İyisi Kötüsü

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Post Reply
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

İyisi Kötüsü

Post by Türklider »

Arkadaşlar, son zamanlarda siteede çeşitli başlıklarda İYİ DM, KÃ?TÃ? DM ayrımı oluşmaya başladığını sezdim. Belki de çoktan oluşmuştu fakat, sizin kıstaslarınız neler? İyi bir DM kimdir, nedir? Kaç tane iyi DM tanıyorsunuz? Hiç kötü bir DM'in oyununda oynadınız mı?

İyi/ Kötü Dm'ler ve senaryolarla ilgili yorumlarınızı bekliyorum...

Saygılarımla...
Türklider...
green_eye_of_devil
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by green_eye_of_devil »

Valla benim açında kötü Dm'ler öncelikle kuralları tam bilemiyenlerdir daha sora hazırladığı sanaryoları, daha sonra DM'lerin kendini oyunu içinda hissetmiyenler bana göre bunlar kötü Dm'lerdir.

İyiler ise benim yukarıda dediklerimi iyi şekilde yapabilendir iyi sanaryosu kurallara iyi bilmesi kendini biraz gaza gelip player'leride gaza getirip adam akılı RP yapanlarıdır bence.
hayatın daima görmediğimiz bir yanı vardır. ve hep o yanı görmek isterken asıl kısmını kaçırırız...
winterwolf
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by winterwolf »

Açıkçası bence iyi DM, hayal gücü geniş olan DM'dir. Oyunları aksiyona değil RP tabanına oturtan, karakterlerine, sanki gerçekten anlatılan dünyadaymış hissi veren DM'dir (gerçi bunda oyuncu konsantrasyonunun da etkisi var...).

Onun dışında kurallar fazla önemli değil. Hatta DM'in iyi niyetinden eminsem, tamamen kuralsız, direkt DM'in dediğinin olduğu oyunları tercih ederim. (Ama burda belirtmek de lazım ki, eğer kurallarla oynanacaksa, DM kuralları iyi bilmeli tabi...)
�nen i-Estel Edain, ú-chebin estel anim
"I gave Hope to the Dúnedain, I have kept no hope for myself"
CHANGES
Başbüyücü

Post by CHANGES »

Oyuncunun gözünden bakıldığında ve değerlendirenin oyuncu olduğu düşünüldüğünde iyilik kötülük kıstası oyuncunun beklentilerinin karşılanmasına bağlıdır.Eğer power play oyuncusuna dm lik yapıyorsanız savaş tasvirlerinizin iyi olması düz bir senaryo ve bir iki puzzle sizi onların gözünde iyi dm yapar.Oyuncular rp oyuncusu ise npclerin karakterleri ve rp leri,ortam tasvirleri ve hatta bazen combatsız bir gecede bile sizi kurtarır.Hımm benim görüşüme gelince,ikisini dengelemiş yarattığı npcleri iyi canlandıran ve oyuncuların farklı tepkilerine senaryoyu anında uydurabilen bir dm iyi dm dir.Kurguyu iyi yapması oyunu zevkli hale getirir.
"We were young and unexperienced.We were proud and ready to die for justice.But now it is time to break the chains.Long live Chaos Legion"
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Peki senaryolar konusu nasıl? Ney size göre iyi bir senaryodur?

Ayrıca; bir DM çok iyi senaryo hazırlıyordur, oynayan oyuncular korkunç beğeniyordur ama DM kendisini oyunda hissetmiyor ve gaz olmuyor... Bu DM konusunda ne diyorsunuz? Performansı belki de olabileceğin yarısında?

Ya da kendini oyunun içinde hissedip, bütün gazıyla oyun oynatan fakat çeşitli sebeplerden dolayı oyunu güzel gitmediğinde bu DM kötü mü olur? Hayal gücü iyi de olsa yansıtamadığında belki oyuna gelmeden kavga ettiği kız arkadaşı yüzünden ya da kafasını kurcalayan herhangi bir sebepten?

Saygılarımla...
Türklider...
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

bir dm bir günde iyi dm yada birgünde kötü dm olmaz...sonuçta adam sana 10 defa oyun oynatmıştır ama bunlardan birinde dişi ağrıyordur,bu dm'e kötü diyemeyiz...ama bir dm'in oyunlarında genel olarak sıkılıyorsak dm olayları hızlı kıvıramıyorsa,uç tepkilere çabuk yanıtlar üretemiyorsa genellikle oyunları başarısız olacaktır
İsim:Erethan Aereos
Irk:insan
Sınıf:Wizard/Evoker
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Peki sizi çok memnun etse de kendisi memnun olmasa bu DM kötü bir DM midir?

Saygılarımla...
Türklider...
green_eye_of_devil
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by green_eye_of_devil »

Yaa aslında DM lerin iyi seneryo yapmak istiyorsa önceden yapılamsı gerekir ve iyice düşünmeki sorundadır.Ã?rneğin Dm senaryosunu hazırladı iyi gidiyo ama bir adnda grup değişik bir yere gitti ve Dm menin burdan sonrasını uydurmak zorunda kalır bu kötüdür playerlerin heşeyini tahmin edebilcek bu şekilde iyi seneryo olur.Ancak sözüm DM playerlerini önceden tanıyorsa olur, yeni tanışmışlarsa kafadan uydurmadığı senaryolar iyi olur.

Gaza gelip güzel senaryo güzel rp si olup belirli sorunları yüzünden iyi değilse baca ogün kötü sayılmaz bence.

Ama benim dediğim gaz amaçım Ã?rneğin:grup bir cücenin yanına geldiler misal cüceyede soru bu ""ewet efendim şimdi ne yapalım"" sorudan sonra kalkıp DM gazada olup cücelerin sesi ile cevap vericek harekyleri cüce gibi olucak yada en azında yapmaya calışsın biraz kedi hareketini biraz sesini değiştirse bile playerler'se gaza gelir.Bence
hayatın daima görmediğimiz bir yanı vardır. ve hep o yanı görmek isterken asıl kısmını kaçırırız...
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

hayır iyi dm'dir ama dm'likten hoşlanmıyordur yapmasın o zaman deriz bizde
İsim:Erethan Aereos
Irk:insan
Sınıf:Wizard/Evoker
FreyaImplorer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by FreyaImplorer »

Kötü dm ile iyi dm 1 oyunda belli olmaz zaten.Kriterleride arkadaşlar söylemiş.Mesela ben çok kötü dmyimdir ama grubumuzda daha iyisi olmadığından ben dmlik yapıyorum.Sadece bence tek yapabildiğim şey senaryo yazmak olabilir.Tasvirlerim falan kötüdür yani.Bencede zorla dm olmak çok kötü birşey içinizden gelmiyor oynamak.
Jacta alea est.
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Bence rutin dm bir de yaratıcı dm vardır. kuralları bilmek de çok önemli olmasa da gözümde önemli bir husus.
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Dareth
Başbüyücü

Post by Dareth »

DM olmak gerçekten ağır bir yüktür.
Kanımca iyi bir DM'in başlıca özelliklerinden biri biraz şizofren olmaktır.
Nedenine gelince , bence RP temelinde doğaçlama tiyatrodur. Her ne kadar senaryo hazırlansa , bulmacalarla , sürprizlerle oyun renklendirilse de RP'nin asıl zevki beklenmedik durumlarda alınır. Kendini hazır bir senaryoya şartlandıran kişi sürprizlerle başa çıkmakta zorlanır. Sonuçta DM çok iyi hazırlık yapmış olsa bile sürprizlerle başa çıkamadıktan sonra zevk veremez.
Bir diğer önemli nokta da DM'in samimiyetidir.
Daha önce pek çok arkadaşın değindiği gibi iyi DM oyunculardan önce kendini gaza getirebilmelidir. İşte hafif şizofrenlik burada devreye girer. Oyunun orta yerinde pat diye ilginç bir NPC performansı sergileyebilmek için o ince dengesizliğe sahip olmak şarttır. İnsan bunu bir yere kadar zorla yapabilir. Ama karakterinin bir parçası değilse , ya da içinden gelmiyorsa bir yerde kendini de oyuncuları da sıkar.

Kötü DM olayına gelelim.
Bence kötü DM yoktur. (Ã?irkin kadın yoktur gibi :] Bakımlı olun kardeşim. Gömleğinde salça lekesi olan adam ne kadar karşıma geçip bir Elf Rahibi canlandırsa da boş :] )
Özetle sadece iyi olmayan DM vardır.

şöyleydi böyleydi , yeterince dırdır ettik.
İşin özü , herkesin bu olayın "eğlence" olduğunu unutmaması. DM'in de oyuncular kadar eğlenmeye hakkı vardır. Herkesin niyeti eğlenmekse ufak tefek aksilikler bunu engellemez. DM'lerimize anlayışlı davranalım. Onlara sevgi , ilgi , şefkat gösterelim. Oyundan oyuna hatırlamayalım. Hatırlarını soralım. Bayramda ellerini öpelim. Ve de abartmayalım...
lil'grin'brin'
FalcoN
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by FalcoN »

Diyara hoş bir mesajla giriş yapmışsın Dareth, hoşgeldin :) Fakat söylediklerinin bir çoğuna katıldığım gibi bir o kadarına da katılmıyorum. Ã?rneğin kötü DM yoktur olayı. Bence bu tür DM ler piyasada çokça mevcut. Daha oyuncu olarak oyun oynamayı bilmeyen adamlar gördüm ve tahmin edersin ki iyi birer DM olmak için şimdi oyun oynatıyorlar. Aslında bu bile değil, yıllarını oyuncu olarak geçirmiş birini düşünün, DM olmak istediğinde bunun altından kalkamayabilir ve bu çok doğaldır. Daha önceki bir mesajımda da yazmıştım sanırım; Bu bir yetenek ve hayal gücü meselesidir. Bu nedenle herkez Dm olamaz.

İyi bir DM olmanın şartları bence oldukça fazla; İyi ve derin düşünmek, hızlı karar vermek, akıcı konuşmak, oyuncuyu etkilemek ve oyuna bağlamak, tasvirlerin olabildiğince detaylı olması (yer, teketek ve ya çoklu savaş tasvirleri, cisim ve ya madde tasvirleri vb.) Özellikle tasvirler çok önemli kanımca. DM tasvirini öyle bir yapmalı ki tasvir edilen yer, olgu ve ya somut varlıklar oyuncunun kafasında birebir canlanmalı. Böylece oyuncunun yapacağı olası bir hatanın önüne geçilmiş olur.

Gelelim senaryo olayına. Senaryo bir kere şart. Belirli bir çerçeve içerisinde ilermeyen oyunlar her zaman kötü sonla bitmiştir. Dm'in sakin bir kafa ile senaryosaunu hazırlaması gerekmektedir ve ben DM in yazılı senaryosunu oyuncuya vermesine kesinlikle karşıyım. DM, senaryoyu adam akıllı anlatmalı oyunculara. Ã?yle ki oyuncu, oyun içerisinde bir senaryo hatası yaparsa bu %100 DM'in hatasıdır. Dm'in bu hatasının bir kaç sebebi olabilir; bunlardan ilki ve bence önemlisi anlatım hatası yapmasıdır. Bu da DM in senaryo üzerinde yoğunlaşamadığının göstergesidir. İkinci sebep ise DM in yazdığı senaryonun dışına çıkmasıdır. Halbuki bu sadece oyunculara senaryo anlatımı sırasında akla gelen hoş bir fikir olabilir ama bu fikir senaryoya yansıtılacak anlamına gelmiyor..! Yansıtılmamalı.. Aksi taktirde işin içinden çıkılamaz. Herşey senaryo yaratılış aşamasında düşünülmeli.

Son olarak Dm, eğer ki işini iyi yapan bir Dm ise oyundan sıkılmaz, bırakıp gitmek istemez, hep birlikte anlaşılır ve oyun uygun bir yerde daha sonra devam etmek üzere bırakılır..
Only God can Judge me!
Oren_Dautry
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Oren_Dautry »

misal ben 5-6 sendeir dm im ama daha hiç oyun oynayamadım adam gibi ve bu artık beni bezdiriyor
dmlik eskisi kadar zevk vermiyor bu da performansımı düşürüyor..
Bugün için yaşa , yarın için hayatta kal..
Post Reply