Evil bir karakter nasıl Good karaktere dönüşür? Bunu etkilemekl için yapabileceğimiz şeyler var mı?
Eğer bir oyuncu, karakterini rp içinde yönelimini değiştirse... TP den mi ceza alır???
Sorulara verdiğiniz yanıt için teşekkürler
Good nasıl evile, evil nasıl gooda dönüşür kısmını cevaplamaya gerek yok. Yüzlerce filmde, kitapta gördüğümüz olay bunlar.Mark wrote:Oyun devam ederken, Good bir karakter nasıl Evil a dönüşür?
Evil bir karakter nasıl Good karaktere dönüşür? Bunu etkilemekl için yapabileceğimiz şeyler var mı?
Eğer bir oyuncu, karakterini rp içinde yönelimini değiştirse... TP den mi ceza alır???
Sorulara verdiğiniz yanıt için teşekkürler![]()
![]()
Kesinlikle katılıyorum, zaten bu şekilde davranan bir oyuncunun pek oyun oynamaya niyeti yoktur diye düşünüyorum.Lixer wrote:DM bunu etkilemek yada tetiklemek için birşeylr yapabilir evet. Ancak oyuncu yönelimini değiştirirse bir ceza almasına gerek yok, bu oyuna renk bile katabilir. Ancak zırt pırt değiştiriyorsa oyuncuya Exp cezası değil oyundan atma cezası verilmelidir çünkü düzgün bir karakter yapmamıştır.
Maalesef yanlış Changes. Doğru anlatmışsın ancak yerleri karıştırmışsın.CHANGES wrote:Good - neutral -evil arası değişim,lawful - neutral - chaotic arası değişimden daha zordur.Çok daha büyük olayların sonucunda ortaya çıkarlar.Kişilerin duygusal dengeleri,tanrısal inançlarının hepsi G-N-E dengesinde rol oynar.Dolayısı ile belli başlı tek bir olay değil bir olaylar dizisi sonucunda ancak bu değişimin olabileceğini düşünüyorum.Ancak karakterin Lawful - Neutral - Chaotic arası değişimi o kadar zor değildir.Bu kişinin mantığı doğrultusunda seçtiği,olması gerektiğine inandığı yaşam stilidir.Eğer kişi good ise kaosun ya da düzenin kötü yönlerinden zarar gören ya da birisinin zarar gördüğüne tanık olmak,eğer kişi evil ise düzen ya da kaosun hangisinden daha fazla menfaat edeceğini idrak etmek kişinin bu yöndeki eğilimini değiştirebilir.
Chaos ve Law arasındaki, uyumu anladım. Peki ya, N bir de ondan bahseder misin.Bu yüzden bir oyuncunun kendi karakterinde esas sahip çıkması gereken kısım "ilk kısmı"dır.
Hoş, Chaos ve Law arasındaki farkı gerçekten bilen çok az kişi var istediği kadar "BEN CG UM, BEN LE İM" desinler bu yönelimlerin ilk kısmını doğru dürüst oynayan insan sayısı çok az olduğu için çok fazla değişmeyecektir ancak yine de burayı okuyanlar doğrusunu bilsinler yeterli
ben bu konuda changes'in savını daha doğru buluyorum. alignmentin her iki kısmı da değişebilir tabi ki, ona lafım yok. Ancak şu var ki, toplumsal yönelim, taa çocukluk zamanında empoze edildiğinden ve çocuk da aksini görme şansına sahip olmadığından yerleşen yönelimdir. birey, o toplumdan çıkmadan yaşamaya devam ederse ne ala, ölene kadar öyle gider. ama farklı toplumlarla iletişime geçtiği anda (bkz. kültür şoku) bu kendisine miras değerlere alternatifler ortaya çıkmış olur ve bireyde bu etkilerden dolayı bir yönelim değişimi gözlenebilir (kültürel dejenerasyon).Lixer wrote:Maalesef yanlış Changes. Doğru anlatmışsın ancak yerleri karıştırmışsın.CHANGES wrote:Good - neutral -evil arası değişim,lawful - neutral - chaotic arası değişimden daha zordur.Çok daha büyük olayların sonucunda ortaya çıkarlar.Kişilerin duygusal dengeleri,tanrısal inançlarının hepsi G-N-E dengesinde rol oynar.Dolayısı ile belli başlı tek bir olay değil bir olaylar dizisi sonucunda ancak bu değişimin olabileceğini düşünüyorum.Ancak karakterin Lawful - Neutral - Chaotic arası değişimi o kadar zor değildir.Bu kişinin mantığı doğrultusunda seçtiği,olması gerektiğine inandığı yaşam stilidir.Eğer kişi good ise kaosun ya da düzenin kötü yönlerinden zarar gören ya da birisinin zarar gördüğüne tanık olmak,eğer kişi evil ise düzen ya da kaosun hangisinden daha fazla menfaat edeceğini idrak etmek kişinin bu yöndeki eğilimini değiştirebilir.
Law-Chaos-Neutrality kişinin dünyaya bakışı ve felsefesidir. Yaşamdaki alışkanlıklarıdır. Bunları değiştirmek özel olarak üstünde durarak bile çok güçtür. Yani lawful bir adam zorlama ile chaotic olması çok çok zor bir değişimdir. Ancak zamanında chaotic ise (genç yaşlarda) sonradan lawfula dönmüşse geçiş mümkün olabilir aksi takdirde imkansıza yakındır.
Good-Evil-Neutrality ise bunları uygulama biçimidir.
Evrendeki güçler sadece good-evil çevresinde dönmez (dnd bazlı dünyalarda) Benzer şekilde chaos-law farklılıkları da inançlarda büyük rol oynar.
Basit bir kaç örnekle :
Archonlar (LG boyutdışılar) BloodWar`da Baatezulara (LE boyutdışılar) yardım eder. Ã?ünkü Archonlar evrenin mutlak yokoluşunun karşısındadırlar. Zıddını Eladrinler de kısıtlı ölçüde yaparlar (CG - CE)
Fallen paladinlerin tamamına yakını LE olur. Bir paladinin düşüp te CG, CN yada CE olması şu ana kadar hikayelerde yada oyun modüllerinde görülmüş birşey değildir.
Yine çok bilinenlerden gidelim. Artemis Entreninin son kitaplardan sonra aligmenti LE`dan LN`a döner. Ã?ünkü kötülüğü en üst noktada menzoberranzanda görmüş ve kötü kavramını aşmıştır. Ancak düzenli, kurallara uygun, düsturları olan bir hayatı ve uzun süreli planlar yapabilme, sabır gibi yetileri hiç bir zaman terk edemez ve good`a bile dönse LG olarak kalır.
Benzer şekilde Drizzt`te henüz çevrilmeyen kitapların sonunda CG`tan CN`a dönmektedir. Drizzt asla LG olamaz ama CE bile olabilir. Ã?ünkü chaos onun yaşam biçimi ve alışkanlıklarını tümüdür.
Fallen archonların tamamına yakınının LGtan LE a dönmesi,
Lloth`un CG`tan CE`a dönmesi,
Zaknafein`in CE`dan CN`a dönmesi,
Tanis in bir aralar CG - CN olarak değişmesi
Cyric in hikayeler boyunca CG, CN ve en sonunda CE olması da buna örnektir.
Dediğim gibi daha sürüyle de örnek sayabilirim. Ancak dürüst olarak düşünüldüğünde Chaos - Law ekseninde değişim hemen hemen hiç hatırlamıyorum. (Büyük ihtimalle hiçbirinizin bilmediği kuvvetli bir boyutdışı yaratıktaki değişim dışında ki dediğim gibi bu geçiş imkansız değil çok zordur)
Bu yüzden bir oyuncunun kendi karakterinde esas sahip çıkması gereken kısım "ilk kısmı"dır.
Hoş, Chaos ve Law arasındaki farkı gerçekten bilen çok az kişi var istediği kadar "BEN CG UM, BEN LE İM" desinler bu yönelimlerin ilk kısmını doğru dürüst oynayan insan sayısı çok az olduğu için çok fazla değişmeyecektir ancak yine de burayı okuyanlar doğrusunu bilsinler yeterli