masabaşı rp

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

masabaşı rp

Post by barabus »

o kadar dediniz sitede şöyle rp dönüyo bööle rp dönüyo diye .. yok efendim forumde rp nin keyfi başkaymış

eywallah hepsi güzelde bi soru soracağım siz bu rp işini masa başında ne kadar zamanda bir oynuyosunuz..

kaç kişiyle genelde oluyo , oyunun ne kadar rp ne kadarı combat

bi söyleyin bakalım bana bunları bende dediklerinizi ona göre ciddiye alayım..
uLtior
Kullanıcı
Kullanıcı

Re: masabaşı rp

Post by uLtior »

barabus wrote: masa başında ne kadar zamanda bir oynuyosunuz..

son zamanlari var sayarsak 3 ayda bir maalsef. bulundugum arkadas ortaminda ben oynatmak zorunda kaliyorum. en fazla 7 kişi en az 4. oyunun %70i rol üzerine geçiyor.
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Son 1 senedir hiç oynayamadım ama 7 sene önce başlamıştım oyuna. İlk oyunlarımız gayet normal olark ve 2E idi ve ilk senem çokta verimli geçmemişti. Ã?niversitede bilgisayarda gelecek olan "İce wind dale 2" oyununa göz atarken bir kişinin gelipte "FRP oynuyor musun?" diye sorması ve eve çıktığım kişilerde MtG ve FRP seven kişiler olduğunda benimde FRP açlığım giderildi.

Oyunlarımız çoğunlukla 5 kişilik oluyordu ancak bu 7 ile 4 arasında gidip geliyordu kişi sayısı. En uzun oyunumuz yaklaşık 1.5 sene sürmüştü ve bir değişiklik yapıp gnom mucit oynamıştım o oyunda.( :P ) Geri kalan oyunlarımda ise her telden çaldım. Oynamadığım karakter sınıfı ırk kalmasın diye uğraştım valla. Aslında hata olarak görülebilir bunu yapmam ama çabuk sıkılan bir kişiliğim var.

Oyunlarımızın %60 RP %40 combat diyebilirim ama oyunlardan hatırladığım asıl anılarım daha çok çarpışmalar ile ilgili. Neredeyse her çarpışmamız etrafımızın sarılması ve süpriz saldırılar halinde geçerdi ve sürekli birileri bizi kurtarırdı. Ancak şunu biliyorum ki yanımda oynayan arkadaşlar kuralları çok iyi bilmeseler de her zaman oynadıkları karakterlere kendilerini kaptıran ve gerçektende oyunda zevk almamı sağlayan oyunculardı. Hep aynı tip karakterleri oynamalarıda kendilerine göre karakterleri bulmalarından kaynaklanıyordu sanırım. Belkide ben bu yüzden birde sürekli farklı karakterle oynuyordum, hep aynı tip gruparın oluşmasını istemiyordum. :D
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Re: masabaşı rp

Post by Shevarash »

barabus wrote:o kadar dediniz sitede şöyle rp dönüyo bööle rp dönüyo diye .. yok efendim forumde rp nin keyfi başkaymış

eywallah hepsi güzelde bi soru soracağım siz bu rp işini masa başında ne kadar zamanda bir oynuyosunuz..

Ne kadar zamandır oynuyoruz? Doğrusunu istersen hatırlamıyorum ama dolu dolu geçen 5-7-9 ? sene. Ancak pek az oynadığımı itiraf etmem lazım neredeyse tamamında DM lik yaptım, efsane abimizin oyunlarında bir kaç sefer oynadım sadece, bir iki kezde bizim arkadaşlar oynattı hiç biri (Shevarash rahibi oynadığım sefer dışında) uzun sürmedi. Bir sebepten oyun yarım kaldı.

Kaç kişiyle oluyor ? Genelde değişiyor ama rpnin hakikaten ne olduğunu iyi idrak etmiş, yaşları da çok ufak olmayan benden başka 3-4 kişilikçekirdek kadromuz var bunu pek bozmuyoruz (askere okula gidip gelenler dışında) yanlarına zaman zaman adam alıyorum.

Nek adarı rp ne kadarı kombat? İyi soru (gibi gözüküyor) :) Ama iyi bir oyunda rp ve kombat birbirinden ayrılmaz.

Rp handa oturup elf şarabı geyiği yapmak, yolda macera planı yapmak yada büyüler iyimi kötümü tartışması demek değil. Rp o dünyaya adım atılan andan itibaren yapılan herşey. Oyuncunun "Kılıcımı çektim" yada "kılıcımı çekmedim" demesi dahi rp dir. O bakımdan "hadiii yaaa hacı biraz da kombatı bırakıp rp yapalım" saçma geyiklerine asla girilmez. Ã?vünrek söylüyorum ki bizimki iyi bir grup ve her hareketleri rpnin içindedir.

Genel olarak kombata bakarsak, bazen bir oyun boyunca zar atılmadığı da olur, binlerce kişinin katıldığı meydan muharebesi yada Abbys`te işkence gören angelları kurtarma görevi olur saatlerce de sürebilir kombat. Özel bir orana dikkat etmeye gerek yok. Tek dikkat edilecek olan tutarlı bir hikaye ve aynı doğrultuda tutarlı npcler.
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

Darkgnome ve Shevarash teşekkürler hakikatten dikkate alarak yazmışsınız cevapları ..ben bu oyunu 1,5 yıldır oynuyorum ama kendi çapımda değerlendirdiğimde bizim grupta oldukça kaliteli herkes olması gerekeni yapıyo oyunlarda
bu yazılanlar ölçüsünde yinede sizin forumda rp yi niye tercih ettiğinizi anlayabiliyorum size genelde dm lik yaptırmışlar ondan olsa gerek ki fırsat bulmuşken oynayalım diyorsunuz ama ben oldukça sık oynayan biri olarak forumda rp kasmanın işin zevkini az da olsa öldürdüğünü düşünüyorum..

yinede sizin cevaplarınız hiç bakmadığım bi yerden baktırdı forumdaki rp olayına
FrontsideAir
Gölge Ustası

Post by FrontsideAir »

Ben lise 2'de başladım. 3 arkadaş bir hevesle gaza geldik ve Türkçe Oyuncunun elkitabını okuyup oynamaya başladık. Başlarda RP'yi pek bilmediğimiz için power play vardı ama sonraları RP'den daha çok zevk almaya başladık. Combat-RP konusunda da Shevarash'a katılıyorum. Bence combat da RP'dir hatta zaman zaman diplomasiden daha çok RP geçebilir combatta.

Bizim oyunlarımızda ise combat ağırlıktaydı. DM olan arkadaş combat olmadığı zamanlarda bizim sıkıldığımızı düşünüyordu, oysa ben diplomasiyi ve güçsüz ama kişiliği olan karakter yönetmeyi güçlü karakterler yönetip dungeon basmaktan daha çok seviyorum.

Code: Select all

Kör sabahın beşinde,
Sessiz gölge peşinde;
Her soylunun leşinde,
Hançeri saplı Erober'in.

Geçmişin sayfalarına gömülü kullanıcı..
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

Benimde oyunculuk deneyimim oldukça kısıtlı oynadığım oyunlar bir elin parmağını geçmez oynadığım oyunlardada genelde Half_orctum :D half_orcun çeşitleri,half_orc barbarian oynadım, half_orc monk oynadım,half_orc paladin oynadım (evt yanlış duymadınız paladin :D ) sadece hala devam ettiğimiz bir oyunda arkadaşın yarattığı dünyada half_orc bulunmadığı için human monk oynuyorum :) .

şimdide yeni başladığımız bir world of the darkness oyununda oyuncuyum (saol ST kardeş :D )

Yani bende çoğunlukla DM ve bir keresindede follaut oynatmıştım ordada GM dım.Benim oyun oynattığım kişiler genelde sürekli değişiyordu bazen adamların değerlendirmesini bile yapıyordum yok şu eleman paladini daha iyi oynatmıştı yok şu eleman şimdiye kadar gördüğüm en iyi monk'u oynattı şeklinde.Oyunlarımda oyuncularım en fazla lvl 8 e kadar çıkmışlardı :) yakında geçen çıkar umarım :???:

Ben sanırım DM liği daha çok seviyorum belkide geçicidir bu sevgi ama yinede çoğunlukla oyuncu olmaktansa DM olmayı tercih ediyorum ne bileyim işte oyuncuların karşısına çıkardığım adamlarla girdikleri diyoloklar yeri geldiğinde combatlar hoşuma gidiyor.

Benim oyunlarımda yeri gelir 2_3 oyun buyunca hiç combat olmaz sonra bir bakarsınız bidahaki oyunda 6 saatlik bir combat var (son oyunum böle olmuştu mesela adamlar kasabaya saldıran bir ordu ile kapışmışlardı kasaba halkının yanında savaşmışlardı).

Bencede ikisininde ayrı ayrı zevkleri var combatında rp ninde.Yeri geliyor insanın canı combat istiyor yeri geliyor insanın canı rp istiyor,oyundaki bulmacaları çözmek istiyor bence bir DM bunların hepsini oyunlarında bulundurmalı oyunlar ozaman gerçektende çok daha zevkli oluyor.

Unutmadan şunuda belirtmek isterim yaklaşık bir yıldır DM lik yapıyorum daha yemem gereken on fırından fazla ekmek var belki ama kendimi hızla geliştirdiğime inanıyorum.
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

barabus wrote: bu yazılanlar ölçüsünde yinede sizin forumda rp yi niye tercih ettiğinizi anlayabiliyorum size genelde dm lik yaptırmışlar ondan olsa gerek ki fırsat bulmuşken oynayalım diyorsunuz
İşin doğrusu forumda oynamamayı tercih ederim, zaten bu şimdiye kadarki sadece 2. karakterim (1. de 3-4 sayfalık kısa bir rpye katıldı o kadar) :)
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Forum RP'si denince bana soracan olayı çünkü chat üzerinden de, Türkçe ve yabancı forumlar üzerinden de bol miktarda RP yapmış ve yapan bir insan olarak hiç bir sorun yaşamıyorum aslını ararsan. Sadece olmasını istediğimden daha yavaş gelişiyor oyun ama yine de kötü değil.

Her ortamda masaüstü FRP'yi oynadım, oynarım, oynayacağım. Afyon'da dahi bol miktarda FRPci ile tanışıp masaüstü oyun oynayabilen bir insanım. Her hafta mutlaka oyun olmasa da FRP ile ilgili muhabbet etmeye birileri ile buluşur takılırım. Sık sık oynarım, her ortamda oynarım. Misal, yabancı forumlardan birinde (dndonlinegames.com) FRPWorld'ün aktif RP'lerindeki toplam oyuncu sayısından fazla oyunculu bir oyunum var, tek DM de benim.

Oyunlarımın ortalama yarısı saf kombat olarak geçer. Geçen sene kombatlarda oyuncuları zorlayabiliyorken şimdilerde niyeyse zorluk ayarını kaçırıp kolay savaşlar çıkartmaya başladım, az daha kurcalamam lazım yaratıkları filan. Sanırım oyuncuları eğitme becerimden kaynaklanıyor bu olay çünkü ikinci oyundan itibaren taktik yapmadıklarında öleceklerini anlayıp mantıklı oynuyorlar :D (Bu da RP'dir... Sonuçta oyun içi karakterler de kombatın tehlikeli olduğunu anlayıp mantıklı yaklaşıyor)

Bunları söyledim, ama istemeseydim söylemezdim. Sonuçta benim Forum RP'sini ya da masaüstünü tercih etme kararımın doğruluğunu-yanlışlığını sen yargılayacak bir insan değilsin. Yanlış mı düşünüyorum? Forum RP'si yapanları aşağılamaya çalışan bir üslubun var, bu yanlış. İsteyen istediği şekilde yapar, isterse masaüstünden nefret eder ama Forumdan oynar, kimse karışamaz. Herkesin tercih yapma özgürlüğü vardır...

Saygılarımla...
Türklider...
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

Hımm ne kadar zamandır,7-8 yıl olmuştur büyük ihtimalle gerçi bende çok fazla oynamadım aslında birkaç seans sonra DM'lik ve daha sonra ST'lik payemi aldım,en son bayramda İzmirde bir VtM seansı çevirdik sevgili Burock ve Azlinle birlikte işte.Ama hazirandan beri oynayamıyorum doğru düzgün çünkü 2 yıldır düzenli olarak oynadığımız grubun bireyleri birer birer önce askere ardındanda başka şehirlere gittiler,buda büyümenin sorunlarından birisi işte insanlar mezun falan olup iş buluyorlar ve hatta evleniyorlar :D .

Ne kadarı rp ne kadarı combat dersen oldukça değişken oluyor aslında kimi seanslar sırf combatla geçerken kimi seanslar tamamen muhabbet üzerinede dönebiliyor.Ã?oğunlukla oyunlar dengeli geçer bizde.
İsim:Erethan Aereos
Irk:insan
Sınıf:Wizard/Evoker
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

Ben ise hala neden rp ve kombatı ayırdığınızı anlamış değilim.

Yada dürüst olmak gerekirse esasında anlamama rağmen anlamazdan geliyorum diyelim !!!
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

öncelikle Türklidere cevap vereyim ; ben oldukça açık yazdım forumda yazılanların rp olduğunu düşünmüyorum bundan dolayıdır ki oyunlara katılmıyorum bu benim tercihim ne var ki sen ve senin gibi bu işin keyfinin de oldukça farklı ve güzel olduğunu düşünen arkadaşlarında fikirlerine saygımdan niye böyle bir fast food tarzı oyunuda tercih ettiğinizi merak ediyorum.. bunun sonucu olarak da acaba dedim bu forumda rp yi seven arkadaşlar masabaşı oyun oynama fırsatı bulamıyorlar mı da bunu tercih ediyorlar...

ewet üslup olarak belki biraz sulu olabilirim ama kimseyi aşağılamak gibi bi niyetim yoktu şimdiden başka alınan arkadaşlardan özür diler ve onlara kucak dolusu sevgiler saygılar gönderirim .... bunları yazdım ama yazmayabilirdim Türklider bunları anlatmamın nedeni senin alınganlığından dolayı beni affetmen değil bu konuyla ilgili ne kadar ciddi olduğumu göstermek son olarak azarlanmaktan hiç hoşlanmam ama yanlış anlamandan dolayı seni affedebilirim

ve sevgili dostum Shevarash bu forumda kesinlikle en saygı duyduğum adamlardansın ve sonuna kadar haklısın bu soruyu oyunun nekadarı rp ne kadarı combat diye sorarak hata yaptım . Ben de combatın rpnin dışında bişey olmadığını düşünüyorum ama bi şekilde burada sormak için bu ikisinin ayrımını yapmam gerekiyordu yanlış yapmışım düzeltmem için fırsat verdin tanrı seni kutsasın :lol: :lol: :lol:

şöyle değiştiriyorum ;

oyunlarda rp nin ne kadarını combatlar oluşturuyo
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Niye canım burada bir emek veriliyor ve karakterler canlandırılıyorsa forumdakiler de RP'dir. Tercih sebebi dediğin gibi masaüstü şansı bulamayıp oynanma isteği de olabilir, çeşitlilik arayışı da olabilir, yazarlık yeteneği geliştirme çabası da olabilir. Bir çok nedeni olabilir, ki hepsinde de başarılıdır.

Bana soracak olursan forumda yapılan RP'leri masaüstünde yapan bir adamı ikinci sefer oyunuma çağırmam şahsen. Zira Shevarash'ın dediği gibi "han RP'si, lak lak geyik"ler ne kadar eğlenceli de olsa bütün RP bundan ibaret değil. Fakat forum RP'sinde de biraz işin edebiyatına, lak lak'ına kaçmadan mümkün değil, estetik açıdan da güzel durmaz. Gerek FRPWorld, gerekse de diğer sitelerdeki tecrübelerimden biliyorum, forum RP'si için iyi bir edebi kabiliyet gerekiyor. O nedenle bu tarz "fast food" gibi yakıştırmaları beğenmiyorum. Zira nasıl masaüstünde zeka, bilgi, içtenlik, beceri gibi şeyler gerekiyorsa Forum RP'sinde de dilbilgisi, kelime haznesi, yaratıcı zeka, dili kullanma becerisi, zeka, bilgi, içtenlik gibi şeyler de gerekiyor. Hatta şahsi görüşüm forum RP'lerinin masaüstüne oranla biraz daha zor ve meşakkatli olduğu yönünde. (Her gün kontrol edilmesinin gerekmesi, yavaşlığı ve çeşitli sebeplerden...)

Artı, alınganlık diye bir şey yok. Hatta ben bu forumda herkese de söylüyorum; bana saygısızca hareketlerde bulunmadığınız, dediğimi dinleyip anlamaya çalıştığınız sürece ben size zaten iyi niyetle yaklaşıyorum. Saldırgan, aşağılayıcı, diretici üsluplara karşı tavır alıyorum ve daha fazlasıyla karşılık veririm her türlü. O yüzden millet beni agresif sanıyor fakat biraz açık fikirli olmak lazım. "Forum RP'si kaka, siz ne diye oynuyonuz, oyun mu yok size?" diyerek bir başlık açan kişinin iyi niyetini sorgulamak en doğal hakkım. Yanlışsam söyle. Kimseyi azarladığım ettiğim yok, sadece iyi niyetli yaklaşmıyorsun bunu gösterdim. Anlaştık?

Saygılarımla...
Türklider...
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

dediğim gibi arkadaşım amacım kimseyi aşağılamak değil tercih etme nedenlerini öğrenmekti açıkçası bununla birlikte senin üslubun nası başkaları tarafından sertmiş gibi algılanıyorsa bende sulu lakayit gözükebilirim bu senin fikirlerini anlamdığım yada saygı duymadığım anlamına gelmez elbetteki oynayanların emeğine saygı duyuyorum ama bi barbar rp sinde bence edebi değer taşıyan sözden çok bağrışlar çağrışlar olur eğer canı yanmışsa küfür eder ...

neyse bu konu seçtiğin karaktere göre değişir .. bence bi barbardan edebi sözler çıkması bile rp nin kalitesiz olduğunun kanıtıdır .

yinede bu konu tartışılabilir yinede bu başlığı açmamın nedeni benim dışımdakilerin ne sıklıkla masabaşı rp yaptığıydı cevap için teşekkür ederim
Türklider
Seçilmiş Savaşçı

Post by Türklider »

Yanılıyorsun. Barbar ile vahşinin arasındaki farkı algılamak önemli. İngilizce'de "barbarian" ve "savage" diye ayırılır bunlar. Ne kadar deneyimsiz oyuncular bu ikisini karıştırabiliyor olsa da biraz düşününce barbarın ne olduğunu çözmekte zorlanmayız.

Barbarlar onurları için yaşar. Bu yüzden çok gaza gelirler. Savaşmadıkları zamanlar gayet de güzel şiirler, edebi eserler, işlemeli malzemeler yapabilirler. Misal olarak bizim Orta Asya Türkü olan atalarımız altın semerler, ipek elbiseler, kaliteli çalgılar yapabiliyorlardı. Göçebe (batılılara göre barbar) yaşantımızı görmüş olan Yunus Emre gibi yüce şairlerimiz de çıkmıştır aramızdan. Barbarın olayı sadece ayı gibi savaşmak değil ki. Bu adamların özel yaşantıları, birey olarak birer zihinleri, beğeni ve tiksintileri vardır. Stereotiplere bağlarsanız RP'nizi düzgün yapamazsınız. "Barbar öldürür, Savaşçı kılıç taşır, Rogue hırsızdır, Wizard ateştopu atar, Necro iskelet kaldırır." Bunlar RP'yi öldürüp kişileri klişeye zorlayan mevzulardır, genellemedir ve bir çok genelleme gibi yanlıştır. (Bence bütün genellemeler yanlış değildir :) )

Sence bir barbardan edebi sözlerin çıkması RP'nin kalitesizliğinin göstergesi ise sen RP kalitesi konusunda oturup biraz daha düşün bence. Tabi vahşi olanları olur. Sırf ayı gibi savaşmak için yaşayanları da olur fakat bu demek değil ki bu barbarın hareketlerinin tasviri, düşüncelerinin belirtildiği kısımlar edebi açıdan kaliteli olmayacak. Barbar RP'si yapan kendisi de mi ayı gibi yazacak "Bunu yaptım, ROAAR dedim" şeklinde olmak zorunda değil ki... :) Ufkunuzu açın azıcık eleman arkadaşım. RP iki parça klişeden ibaret değil. ;)

Saygılarımla...
Türklider...
Post Reply