PowerPlay

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

tmm 20 str'li half-orc düşünelim
adama 4 fighter/6 barbarian/10 frenzied berserker levelı verelim (Masters of the wild 3rd edition)
(exp kaybı yok çünkü barbarian half-orcun favored classı ve frenzied berserker da barbarianın üzerine eklenene bir prestige class)
20. level olduğu için +5 str daha aldı diyelim 20+5=25 str
Adam rage'e geçince +4 str frenzy olunca da +10 str alıyor ve strsi bir anda 25+14 = 39 oluyor.
Tek kısıtlama 3+modified cons modifier. Yani 3+2(rage)+con = 5+con round boyunca adamın strsi 39 olacak (+14 str modifier)

şimdi adam frenzy olunca ekstra bir attack daha kazanıyor hastedeki gibi (ama hasteli değil yani koşma hızı ve diğer kurallar aynı yalnızca base attack bonusla bir attack daha kazanıyor)
Bu adam 4 fighter olduğu için weapon focus (attack roll+1)
improved critical
ve weapon specialization (damage+2)
alıyorsunuz.
şimdi attack rolları hesaplarsak
20(20. level savaşçı) + 14(str modifier) + 1(weapon focus) = 35 attack rollu var...
+35 / +35(ekstra attack) / +30 / +25 / +20
attack rolları...

Bu adamın yüksek str'sinden daha da fazla yararlanabilmek için çift elli bir silah kullandırıyorsunuz nitekim çift elli silahlar (str modifier) x(1,5) kadar damage bonus verirler. Yani 14x1,5 = +21 damage ekstrası olacak kullandığı silahla. Bir de weapon specializationdan +2 damage daha toplam +23 damage yalnızca gücü sayesinden veriyor.

şimdi elindeki silahın büyülü olmadığını varsayaraksak (imkansız tabii bir 20. level bir karakterin büyülü silahının olmaması ama neyse)
ve adama supreme power attack featini kullandırırsak

(supreme power attack: yalnızca frenzied berserker presitige classına ait bir feat ve -1 attack roll =+2 damage)

Bu adamın ilk iki saldırısında +20 supreme power attack(spa) aldığını düşünürsek: (kural:power attack en fazla base attack bonus kadar alınabilir)
+15'lik 2 attack greatswordla 2d6 + 40(spa) + 2(weapon spec) + 21(str) ile toplam:

2d6 + 63 damage vermiş olur.

Attack bonusunun da ortalamada 10+15 = 25 armor classa vurduğunu düşünürsek ilk iki saldırıda verdiği damage gene ortalamada 14+126= 140 damage ediyor.
Diğer 3 attack roll'da ise power attack sırayla maksimum olan +15/+10 ve +5'e düşürülürse veirlen damagelar
+15 attack roll ile 3 attack
2d6+30+2+23
+
2d6+20+2+23
+
2d6+10+2+23
=
ortlamada 21+60+75 = 156 damage daha veriyor ortalama 25 armor classlı birine 3,4,5. attacklarında...

Bu arada critical ihtimallerini yazmadım bile çünkü yazsam cidden işin matematiği çok karışacak

Yani toplamda bu adam büyüsüz bir silahla 25 armor classlı bir adama bir round içinde 296 damage veriyor

eğer bu silah +5'lik alsaydı (ki herhalde 20. levelda bir adamın elinde +5'lik silah olur bu aşamadan sonra) bu damage 5x5 daha artıyor ve toplamda

30 armor classlı birine 321 damage veriliyor bir roundda +5'lik silah ile

Elindeki silahında keen bir greatsword olduğunu düşünsek 15-20 arası critical vururdu bu adam ve ne kadar damage vereceğini artık siz hesaplayın.
Yetmezmiş gibi bu adamın bir attack'da verdiği damage genelde 50'nin üzerinde yani her saldırıda düşman aynı zamanda fortitude save atmak zorunda yoksa parçalanıp ölme riski vardır. (Dc'sini tam hatırlamıyorum ne yazıkki ama büyük ihtimalle 10+str modifier olmalı=24)

3rd edition rulebook'un bütün kurallarına uyuyor bu adam (ki zaten 3rd edition 20. level'ın aşılmasına da izin vermiyor genelde)

Bu arada kazanılan ekstra attack haste ile kümülatif değildir...
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
KabakTadi
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by KabakTadi »

Gayet normal bir şey. Ben ruhban ken 12. seviyede 120 hasar falan vuruyodum.
from Dawn to Wish...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Yani bana sorsan ben de öyle diyeceğim çünkü bu adam yalnızca güçlenmek için bir çok şeyini feda etmiş. Bir şeylerden vazgeçmiş...

120 iyi bir rakam ama cleric'in büyüleri gerçekten başlıbaşına çok etkileyici zaten... Divine Favor, Righteous Might, Bull's Strength, Divine Power... Artık seni kim durdurabilirki :mrgreen:

Dediğim bu savaşçının ise keen bir kılıçla bu adamın critical ihtimali %30'tir. (15-16-17-18-19-20 zarları critical)
Yani verdiği damage %5(1 critical miss)*0 + %30*642 + %65*321 =
401 damage'dir(30 armor classa karşı). Rakibin parçalanmadığını varsayaraksak... ve bu değer ortalamadır...
KabakTadi
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by KabakTadi »

30 zırh sınıf 20 seviye bir karakter için çok az. 14, 15 'de heybetli ejderleri dövdüğünü düşünürsek. Bu arada +15 ile saldırıyosun 10 olarak alırsak 25 zırh sınıfı eder. Bu karakte büyü yapanlara karşı hiç bir şans elde edemez.
from Dawn to Wish...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Evet zaten karakterin zayıf yanı da bu düz savaşçıların. Ama herhangi bir fighter'dan daha fazla şansı olduğunu söyleyebilirim(will save ve con avantajı var, daha hızlı koşuyor vs. vs.). Sonuçta destek almadan hiç bir karakterin tek başına kolay kolay hayatta kalabileceğini zannetmiyorum.

(Bir büyücü bile contingency aktive olmadan black lotus'lu 2 ok ile rahatça öldürülebilir hatta instant kill bile olabilir eğer con'u cok düşükse...)

Bu arada ben +5'lik silah'la hesaplamıştım bu 400 damage ortalamasını o yüzden 30 Ac'ye göre yazdım...
KabakTadi
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by KabakTadi »

Bence savaşçıya göre de pek şansı yok. Ã?ünkü o seviyeye kadar savaşçının aldığı marifetler 10 'u aşıyor. Sen daha öfkelenene kadar, ben olsam çelmeyi takar en basitinden, yerde işini bitirebilirim. Bir savaşçının zırh sınıfı neredeyse 10 daha fazla olucağından, barbar vurmak için güç saldırısından çekmek zorunda kalıcaktır. Böylelikle neredeyse eşitlenme olur. Ã?fkenin de geçici birşey olduğu hatırlarsak savaşçı çok daha üstün olacaktır. Unutmamak gerekirki öfke ile kalkan, zarar ile oturur.
from Dawn to Wish...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Savaşçılar genelde ağır zırh kuşanırlar ve gerekli sürede bu adamdan kaçabileceğini zannetmiyorum başka bir savaşçının.

İnsiyatifi daha fazla olursa belki deneyebilir ve başarılı olursa ve improved tripi varsa yalnızca bir attack yapabilir. Ama ikinci roundda 1+4 str daha alınca 22 strli bir fighter bile olsa karşıdakibu karaktere bir daha aynı şeyi yapması %20,1 ihtimaldir.

Trip denemesinde str check atılırki bunda baya avantajı var bu karakterin
str check zarında +14 alan bir adama trip atabilme ihtimalin
Attack rollu 35 olan bir adama disarm da pek işlemez.

Normal savaşçıların aldıkları featler genelde
expertise (ki bu da attack rollunu azaltıyor)
dodge (+1 ac)
spring attack (tek başına savaşıyorsa hiç bir işine yaramaz hatta attack sayısını 1'e düşürdüğü için bence çok büyük dezavantaja girer)
Sunder(büyük yalan, damage reductionı ancak giantlar geçebilir)
Mobility(konuyla alakasız)
Whirlwind(konuyla alakasız)

Kısacası bir düelloda bunların hiçbiri efektif değil bu karaktere karşı
Büyüsüz olsa AC'si maksimum ne olabilir?
10(base) + 1(dex) +8(full plate) +2(large shield) +1(dodge) = 22 eder
ki silahsız ortalamanın çok altında.

Büyülü eşyalardan bahsedeceksek aynı şeyleri bu bahsettiğim karaktere de verirsin ve yine daha fazla damage verip yine öldürecektir emin olabilirsiniz...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Ayrıca verilen Supreme Power Attack 10'a düşürülse bile
40 AC'ye ortalama 300 damage verilir
eğer hiç power attack alınmazsa 50 AC'ye 200 damage verilir
hatta bu hesapta bir hata var nitekim 50 AC'li bir rakip var mı???

Benzer 23 strli human bir savaşçı ise 4 attackında 2d6+2(weapon spec.) + 9(strden) +5(magic) = ortalama 23 damage verir ve attack rollu da
20(base)+6(str)+5(magic)+1(focus) =+32 attack rollu olur
42 AC'li bir rakibe 92 damage verebilir...

con modifier 4 kabul edelim
Barbarın hitpointini hesaplarsak:
(1d12 x 16) + (1d10 x 4) + [ 4+ 2(rage)] x 20
126+120=246 hp

fighterı hesaplayalım
1d10 x 20 + (4x20) = 190 hp

yani her bakımdan ortalamada bu karakter ultimate fighter diyebilirim.
Tabii kullanımı biraz zor çünkü frenzy çok... tehlikeli bir özellik
Rage'deki kontrol mekanizması yok ne yazıkki bu yüzden takım arkadaşların genelde zarra görebiliyor.
Tabii cloak of resistance gibi büyülü nesnelerle savaşçının kendi hareketlerini kontrol etme olasılığı arttırılıp bu problem giderilebiliyor...
pyros
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by pyros »

tamam ben de bir sonraki mesaj olsun diye mesaj atıyorum buraya
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

pyros wrote:tamam ben de bir sonraki mesaj olsun diye mesaj atıyorum buraya
Ne kadar naziksin :wink:
pyros
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by pyros »

raistlin işin aslını bilmeden bana alınmanı istemediğin için söylüyorum
malovan benden sonra biri mesaj attığında benim bu mesajımı silin demişti ben de onun mesajı silinebilsin diye mesaj attım olayın seninle hiçbir alakası yok yani
başka bir kullanıcının mesajının silinmesiyle alakadar bir karışıklık oldu

yanlış anlama
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Yok canım bak ben alınmış gibi mi duruyorum --> :wink: :mrgreen:
KabakTadi
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by KabakTadi »