FRPde tanrıtanımazlık
FRPde tanrıtanımazlık
İkinci tanrılarla ilgili başlık oldu. Ama özellikle rahiplerin ve tanrıların çok güçlü olduğu sistemlerde yine de bir çeşit tanrı tanımazlık var olabilir mi?
Rahiplerin hepsini bir çeşit büyücü ya da iluzyonist olarak görüp diyarın oluşumunu da daha farklı yollardan açıklayan bir inançsızlar grubunu acaba RP sistemlerine yerleştirebilir miyiz? Sizce?
Rahiplerin hepsini bir çeşit büyücü ya da iluzyonist olarak görüp diyarın oluşumunu da daha farklı yollardan açıklayan bir inançsızlar grubunu acaba RP sistemlerine yerleştirebilir miyiz? Sizce?
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Bu mevzuu 2 şekilde incelenebilir.
İlki tanrıların varlığını kabul etmemek şeklinde olur ki bu fazla tutnabilecek bir inanç olmaz. Neticede Yeni diyarda tanrılar kendilerine inana toplamak için kendilerini göstermekten çekinmeyecekelrdir.
İkincisi ise tanrıların olduğunu kabul eden fakat bunu umursamayan insanların kaderini kendi yönetmesi gerektiğini söyleyen bir inanç olabilir ki bu daha makul gözüküyor geliştirilebilir bir düşünce. Bu tarz bir düşünce muhakakk yeni diyarda da olacaktır fakat bunu bir kült yada organizasyon şeklinde oluşturmak da belki olabilecek birşey.
İlki tanrıların varlığını kabul etmemek şeklinde olur ki bu fazla tutnabilecek bir inanç olmaz. Neticede Yeni diyarda tanrılar kendilerine inana toplamak için kendilerini göstermekten çekinmeyecekelrdir.
İkincisi ise tanrıların olduğunu kabul eden fakat bunu umursamayan insanların kaderini kendi yönetmesi gerektiğini söyleyen bir inanç olabilir ki bu daha makul gözüküyor geliştirilebilir bir düşünce. Bu tarz bir düşünce muhakakk yeni diyarda da olacaktır fakat bunu bir kült yada organizasyon şeklinde oluşturmak da belki olabilecek birşey.
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Rp sistemini kurallar toppluluğu olarak düşündüğünde yersiz olabiliyor abi.
Ama yeni oluşturduğumuz diyarı da rp sistemine dahil ediyoruz. Kurallardan daha önemli. Böyle bir topluluğun kural kitaplarının bir köşesinde yazıyor olması önemli değil. YEni diyarda ne şekilde nasıl aktivite gösteriyor olduklarını felsefelerinin ne olduğunu belirlemekle böyle bişey yapmış oluruz.
Yoksa bonus feattir skilldir vermek değil amacımız
Ama yeni oluşturduğumuz diyarı da rp sistemine dahil ediyoruz. Kurallardan daha önemli. Böyle bir topluluğun kural kitaplarının bir köşesinde yazıyor olması önemli değil. YEni diyarda ne şekilde nasıl aktivite gösteriyor olduklarını felsefelerinin ne olduğunu belirlemekle böyle bişey yapmış oluruz.
Yoksa bonus feattir skilldir vermek değil amacımız
Chaos is the law of nature,
RP sistemlerinden her hangi birinde tanrıların hiçbirşekilde var olmadığını düşünen bir grup var mı? Benim tam olarak kastettiğim bu... Tanrıların önemsenmemesi değil.
Bir sistemi mesela Fearunu ele alsak Fearunda aslında hiç tanrı olmadığını idda etsem. Tanrılar bunu çürütmek için ne yapar? Rahiplerin de aslında güçlü büyücüler olduğunu idda ediyorum. Aslında bir tanrının olduğuna kesin olarak inanmıyorum.
Fearun gibi bir sistemin tüm incelikleri kullanılarak bir tanrının olduğu bana nasıl ispatlanabilir? Ya da başka bir sistemde....
Bir sistemi mesela Fearunu ele alsak Fearunda aslında hiç tanrı olmadığını idda etsem. Tanrılar bunu çürütmek için ne yapar? Rahiplerin de aslında güçlü büyücüler olduğunu idda ediyorum. Aslında bir tanrının olduğuna kesin olarak inanmıyorum.
Fearun gibi bir sistemin tüm incelikleri kullanılarak bir tanrının olduğu bana nasıl ispatlanabilir? Ya da başka bir sistemde....
HARBE GİDEN
Abi açıkcası koskoca tanrının bir başıbozuğu tanıyacağını sanmıyorum. "Bana ne lan" diyecektir muhtemelen. Bunun yanında inançsızların toplanıp "höy höy höy biz kitapsızız, kafiriz" diye dolaşması da bana pek manmtıklı gelmiyor. bu kadar tanrının fink attığı ortamda ve körü körüne inanan insanların sayısının fazlaca olması inançsızları daha sessiz sakin kimseler yapacaktır.
diye düşündüm
diye düşündüm
--------------------------------------------------
Mutluluğun ve üzüntünün ötesinde...
Asıl benim merak ettiğim tanrıların var olduğunu kanıtladığı düşünülen her şeyin aslında tanrıları kanıtlamadığı da idda edilebilir mi? Biraz karışık olmuş olabilir. Ama sanırım dikkatli okununca demek istediğim anlaşılıyor.
HARBE GİDEN
şimdisi için de aynı şey söylenebilir abi. Peygamberler mesela bir kısmı inanıyor, bir kısmı şarlatan diyor. Eğer bu bizim oyun oynadığımız çağların o çağların bir karması olduğunu düşünürsek büyükçe bir kısım olacaltır onlara şarlatan diyen. Hoş o dönemde inanma hastasıydı millet ama olsun. Ve bence eğer tanrıtanımazlar olacaksa şimdiki gibi elit tabakan kimseler olacaktır bunlar
--------------------------------------------------
Faerun için diyorsan, inannçsız olmakta bir problem yok yani, hiç bir tanrı çıkıpta "bana neden inanmıyosun lan" deyip tepene binmez. Ama bazı bağnaz tipler senin inanmadığını öğrenirse seni inanır hale getirmek için türlü türlü işgenceler yapabilirler sana ör : Cyric clericleri.
Hiç bir tanrı yani tek bir kişiyi inandırmak için bir uğraş vermez, sonuçta Faerunda ölmüş her inançsız gibi çıkarsın Lord of Dead Kelemvor ve onun sadık hizmetkarı Jergal in karşısına, artık orada senin hakkında ne karar verirler bilinmez.
Çok çok büyük guruplar halinde inançsızlar yok Faerun' da, zaten çok çok büyük çoğunluklar halinde inançsızlıklar ortaya çıkmaya başlarsa bütün Panteonlar birbirine girer, o zaman işte tanrılar direk müdahale etmeye başlayabilir diyara, çünkü varlıkları tehlikeye girer bu durumda. İnananı varsa tanrıda var yoksa tanrıda yok.
Tabi kişi kendi yaratacağı bir dünyada içinde yaşayan her canlıyı komple inançsız yapanbilir, hiç bir tanrı panteonu koymayabilir buna kimse karışamaz.
Hiç bir tanrı yani tek bir kişiyi inandırmak için bir uğraş vermez, sonuçta Faerunda ölmüş her inançsız gibi çıkarsın Lord of Dead Kelemvor ve onun sadık hizmetkarı Jergal in karşısına, artık orada senin hakkında ne karar verirler bilinmez.
Çok çok büyük guruplar halinde inançsızlar yok Faerun' da, zaten çok çok büyük çoğunluklar halinde inançsızlıklar ortaya çıkmaya başlarsa bütün Panteonlar birbirine girer, o zaman işte tanrılar direk müdahale etmeye başlayabilir diyara, çünkü varlıkları tehlikeye girer bu durumda. İnananı varsa tanrıda var yoksa tanrıda yok.
Tabi kişi kendi yaratacağı bir dünyada içinde yaşayan her canlıyı komple inançsız yapanbilir, hiç bir tanrı panteonu koymayabilir buna kimse karışamaz.
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Aslında çok değişik bir RP olurdu. Tanrıları tanımayan bir grubun çok ciddi yükselişi sonucunda tanrıların varlığı tehlikeye girse... Tanrıların varlığını idda eden tüm önemli güçleri insanları aldatan kurumlar sayıp onların inandırıcılığını yok etmek için mücadele etmeye başlasalar. Hatta bizzat tanrılar yer yüzüne inse bile bunu da bir çeşit büyücülük olarak görüp bu bile inançlarını ( ya da inançsızlıklarını yok edemese ) bence çok çok güzel bir RP kosunusu olabilirdi. Ya da hikaye konusu... : )
HARBE GİDEN
Böyle bir tehlike görüldüğü an bütün tanrıların dikkakini ve tepkisini çeker ve o gurup daha çok gelişemeden ortadan kadırılır ve buna hiç bir tanrınında itiraz edeceğini sanmıyorum, hiç bir tanrı varlığının tehlikeye girmesini istemez
.
Bu durumda grup daha sinsice bir mücadele yaratabilir her halde. Bir yandan gizlice tanrı tanımazların sayısını arttırır. Tanrılar arası anlaşmızlıkları da kullanarak bir şeyler yapabilir belki.
Ya da bir şekilde mücadele yolları olur mu acaba? Tanrılar onlara inananlar yok olduğunda sonuçta yok olmaya mahkumlar.
Ya da bir şekilde mücadele yolları olur mu acaba? Tanrılar onlara inananlar yok olduğunda sonuçta yok olmaya mahkumlar.
HARBE GİDEN
Var.Firble wrote:RP sistemlerinden her hangi birinde tanrıların hiçbirşekilde var olmadığını düşünen bir grup var mı?
İnançsızlar ayrı. Onlar bir tanrıya inanmayacak kadar ahmak olanlardır denir Faerunda böyle tipler için ve ölünce duvara giderler.
Ama bir de hiç bir tanrıyı inanmaya layık bulmayıp hepsini yok sayanlar var. Bunlar ise...
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
O duvarı Kelemvor yıktırmamışmıydıLixer wrote:İnançsızlar ayrı. Onlar bir tanrıya inanmayacak kadar ahmak olanlardır denir Faerunda böyle tipler için ve ölünce duvara giderler.
Evet komple tanrı tanımazların olduğu komple bir şehir var hatta tanrılara inanmanın yasak olduğu bir yer adı "Sigil". Bu Lixer inde dediği gibi plane scape 'in alanına giriyor, isteyen olursa bende biraz bilgi verebilirim burası hakkında.