Ben geldim. Güzel bir bayram arifesi sonrası boş bir bayram geçirdim.
Bu boşluktan istifade 4E hakkında daha neler öğrenebilirim diye bir göz attım kitaplara. 4E'yi gittikçe daha çok sevmeye başladım ama hala kişileri kısıtladığı görüşümden çıkamadım. Sınıfların üstünde ne kadar oynarsam hem optimum bir noktaya yaklaştıklarını görüyorum. Bazı özel yaratılmış kombo yaratımlar olmasa neredeyse bütün karakterler aynı çıkacak. Mesela Devrimk'in dediği gibi ranger kesinlikle hasar vermek isteyenlerin tercihi. Bunun yanında iyi hazırlamış bir rogue onu geçebilecek kapasiteye sahip. Aralarındaki fark ise ranger daha düz mantıkken rogue daha taktiksel hareket etmeli ve sabırlı olması gerektiği yerleri bilmeli.
Sanırım hasar verme konsunda en abartısı ranger beast master. 1 round içinde kendisi 2 yaratığı 2 toplam 4 saldırı yapabiliyor. Ayrıca yaratığı ile flanke almasıda içten bile değil. Tüm güçleri ona göre.
İnatla bir defenderdan olabildiğince striker çıkartmaya çalıştım ama sanırım onca zaman yanlış sınıfta uğraşmışım. Fighter ile defenderların en iyi striker'ı yapılabiliyor. Defenderların en etkilisi ise sanırım swordmage. Ama bir warden savaşta sanki daha etkili olacakmış gibi duruyor. Özellikle de biri onun yanında turunu bitirecek kadar aptalsa, 1 kere yanından ayrılırken, 1 kere de saldırırken 2 kere saldırı yiyen karakterlerin vay haline.
Avenger gerçekten göründüğünden çok daha güçlü. Ama 15 str yapıpta powerattack alması ve vurmama ihtialide hesaplanarak vuruşu çok güçlendirilmiş penaltılı silahları kullanması (Bloodclaw, Reckless) ya da kritik vurma şansını artıracak silahlara ve marifetlere yönelerek kritikler ile gelecek hasar dışı avantajlardan yararlanması gerekiyor. Mantığı çok düz. Teleport ve shiftler ile adama yaklaş ve ölene kadar durmadan ona saldır. Güçleri çok tekdüze ve sıkıcı.
Paladin...
Paladin gerçekten güçlü yaratılmamış. İki gündür inatla defenderdan striker yaratmak için çabalıyorum. Hem de bunu shifterdan çıkmadan yapmam gerekiyordu. Bir ara changeling ya da doppleganger gibi bir ırka geçip aslında shifter şekline girmiş biri gibi davranmayı bile düşündüm. Karizma paladinler kesinlikle strength paladinlerden çok daha güçlü ve zevkliler.
Ama başardım! Sonunda bir kombo ile ve Cliks ile aramıza aldığımızı yerle bir edecek bir kombo ile yapmayı başardım bunu.
İsim: Harun
Race: Longtooth shifter (PHB2 16)
Class: Paladin (PHB2 32) / Kensai(PH 87)
Alig/Deity: Good/Silvanus
Görünüşü, hikâyesi: Boy: 1.82, kilo: 85kg, Siyah gölgeli sarı saç, yeşil göz, Bol kıl, üstü yağ kaplı kaslı gövde.
Languages: Common, Dwarven
Background: Impiltur (For HP, wisdom can be used instead of constituon)
Ability Scores
Str 22 (+6)
Con 11 (-)
Dex 14 (+2)
Int 9 (-1)
Wis 18 (+4)
Cha 14 (+2)
HP:93 ; Bloodied: 46
Surges: 10
Initiative: +6; Speed: 5 (6-1 plate armor)
Base Defense
AC:
26/28/31 [10 base, +5 level, 9 (Plate mail armor), +0 (Dex),+2 Enchantment] (28 Bloodiron armor, 31 Ranged (5 squares away))
Fortitude:
23 [10 base, +5 level, +6 (Str), +1 (Paladin),+1 (Cloak of Distortion)]
Reflex:
19 [10 base, +5 level, +2 (Dex), +1 (Paladin), +1 (Cloak of Distortion)]
Will:
22 [10 base, +5 level, +5 (Wis), +1 (paladin), +1 (Cloak of Distortion)]
Class features:
Paladin
Implements: Holy sybols, Holy Avenger
Ardent Vow (DP 82)Next strike gets: 5+wis mod damage and every turn I attack the target, it will be subject to divine saction) Wisdom mod (4) times use.
Channel Divinity: Divine Mettle (encounter; +0 (char) bonus to save)
Channel Divinity: Divine Strength (encounter; strike; +6 (str) damage
Kensei ( (PH87)
Kensei Control Action (11th level): You can spend an action point to reroll one attack roll, damage roll, skill check, or ability check, instead of taking an extra action.
Kensei Focus (11th level): You gain a +1 bonus to attack rolls with a melee weapon of your choice.
At-will attack Powers:
Holy Strike
(PHB 92): Divine, Radiant, Weapon Standard Action Melee weapon
Target: One creature
Attack: 18 Vs AC
Hit: Dmg:1d10+13(17) If you marked the target, you gain a bonus to the damage roll equal to your Wisdom modifier.
Ardent Strike(DP83)
At-Will•Divine,Weapon
Standard Action Melee weapon
Attack: Strength or Charisma vs. AC
Hit: 1|W]+Strength or Charisma modifier damage, andthe target is subject to your divine sanction until the endof your next turn.
Encounter Powers:
Divine Pursuit
Encounter • Divine, W e a p on
Target One creature
Attack: Strength vs. Fortitude
Hit: 2 [W] + Strength modifier damage, and you push the target a number of squares equal to your Wisdom modifier. You then shift to the nearest square adjacent to the target.
Virtue
Encounter • Divine
Minor A c t i o n Personal
Effect: You spend a healing surge but regain no hit points. You instead gain temporary hit points equal to your healing surge value.
Strength from Valor
Encounter • Divine, Weapon
Standard Action Close burst 1
Target: Each enemy in burst
Attack: Strength vs. Fortitude
Hit: 1[W]+Strength modifier damage. You gain 5 temporary hit points for each target hit by the attack.
Valiant Rush
Encounter • Divine
Move A c t i o n Personal
Effect: You move twice your speed to a square adjacent to an enemy that is with in your line of sight at the start of this movement.
Force of Arms
Encounter • Divine, W e a p o n
Standard A c t i o n Melee weapon
Target: O n e creature
A t t a c k : Strength vs. A C . If you have used t he Channel Divinity power divine strength during this turn, you gain a bonus to the attack roll equal to your W i s d o m modifier.
Hit: 2 [W] + Strength modifier damage.
Guiding Verse
Encounter • Divine
Minor A c t i o n Personal
E f f e c t You make a saving throw w i t h a bonus equal to 1 + your W i s d om modifier.
Longtooht shifting(PHB2 16): Must be blodied, minor action: +2 damage, 4 regeneration, (+wisdom modifire damzge with divine attacs, Feat:Blessed shifter)
Masterstroke
Encounter ✦ Martial,Weapon
Attack: Strength + 2 vs. AC
Hit: 2[W] + Strength modifier damage.
Daily Powers:
Knightly Intercession
Daily • Divine, W e a p o n
Immediate Interrupt Close burst 10
Trigger: A n enemy within 10 squares of y o u hits your ally w i t h a melee or a ranged attack Target: T h e triggering enemy
Effect: T h e triggering attack hits you instead of t he ally. You pull the target to a square adjacent to you and then make the following attack against it.
Attack: Strength vs. AC
Hit: 2[W] - Strength modifier damage, a n d the target is subject to your divine sanction until t he end of the encounter.
Unrelenting Punishment
Daily • Divine, H e a l i n g , W e a p o n
Standard A c t i o n Melee weapon
Target: O n e creature
Hit: 2 [W] + Strength modifier damage.
Effect: The target takes ongoing 5 damage (save ends). Whenever the target takes this ongoing damage, you regain hit points equal to your W i s d om modifier.
Paladin’s Judgment
Daily ✦ Divine, Healing, Weapon
Hit: 3[W] + Strength modifier damage, and one ally within 5 squares of you can spend a healing surge.
Miss: One ally within 5 squares of you can spend a healing surge.
Skills:
Religion(10) (+5 train,+5 level,-1Int.)
Heal (15) (+5 train,+5 level,+5Wis.)
Insight (15) (+5 train,+5 level,+5Wis.)
Endurance(12) (+5 train,+5 level,+0Con.+2Race) (-2 Armor)
Athletics (18 ) (+5 train,+5 level,+6str.+2Race) (-2 Armor)
Feats:
Weapon focus (Greatspear)
Weapon Expertise (+1 to hit with Polearms)
Honored Foe (DP 139) (If the marked foe hits me, +Wisdom modifier (4) Temporary HP)
Weapon prof(Greatspear) (AV 10) (1d12 damage, high crit)
Polearm gamble (PHB 204): When a nonadjacent enemy enters a square adjacent to you, you can make an opportunity attack with a polearm against that enemy, but you grant combat advantage to that enemy until the end of the enemy’s turn.
Battle Awareness (MP 149) : You gain training in one skill from the fighter’s class skill list. Once per encounter, whenever an enemy that is adjacent to you shifts or makes an attack that does not include you as a target, you can make a melee basic attack against that enemy as an immediate interrupt.
Uncanny Dodge (PH 206) : Enemies do not gain the normal +2 bonus to attack rolls against you when they have combat advantage. Any other benefits derived from combat advantage still apply.
Gear:
Bloodclaw Greatsword +3 (AV 71) (13000)
(-3 HP, +9 Damage)
Layered Bloodiron fullplate +2 (AV7) (3400)
(İmproved AC: 11; Against the enemy i hit, +2
Iron Armbands of Power(AV 117) 1800gp
Gain a +2 item bonus to melee damage rolls.
Antipathy Gloves (AV 5000) :
Property: An enemy must spend 1 extra square of movement to enter a square adjacent to you. An enemy that is pulled, pushed, or slid moves through those squares as normal.
Power (Daily): Standard Action. Make an attack: Ranged 10; +13 vs. Reflex; on a hit, the target is restrained (save ends).
Cloak of Distortion +1(AV 151 ) (840)
+1 to Fort, Ref and Will & A ranged attack against you from more than 5 squares away takes a –5 penalty to the attack roll.
Helm of Opportunity (AV 142)
Property: Gain a +1 item bonus to opportunity attack rolls.
Climbers kit
Holy symbol
Everburning torch
Harcanan para: 24157
Eldeki para: 843 GP
Taktik:
Divine sanction adındaki bir paladin gücünü kendme kullanıyorum. Bu gücüm ile markladığım biri eğer benden başka birine saldırırsa 8 hasar yiyor. Fazla değil ama yaratıkları rahatsız edecek kadar bir miktar bence. Bana saladırmadığı sürece hep benden saldırı yiyecek hem de her seferinde 8 hasar fazladan yiyecek. Bu mark için 2 yöntem var biri at-will powerlarımdan biri ki ıskalarsam kullanamıyorum. Bu sebeple büyükbaşlara karşı kullanabilecek bir güç değil.
Ardent Strike(DP83)
At-Will•Divine,Weapon
Attack: Strength or Charisma vs. AC
Hit: 1|W]+Strength or Charisma modifier damage, andthe target is subject to your divine sanction until the endof your next turn.
Elimdeki reach silah ile bu saldırıyı yapıyorum ve karşımdakine divine sanction uyguluyorum. Bloodclaw silahım ile 1d10+22 hasar veriyorum. Bir striker'ın yanına dahi yaklaşmayan bir değer. Ancak şimdi yaratık bana saldırmaz ise alacağı fazladan bir 8 hasar daha var ve kendisine saldırmış bir teneke adam var. Karşı saldırıya geçtiğinde "polearm gamble" sayesinde bir normal saldırı daha yapıyorum.
Saldırırsa: 1d10+22, Toplamda 2d10+44
Saldrımazsa: 1d10+22, +8 radiant hasar
şimdi biraz daha striker gibi vurmaya başladım. Ardent vow ve bazı diğer encounter ve daily güçlerim sayesinde de bunu yaparken sadece daily ile sınırlı kalmıyorum.
Çok değiştirdim ama Aegr... senden ricam bu karakter ile girmeme izin vermen. Değişen hiç bir şeyi yok. Hala ayı gibi, tenek zırhlı, shifter, silvanusçu ve 9 intellegenceli. Diğeri salt saldırıyken bu karakteri oyunda biraz denemek istiyorum. Ayrıca bu karakter sayesinde biraz daha artırdığım karizmam sayesinde daha rahat RP yapabileceğim.
Sizden birde eleştiri bekliyorum. Mesela bazı uygun olmayan şeyler var karakterde. Mesela;
1. "Dexterity: 14" aslında gereksiz. Sadece reflex saveler iyi olsun diye yaptım. Acaba bunun yerine benim karakterin iriliğine daha uyacak şekilde constitution'a mı koysam. Ancak bu sefer de reflex saveler 17'ye düşüyor ki bu saldırılar beni nasıl etkiler bilemiyorum. 2 healing surge ve +2 fortitude save düşük olan reflex savelerimi artırmaktan daha mı etkili olur?
2. Bloodclaw harika hasar veriyor. Ama kötü tarafı bana da aynı şekilde hasarı veriyor. +3'lük iken -3HP, +9 hasar oluyor. Striker için bunun gibi hasar veren bir silaha ihtiyacım var. Ama bana verdiği hasarı düşürecek yada onun gibi hasar vermemi sağlayacak başka bir silah biliyormusunuz. Recless dışında. -2 AC bana daha da çok zarar verecek gibi.
3. Fighter, Kensai tamamen +1 saldırı için seçildi. 16. seviyede gelen +4 hasarına kadar gideceğimizi bile düşünmüyorum zaten. Bu arkadaştan daha etkili kartkısı olan sadece "morninlord" gözüme çarptı. 16. seviye açılan becerisi hem saldırılarıma hem de divine sanction'ıma +10 fazladan hasar ekliyor. Ama güneşin tanrısı benim yanımdaki üst üste 25 parende atma yetisine sahip Avenger'a göre değil.
4. Silvanustan beni kurtarın. Bu tanrıyı sadece unalighned diye seçtik ve şimdi kurtulamıyorum. Daha paladinsel, zırhlarına kuşanmış, insanlıktan çıkmamış ama gerektimi zor kullanmaktan çekinmeyecek bir tanrı bulabilecek var mı bana. Good olsada olur ama, unaligned tercihn sebebidir.
5.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka