.
Artık oyun oynatmayacağım demiştim ama aldığım yüzlerce izleyici mektubunda, oyunların devam etmesi gerektiği, aksi halde çok önemli bir hoşluğumuzu kaybedeceğimiz ısrarla vurgulanınca kararımı gözden geçirmek zorunda kaldım. Oyunları seviyorum; aslında oynamayı oynatmaktan daha çok seviyorum ama sıramı bekleyene kadar sıkılıyorum, yani yeterince oyun yok.
Neyse bu girişten sonra aceleyle Serüvenciler 3,5'a dönelim. Dedik ki kaybolan, kaçırılan insanlar vardı ve bu olayların en azından bazıları kaçak köle ticaretiyle ilgiliydi. Bu ülkede köle kullanmak yasalara aykırı değil; parası o9lan herkes köle sahibi olabilir, hatta kamuya açık alanlarda dolaştırmamak kaydıyla zombi filan, undeadleri hizmetkar olarak kullanmak da suç değil.
Bir kimsenin köle olabilmesi için, ya savaş esiri ya da ağır hapis cezası almış bir mahkum olması gerekiyor. İlk macerada hatırlarsanız şefleri hancı olan bir çete, handa kalan yalnız misafirleri kaçırıp köle yapılmak üzere bir örgüte teslim ediyordu. Bu çetenin peşinden giden serüvenci grubu ise bir yere kadar ilerledi ama daha sonra haber alınamadı.
şimdi artık kuzeye (barbar topraklarına) giden yoldan geçmek artık riskli bir hal almıştır. Pek çok insan kaçırıldığı gibi, yine kuzeyden getirilen kölelerin kervanlarına da saldırılarak katliamlar yapılmakta. Memlekette köle sayısı azalmış ve fiyatları artmış. Ucuz işçi devri neredeyse sona ermekte. Zengin ve soylular bu durumdan hiç memnun değil.
Gerumfield Lordu Horton, yardımcısı Lord Odell’e yetki vermiş, kuzey yolundaki eşkiyaların işini bitirenlere yüklü ödül verilecek. Sizler de az da olsa adı sanı duyulmuş serüvenciler olduğunuzdan Muhafızların komutanı Lord Odell sizleri görüşmeye çağırarak kuzey yolunu araştırmanızı ve insanları kaçıran, kervanları basan eşkiyaları bulmanızı ister. Eğer başarılı olursanız size adam başı 1000 gp ödül verilecektir. Ayrıca Gerumfield’deki itibarınız da artacak, yönetim ile işiniz olduğunda kolaylık sağlanacaktır.
Böyle başlıyor yeni serüvenciler...
Bu oyunda alignment konusunu ciddiye almak istiyorum, geçen oyundaki gibi alignment tablosu tutacağız.
Hangi hareketin evil ya da chaotic veya good, lawful olduğu konusunda fikir beyan edebilirsiniz tartışmaya açıktır, çünkü bu konular biraz çetrefilli ve bakış açısından etkilenebilir. Tabloda her yönelimin 6 kademe yükseldiğini görüyorsunuz; 6’yı da geçerseniz +1, +2 gibi “Tanrısal” yönelim bonusları alacaksınız. Yani örneğin 6.derece good bir karaktersiniz ama hâlâ good hareketlere devam ediyorsunuz önce +1 good bonusu aldınız. Bunun anlamı artık good ilahların dikkatini çekme ihtimalinizin olduğudur ve “günde 1 defa” başınız sıkıştığında (standart action) ilahınıza veya o yönelimi destekleyen bir ilaha dua ederek kendinizi kurtarmasını dileyebilirsiniz. +1 bonusunuz varsa (good=7) ilahın duanızı duyup cevap verme ihtimali 1/10’dur, +2 bonusunuz varsa (good=8 ) ilah sizi 2/10 ihtimalle duyar ve yardım eder. (yalnız bir kere ilahtan yardım aldığınızda fazladan + bonuslarınız silinir, max:6 seviyesine dönersiniz) İlahların yardımı genelde kendi yönelimlerini vurgulayacak şekilde gelişir. Ã?rneğin chaotic bir ilaha kalabalık bir düşman tarafından kıstırıldığınızda dua ederseniz, büyük ihtimalle sen hariç ortamdaki herkesi güçlü bir confusion büyüsü etkisi altına alır, vs.
Alignmentlerinizin size asıl gündelik faydası şöyle olacak: Herkes kendi yönelim derecesini, “günde bir defa” karşıt yönelimdeki bir düşmana attack & dmg bonus olarak kullanabilecek! Bu bir nevi “smite” gücü olacak. Ã?rneğin karakterin Lawful(3)/good(4) ise günde 1 defa evil bir düşmana +4 attack ile saldırıp, dmg:+4 bonus yazdırabilecek ya da chaotic bir düşmana +3 attack ile saldırıp, dmg:+3 bonus vurabilir. Bunu yalnız günde bir defa yapabilirsin, ikisini birden değil sadece birini. Tabii zarları atmadan önce bu eylemi belirtmen gerekir. (büyü uygulamasında da DC & dmg artımı olacak)
Neutral yönelim sahibi olanlar ise günün ilk “save”ine +3 bonus alırlar.
Ã?rneğin Neutral/good(2) bir karakter o gün “ilk atması gereken” save’e +3 bonus alır. Ama henüz hiçbir save atmamışsa evil bir karaktere +2 att&dmg bonusla vurma hakkını da kullanabilir.
Başlangıçta herkesin söylediği alignmentler maksimum 4 kabul edilecek. Ã?rneğin siz karakter kağıdınızı hazırladınız ve karakterinize chaotic/good yazdınız bunun anlamını chaotic(4)/good(4) olarak alıyorum. Uç noktalara ilerlemeniz rol playinize bağlı. Ã?rneğin şahsi servetinin onda birini fakir bir insana verirsen 1 puan good yolunda yükselirsin ya da bakkaldan çaktırmadan ekmek çaldın chaotic yolunda 1 puan daha yükselirsin gibi...
Edmond wrote:Evil yoluna da bir puan gider di mi bu durumda
Yok, genelde hırsızlık sadece chaotic bonus ama bakkalın gırtlağını kesersen +2, kasanın yerini söyletmek için işkence +1 evil verir rahatlıkla.
Hırsızlık genelde evil değildir ama çaldığın şeyin ne olduğuna bağlı olarak senaryo değişebilir. Bir kişinin bütün servetini çalarak ona büyük bir kötülük de etmiş olursun neticede. Bakkaldan çaldığın bir ekmekle o bakkal iflas etmez ama kişiyi iflas ettirecek kadar zarara sokarsan ona da evil hareket diyebiliriz bence. Ã?rneğin kalp hastası birinin ilaçlarını çalarsan vs...
Good ve lawful olmak daha iyidir her zaman arkadaşlar ama keyfiniz bilir. Geçen defa bir monk vardı; lawful olması gerekirken şehir muhafızlarını filan dövmüştü sorgusuz sualsiz. Umarım bu sefer alignment şartı koşan monk, paladin gibi class risklerine girmezsiniz ya da dikkatli olursunuz rol yaparken.
. Clicks, +5'lik Bracer ile studded leathar Ac bonusları stack olmaz, yani üst üste eklenmezler. Ama istersen +5'lik magic studded leather armor alabilirsin; o zaman aynı hesaba gelir, +8'lik tılsımlı zırhın olur.
Bu arada karakterini ilk hazırlayan olduğundan, sana 1 adet Cure Critical Wounds (4d8+4 hp iyileştirir) iksir hediye ediyorum.
Dwaxer uzun zamandır yapamamıştım karakteri, bugün son aşamaya geldim, almayı çok canı gönülden istediğim bir item 26500 gp, senden 500 gp borç alabilir miyim Veresiye hesabı?
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
Edmond wrote:Dwaxer uzun zamandır yapamamıştım karakteri, bugün son aşamaya geldim, almayı çok canı gönülden istediğim bir item 26500 gp, senden 500 gp borç alabilir miyim Veresiye hesabı?
Tamam alabilirsin. 500 borç değil, zaten 49000 gp paranız var; ama gidip de 48000'lik eşya almanız yanlış olur diye o max=26000 kısıtlamayı koydum; ömrün boyunca hiç eşya almamış da biriktirip biriktirip tüm servetini bir eşyaya yatırmış olmaz! Hadi sen 500 gp aştın fiyat limitini ama içinde ukde kalmasın, madem çok heves etmişsin; hangi eşyaymış bu?
Edmond wrote:Dwaxer uzun zamandır yapamamıştım karakteri, bugün son aşamaya geldim, almayı çok canı gönülden istediğim bir item 26500 gp, senden 500 gp borç alabilir miyim Veresiye hesabı?
Tamam alabilirsin. 500 borç değil, zaten 49000 gp paranız var; ama gidip de 48000'lik eşya almanız yanlış olur diye o max=26000 kısıtlamayı koydum; ömrün boyunca hiç eşya almamış da biriktirip biriktirip tüm servetini bir eşyaya yatırmış olmaz! Hadi sen 500 gp aştın fiyat limitini ama içinde ukde kalmasın, madem çok heves etmişsin; hangi eşyaymış bu?
.
Horse, Light, 75 Gp??????????
dwaxer wrote:
Level-4 başlıyoruz.
Adam başı 100gp ve ayrıca herkes önceki maceralardan edindiği 1 adet çok değerli eşyaya sahip olabilir. Max:26000gp değerinde olabilir bu eşya
Bu linkten araştırıp seçebilirsiniz ama bana nasıl bir eşyayı alacağınızı önceden bir danışınız. http://www.d20srd.org/indexes/magicItems.htm
.
Demiştin, matematiğim çok kötü olabilir ama yine de 49000 değil de 26100 gibi geldi bana toplam paramız?
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.