaklar gibi yerlerde yaptıklarıyla ilgili oluyordu ama en temel konu sanıyorum insanların tanrılardan birinin inananı olması ve olaylarla ve diğer bir tanrının inananlarıyla mücadelesi üzerineydi.

O zamanki yönetici arkadaşlar bu oyunları masaüstü oyun mantığına daha çok yaklaştıracak adımlar attılar. Kurallar biraz daha yoğun biçimde kullanılmaya başlandı. Bir çok olay için dmler oyunlar açtılar.

Masaüstü oyunlara yaklaştığında frpworld'ün altyapısını (mekanlar, tarih, tanrılar vesaire...) yeterli bulmadılar. Ve frpworlddeki diyar içi rol yapma oyunlarını daha farklı bir diyara taşıyacak bir proje başlattılar. Başarılı olması güzel tekiler getirebilirdi ama ben frpworlddeki rpleri olaylardan ziyade karakterler üzerinden gördüğüm için beni rahatsız eden bişey olmamıştı. Değişmesini de çok istemiyordum açıkçası fakat bu sırada bence alt-admin olarak göreve başlamıştım ve yönetimin aldığı kararın arkasında durdum elimden gelen birkaç konuda yardımım dokundu.

Bu yeni bir diyara taşıma işlemi mevcut karakterleri koruyarak oyunlar içinde işletilecek bir süreç olarak düşünülmüştü. Eski diyarda bir takım garip olaylar görünüyor, bu olaylarla ilgili oyunlar açılıyordu. En sonunda eski diyarda bir felaketle kıyamet kopacaktı ve diyar halkı boyut kapıları yardımıyla başka bir dünyaya göçmen olarak gidecekti. BU rpler üsrerken bir yandan da yeni diyarla ilgili çalışmalar sürüyordu.

Proje rpler başlatıldıktan sonra bir noktadan sonra ilerleyemedi. İsim vermek hoş olmaz ama ilgilenen kişiler farklı sebeplerden dolayı siteden ayrılma kararı aldılar ve proje yetim kaldı. Asıl sorun aslında yetkililerin gitmesinden çok giderken hazırlanan şeyleri bırakmamaları ve belgelendirilmemiş olmasıydı.

Böylece kalan yöneticiler yok olmak üzere olan bir diyar ve olmana bir yeni diyarla kaldı. Oyunlar bir yandan devam ettrilmeye çalışılarak yeni bir diyar için kollar sıvandı.

Yılan hikayesi de burada başlıyor işte. Bu yeni diyarla ilgili sorumluluk birkaç farklı defa birkaç farklı kişiye verildi. Hepsinin sonunda ya farklı sebeplerden ilgilenenler siteyi bıraktı (çoğu aynı şekilde elindekileri beraberinde götürerek) ya da ilgilenecek vakit bulamadı.

Bu süre zarfında projenin birkaç defa yatması üzerine epeyce zaman geçti ve sitenin kullanıcı profili değişmeye başlamıştı. Yani. Eski insanların önemli kısmı diyardan göç ettiği için rpleri soranların sayısı da azalmıştı. Site birkaç defa tehlike atlattı bu noktada. Kimisi kulanıcı eksikliğinden kimisi de yönetimde yaşanan sıkıntılardan.

Yeterince eski olanların hatırlayacağı yönetimin tamamen krize girdiği bir dönem vardı. Ben de yönetimdeydim o dönemde bütün yöneticilerin yetkisinin alınmasını gerektirecek durumlar olmuştu. Daha sonra kriz bir şekilde hallolduğunda saray bana yetkileri geri verdi. O dönemde de rplerden önce sitede uğraşılması gereken çok fazla şey vardı. Ã?ünkü cidden sarsılmıştı site. Yine de yeni diyara yönelik projeler oldu ama işte yukarıda bahsettiklerim burada da geçerli oldu ve bu yeni diyar projesi şimdilik raha kalkmış gibi görünüyor.

Aslında kısa özet geçeyim dedim uzun oldu ama gerçekten de olayın özeti bu.

Bu konuda yeterince talep olursa ve uğraşmak isteyen yeterince insan olursa her zaman ste içi rplerin canlanması desteklenebilir. Ã?ncelikle bu rplerin ne şekilde olacağına karar verilmesi gerekiyor. Eski diyarı ve karakterleri mi miras alacağız? Rafa kalkmış projeyi canlandırarak yeni bir diyar mı kuracağız? Yoksa eski projeden bağımsız apayrı bir diyarı site içi rpler olarak m benimseyeceğiz?

Buna karar verdikten sonra da ciddi ciddi bu işle uğraşmak isteyen bir ekip olması gerekiyor.

Tüm bunlara değmesi için de insanların site içi rpyi istemesi ve ihtiyaç duyması gerekiyor. Site ahalisi ne düşünüyor bu konuda diğer oyunlardan memnunsalar gerek duymuyorsalar gerek yok ama diğer oyunlar gibi olmaz diyorlarsa gerek olabilir. Herkes fikrini belirtirse bir sonuca varabiliriz madem konu açıldı...
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Kurulumdan bir diğer farklı sorun da sistem oluyor bence. D&D 4E sistemi, mahzenlerde dolaşıp yaratıkları doğramaya daha yatkın bir sistemken, D&D 3Esistemi, kuralların kısıtlılığı çerçevesinde, karakterlerini kendi istediğin yönde şekillendirmeni sağlamaya yönelikti. Yani iki sistem arasında bir geçiş zor olabilir.

Yeni ve en geniş çaplı bilinen sistem olduğundan D&D 4E mantıklı ama şahsen ben yeni bir sistem öğrenecek durumda değilim.

Farklı ve basit bir sistem ile bunun altından çıkabilecek birileri varsa o da olur. Diyar dışı RP'lerde oluşturulmuş onca sistem var. Birinden biri tutar. Birde tabii bu sistemin diğer insanlara sıkmadan, zorlamadan ve çok yüzeysel olmayacak şekilde anlatılması işi var ki o da oldukça zor olur.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Açıkçası ben Logan'la bir süre konuştum, sanırım yeni bir ekip gözüküyor ufukta. Diyar içi rpleri tekrar başlama kararı aldım, tabiki kendi başıma alacağım bir karar değil, en azından buradan üye dostlarımızın görüşlerini öğrenirsek güzel olabilir, çünkü sanırım şu aralar ciddi bir atılım söz konusu. Yaza rpler başlamış bile olabilir.
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Bu kez böyle bir proje olacaksa bile aynı şeylerin olmasını garanti altına almak istiyorum. Bir çalışma grubu kurulabilir forumda çalışmaları için uygun bir alan açılabilir. Fakat bu kez "biz hazırlayıp getiricez" gibi bir yaklaşım açıkçası artık çok içime sinmiyor.

Hatta zaman zaman tüm kullanıcılara sunularak tepki almak gerekli olabilir. şu ana kadar sitede kullanıcıların etkileşimde bulunmadığı hazır önlerine koyulan şeylerin pek tutmadığını da gördük. En azından öbür türlü daha iyi bir sonuç alacağımız kesin.

Asıl olarak yeni arkadaşların yorumunu almak gerekiyor sanıyorum.

Sistem konusuna gelince ben sistemlerin dinamiklerinden o kadar da iyi anlamıyorum ama D&D giderek her hareketi daha çok matematiğe bağlayan bir sistemmiş gibi. Yani 4th edition oynadığımda da biraz bilgisayar oyunu havası vardı sanki. Yani daha çok aksiyona yönelik. Ama forum rplerinin ufak bir kısmını oluşturuyor dövüş sahneleri. 3.5 daha uygun olabilir gibi geliyor bana o yüzden. Mesela bizim kurduğumuz büyücülük kulesi sisteminde birçok büyü vardı kendi frpworld büyülerimizi bile yapmıştık. Ama 4th editionda bu konuyu baya sınırlandırmışlar. Sanki bütün ırklar bir çeşit özellik kullanıyor büyücülerin özelliği büyüleri Savaşçınınkiler ise daha farklı gibi...
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Açıkçası sadece bildirmiş oldum ben, hiçbirşeye söz vermeyeceğimi zaten söylemiştim. Elimizden geldiğince, ben sınırlandığım noktada "gaz verme yöntemiyle bu projeyi bitirmeyi planlıyorum.
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Bilmiyorum öyle mi anlaşıldı fakat kişiye yönelik hiçbir şey yok sacokhan.

Ã?nceki seferlerden kastım tüm önceki seferlerdi. Yani senin içinde olduğun ve olmadığın...

Ã?nceki seferde yanlış yaptığımız şeylerin tekrar olmaması için söyledim. Kişilere mal etmek zaten doğru olmaz. Daha çok önceki çalışma yöntemimizin başarılı olmadığı sonucuna vardım. Ã?ünkü bizi sadece 1-2 defa hayal kırıklığına uğratmadı.
Logan
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Logan »

Valahi... Ben bu konuda bütün sorumluluğu ala bilirim...
bu konuda çalışmalara sho nun talimatı doğrltusunda calışmalar başladım bile:)

tek isteğim eski günlere yaklaşmak

bu arada efla umarım beni hatırlamışsındır:D.d
Ã?LÃ?M NEREDEN VE NASİL GELİRSE GELSİN!!! Savas Nağralarmız kulakdan kulaga yayilacaksa ve silahlarimiz elden ele gececekse ve baskalari silah sesleriyle,savas ve zafer narâlariyla cenazelerimize agit yakacaksa Ã?LÃ?M HOS GELDİ SEF
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Efla wrote:Bilmiyorum öyle mi anlaşıldı fakat kişiye yönelik hiçbir şey yok sacokhan.

Ã?nceki seferlerden kastım tüm önceki seferlerdi. Yani senin içinde olduğun ve olmadığın...

Ã?nceki seferde yanlış yaptığımız şeylerin tekrar olmaması için söyledim. Kişilere mal etmek zaten doğru olmaz. Daha çok önceki çalışma yöntemimizin başarılı olmadığı sonucuna vardım. Ã?ünkü bizi sadece 1-2 defa hayal kırıklığına uğratmadı.
kişiye yönelik bir şey olmadığını biliyorum. bu sefer sadece öylesine söylemiş olduk, kullanıcıların yorumu beklemeliyiz bana göre.
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

4th Edition olması mümkün değil bence, çünkü çok fazla Hack'n Slash tarzında bir sistem.Ben FRP oynadığımı hissedemiyorum açıkçası.Neverwinter Nights oynarım daha iyi :D

İkinci olarak yepyeni bir dünya kurulmalı bence. Diyar yeniden doğmalı.

3,5 Edition çok güzel bence. Eğer böyle bir şey yapılırsa ilk oynayan ben olurum :)
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Zaten ortak görüş 3.5 ed üzerine, en mantıklısı o çünkü, karakterler daha özgür ve rp yapma şansları daha fazla.
Alenthas
Forum Yöneticisi

Post by Alenthas »

Eğer ihtiyacınız olursa elimden gelen herşeyi yaparım.

Efla öyle bir anlattın ki sahiden bir kitap gibiydi :D
Kıyamet koparken başka bir dünyaya kaçmaya çalıştılar fakat bu sırada tanrılar diyar halkını terk ettiği için yalnız kaldılar ve bu büyük felaketlere yol açtı. şimdiki üyeler ise bu felaketten hayatta kalanlar gibi bir temamız olabilir.
Image
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

AlenthasLeasess wrote:Eğer ihtiyacınız olursa elimden gelen herşeyi yaparım.

Efla öyle bir anlattın ki sahiden bir kitap gibiydi :D
Kıyamet koparken başka bir dünyaya kaçmaya çalıştılar fakat bu sırada tanrılar diyar halkını terk ettiği için yalnız kaldılar ve bu büyük felaketlere yol açtı. şimdiki üyeler ise bu felaketten hayatta kalanlar gibi bir temamız olabilir.
hahahaha, ben o felaketten sağ kurtulamadım.Ölmeden önce Illyra ile birisini daha öldürdüm, hemm, girmesek mi o konulara.Ve hatta onlarca site üyesinin üzerine Fireball atışım unutulmazdı.Yok yeni bir Diyar iyi olur :D
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

3.5 sonradan gelecek kullanıcılar için iyi olmaz. Yeni kayıt olanlar ve D&D yi yeni öğrenenler zamanla 3.5 adını bile bilmeden 4E ile başlayacaklar. Buraya geldiklerinde onlara hangi kaynakları temin edeceksiniz ki adamlar 3.5 öğrensinler. Sistem çok geniş ve ha dedinmi öğrenilemeyeceği gibi kaynaklarını okuması ve anlamlandırmasıda gittikçe zorlaşacak.

Ayrıca 3.5E zıvanadan çıkmış bir kere. Daha yeni, okumayı onca zaman red ettiğim, Tome of battle: book of nine swords'u okudum. Aman yarabbim 4E yanında halt etmiş. 1. seviye arkadaş elindeki 2 kılıç ile 4d6+4 duruyor, hem de str artısı olmadan! Vurdukça HP kazanmalar, konsantre olup vurduğundan 12d6 vururken bunu birde silahını bilmemneredeki düşmanın üstüne atarak yapanlar. Bir kılıç darbesi ile adamın midesinde fireball patlatmalar...

Bu durum sadece bahsi geçen kitap için değil, her ne kadar kendisi uç noktası olsa da. Mesela bir knight veya duskblade'in, zavalı fighter'ımızdan bariz şekilde daha güçlü olduğu hepimiz biliyoruz. Beguiler'ı okuduğumda aklıma ilk olarak "Sorcerer'in ne günahı var!" gibi bir cümle gelmişti.

Dikkat ettiyseniz prestij sınıflara girme gereğini göstermiyorum bile!

"Bu kitapları oyundan çıkaralım, sadece temel sınıflar kaslın." derseniz de 3.5E oynamak için isteyen kişiler kendilerini kısıtlanmış hissedecekleri uzaklaşacaklar. Haklı olurlar ya da olmazlar demiyorum ama sitede ileride olacakları düşünüyorum sadece.

Bence illaki forum RPsi yapılacaksa, o zaman Forum RPsine göre bir sistem oluşturmak en iyisi.

Kullanılabilecek başka bir sistem de dwaxerin attığı bir mesajda veirlmiş olan pathfinder olabilir. Sistemi en ham hali ile bırakmış durumda. Kaynak kitaplarının beta hallerine bedavadan ulaşılabiliyor. Bu sayede pek çok kişi sistemi rahatlıkla oynarken 3.5E sisteminden de çıkmamış olabiliriz. Neden diğer sınıfların olmadığını da sormazlar sürekli.

Bu şekilde dağıtılan başka sistemleri bilen kişiler var ise onlar da bağlantıları yazabilirler isterlerse.

pathfinder için dwaxer'in bağlantısı.

http://www.frpworld.com/modules.php?nam ... pic&t=8093

Bence en iyisi foruma göre bir sistem oluşturmak. En basiti ise atılan mesajın kalitesi, anlaşılırlığı ve uzunluğuna göre başarıp başarmamyı belirleyen bir siste olabilir. Buna benzer bir sistem Gorath takma isimli kullanıcının "Meleran: Kayıp krallık" başlığında görülebilir. Rapidshare ile dağıttığı deliştirmekte olduğu hazır sistem dökümanı, zaman açşımı sebebiyle ne yazıkki çalışmıyor artık.

http://www.frpworld.com/modules.php?nam ... pic&t=4630

Oyunun nasıl oynandığını merak edenler için: oyun ekranı

http://www.frpworld.com/modules.php?nam ... pic&t=4653

dwaxer'de kendisine ait RP sistemlerindeki oyunlarını devam ettirmekte. şu anda ulaşmak için sadece Rol Yapma Alanı (Diyar Ötesi) üst başlığı altına bakılabileceği için bağlantıları buraya kopyalamıyorum. Ayrıca bence bunların arasından dwaxer'in kendi istediği sistemi koyması da dha mantıklı olur. Belki de kendisi bir sistemi çocuğu gibi sevmiş ve sürekli geliştirmiştir.

Ayrıca zar illaki atılacaksa bence DMler atmamalı ve siteye gömülü, kolayca erişilebilecejk bir zar atma sistemi olmalı. Oyuna gerçekten farklı bir hava getiriyor.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Hatırladım logan hoşgeldin =) Forum rplerinin eskisi kadar aktif olması herkes için güzel olabilir ama sitenin tamamen eskisi gibi olması herkesi memnun etmeyebilir. Tam olarak o gülerdeki gibi değil sitenin işleyişi artık. Zaten zamanla farklı yerleri de fark edersin sen de.

Bir de eğer bir çalışmanız olursa çok geçmeden paylaşmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Sonra bir durum olduğunda "ben ne zamandır çalışıyordum ama" gibi bir durum da oluşmaz böylece.

O zaman yeni diyar oluşturma ve yeni rp sistemi olarak iki ayrı proje olarak ele almak gerekcek durumu sanıyorum.

Gorath'ın sistemini başarılı buşmuştum fakat fazlaca insan denetimi gerektiriyor o sistem. Yetkililerin denetlemesi gereken ve onların yorumuna kalan çok fazla şey var o kadar insan gücü sıkıntı yaratabilir.

Genel kanı 3.5 a benzeyen bir sistem kullanılması fakat 3.5 kullanılmaması yönünde olursa bununla uğraşacak bir ekip de gerekecek gibi. Aslında darkgnome bu işlerden iyi anlıyor. dwaxer da =) bir şeyler yapabilirler mi acaba? Başka sistemlerden anlayan arkadaşlar da var sitede...
Post Reply