3.5 sonradan gelecek kullanıcılar için iyi olmaz. Yeni kayıt olanlar ve D&D yi yeni öğrenenler zamanla 3.5 adını bile bilmeden 4E ile başlayacaklar. Buraya geldiklerinde onlara hangi kaynakları temin edeceksiniz ki adamlar 3.5 öğrensinler. Sistem çok geniş ve ha dedinmi öğrenilemeyeceği gibi kaynaklarını okuması ve anlamlandırmasıda gittikçe zorlaşacak.
Ayrıca 3.5E zıvanadan çıkmış bir kere. Daha yeni, okumayı onca zaman red ettiğim, Tome of battle: book of nine swords'u okudum. Aman yarabbim 4E yanında halt etmiş. 1. seviye arkadaş elindeki 2 kılıç ile 4d6+4 duruyor, hem de str artısı olmadan! Vurdukça HP kazanmalar, konsantre olup vurduğundan 12d6 vururken bunu birde silahını bilmemneredeki düşmanın üstüne atarak yapanlar. Bir kılıç darbesi ile adamın midesinde fireball patlatmalar...
Bu durum sadece bahsi geçen kitap için değil, her ne kadar kendisi uç noktası olsa da. Mesela bir knight veya duskblade'in, zavalı fighter'ımızdan bariz şekilde daha güçlü olduğu hepimiz biliyoruz. Beguiler'ı okuduğumda aklıma ilk olarak "Sorcerer'in ne günahı var!" gibi bir cümle gelmişti.
Dikkat ettiyseniz prestij sınıflara girme gereğini göstermiyorum bile!
"Bu kitapları oyundan çıkaralım, sadece temel sınıflar kaslın." derseniz de 3.5E oynamak için isteyen kişiler kendilerini kısıtlanmış hissedecekleri uzaklaşacaklar. Haklı olurlar ya da olmazlar demiyorum ama sitede ileride olacakları düşünüyorum sadece.
Bence illaki forum RPsi yapılacaksa, o zaman Forum RPsine göre bir sistem oluşturmak en iyisi.
Kullanılabilecek başka bir sistem de dwaxerin attığı bir mesajda veirlmiş olan pathfinder olabilir. Sistemi en ham hali ile bırakmış durumda. Kaynak kitaplarının beta hallerine bedavadan ulaşılabiliyor. Bu sayede pek çok kişi sistemi rahatlıkla oynarken 3.5E sisteminden de çıkmamış olabiliriz. Neden diğer sınıfların olmadığını da sormazlar sürekli.
Bu şekilde dağıtılan başka sistemleri bilen kişiler var ise onlar da bağlantıları yazabilirler isterlerse.
pathfinder için dwaxer'in bağlantısı.
http://www.frpworld.com/modules.php?nam ... pic&t=8093
Bence en iyisi foruma göre bir sistem oluşturmak. En basiti ise atılan mesajın kalitesi, anlaşılırlığı ve uzunluğuna göre başarıp başarmamyı belirleyen bir siste olabilir. Buna benzer bir sistem Gorath takma isimli kullanıcının "Meleran: Kayıp krallık" başlığında görülebilir. Rapidshare ile dağıttığı deliştirmekte olduğu hazır sistem dökümanı, zaman açşımı sebebiyle ne yazıkki çalışmıyor artık.
http://www.frpworld.com/modules.php?nam ... pic&t=4630
Oyunun nasıl oynandığını merak edenler için: oyun ekranı
http://www.frpworld.com/modules.php?nam ... pic&t=4653
dwaxer'de kendisine ait RP sistemlerindeki oyunlarını devam ettirmekte. şu anda ulaşmak için sadece Rol Yapma Alanı (Diyar Ötesi) üst başlığı altına bakılabileceği için bağlantıları buraya kopyalamıyorum. Ayrıca bence bunların arasından dwaxer'in kendi istediği sistemi koyması da dha mantıklı olur. Belki de kendisi bir sistemi çocuğu gibi sevmiş ve sürekli geliştirmiştir.
Ayrıca zar illaki atılacaksa bence DMler atmamalı ve siteye gömülü, kolayca erişilebilecejk bir zar atma sistemi olmalı. Oyuna gerçekten farklı bir hava getiriyor.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka