Experience Dağıtımı

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Experience Dağıtımı

Post by Yener »

Her DM in farklı bir experience dağıtımı olabiliyor. Her çözülen bir bulmaca, her yapılan başarılı bir RP için DM in kafasında kurguladığı bir XP sistemi vardır. Arkadaşlar sizin yönteminiz nedir XP leri nasıl dağıtırsınız, örneğin her gerçekleşen quest için XP leri pay mı edersiniz yoksa qest in tamamlanmasında en büyük katkıyı sağlayan arkadaşa daha fazlamı xp verirsiniz yada hepsinimi verirsiniz vs... vs...

WotC (wizard of coast) monster kesme dışındaki durumlar için nasıl xp dağıtılırı pek açıklamamış bu durumu DM e bırakmış (farkında olmadan yaptıklarına eminim :D ). Her kesilen monster için bir xp tablosu var zaten ama ben şahsen sırf monster kestirerek XP dağıtma taraftarı değilim. Monster 'a tam son hp lerinde vurup bütün XP yi tek bir oyuncunun aldığı oyunlar hatırlıyorum :D .

şimdi arkadaşlar uzun lafın kısası iki tane sorum var xp dağıtma sisteminiz nedir ? Monster keserek xp kazanma hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Haydi size kolay gele :) .
Last edited by Yener on Mon May 28, 2007 5:48 pm, edited 2 times in total.
[b:bc27a75495]Ignorance is not bliss, merely uninformed misery.[/b:bc27a75495]
Lord Necros
Başbüyücü

Post by Lord Necros »

D&D 3.5'ta belli bir seviyeye ulaşınca belli bir CR'nin altındaki yaratıklardan XP almamak mantıklıdır, hoştur. Onlarla dövüşe dövüşe o kişi o türlere o kadar alışmıştır ki, artık onların tüm tekniklerini bilmektedir ve buna göre savaşmaktadır. Lâkin, bu sistemin bir başka açığı da otuz beşince seviye bir savaşçı, hayatında ilk kez bi koboldla çarpışırken XP alamamasıdır. Halbuki bu savaşçı hayatında ilk kez bir kobold görmüş ve onunla savaşmıştır ve buna göre bir XP almalıdır diye düşünüyorum. Daha sonra dövüştüğü her kobolddan XP almalı, ama bu miktar giderek azalmalı, sonunda da hiç alamayacak hale gelmelidir.

Bunun dışında yaratıklardan gelen XP miktarları bana abes geliyor. Tu'narath'ın Lich-Queen'i bin yıldır orada hüküm sürüyor ve buna göre bin yıldan fazla yıldır da yaşıyor ve sadece yirmi beşinci seviye. Ama iki oyunda epik seviyelere çıkan karakterler oluyor. Bu ne perhiz, ne lahana turşusu?

Yaratıkların sayısına ve gruba göre XP dağıtmada kullandığım sistem kendime ait bir şey. Bir ortamda yedi kişilik bir grup çarpışırken, bir tanesi öldüğünde 1000 XP getirecek bir yaratıkla mücadele etmektedir. Son anda gruptan bir başkası, attığı okla bu yaratığı öldürmüştür. Bu 1000 XP nasıl paylaştırılır o halde? Oku atan bunun 100-200 civarı XP'sini alırken, geri kalanını öbür adam alır, grubun kalanı da avucunu yalar.

Yaratıklardan gelen XP sistemini sevmiyorum. Değiştirmeye, modifiye etmeye çalıştım ama sonuçlar beni tatmin etmedi. Burada gelecek fikirlere göre bunu modifiye edebilirim sanırım.

Oyun içindeki XP'lere gelirsek, fazla abartmamaya özen gösteriyorum ama bazı şeylerde yüksek XP gerekli oluyor. Bunu biraz da karakter konseptine göre dengeliyorum. Ã?rnek verecek olursak;

Leona Woodenthrone Waterdeep'li bir çiftçinin karısıdır. Günlerini tarlada çalışarak, yemek pişirerek, temizlik yaparak geçirmektedir. Bir öğle vakti tarladan duyduğu tuhaf seslere anlam veremeyerek sesleri kontrol etmeye gider. Başakların arasında gizlenerek seslerin geldiği yönü izlediğinde dehşet içinde bunun korkunç bir yaratık oluğunu fark eder. İnsan boyutlarında, kocaman bir akbabaya benzer yaratığı gördüğünde Leona kendine hakim olamaz ve dehşet dolu bir çığlık koyuverir. Bu canavarın ne olduğu konusunda hiçbir fikri yoktur ama kaçmazsa canını alacağı kesindir, zira canavar çığlığı duyunca o tarafa yönelmiştir.

şimdi bu karakter bir vrock ile karşılaşmıştır, ama bunun ne olduğuna anlam veremez. Bu anda sadece böyle bir yaratığın varlığını fark ettiğinden cüzi miktarda XP alır. Daha sonra bu yaratıkla bilgiler öğrenirse, bu XP'nin miktarı artar.

Thantos Silvermask, kendisini Umberlee'ye adamış bir rahiptir. Abyss'te yaşayan tanrıçasına ibadet ettiği ayinler sayesinde Abyss'teki varlıkların bir kısmıyla ilgili bazı bilgilere mevcuttur. Bir başka ayini sırasında bir şeyler ters gider ve karşısına daha önce hiç görmediği bir iblis çıkar. İblisi hiç görmemesine rağmen daha önce konuştuğu diğer iblislerin anlattıklarından bunun bir balor olduğunu çıkartır ve onun hakkında diğer rahip ve rahibelerden duyduklarını zihninde derleyerek ne yapması gerektiğini bulmaya çalışır.

Bu karakter ilk kez bir balorla yüzleşmiştir, ama onun varlığının özünü ve temelini kavramıştır. Hakkındaki bildiği minik bilgi parçalarını da birleştirmiş ve artık zihninde balorlarla ilgili belli bir şeyler oturtmuştur. Bu karakter-eğer sağ kalırsa-bu karşılaşmadan yüksek miktarda XP alacaktır.

Thalantyr, City of Brass'ta yaşayan bir insan büyücüdür. Burada doğmuş ve büyümüştür. City of Brass'ta karaborsadan bazı nadir bulunan büyü malzemelerini almaya çalışırken bir ateş elementalinin hizmetkârıyla tanışır. Bahsettiği elemental lordunu daha önce hiç duymamıştır, ama çok da şaşırdığı söylenemez. Sonuçda Elemental Plane of Fire büyük bir boyuttur.

Bu karakter, bahsi geçen elemental lordu tanımlayabilip anlayabileceği için ilk örnekten fazla, öğrendikleri bulunduğu ortamda çok sıradan olan ve çok şaşılacak bir şey olmadığından ikinci örnekten az XP alacaktır. Aynı karakter, boyutlararası bilgiye sahip olduğu için Baator ile ilgili öğrendiği yeni bilgiler ise bunları tam olarak kavramasına yol açacak ve ona maksimum XP getirecektir.

Bir de oyuncunun canlandırması vardır tabi. Ã?eşitli durumlara sıradışı çözümler getirmek, parçaları birleştirmek, karakterini, karakter kağıdındaki değerlere göre oynatmak, gerçekçiliği her durumda korumak vb şeyler, oyuncunun alacağı role play XP'sini belirler. Hatta ben oyunculara büyük ölçüde buradan XP veririm.

şu anda aklıma başka bir şey gelmedi, geldikçe eklerim. :wink:
All power demands sacrifice...and pain. The universe rewards those willing to spill their life's blood for the promise of power.

Power demands sacrifice.
Bogus
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bogus »

Benim bir kaç tane kendime özgü kuralım var.

1) Oyunlarımı genelde sahne sahne hazırlarım ve her sahnenin sonunda oyuncular o sahneyi başarıyla tamamlamışlar ise bunu önceden belirlediğim oranda XP olarak ödüllendiririm.

2) Genelde tek tek yaratık başına xp vermek gibi bir adetim yoktur. Ancak eğer vereceksem de yaratığın xp'sini tüm guruba dağıtırım. Zaten doğrusu da bu. Yaratığın xp'sini almak için illa da onu öldürmek gerekmez. Yaratığın yenilmesi de gurubun xp alması için yeterlidir. Ancak yaratık yenilip kendi imkanları ile kaçabiliyorsa o zaman yaratığın tüm xp'sini vermem, kendimce belirli bir kesintiye giderim. Yaratık yenilip teslim oluyorsa, yani olay öldürücü hamleye bakıyorsa, gurup benim oyunlarımda full xp alır.

3) Yaratıklar ve senaryolar dışında oyunlarımda pek çok bulmaca vardır. Ama bu bulmacalar çoğu zaman dört beş satırdan oluşan bir şiir gibi olmazlar. Genelde oyuncuların seçtiği klasların özelliklerini kullanarak kurtulabilecekleri bulmacalar olurlar.

Oyunu genelde "bu bulmacalar çözülmeden ilerleyemezsiniz" gibi çıkmaz sokaklara sürmem, ancak oyunculara bulmacaları çözmelerinin kendi faydalarına olacağını verdiğim xp, treasure ve bir sonraki bulmaca için sağlam bir ipucu ile ödüllendiririm. Oyuncular bulmacayı çözmede zorlanırlar ise oyuna yerleştirdiğim NPC'ler ile ipuçları veririm ama bunun sonucunda alacakları xp de azalır.Oyuncular bir sahneyi hiç bir bulmacaya ellerini sürmeden tamamlarlar ise oyun devam eder ama o sahneden aldıkları xp de göreceli olarak az olur ve bir sonraki sahneye daha az donanım ile geçerler. Böylece oyuncuların katılımını ödüllendirmiş olurum.

4) Oyuncu klas özelliklerini olumlu bir şekilde kullanırsa bunu xp olarak ödüllendiririm. Bu ilk ve düşük levellarda oldukça yüksek olur ama sonra giderek düşer. Bir fighter ilk kez gücünü kullanarak bir başarıya ulaştığında bunu yüksek bir xp ile ödüllendiririm. Ama sonraki seferlerde bu giderek düşer.

5) Hatalarına karşı bir sonraki sefer önlem alan oyuncuları hatanın türüne göre bir seferlik xp ile ödüllendiririm.

6) Ability Roleplay yüzünden oyuncu treasure, xp veya ipucu kaybına uğrayacaksa bunu "bazen" xp ile ödüllendiririm. Böylece oyunu ilerletmek için düşük INT score'a rağmen Wizard gibi, Thief gibi, Spy gibi davranmak istemeyen savaşçıları burnunun ucundan bir ipucunu veya şüpheliyi bilerek kaçırdıklarında doğru roleplay yüzünden xplerini alırlar.

Aynı şekilde dünyası fireball'dan ibaret bir wizard 18 intini kullanamaz ise prensip olarak xp penalty vermem. Ancak bu kalemden xp de alamadığı için oyuncu bir zaman sonra geri kalır.

7) Theatral bir şekilde güzel bir Roleplay yapılırsa bunu cömertçe ödüllendiririm. Ama yerinde ve zamanında olmak kaydı ile. Oyunda rol gereği ağlamak, "dedim, dedi diyorum'u uzun bir süre hiç kullanmamak", bir oyuncunun birden çok duyguyu roleplayi ile betimleyebilmesi "Kızgınlık, üzüntü, coşku, vs..." oyunlarımda xp ile ödüllendirilir.

8) Prensip olarak xp penalty vermem. İki istisna dışında.

a) Oyuncu Off-Game'i On-Game'e karıştırırsa ve ben fark edersem uyarırım. Ama eğer fark etmezsem ve oyun devam ederse, geri dönüş de mümkün değilse bunu xp penalty ile cezalandırırım.

Eğer meta-game herhangi bir şekilde diğer oyuncuların oyundan alacağı zevki azaltacaksa bunu kesin ve ağır bir xp-penalty ile cezalandırırım.

Ã?rnek:

Odada olmayan birisinin tuzağın nasıl çalıştığını bulup inceleyen adama söylemesi, Offgame'de öğrendiği bir bilgiye on-game'de de ulaşabilmek için yapılan çakallıklar, ustaca sorulan sorular, doğru yerde doğru zamanda tesadüfi olmalar...

Bu sandık bir mimic, sakın yaklaşma. (Karakter daha önce hiç mimic görmemiş...)
Falanca yaratık sadece büyülü silahtan etkilenir. (Karakteri bilmiyor.)
Gurubu bölmüş ve bir guruba diğeri ile ilgili ipucu vermiş ve bu, oyunda karakterler buluşmadan oyuncular arasında paylaşılmış ve oyuna yansımışsa bu da xp penalty ile cezalandırılır.

b) Prensip olarak oyuncuların karakterlerini oyuncular razı olmadıkça geri dönemeyecekleri şekilde oyunda öldürmem. Ancak ölen karakterler yanlış muhakeme veya eksik bilgi ile hareket etme gibi nedenler ile ölürlerse 1 lvl kaybederler (ki bunu sık tekrarlamamayı adet edinsinler... Bu benim Golden Rule'um.)

Heroic ölümler, şanssızlıktan ölümler ve roleplay için ölümleri xp ile cezalandırmam. Genelde ölen bir karakterin ölü kalmasını, döndürülmemesini yeğlerim. Ancak oyunun birinci amacı zevk almak. Eğer karakterin ölümü oyuncunun oyundan aldığı zevke mal olacaksa, varsın oynasın diye düşünüyorum ve bunu tecrübelerim ile sabitledim.

9) Durup dururken oyunda belirli bir ilerleme olduktan sonra 1 lvl aldınız demem. Bu şekilde xp vermek yanlıştır diyemem, çünkü oyunu level adjustment sistem'den uzaklaştırmanın da avantajları vardır.

Ancak. Bu şekilde level vermek oyuncularda kazanılan seviyelerin kendi ellerinde değil, keyfi bir şekilde DM'in elinde olduğu izlenimini verir ve zamanla oyundan aldıkları zevki ve gösterdikleri çabayı azaltabilir. Eğer oyuncu aldığı her bir xp puanında kendi emeği olduğunu hissederse karakterine daha çok bağlanacaktır ve iplerin tamamen kendi elinde olduğunu düşünecektir. Bu da oyuna pozitif olarak döner.

Daha başka yöntemlerim de var ama D&D için belli başlı olanlar bunlar.
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Ya Necros'cum o lich konusu bayaa farklı ya. Sonuçta onlara boşu boşuna level adjustment konmamış, belirli bir deneyimi kazanmaları daha zor.

Her neyse o konu tamamen aslında başka bir başlık olmalı. Benim xp yöntemlerimi anlatayım ben de.

1- XP'leri her zaman seans sonunda veririm. Oyun içinde devamlı oyuncuların hareketlerini gözlemlerim. Sınıfınıa ırkına statlarına uygun davranıyorlarsa hatta bu işi bariz yapıyorlarsa güzel xp ile ödüllendiririm. Davranmayanlara hoşgörülü davranmaya çalışırım, ama büyük bariz hatalar yapıyorlarsa xp hatta stat penalty veririm. Ve yaptıkları hatayı anlatırım, bir dahakine yapmasınlar diye. Ha bir de eğer yaptıkları hataları kendilerine anlamışsa minimal derecede xp kısarım, çok ağlatmam yani.

2- Yaratık xp'lerini verirken çok farklı bir uygulama yapmam. Tek house rule olarak; eğer kritik hasar verenler varsa küçük bir miktarda daha fazla xp veririm. Yaptıkları akıllı hareketlere tabiki xp bonuslar gelir.

3- Karakterini tam anlamıyla düzgün ve izlemesi zevkli olarak canlandıranlara çok güzel bonuslar gelir. Oyunda bazen daha şanslı oldukları görülür :evil:
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Anchorite
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Anchorite »

- Ölen yaratığa, tuzaklara, vb. göre XP vermiyorum.

Genellikle:

3.lvl karkterin 4. lvl olması için 2-4 oyun gerekir.

7.lvl karakterin 8.lvl olamsı için 6-8 oyun gerekir.

....

- Oyun sonunda da kafamda olanlarla, oyuncular sonuçta ne yapmış.. Kendi karakterlerinin yeteneklerini etkileyecek bir şey yapmışlar mı? (paladin ilk defa cure disease kullanmış, wizard 3 büyüyü kullanarak hoç bir şey yapmış, vs) gibi soruların cevaplarına göre ekstralar.

- Ana hikayenin geçişlerinde (10 oyunluk falan önemli bir senaryo bittiğinde) yüksek xp veriyorum.

- Hikaye içinde özel bir şey olduysa, karakterlerin vizyonlarını müthiş geliştirecek durumlarda (Dragonlance'de tanrıların var olduğunu öğrenmeleri gibi) özel xp veriyorum.

- Kişisel görev yapan PClere (Üstünden görev alıp, tamamlamış War Wizard için)azıcık daha özel xp veriyorum.

Yaratıklara göre xp veriyor olsam aşağıdakileri oynarken, oyuncuların canı biraz sıkılırdı..:

* Oyunun geleceği için tohum yaratan ve dünyayı zenginleştiren oyunlar (Oyuncuların yönettiği Paralı asker grubunun politik durumuyla ilgili 2 şehir dolaşıp 5-6 NPC ile geyik gibi) .

* Özel bir gün ise ve sağlam zamanım var ise keyif için ünlü bir hikayeden, oyundan esinlenerek bir şeyler attıysam (Shakespear'in King Henry'si)

* Oyunculardan bir tanesinin rüyası

* Teaser oyunlar. (Nükte dolu bir olay etrafında RP oyunları)

vb..
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny into your
(='.'=) signature to help him gain world domination.
(")_(")
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Sizin kadar iyi dağıtım yapmasam da benim için yaratık kesmek gibi şeylerden çok yaptıklarıyla XP alırlar. Akıllı şekillerde üstesinden gelmeliler olayların.

Savaşçılar iyi savaşlardan, hırsızlar tuzaklardan ve buldukları altınlardan, büyü kullanıcıları akıllı kullanılan büyülerden, kolcular iyi kullancıkları becerilerden tarzı dağıtım benim daha çok işime geliyor.

Yeni, değişik fikirler kullanarak başardıkları görevler önemli. Mesela okunu atmadan önce gizlenen adam tecrübe puanını hak eder. Yada büyüsünü dolaylı yoldan daha çok zarar vermek için kullanan. Gerektiğinde bileşenini (Component) büyüden başka biramaçla kullananlar.

Neyse işte. Gözümde seviye atlamaya hak edecek kadar bir şeyler yaparsa ona tecrübe verir ve seviye atlatırım. Matematiksel hesaplar konusunda çokta başarılı değilim bu konuda. Sizin sistemler daha iyimiş benimkinden. Herhalde tecrübenizin benden daha çok olmasındandır.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Anchorite
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Anchorite »

Yeneri'in post'una sakıntılıp edip biraz bölüyorum ama...

Darkgnome "Gözümde seviye atlamaya hak edecek kadar bir şeyler yaparsa ona tecrübe verir ve seviye atlatırım." demiş. Hani bende benzer düşünüyorum.

Sizce bir karakter seviye atlamayı ne zaman hak edecek? Hani bariz cevap, hisselerime ve tecrübeme güveniyorum olacaktır ama.. bunlar nedir?
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny into your
(='.'=) signature to help him gain world domination.
(")_(")
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

Anchorite wrote:Yeneri'in post'una sakıntılıp edip biraz bölüyorum ama...

Darkgnome "Gözümde seviye atlamaya hak edecek kadar bir şeyler yaparsa ona tecrübe verir ve seviye atlatırım." demiş. Hani bende benzer düşünüyorum.

Sizce bir karakter seviye atlamayı ne zaman hak edecek? Hani bariz cevap, hisselerime ve tecrübeme güveniyorum olacaktır ama.. bunlar nedir?
Yok Anchorite estafurullah :) çok önemli bir mevzuya parmak basmışsın.

Bir sonra ki lvl a geçmek için yeterli olan XP yi topladığında seviye atlamayı hak edebilir sanırım :D . şaka bir yana en son burada da kendi yöntemini yazmış olan bogus arkadaşımın oyununda oynadım ve gerçektende yöntemi çok hoşuma gitti ve onu model almaya karar verdim artık, gerçi buraya yazan herkesin yöntemini çok beyendim. Bence önceden bazı şeyleri DM in kafasında kurması gerekiyor yani XP leri biraz belirlemelidir, illa bir yerde yazılı bir şekilde yapmasınada gerek yok kafasında kurması yeterli, oyuncunun başarısına göre.

Bende mesela kendi class ve alignment ine göre oynayan oyuncuları çok seviyorum ve en yüksek XP leri onlara veriyorum, zaten bu şekilde oynayan oyuncular oyunlara renk katıyor. Bir oyuncu paladin oynuyorsa, paladin gibi oynamasını beklerim bunu başarırsa güzel XP veririm işte bu noktada aslında belli bir XP belirlemiyorum kafamda o durumda biraz hislerime güvenerek davranıyorum sanırım :) . Ama oyuncunun tamamladığı her quest için, ara questler için, oyuncunun karşısına çıkan bazı bulmacalar, oyuncunun çözdüğü her entrika için önceden belirlenmiş DM in belirlediği bir XP olmalıdır diye düşünüyorum.
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Ben seviye atlamayı hak eden kişiye XP verir ve seviye atlamaya daha yaklaştırırım demem gerekirdi aslında. Bir anda seviye atlatmak yanlış olur. Bu önemli hata için kusura bakmayın.

Seviye atlamayı hak etmek için ilk önce karakterin karakteri gibi oynaması gerek. Ancak bence bu yeterli değil. Buna ek olarak akıllı davranışlar sergilemesi, karakteri gerçektende gelişmek için çalışyormuş gibi çalışması yada kendini biraz daha öne atması gerek. Kısaca açıklayayım;

Kendini öne atması derken; biri diğerleri uzaktan ok atma taktiğini sürekli kullanırken bin dereden su getirip diğer düşmanların yaklaşmasını engelleyen savaşçı kendini daha öne atıyordur. Sıcak savaşın içine daha çok giriyordur. Keza diğerleri zarar görmesin diye durakladıkları ve sabah girecekleri mağarayı geceden tefdiş eden hırsız bir iki tuzak öne geçtiği gibi görevinin bilincinde olduğundan fazladan XP alabilmelidir. Bir paladinin liderlik, başkanlık arasındaki farkı oyuncuya hissettrimesi, bir rahibin tanrısına aşırı bağlılığı ve onun emirlerine harfiyen uyması onları diğerlerinden daha öne çekecektir. Elindeki kısıtlı kaynakkları en iyi şekilde kullanarak ve bunlardan yılmadan oynayan oyuncular yani.

Kendini geliştirmek için çalışan karakterler; diye düşündüğüm karakterler sabah kalkınca büyücülerin kitaba gömülmesi gibi silahına sarılan ve antreman yapan kişiler. Bir büyü kitabı için kendini tehlikeye atan büyücüler. Değerli bir hazine için yapmayacağı olmayan cimri karakterler. Yukarıda verdiğim rahip örneği de bu sınıfa girebilir. Yani gerçekten maceraya atıldığı karakter gibi davranan ve bazı durumlarda mırın kırın etmektense başladıklşarı gibi ilerleyen karakterler. Zamanla kişilik değişebilir ama bu ortama göre değişmemelidir yani. Hepside kendini geliştirmeye adamış karakterlerdir bunların.

Akıllı davranışlar aslında karakterin zeka ve içgüdü (int&wis) değerlerinin yüksekliği ile alakalı. Aptal karakterler aptal olarak oynayacaklarından buradan fazla bir şey koparamazlar. Büyücülerin ezberledikleri büyüleri hiç beklenmedik bir şekilde kullanmaları (kombolar, küçük büyülerden büyük etkiler yaratmalar), savaşçıların ellerindeki kısıtlı gücü taktiksel becerileri ile geçiştirmeleri, tüm karakterlerin haldır huldur zindana dalmaktansa hiç dalmadan görevi bitirmeleri.

Bu sitenin eski bir kullanıcısı olan Kirath'ın bana anlattığı anısı iyi bir açıklama olur diye düşünüyorum. Kirath'ta çok tecrübeli ve çok bilgili bir oyun efendisiydi.

Bir 2E oyununda grup yol boyunca devler ve canavarlarla dolu bir zindana girmeli ve tam ortadaki kuyuya bir zehiri atmalılarmış. Ã?nce düşünmeye başlamışlar. Girmeleri durumunda ölmeleri ihtimali yüksekmiş. Büyücü bir messenger çağırmış. Mesajı iletecek sincap geldiğinde druid "charm animal" büyüsü ile hayvanı kendine bağlamış. Ardından speak with animals ile zehri kuyuya götürmesini ve kuyudan içeriye dökmesini sağlamışlar. Hiç bir savaş kayıp olmadan anında görevi halletmişler. İçerideki her yaratıktan alacakları tecrübe puanını da bedavadan almışlar. Ã?ünkü önce düşünmüşler.

Felan da falan. Benim seviye atlamayı hak ettiğini düşündüğüm karakterler yukarıda anlattığım kıstaslara sahip olmalıdır. Teatral olmak seviye atlamayı değilde daha iyi malzemeler ile ödüllendirilmeyi hak ettirir bence. Benimde oyuncu iken istediğim budur. :) :)
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
AnARcHisT
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by AnARcHisT »

ben olaya biraz daha değişik bir açıdan bakmak istiyorum.. eminim sizde mantıklı bulacaksınızdır.. bir kaç soru ve örnek ile anlatayım:

Oyuncu Level 1 Rogue diyelim.. Hiç dövüşmeden questlerden aldı 1000 exp atladı 2. levele.. şimdi hiç savaşmamış, yaralanmamış ya da en azından savaş heycanından tecrübesinden uzak bir adamın sırf 1000 exp aldı diye nası base attack bonusu artar nası HPsi artar ben buna bi anlam getiremiyorum.. Adam tamamen diplomatik oynadı savaş yok dedik, bişeyleri geliştirmek için uğraşmadıysa 1000 exp aldı Level 2 Rogue oldu diye bu adam nasıl daha sessiz yürür nasıl disable device alır hadi skilleri geçtim nasıl kafadan evasion gelir adamın reflexi nasıl artar?

Peki.. Başka bi örnek.. Adamımız bu sefer Fighter 1.. Yine 2. levele atladı diyelim bonus feat'ini dodge verdi.. Siz DM olsanız adam hiç çalışmasa level 2 olunca birden pat die Dodge alsa izin verir misiniz? Ben kendi oyunumda vermezdim..

Bu sefer büyücü olalım dağlara çıktınız birsürü goblindi orktu devdi kestiniz diyelim.. Aldınız expleri ooh Allah bin bereket versin.. peki sırf Allahın büyüyle alakası olmayan bi kaç ucube yaratığını kestini biçtiniz diye nasıl olurda daha güçlü büyüler yapmaya başlarsınız?

Yener ben olaya değişik bi bakış açısı getirdim değişik bi tartışma.. Arkadaşlar gayet güzel yazmışlar hepsinin metodları birbirinden iyi denicek bi laf yok.. Benimkine pek metod diyemem ama bence exp almak tecrübe kazanmak zaman işidir.. Tecrübe kazanmak bazen çok zor olduğu gibi aslında bazende çok kolay olabilir.. İzledeğiniz bir kavgadan bile tecrübe kazanabilirsiniz.. Ya da sizden tecrübeli biri birini ikna etmek için bir konuşma yaparken onu izlerseniz dinlerseniz bundan bile tecrübe kazanabilirsiniz.. Bu benim şahsi fikrim tabiiki tartışmaya açıktır..

:-o Saygılar.. :-o
<div align="center">In a nightmare, every choice you make is a wrong one.</div>
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Anarchist D&D'nin açığı olan noktaya değinmişsin, güzel olmuş. Zaten bu konu hep tartışılır durur. D&D'nin level atlama olayı diğer sistemlerden farklıdır, genel olarak gelişirsiniz. Genelde diğer sistemler başka yöntemleri seçer.

Genel olarak level atlanmasının sebebi de oyuncuyu yormamak ve sistemi bilmeyenlerin daha rahat öğrenmesi içindir. Normalde seviye atlarken yukarıda saydıklarının hepsi yapıldığı varsayılır. Senin verdiğin örnekler uç örnekler olduğu için ancak sistemin kabul etmesini sağlayan açıklamalar yapılabilir, mesela ilk soruna cevap: adam ilk defa saldırdığında normalde 1. level bir rogue'a göre daha iyi saldırdığını anlar, yani bunu önceden bilmiyordur ilk defa dener ve daha iyi saldırdığını öğrenir(aa yetenekliymişim :-P )

yani cevaba göre anlamışsındır, ancak bu tip cevaplar verebiliriz. XP sisteminin sadece D&D'de değil daha bir çok sistemde eksikleri vardır, açıkçası böyle bir konuyu tartışmak çok yorucu ve konudan sapmama sebep olur. Başka bir başlıkta yeri gelirse ben de düşüncelerimi anlatmaya hazırım...

Saygılarımla...
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

XP yalnizca sayisal olarak size bir ust seviyeye cikmaya yetecek kadar deneyiminizin olup olmadigini olcmeye yarayan bir arac. Eger bir karakterin level atlamasina izin verecekseniz bunun atiyorum bir haftalik bir antremanin (fighterin dodge calistigi, rogue'un kendi yeteneklerini gelistirdigi) ve tabii ki karakterin yasadiklarindan ogrendiklerini yorumladigi uzun sureli bir meditasyon sonucu (buyuculerin gunlerce yeni buyuleri calismasi da buna dahil edilebilir) vermeniz olaya biraz daha mantik ve neden sonuc iliskisi katabilir.

Buradaki tartismaya acik soru "cok gezen mi bilir? cok okuyan mi?". Level atlamak ve o attack bonuslarin skillerin hepsini almak icin BENCE her ikisi de gereklidir. Yani sadece quest bitti diye level alinmaz, ayni zamanda yeni ogreneceginiz skilleri ya da dovus yeteneklerinizi bir sure uygulamaniz gerekir.

Eger hem dovusmus hem quest cozmusseniz bence antreman safhasina gerek yok. Ama derseniz ki dodge oyle bir gecede ogrenilir mi, calismak lazim, bunun roleplayini o feati oyuncu ogrendikten sonra ilk kullanmaya calistiginda belki ona bir penalti verebilirsiniz ve ancak 2. 3. denemesinde efektif bir sekilde feat almis sayarsiniz, bu tamamen DM'in elinde olan bir sey ve oyuncu size itiraz ederse "HOT DOT! Ben ne dersem o, alem bu kral da benim, nokta" diyerek nazikce onu basinizdan savabilirsiniz :D
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
Yener
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Yener »

Gediz hiç değişmemişsin harbiden yine aynı sorular yine aynı sorular :D .

Anlattıklarının verdiğin örneklerinin hepsinde haklısın, fakat fakatttt burada en önemli nokta oyuncular ve DM dir, yani bu tür durumların ortaya çıkmaması için çok başarılı bir DM oyuncu işbirliği olmalıdır, bu nasıl olur ? Oyunucu güzel bir background yazmalıdır, oyuncu bu background unda rogue oynuyorsa neden rogue olduğunu, nasıl rogue olduğunu ayrıntılı bir şekilde anlatmalıdır (bütün class lar için geçerli) ve yeteneklerini ilk kullanmaya başladığı bir olaydan bahsetmelidir background unda + DM senaryosunu mutlaka oyunda yer alan her oyuncunun class yeteneklerini kullanabileceği şekilde kurmalıdır. Yani oyunda örneğin rogue oynuyorsam combat ta olmalıdır, bozabileceğim, farkedebileceğim tuzaklarda olmalıdır vs..vs... Yani bir character sheet hazırlıyorsam boşa hazırlamış olmamalıyım.

Yani anlatmak istediğim bütün bu kural açıklarının hepsini kapatmanın bir yolu var. Her şey oyuncular ve DM de bitiyor.
AnARcHisT
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by AnARcHisT »

Yener wrote: Oyunucu güzel bir background yazmalıdır, oyuncu bu background unda rogue oynuyorsa neden rogue olduğunu, nasıl rogue olduğunu ayrıntılı bir şekilde anlatmalıdır (bütün class lar için geçerli) ve yeteneklerini ilk kullanmaya başladığı bir olaydan bahsetmelidir background unda + DM senaryosunu mutlaka oyunda yer alan her oyuncunun class yeteneklerini kullanabileceği şekilde kurmalıdır.
Evet Yener kesinlikle katılıyorum sana çok doğru söylemişsin. Hatırlarsan Cormyr oyununda gayet güzel bi geçmiş yazmıştım. Herkesi tehtid eden bir sokak serserisi, bir bandit babasının ölürken yaptıklarıyla bir paladin olmuştu.. Değişik.. Herneyse.. Bakın benim demek istediğim başka birşey. Evet istedikten sonra kulp takılabilir bu olaylara. DM ile oyuncu iyi anlaşırsa rol iyi yapılırsa ortada sorun kalmayacağı doğru. Ama kural olarak açık olduğu kesin bu su götürmez.
Raistlin wrote:Eger bir karakterin level atlamasina izin verecekseniz bunun atiyorum bir haftalik bir antremanin (fighterin dodge calistigi, rogue'un kendi yeteneklerini gelistirdigi) ve tabii ki karakterin yasadiklarindan ogrendiklerini yorumladigi uzun sureli bir meditasyon sonucu (buyuculerin gunlerce yeni buyuleri calismasi da buna dahil edilebilir) vermeniz olaya biraz daha mantik ve neden sonuc iliskisi katabilir.
İşte demek istediğim bu. Raistlinle aynı fikirlere sahibiz sanırım. Bakın yine örnek vereyim. Bir fighter ile bir rogue.. Fighter Bonus Feat alıor.. Neden? Babasının hayrına değil heralde.. Ã?ünkü o levelda o feat için çalışıor diye varsayılır. Belki her feat için değil ama bazı featler çalışmadan edinilemez.. Bir kaç örnek:

Dodge: Alıcaksın karşına birini o saldırıcak sen eğiliceksin o sallıycak kılıcı sen eğiliceksin..

Mounted Combat: Alıcaksın eline kılıcı baltanı neyse.. Ã?ıkıcaksın at üstüne dövüşüceksin. İnanın bana at üstünde savaşmak göründüğünden daha zor.. :D

Imp.Disarm: Geçicek karşına biri dövüşürken kılıcı elinden düşürmeye çalışıcaksın..

Daha örnek verilebilir bunlar uzar gider.. Sırf quest çözmeyle bi yere kadar level atlanır.. Fighter ile rogue dedik örnek verirken. Fighter bunlar için çalışırken rogue da skillerini geliştiricek. Daha sessiz yürümesini öğrenicek daha iyi saklanmasını öğrenicek ya da arkadan sneak attack yaparken adamın neresine nasıl vurusam daha iyi olur diye düşünecek yapıcak edicek.. Tabi bunların level atlama-dnd kuralları çerçevesinde iyi işlemesi zor gerçekten.

Dungeon Siege oynayanlar bilir bence ordaki level atlama mantığı daha iyiydi.. Melee kullananın Melee'si Ranged kullananın Ranged'i Magic kullananın Magic'i gelişirdi. Gayet doğru ve düz mantık..
<div align="center">In a nightmare, every choice you make is a wrong one.</div>
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Açıkçası ben oyuncularımın daha iyi oynamaya başladığını hissettiğim an onlara ve bana(!) Xp veriyorum.Yani beni bilen bilir, acemi birisi olduğum halde, siteye haftada bir Dm'lik yapıyorum.Ve milleti bu siteye yönlendiriyorum.Ã?ncelikle benim 1 kere Dm'lik yapmam gerekiyor.Ve ben basit kurallarla Dm'lik yapıyorum.Arada kendimi de geliştiriyorum.Neyse, şimdi benim oynattığım elemanlar, Frp'yi hiç bilmeyen elemanlar, bu yüzden onlara oyunu sevdirmem gerekiyor.Ve yine bu yüzden, kolay lwl atlatıyorum.Oynattığım oyuncular çok acemiler, öğrendikleri veya yaptıkları her güzel hamle için Xp veriyorum.

Ã?rneğin;

Benim oyuncu daha hayatında hiç goblin görmemiş.Goblin karşısına çıkınca, saf saf bakmak yerine kaçsa bile Xp alır.Dağıtıma gelince.Olay esnasında hareket eden herkese eşit puan veririm.Ã?rneğin, adam ok atmaya çalıştı ama vuramadı ona da Xp veririm.Ã?ünkü, bir şeyler yapmaya çalıştır.

Bu arada lwl atlayan elemanlar için senaryo yazarım.Büyü öğrenecekse ona bir kağıt bulduğunu söylerim.Bu şekilde öğrendiririm.

Aslında lwl atlayan eleman güçlenmiş demektir, bu da daha güçlü büyü yapmasını sağlar.Ya da Rogue zaten lwl içerisinde daha sessiz yürüyebiliyorsa ona lwl veririm :) :) :) :)
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
Post Reply