Cryptwind arkadaşım, bu konuyu özelden görüşmemiz daha doğru olur... Ã?slup meselesinden bahsediyorum...
DnD konusuna gelince;
DnD'de kurallar değiştirilmez. Wizards bu konuda açık kapı bırakmamıştır. En fazla kuralların açıklamalarını ya da kuralların kullanılışını değiştirirsiniz, o kadar. Kuralların kendisi değişmiyor

Ã?rnek vereyim; Psionicler ile ilgili bir variant. Diyor ki, isterseniz psionic ile arcane magic'i ayrı kullanabilirsiniz ama biz ortak kullanıyoruz. Eğer ayrı kullanırsanız psionicler ile arcane magic birbirini etkilemez ve böylece hepsi için ayrı savunmalar geliştirilmek zorunda kalır.
Bu variantta kural değişikliği var mı? Yok. Psioniclerde köklü bir değişime gidilmiş mi? Hayır. Arcane Magic'in dengesi bozulmuş mu? Hayır... Kural değişmemiş. Sadece açıklaması değişmiş. Kozmik enerji dalgaları açısından psioniclerin dalga boyu ile arcane'in dalga boyunu farklı kabul ediyorsunuz... Varsayılanları değiştiriyorsunuz sadece... Temeli değil. Benim size karşı cephe almamın nedeni de bu; DnD'de DM herşey değildir. DnD'de, sistem herşeydir. DM'in işi hikayeyi anlatmaktır, sistemle boğuşmak değil... DM bir hakem değildir, bir yönetici asla değildir... Sadece hikaye yazıcıdır... Bir masaya toplanmış bir grup elemandan sadece biridir... Kendini üstün görme merakı nereden çıkıyor anlamıyorum...
Fikrimi değiştirme konusunda ise yanılıyorsun. Bu sitede gayet değerli, bildiği kadar konuşan insanlar var. Bu forumda benim fikrimi değiştirebilen kişileri sayayım sana; Eldarin, Shevarash, Azalin, Dilbao... Siz doğruyu konuştunuz da ben mi hayır dedim? Ã?yle bir şey yok. Siz de şu verdiğim isimler gibi düzgün, insan gibi düşünerek, yazdığını iki kere okuyarak mesaj atın canımı yiyin. Az gidin kitap okuyun ufkunuzu genişletin canımı yiyin...
Buraya öğrenmek için değil de sağa sola saldırmak için giren adama ben de saldırırım bunun ötesi yok. Eğer bir şeyler katmaya ve katılmaya girecek olunsaydı bu foruma benim de hazırda kaç makalem olduğunu Shevarash biliyor... Hepsini yollayacaktım ama değmiyorsunuz arkadaş... Ben onları yazacam, "Yobaz Türklider, Allahın belası" olacam... Dediğim şeyi dediğim gibi mi anlıyorsunuz?
Neyse... Tavsiyesi olanlar konuşsun, konu yeterince dağıldı.
Benim tavsiyem ise; Olabildiğince house rule ve variant kullanmaktır. Tutarsız konuşuyormuşum gibi gelebilir ama önemli olan şu; kendi house rule'larınızın üzerinden genel yorumlar yapmamak ve house rule üretmeden önce sistemi avucunun içi gibi bilmek...
Neden HR ve Variant tavsiye ediyorum? İtiraz ve farklı düşünceleri minimuma indirme açısından, sistemin kullanışlılığı açısından çok faydalı unsurlara sahip olabiliyor oyun. Eğer kullanacağınız house rule ve variantları her oyununuza otomatikman koyabilecek kadar iyi derecede kullanabiliyorsanız ve onlar olmadığı zaman da oynayabiliyorsanız o zaman gayet başarılı oyunlar çıkartabilirsiniz.
Ã?rnek verelim; Unearthed Arcana'dan zırhların damage reduction verme kuralını alıp kullanmaya başladınız. İşin mantığını da çözdünüz (ikiye bölüp aşağı yuvarlayıp DR olarak vermek, kalanı AC olarak tutmak gibi bişidi yanlış hatırlamıyorsam mixed AC sistemi benim beğendiğimdi) ve her oyununuzda kullanıyorsunuz... O zaman işte oyunlarınız sistem açısından başarı oranında artma yaşayacaktır.
Özet; Variant ve/veya house rule'ları kullanın. Onları bulmak için internette gezinin. Fakat bir tartışma sırasında bu house rule'ları baz almayacak kadar DnD'yi iyi bilin...
Saygılarımla...
Türklider...