DM nasil egitilir?

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Anchorite
Kullanıcı
Kullanıcı

DM nasil egitilir?

Post by Anchorite »

Ne dersiniz bir DM nasil yetisir?

Okulda bir iki DM'e ihtiyacimiz var ama yetistiremiyoruz..

Diyeceksinizki kural falan ögretin.. O zaten yapilir, DM kitabini açiklayin cografya, kültür falan... hadi onu da yaptik.. Ama DM çikmiyor.. Oyuncu üzerinde hakimiyet, çabuk düsünüp hizli karar verme.. eziklik yapip oyuncuya can çekistirmemesini anlatma falan.. zor isler bunlar..

DM yetistirmenin sanirim Istanbul'da iyi örnekleri var ama ben hiçbirine katilmadim.. Ã?neriler..
WarlorD
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by WarlorD »

Dm konusunda, adama kitap okutun derim... Fantastik edebiyat tabi ki... Bu düşünmesine hikaye yazmasına oyunu yönetmesine kısacası herşeye yardımcı olacaktır bence. En azından ben en başlarda ordan kazandıklarımla DM lik yapıyodum arkadaşlara, arkasından zamanla tecrübe ve diğer DM lerle tanıştıkça bilgi de artıyo...
In darkness, I shall rule forever, Beyond mortality and beyond this realm... -Xarodus the Dark-
Drizzt_Dourden
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Drizzt_Dourden »

warlord a katılıyorum.
mesela benim oynadıgım dmlerin tüm fr-dl kitaplarını okumus oluyo..bunun artısı da eger bi yerde tıkanırsa okumus oldugu kitaplara göre oyunu yönetebilir
gandalfoftheday
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by gandalfoftheday »

DM olunmaz doğulur :)...
Bilen bir dm tecrübelerini paylaşabilir. Bu arada akademiye uğranabilir. Bol miktarda çerez vb alınıp evde kitaplar hatmedilir. Biraz rp ve yaratıcılık egzersizi yapılır. Hazır senaryolar incelenir. Bir dmin yanında çekirgelik yapılır. Bir bilene sorulur, iki bilene sorulur. El altında birkaç npc, han vb tutulur. Setting araştırması yapılır. Yarısında pes edip sallama oyun oynatılır. Oyunculara"bu bööle siz bilmiyonuz" denir. :P
Geyik bir yana, bu iş için 1. blgi, 2.deneyim, 3. Yaratıcılık gerekir. Üçünü de zamanla edinirsiniz. Sadece başlar başlamaz kendi kurallarınızı, dünyanızı vb yaratma sevdasına kapılmayıp var olanları ve nedenlerini öğrenin derim ben. Ondan sonra gerekirse modifiye edersiniz.
Ben Giderim,Adım Kalır<br>Dostlar Beni Hatırlasın...
DeMRaN
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by DeMRaN »

gandalfoftheday wrote:DM olunmaz doğulur :)...
ya ben sölicektim onu gandalf ya :) peki şöyle bir söylenti var dostlarım uzun vadelerde okunan frpik kitapların hayal gücünü olumsuz yönde etkilediği... dmler bir süre sonra kendileri düşünmeyip doğrudan eski okudukları kitaplardan oynatmaları kısacası kitapların yaratıcılığı bitirdiği... bu konuda ne düşünüyorsunuz
<div align="center">Nindyn vel'uss kyorl nind ratha thalra elghinn dal lil alust... <br>Those who watch their backs meet death from the front... </div><br><strong><em><div align="right"><strong><em>Tharivol Amakiir the Dark Elf Mystics Master</em></strong
Drizzt_Dourden
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Drizzt_Dourden »

DeMRaN wrote:peki şöyle bir söylenti var dostlarım uzun vadelerde okunan frpik kitapların hayal gücünü olumsuz yönde etkilediği... dmler bir süre sonra kendileri düşünmeyip doğrudan eski okudukları kitaplardan oynatmaları kısacası kitapların yaratıcılığı bitirdiği... bu konuda ne düşünüyorsunuz
daha hic öle bi dm e rastlamadım..inşallah da rastlamam.aslında frp kitabı okumamıs kisilere oynatıosa bi sorun yok bence:D.ama dedigin dogruysa hakikatende kotu olur ya
Anchorite
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Anchorite »

[Ya bu kitap olayi çok iyi fikir.. bir deneyelim bakalim..
Tesekkürler...
Kirshamor
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Kirshamor »

Dm olmak için aslında daha önemli şeyler gerekli:
Sabır, özveri ve sağduyu.

Sabır, okunması gereken kitaplar, öğrenilmesi gereken kurallar, oyuncuların yapacakları her türlü anlık sinir bozucu hareket için.

Özveri başka her türlü işe ayırabileceğiniz zamanı, senaryo, setting, oyun müzikleri, ortam özgün NPC'ler ves. yaramak için harcamak için

Sağduyu da kuralların kapsamadığı milyonlarca konuda ani ve etkin kararlar verebilmek için.

Bu üç kılavuz size diğer tüm yoları açacaktır zaten. yok eğer ben bunları yapamam diyorsanız üzgünüm ama zaten DM olamazsınız.

şövalye Kirshamor
yola devam...
...barış için
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

bence dmin en önemli özelliği yaratıcılık -ya da kaba tabiriyle işkembe-i kübradan sallama-. Bu da gandalfın dm olunmaz,doğulur lafını haklı çıkarıyo. Yani dm, o an içinde bulunduğu ortamı en ince detayına kadar zihninde canlandırabilmeli. canlandırabilmeli ki annatsın. Bence fantastik eserler okumak, dm yaratıcılığına müspet etki sağlar. Ama, o eserleri -henüz- okumamış kimselere, o esere ait kilit noktaları içeren oyunlar oynatan dmler de vardır tabi ama onnarın mumu da yatsıya kadar yanar.

Kuralları bilmesi ise bence bi dm için en sonlarda gelen özelliktir. Siz ortamın tasvirini yapın, oyuncunun gözünde canlandırın, bakın bakalım kuraldan bahseden, zara ağlıyan oluyo mu? Oluyosa da atın onu oyundan, PPcidir o(böylece de bi tespit yapmış olduk hayırlısı).
War, war never changes...
Kirshamor
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Kirshamor »

Özveri,li bir DM oyunu oynatmadan önce hikayenin civarı hakkında bilgi sahibi olmuş olacağından hritik durumlar hariç sallamasına gerek kalmaz. Sağduyulu bir DM kapğının arkasını tasarlamamışsa bile undeadlerle dolu bir yeraltı zindanında elf okçularının pusu kurmayacağını bilir (daha abartlıı bir örnek düşünemedim ama bu da yeterince oha oldu galiba). İkisinin de işlemediği durumlarda sabır devreye girer ve DM kendisini beklenmedik duruma sokan gruba kaşı sabırla farklı hikaye başlangıçlarından birini oltadaki yem misali yutturarak hemen yeni hikayeye geçer ve eski hikayeyi grubun ayrı olduğu zamanda bile gliştirir. Böylece grup geri döndüğünde de orada neler olup bittiğini, oyuncuların döndüğü zamnada ortamın nasıl değiştiğini bilir. hatta bu oyunculara ortamın canlı olduğu havasını daha iyi verir. Bilgisayardan örnek vermek gerekirse; Diablo'da siz diablo'yu da öldürseniz, o salak "Hi! I'm Charsi" diyor. sadece questini tamamlayınca bi iki zırvalıyo ama Baldur's Gate'de bir kasabaya iki ay sonra gittiğinizde birşeylerin değişmiş olduğunu görebiliyorsunuz. aralarındaki oyun zevki de doğal olarak değişiyor.
yola devam...
...barış için
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

Kirshamor wrote:Özveri,li bir DM oyunu oynatmadan önce hikayenin civarı hakkında bilgi sahibi olmuş olacağından hritik durumlar hariç sallamasına gerek kalmaz. Sağduyulu bir DM kapğının arkasını tasarlamamışsa bile undeadlerle dolu bir yeraltı zindanında elf okçularının pusu kurmayacağını bilir (daha abartlıı bir örnek düşünemedim ama bu da yeterince oha oldu galiba).
özverili dmden kasıt, dm oyunu önceden hazırlamalıdır gibi bi yargıysa katılamıycam bu fikre.
Kirshamor
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Kirshamor »

Tabii bu tek oturumluk mu uzun seans mı oynayacağınıza göre değişir ama sence de bir DM'in nasıl bir dünyada oyun oynatacağını bilmesi gerekmez mi?

Bu, hiç fantazi okumadan Orta DÃ?nyada geçen bir film çekmeye benzemez mi? Uzun soluklu oynanacak (mesela 10+ oturum) oyunlarda MUTLAKA hazırlanılmalıdır, ancak bu hazırlık hikayenin kesin hatlarını hatta kendisini bile içermek zorunda değildir. Önemli olan ortamı bilmektir. Bu da oyuna hazırlanmaktır.

şövalye Kirshamor
yola devam...
...barış için
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

şimdi bi saniye. fantastik eser okumak ayrı bi şey. okumak, sadece dmin diil herkesin hayalgücünü geliştiren bi aktivitedir. sonuçta hiçbirimiz etrafı surlarla çevrili bi şehirde yaşamadık veya karanlıkaltında dolaşmadık. Okuyarak, bu tür ortamlar hakkında fikir sahibi oluruz tabi.

Oyun isterse 10+ oturumluk olsun, isterse birkaç saatlik bi fast-play olsun, bence dmin yapması gereken şey oyunun başını ve sonunu düşünmekten öteye gitmemelidir. Belki de bi kaç önemli mekan veya encounter düşünülebilir ama oyunu baştan sona hazırlamak abestir, abes olmasının ötesinde yanlıştır bence. Ã?ünkü o zaman, iter istemez oyuncuyu belirlediği hikaye akışına göre yönlendirir dm ve bu, dmin oyundan aldığı zewkin bitmesi anlamına gelir; çünkü o andan itibaren dm oynamıyodur artık, sadece okuyup annatıyodur.
erethan
Başbüyücü

Post by erethan »

burock'a katılmamak elde değil cünkü ben aynen onun dediği şekilde oynatırım hikayeyi geliştirmek ve yönlendirmek oyuncuların elindedir ve bütün durum'ları tasarlıyabilmek hiç kimsenin yapamıyacağı birşeydir ki bunu en iyi hazır modüllerde farkedebilirsiniz.yani oyuncu hiç beklemediğiniz şeyler yapabilir bu zaten önceden tasarlamayı gereksiz kılar.Ayrıca kitap okumak hayal gücünü geliştirir doğrudur ancak dm'in oynattığı dünyayı çokta iyi bilmesi gerekmez aslında yanlış söyledim ,dm zaten oynattığı dünyayı bilir bu sizin bildiğiniz dünya olmayabilir orası ayrı.aynı dünyada oyun oynatan iki dm'in dünyalara yaklaşımında birçok farklılıklar vardır.Ã?rneğin bir faerun'da geçen bir oyunumda myth drannor'un düşüş sebebinin bir corellon rahibesinin ihaneti olduğunu ortaya çıkmıştı.Kimse bana ama öyle değilki diyemez çünkü benim dünyamda böyle.
Kirshamor
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Kirshamor »

şimdi sanırım burada biraz iletişim sorunumu var. Bana öyle geliyor ki, aynı şeyleri söyleyip birbirimizi anlamakta sorun yaşıyoruz.

şöyle uzun uzun anlatayım. Bir DM her zaman her şeye hazır olmalıdır. Ama bu hazır olmak eline hikaye alıp onu ezberlemek ve oyuncuları daha sonra o hikayeye doğru kopyun gibi gütmek şeklinde olmamalıdır. DM dünyayı ve şehri ve önemli kişilerin (PC ve NPC) düşünce yapıları hakkında fikir sahibi olmalıdır. Bu şehrin Lordu nasıl bir adam? nasıl kuralları var (katı-gevşek-orta karar-değişken-etki altında) özel düşmanlık duyduğu gruplar var mı? (hırsızlar-Tempus rahipleri-Zhentarim) özel yakınlıkları ya da ittifakları var mı? (Harpers, Cult of the Dragon) bu gibi önemli kişilerin ve kendi hikayenz için düşündüğünüz NPClerin düşünce yapılarını bilirseniz oyuncu ne yaparsa yapsın sizi şaşırtamaz. NPCleri şaşırtır belki ama sizi asla. benim kastettiğim oyuna hazırlanma tam olarak budur. Ã?rnekleyeyim:

Waterdeep'te geçen bir campaignimde kullandığım Calimshanlı bir tüccarım var. bu tüccar tam anasının gözü ve yeterli para ve zaman verilirse herşeyi tedarik edebilir. Ama birinci önceliği hep Waterdeep şehridir zira burada (kendi yurdunun aksine) kadın olması bir dezaantaj değildir. kadının tek amacı ise şehir lordlarından birisi olabilmek.

ben bu NPC'mi olgun hale 2 yılda ve 3 ayrı oyunda getirdim. ama her oyunumda bunun gibi özel NPClerin düşünce yapılarını tutarlı hale getirmeye uğraştım. Bugüne kadar bu karakterimi içeren hiçbir atraksiyon beni ortada bırakamadı zira aptala dönecek bile olsa bu karakterin vereceği tepkiyi biliyordum.

şimdi umarım biraz anlatmayı başarabilmişimdir. en kötü toplantıya gelirseniz çay ve simit eşliğinde daha iyi anlaşabiliriz.

şövalye Kirshamor
yola devam...
...barış için
Post Reply