Nerde Bu Elfler -Orclar _insanlar -troler
Darkgnome kitap gibi yazmış. Yazdığı noktalarda genellikle haklı olduğunu düşünüyorum. Fakat bu olaya biraz alternatif biraz daha karamsar bir bakış açısıyla baktığını da düşünüyorum. Genellikle Ã?nceden görülen sıkıntıları ve gelecekte yaşanması olası sıkıntıları dile getirmiş. birisinin dile getirmesi gerekiyordu hayli iyi olmuş.
Darkgnome'un söylediklerinin üzerine farklı bir bakış açısıyla olaya yaklaşayım böylece belki iki farklı bakış açısıyla nasıl bir şey olduğu insanların kafasında daha iyi oturur.
Ã?ncelikle diyar dışı rpleri bir masaüstü oyununa benzeterek başlayalım. Platform olarak forumları kullanıyoruz. Kural sistemleri hala epeyce geçerli oluyor.
Diyar rpleri bu noktada çoğu zaman bunlardan farklı... Yerleşmiş ve üzerinde birden çok olay dönen bir diyar var elimizde. En önemli yanlarından birisi sürekliliğinin garantisi var. İnsanların uzun süre oynadığı karakterleri herhangi başka karakterlerinden daha çok sevdiği açık. Burada devamlılığının garanti ederek bir macera için bir karakter değil herşeyiyle bir diyara dahil olacak bir birey yaratmış oluyorduk. Belki bu açıdan Her hafta arkadaşlarınızla buluşup oynadığınız ve maceraların birbirini takip ettiği aynı grup ile çok farklı işler yaptığınız oyunlara benzetilebilir.
Diğer yandan eğer diyar dışı oyunları bilgisayardaki rpg oyunlara benzetirsek (diablo, baldurs gate, neverwinter nights...) (belki aynı ağ üzerinden arkadaşlarınızla oynadığınızı varsayabiliriz) diyar içi rpler daha çok mmorpglere benzer. Diyarın bir sürekliliği vardır ve diyardaki varlığınız üzerinizdeki görevden bağımsızdır. Hatta sadece misafirliğe bile gelebilirsiniz diyara... Büyük hareket özgürlüğü sağlar.
Mesela diyar dışı rpler sadece bir handa kendi hikayelerini anlatmak isteyen bir ozan için oyun bir rol yapma ortamı değildir. Bir gruba dahil olma ve bir maceraya atılma zorunluluğu vardır. Daha farklı birşey arıyan oyuncular için diyar içi rol yapma bu imkanı sağlar. TEk başınıza bir şeyler yapmak isteyebilrisiniz. Bir yerleri ziyaret edebilirsiniz. Ve normal oyunlar gibi grupla maceraya da katıla bilirsiniz.
d&d 3.5 sisteminin tam anlamıyla kullanılmadığı doğru. Aslında d&d daha çok referans bir kural sistemi olarak kullanıldı. Ã?rneğin (nadirdir ama) kendi oynattığım oyunlarda karakter kağıdını sadece kişinin yeteneklerini anama referansı olarak kullanırdım. Zar yerine daha mantıksal öğeler kullanmaya gayret ederdim. Bir işi nasıl yaptığını olumsuzlukları azaltacak derecede ayrıntılı yazdığında başarılı olma şansı artıyordu.
Zaten yukarıda pasif rp diye nitelendirdiğim kısımda kural sistemine gerek bile kalmıyordu daha çok gruplarla maceraya çıkma noktasında ihtiyaç duyuluyordu.
Meleran sistemini başarılı bulduğumu fakat kişilere çok bağlı bir sistem olarak gördüğümü de tekrarlamak istiyorum. Yani bütün rpleri okuyarak o sisteme göre değerlendirecek insan kaynağını bulmak güç olacaktır bu rplerin ilerleyişini de yavaşlatacaktır.
Bunun yerinde kural sistemi olarak 3.5'u kabul edip oyun oynatan kişilere esneklik sağlayabiliriz diye düşünüyorum. Ã?nceden de kaliteli rol yapanlara belirgin avantajlar sağlanmıştı site içerisinde de.
Darkgnome'a, saldırıyorum fireballll!! diyenlerin çok daha hızlı seviye atladığı konusunda katılamayacağım. Hiç olmamıştır diyemem ama genellikle sitede hatırlanan ve yüksek yerlerde olan insanlar rol yapma olayını az çok kıvırmış insanlardı. İstisnalar da genellikle zamanın yöneticilerin yakını olmasıyla açıklanabilir. =)
Darkgnome'un söylediklerinin üzerine farklı bir bakış açısıyla olaya yaklaşayım böylece belki iki farklı bakış açısıyla nasıl bir şey olduğu insanların kafasında daha iyi oturur.
Ã?ncelikle diyar dışı rpleri bir masaüstü oyununa benzeterek başlayalım. Platform olarak forumları kullanıyoruz. Kural sistemleri hala epeyce geçerli oluyor.
Diyar rpleri bu noktada çoğu zaman bunlardan farklı... Yerleşmiş ve üzerinde birden çok olay dönen bir diyar var elimizde. En önemli yanlarından birisi sürekliliğinin garantisi var. İnsanların uzun süre oynadığı karakterleri herhangi başka karakterlerinden daha çok sevdiği açık. Burada devamlılığının garanti ederek bir macera için bir karakter değil herşeyiyle bir diyara dahil olacak bir birey yaratmış oluyorduk. Belki bu açıdan Her hafta arkadaşlarınızla buluşup oynadığınız ve maceraların birbirini takip ettiği aynı grup ile çok farklı işler yaptığınız oyunlara benzetilebilir.
Diğer yandan eğer diyar dışı oyunları bilgisayardaki rpg oyunlara benzetirsek (diablo, baldurs gate, neverwinter nights...) (belki aynı ağ üzerinden arkadaşlarınızla oynadığınızı varsayabiliriz) diyar içi rpler daha çok mmorpglere benzer. Diyarın bir sürekliliği vardır ve diyardaki varlığınız üzerinizdeki görevden bağımsızdır. Hatta sadece misafirliğe bile gelebilirsiniz diyara... Büyük hareket özgürlüğü sağlar.
Mesela diyar dışı rpler sadece bir handa kendi hikayelerini anlatmak isteyen bir ozan için oyun bir rol yapma ortamı değildir. Bir gruba dahil olma ve bir maceraya atılma zorunluluğu vardır. Daha farklı birşey arıyan oyuncular için diyar içi rol yapma bu imkanı sağlar. TEk başınıza bir şeyler yapmak isteyebilrisiniz. Bir yerleri ziyaret edebilirsiniz. Ve normal oyunlar gibi grupla maceraya da katıla bilirsiniz.
d&d 3.5 sisteminin tam anlamıyla kullanılmadığı doğru. Aslında d&d daha çok referans bir kural sistemi olarak kullanıldı. Ã?rneğin (nadirdir ama) kendi oynattığım oyunlarda karakter kağıdını sadece kişinin yeteneklerini anama referansı olarak kullanırdım. Zar yerine daha mantıksal öğeler kullanmaya gayret ederdim. Bir işi nasıl yaptığını olumsuzlukları azaltacak derecede ayrıntılı yazdığında başarılı olma şansı artıyordu.
Zaten yukarıda pasif rp diye nitelendirdiğim kısımda kural sistemine gerek bile kalmıyordu daha çok gruplarla maceraya çıkma noktasında ihtiyaç duyuluyordu.
Meleran sistemini başarılı bulduğumu fakat kişilere çok bağlı bir sistem olarak gördüğümü de tekrarlamak istiyorum. Yani bütün rpleri okuyarak o sisteme göre değerlendirecek insan kaynağını bulmak güç olacaktır bu rplerin ilerleyişini de yavaşlatacaktır.
Bunun yerinde kural sistemi olarak 3.5'u kabul edip oyun oynatan kişilere esneklik sağlayabiliriz diye düşünüyorum. Ã?nceden de kaliteli rol yapanlara belirgin avantajlar sağlanmıştı site içerisinde de.
Darkgnome'a, saldırıyorum fireballll!! diyenlerin çok daha hızlı seviye atladığı konusunda katılamayacağım. Hiç olmamıştır diyemem ama genellikle sitede hatırlanan ve yüksek yerlerde olan insanlar rol yapma olayını az çok kıvırmış insanlardı. İstisnalar da genellikle zamanın yöneticilerin yakını olmasıyla açıklanabilir. =)
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
-
Logan
- Kullanıcı

Efla vediyer Arkdaşlar.. cok olumsuz düşündüğü noktalar var.
bizim zamanımzda kaç kulanıcı vardı aktif ??
1 elin parmaklarını geçermiydi.
en Cok aktiflik sayımız 10 kasaba ve yeni dünya rp sirasında idi ( benim Bildiğim) Yok onun kolu kırıldı yok şu söle yaptı ..
o zamanlar cok sorunlu kulanıcı vardı.. birinin finali birinin kolu birinin psikolojik sorunları..
bence bunlar kayda değer caydırıcı özelikler değil.
Ben hatırlıyorum rp lerde 2 kere lvl up aldım biri Loganda Biri Gümüşyüzde Ustalık sınavı 5 kere girdim 3.5 tan sormaları gerekirken kalktılar bana ninja yok samuray dan sorular sordular
ewet sitenin geçmişi gayet iç karartıcı ola bilir...
Logan Kılıcını Kaldırı VE Güneşin doğduğu bölgeyedoğru tutar.
''Arkaşlar Dostlar Laydler Bilmezmisin siz şafak En kranlık GEcenin Ardından doğar.. ''
Dİyeceğim o ki bence ARtık Taşın Altına elimizi koymanın vakti geldi.
İnanıyorum ki Diyar içi sabit rp lere kulanıcı sayısı artarak ve seviyesi yükseklerek katılım olacaktır.
bizim zamanımzda kaç kulanıcı vardı aktif ??
1 elin parmaklarını geçermiydi.
en Cok aktiflik sayımız 10 kasaba ve yeni dünya rp sirasında idi ( benim Bildiğim) Yok onun kolu kırıldı yok şu söle yaptı ..
o zamanlar cok sorunlu kulanıcı vardı.. birinin finali birinin kolu birinin psikolojik sorunları..
bence bunlar kayda değer caydırıcı özelikler değil.
Ben hatırlıyorum rp lerde 2 kere lvl up aldım biri Loganda Biri Gümüşyüzde Ustalık sınavı 5 kere girdim 3.5 tan sormaları gerekirken kalktılar bana ninja yok samuray dan sorular sordular
ewet sitenin geçmişi gayet iç karartıcı ola bilir...
Logan Kılıcını Kaldırı VE Güneşin doğduğu bölgeyedoğru tutar.
''Arkaşlar Dostlar Laydler Bilmezmisin siz şafak En kranlık GEcenin Ardından doğar.. ''
Dİyeceğim o ki bence ARtık Taşın Altına elimizi koymanın vakti geldi.
İnanıyorum ki Diyar içi sabit rp lere kulanıcı sayısı artarak ve seviyesi yükseklerek katılım olacaktır.
Ã?LÃ?M NEREDEN VE NASİL GELİRSE GELSİN!!! Savas Nağralarmız kulakdan kulaga yayilacaksa ve silahlarimiz elden ele gececekse ve baskalari silah sesleriyle,savas ve zafer narâlariyla cenazelerimize agit yakacaksa Ã?LÃ?M HOS GELDİ SEF
-
Logan
- Kullanıcı

FRPWorld.Com ülkemizdeki fantezi edebiyatı ve frp sevenleri bir araya getirmeyi amaçlayan bir web sitesidir. 2003 yılında kurulmuş olan sitemiz kullanıcı ve yöneticilerimizin katkıları ile büyüyüp Türkiyenin en büyük frp sitelerinden birisi olmuştur. Galerisi, indirilecekler kısmı, akademisi, yazarları ile sitemiz tam bir frp hazinesidir. FRPWorld sizin de desteklerinizle böyle olmaya devam edecektir. FRP'nin doyumsuzca yaşandığı bu diyara hoş geldiniz.
Bence Bu yazınn Hakkı verilmeli...
Bence Bu yazınn Hakkı verilmeli...
Ã?LÃ?M NEREDEN VE NASİL GELİRSE GELSİN!!! Savas Nağralarmız kulakdan kulaga yayilacaksa ve silahlarimiz elden ele gececekse ve baskalari silah sesleriyle,savas ve zafer narâlariyla cenazelerimize agit yakacaksa Ã?LÃ?M HOS GELDİ SEF
Anlayışla karşılıyorum tabii kiSacoKhan wrote:Gurps sistemine karşıyım, her ne kadar sınırsız bir sistem olsa da, statların oyuna katkıları falan bazı aşırı dengesizlikler var, puan oynamaları bir çok şeyi etkiliyor. Nispeten 3.5 ed da rahat ve zengin bir içeriğe sahip, hem ele alacağımız orta çağ temalı oyunları ele alıyor zaten. Pathfinder gibi yeterli testplay yapılmamış sistemleri de bir zahmet sitemiz kabul etmesin.
Aşırı 3.5 taraftarı gibi görünüyorum sanırım değil mi, ama yine de en uygunu o gözüktüğü için böyle konuşuyorum. Umarım anlayışla karşılarsınız.
Saygılarımla...
ama küçük bir örnekle savını destekleseydin daha güzel olabilirdi. gerçi ben de örnek verebilirdim belki...
Neyse,
şimdi arkadaşlar her şeyi çözdük de sistem mi kaldı?
Arkadaşlar rol yapmanın sistemi olmaz her şeyden önce, rolunüzü yaparsanız bunun sistemle hiç bir ilişkisi yoktur. Sistem dediğiniz olgu aslında olasılığı olan işlerin gerçekleşip gerçekleşmemesini tesbiti kullanılır sadece, o kadar. Yani sistemi kafanızda fazla büyütmeyin.
Tabii sistemi yapan abilerimiz ve ablalarımız örneğin bir sınıf koymuşlar monk diye. Demişlerki monkların özelliği budur, bir de şöyle bir kişilik gösterirler vsvs. şimdi monk'un vuruş gücü falan sistemde açık şekilde belirtilir, burda tartışma yok, ha gm'in biri monk'un vuruşunu beğenmez değiştirir, onun adı da ev kuralı (house rule) olur. Üzerinde düşünülebilir, bence bizim düşünmemiz gereken konu bu değil.
Onun dışında demişler monklar için bilge vsvs diye, yaw ben cahil bir monk oynatmak istiyorum kime ne? Yani ordaki yazılar sadece fikir verme amaçlı, ordan fikir alırsın başka yerden fikir alırsın. Bu da düşünmemiz gereken konu değil.
Kısacası sistem önemli değil, masaüstünde belki daha önemlidir ama forum rp'si için hiç değil. Ã?ünkü forum rp'si dediğimiz olgu, zamana yayılan bir olgu. Cevaplar ani olmuyor, olaylar hızlı gelişmiyor. Dolayısıyla savaş dediğimiz gerçekte hızlı gelişen olay aslında forumda asla hızlı gelişmiyor. Yani masaüstünde oyuncunuzu sıkıştırıp hadi oyna turunu diyebilirsiniz. Ama forumda bu mümkün değil, dolayısıyla (kendim de bol savaşlı forum oyunları oynatmama rağmen, özellikle kendi deneyimlerimden sonra) forum oyunlarında savaş olayını çok uygun bulmuyorum. Kaldı ki forumda ve ya email aracılığıyla oynanan oyunlarda savaş tavsiye edilmez, çünkü bahsettiğim nedenlerden dolayı uygun düşmez. Ben de bundan sonraki forumdaki oyunlarımda savaş olgusunu azaltmayı düşünüyorum.
şimdi bu mantıkla savaş olgusunun etkinliğini azalttığınız zaman, geriye sistemlik pek bir şey kalmıyor aslında. Özellikle d20 gibi %99'u savaş üzerine inşa edilmiş sistemler tamamen geçersiz kalıyor. Gurps'ta savaş dışı özellikler d20'ye göre çok daha fazla. O da %75 olsun. Bu düşünceyle Gurps önermiştim, çünkü savaş dışı olgulara da ciddi oranda yer verilmiş. Ama çok da önemli değil tabii.
Bazı arkadaşlar da kendilerince haklı olarak "biri gm'in yakın arkadaşıydı, "x'e vurdum" diye tasvir yapıp benden daha hızlı seviye atladı" gibi şikayetlerde bulunmuşlar. Seviye atlamak için oynanılan -özellikle forum- oyunlarında böyle sıkıntıların yaşanması doğaldır. bunun çözümü iki türlü 1- gerçekten çok adil gm(ler) olacak, bence zor bir çözüm 2 - insanların -özellikle forum- rp'sine bakış açılarını değiştirmesi. Rp'yi güçlü karakter sahibi olmak için, yahut bazı rp'leri karakterim güçlü olursa yapabilirim düşüncesiyle oynıyorsanız (ki yanlış anlaşılmasın bu tarz düşünce power-play'er oyunculuların sahip olduğu düşünce tarzıdır, kimi o tarz oyunları oynamayı sever. Herkes eğlendiği sürece bence hiç bir sıkıntı yok, sadece saygı duyarım. Ama forum rp'sine uygun değil)düşüncenizi değiştirmeniz gerekir. Forum rp'sinin size böyle bir imkan sunmaya çalışmaması, oyuncuların da bu beklentide olmaması gerekir.
Bir de arkadaşlar yazmışler geçmişte öyleydi, şöyle oldu, insanlar şunu düşündü, oyunlar şu sebepten dolayı aksadı, etti vsvs diye. Bunların hepsi doğrudur ve ya değildir diyecek bilgiye sahip değilim. Ama tabii ki bunları yazanlar siteiçi rp'nin içinde bulunan arkadaşlar, tahmin ediyorum ki düşüncelerinde haklıdırlar, dedikleri gerçekleşmiştir. Gerçekten "siteiçi rp neden bitti?" sorusu üzerine tartışılıp üç aşağı beş yukarı bir noktada uzlaşmaya varılabilir (varılmaması çok daha yüksek bir ihtimal gerçi), bazı tecrübeler edinilebilir, bazı hataların tekrar edilmesi engellenebilir. Ama üzerine düşünmemiz gereken esas konu bu da değil bence.
İşin özüne gelirsek arkadaşlar, biz ne yapmak istiyoruz? Siteiçi rp'yi canlandırmak... O zaman bir şeyler yapalım değil mi? Soyut konular üzerine bir sonuca varmadan yıllarca tartışabiliriz. Olayı somutlaştıralım, site içi rp'nin gidişatına karar verelim. Gm olacak kadro'yu belirleyelim, gönüllüler ortaya çıksın (biri ben olmak isterim kabul ederseniz). Biri (bu ben değilim

-
Logan
- Kullanıcı

ARkaşlar.. Diyarın ana HAtlarını Belirlemeden 3.5 mu 4 mü olacağı beli olmaz..
Büyük İHtimale 3.5 tan 4 olur...
geyi kbir yana bence 3.5 olmalı ..
SAygılar
Büyük İHtimale 3.5 tan 4 olur...
geyi kbir yana bence 3.5 olmalı ..
SAygılar
Ben de 3,5 olması taraftarıyım, neticesinde diyar içi RP'ler o kadar da pasif geçmeyecek, her şeye rağmen bol savaşlı olacak.Sizin bahsettiğin Diyar içi RP olayı diğer Hırsız Loncası gibi diğer forumlarda geçiyor, savaşsız, fakat Rol Yapma Alanı Diyar İçi'nde aşırı derecede kan var ve bu tip şeyleri aksatmadan oynatmamız lazım.Dolayısıyla Gurps sistemi bu konuda bana pek hoş gelmiyor.Onun dışında 4th Edition ise aşırı derecede savaşa yönelik, RP yaptığımızı anlayamıyoruz.Dolayısıyla bu sistemde pek uygun değil.Ama 3,5 sistemi bana FRP yaptığmıı hissettiriyordu.Dolayısıyla bence en iyisi yine 3,5.
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
-Freddie Mercury
-Freddie Mercury
Hocam ama ben thAC0 dışında hiçbir şeyi bilmiyorum, onu da soldaki Akademi'den öğrenmiştim? 2nd Edition'u bilen kaç kişi var? Hoş forumda öğrenebiliriz ama 2'nci sürümün ne artısı var da onu oynuyoruz?Androner wrote:bence 2nd edition olsun. 2nd edition rules...
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
-Freddie Mercury
-Freddie Mercury
O zaman oyun oynatmayı düşünen kişiler deKurallar konusunda esnek davranmayı garanti edecekse yani forum rpsine uydurabilecekse 3.5 olmasında bir sıkıntı yok. Yani 3.5 bilmeyen bir kişinin bile bir şekilde katılabilmesi lazım oyunlara. Yardım arak bir akrakter kağıdı hazırlar ve yetenekleri konusunda bilgilendirilir hesap yapmasına gerek yok...
ZAten pasif rp diye tabir ettiğmi rpler için gerek olmayacak gibi...
Androner'e de yanlış şeye odaklandığımız konusunda biraz hak veriyorum. Biraz daha diyarı yeniden nasıl kurabileceğimiz konusunda hikayeyi ne şekilde bağlayacağımız konusunda düşünmeliyiz. Dmleri şimdi belirlememiz gerektiğini düşünmüyorum. O daha spontane bir şekilde gerçekleşebilir bence o anda uygun olan kimse oynatması uygun görülürse oynatır.
Burayı genel beyin fırtınası bağlığı olarak saklamakta fayda var fakat madem iş ciddiye bindi o zaman yeni diyar rplerini canlandırmak için bir takım kurmamız gerekiyor.
-Eski diyarın uyarlanması
-yeni diyarın yaratılması
-Coğrafi tarihi özelliklerin belirlenmesi ve gerekli şehilerin mekanların oluşturulması
-Bir de b diyar üzerinde temel oluşturacak birkaç efsane niteliğinde hikaye yazılması
görev tanımı olarak belirlenirse. (Yeni görev tanımı herkes önerebilir) Kim böyle bir ekibin içinde yer alıp katkı vermek ister. Fikir vermek isteyen arkadaşlar her daiiim forum kanalıyla fkirlerin verebilirler ama bu ekipte yer alacak arkadaşların bir parça da sorumluluğu olacak. Yani yapması gereken şeyleri de belirleyeceğiz. Madem böyle bir olay oldu kendim bu ekibin çerisinde sayıyorum. İlgilenmek isteyenler de tekrardan belirtirlerse güzel olur.
ZAten pasif rp diye tabir ettiğmi rpler için gerek olmayacak gibi...
Androner'e de yanlış şeye odaklandığımız konusunda biraz hak veriyorum. Biraz daha diyarı yeniden nasıl kurabileceğimiz konusunda hikayeyi ne şekilde bağlayacağımız konusunda düşünmeliyiz. Dmleri şimdi belirlememiz gerektiğini düşünmüyorum. O daha spontane bir şekilde gerçekleşebilir bence o anda uygun olan kimse oynatması uygun görülürse oynatır.
Burayı genel beyin fırtınası bağlığı olarak saklamakta fayda var fakat madem iş ciddiye bindi o zaman yeni diyar rplerini canlandırmak için bir takım kurmamız gerekiyor.
-Eski diyarın uyarlanması
-yeni diyarın yaratılması
-Coğrafi tarihi özelliklerin belirlenmesi ve gerekli şehilerin mekanların oluşturulması
-Bir de b diyar üzerinde temel oluşturacak birkaç efsane niteliğinde hikaye yazılması
görev tanımı olarak belirlenirse. (Yeni görev tanımı herkes önerebilir) Kim böyle bir ekibin içinde yer alıp katkı vermek ister. Fikir vermek isteyen arkadaşlar her daiiim forum kanalıyla fkirlerin verebilirler ama bu ekipte yer alacak arkadaşların bir parça da sorumluluğu olacak. Yani yapması gereken şeyleri de belirleyeceğiz. Madem böyle bir olay oldu kendim bu ekibin çerisinde sayıyorum. İlgilenmek isteyenler de tekrardan belirtirlerse güzel olur.
Chaos is the law of nature,
Yalnız GURPS'taki büyü özelliklerine bayılırsın diye tahmin ediyorum.Edmond wrote:Ben de 3,5 olması taraftarıyım, neticesinde diyar içi RP'ler o kadar da pasif geçmeyecek, her şeye rağmen bol savaşlı olacak.Sizin bahsettiğin Diyar içi RP olayı diğer Hırsız Loncası gibi diğer forumlarda geçiyor, savaşsız, fakat Rol Yapma Alanı Diyar İçi'nde aşırı derecede kan var ve bu tip şeyleri aksatmadan oynatmamız lazım.Dolayısıyla Gurps sistemi bu konuda bana pek hoş gelmiyor.Onun dışında 4th Edition ise aşırı derecede savaşa yönelik, RP yaptığımızı anlayamıyoruz.Dolayısıyla bu sistemde pek uygun değil.Ama 3,5 sistemi bana FRP yaptığmıı hissettiriyordu.Dolayısıyla bence en iyisi yine 3,5.
Bunlara harita, iklim, falan filan da dahil mi? Ã?ünkü benim göbek adım Tasslehoff'daEfla wrote:-Coğrafi tarihi özelliklerin belirlenmesi ve gerekli şehilerin mekanların oluşturulması
-
Logan
- Kullanıcı

2. cok eskide kaldı.. cok kısıtlıyıcı şeyler var..
4. bilen bencede 3,5 da cabuk alışır grup ise cok savaşa yönelik...
Bu arada nerde rp başladı durun yahuu..
daha bitirmedim 
4. bilen bencede 3,5 da cabuk alışır grup ise cok savaşa yönelik...
Bu arada nerde rp başladı durun yahuu..