Prestige Class : Assassin

Gölgelerdeki yaşamı bilenler için...
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

İşin içinde bir amaç varsa sebepsiz yere öldürülmüyor birisi demektir. Bariz bir sebep var ortada hatta :). Assassin grubuna katılmak, öyle ki karakter assassin olmayı tüm düşüncelerinin tabanına yerleştirmiştir artık. Tüm düşüncelerinin başında assassin lik varken önüne başka bir sebep koymayabilir. Ama hepsinin geriplanında güdülen şey bellidir.

Sebepsiz yere bazı tutumlar sergilemek -özellikle de bir başkasını öldürmek- D&D nin plotları arasında yer almaz. DMG denen kitabın satılmasının sebebi de budur zaten. DM leri ve oyuncuları bilinçlendirmek(ve evet, DMG DM ler ve oyuncular içindir, yalnızca DM ler değil.)
Ã?ünkü plot eksikliği oyun içersinde bariz açıklar ve mantıksızlıklar koyar; Sylvos'un çevirisinde 'sebepsiz yere' yazısını okuyanlar bu yazıyı yanlış algılayabilirler diye aklımdan geçti bir an-ki bende ilk okuduğumda aklıma gelen buydu, bu yüzden mesaj ekledim başlığa. DM in oyuncusuna assassinliği vermeden önce önüne usturuplu bir plot koymasını öneririm ben. 'Sebepsiz yere öldürme' lafı bir anlam karmaşasına yol açabilir. Masum deyince assassin mantığı daha bi benimseniyor gibi geldi bana bir an.

Bir masum, bir amaçtan ötürü öldürülebilir. Ama sanırım benim buradaki yanlış açıklamam, bir masumu öldürmesi ibaresiydi. İllaki masum birini öldürmelidir gibi bir kaide yok.

Burada önemli olan, DM in oyuncunun önüne koyacağı plottur. Bu da sebepsizlikten öte, tüm fikirlerin tabanına yerleştirilmiş bariz bir sebepten ileri gelmelidir.

Daha bi vurguladık, sanırım artık bir anlam karmaşası olmaz assassin oynayacak arkadaşların ve DM lerin kafasında.
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

Eldarin wrote:İşin içinde bir amaç varsa sebepsiz yere öldürülmüyor birisi demektir. Bariz bir sebep var ortada hatta :). Assassin grubuna katılmak, öyle ki karakter assassin olmayı tüm düşüncelerinin tabanına yerleştirmiştir artık. Tüm düşüncelerinin başında assassin lik varken önüne başka bir sebep koymayabilir. Ama hepsinin geriplanında güdülen şey bellidir.

Sebepsiz yere bazı tutumlar sergilemek -özellikle de bir başkasını öldürmek- D&D nin plotları arasında yer almaz. DMG denen kitabın satılmasının sebebi de budur zaten. DM leri ve oyuncuları bilinçlendirmek(ve evet, DMG DM ler ve oyuncular içindir, yalnızca DM ler değil.)
Ã?ünkü plot eksikliği oyun içersinde bariz açıklar ve mantıksızlıklar koyar; Sylvos'un çevirisinde 'sebepsiz yere' yazısını okuyanlar bu yazıyı yanlış algılayabilirler diye aklımdan geçti bir an-ki bende ilk okuduğumda aklıma gelen buydu, bu yüzden mesaj ekledim başlığa. DM in oyuncusuna assassinliği vermeden önce önüne usturuplu bir plot koymasını öneririm ben. 'Sebepsiz yere öldürme' lafı bir anlam karmaşasına yol açabilir. Masum deyince assassin mantığı daha bi benimseniyor gibi geldi bana bir an.

Bir masum, bir amaçtan ötürü öldürülebilir. Ama sanırım benim buradaki yanlış açıklamam, bir masumu öldürmesi ibaresiydi. İllaki masum birini öldürmelidir gibi bir kaide yok.

Burada önemli olan, DM in oyuncunun önüne koyacağı plottur. Bu da sebepsizlikten öte, tüm fikirlerin tabanına yerleştirilmiş bariz bir sebepten ileri gelmelidir.

Daha bi vurguladık, sanırım artık bir anlam karmaşası olmaz assassin oynayacak arkadaşların ve DM lerin kafasında.
iyi açıklama. eldarinin dedikleri arasında bişiyin altını çizmek istiyorum. bi charın assassin olması, başlı başına bi plottur. yani eer bi char assassin oynamak istiyosa, diem, mutlaka bu char için bi assassin olma kuesti hazırlamalıdır.

bu kuest oynanırken bi assassinin elaynmıntının neden iivıl olması gerektii açıklıa kavuşur zaten.
War, war never changes...
Sylvos
Seçilmiş Savaşçı

Post by Sylvos »

Sonuçta 'Sebepsiz yere öldürmek' ve 'Masum birini öldürmek' Assassin liğin mantığını benimsetir. İkisinde de Assassin' in acımasızlık duygusunu ortaya açıkca koyuyor, fazla uzatılacak birşeyi yok...
-I grow tired of shouting battle cries when fighting this mage. Boo will finish his eyeballs once and for all, so he does not rise again! Evil, meet my sword! SWORD, MEET EVİL!!
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

peki uzatmayız :mad:
Artex_Croma
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Artex_Croma »

uLtior wrote:Assassin olmak için illa bir kıstas olmamalı şu kadar rank vs, eğer oyuncu bunu güzel birşekilde canlandırabiliyor ise neden olmasın. slyvos tabiki vukuatın teknik yönünü güzel bir şekilde aktarmış ama söylediğim ise başka bir seçenek. Eğer rolünü başarıyla aktarırsan dediğim gibi neden olmasın?
Katılıyorum.
Sylvos wrote: Sessiz yürümeyi beceremeyen, saklanmayı beceremeyen bir kişinin bir katil, suikastçi olması beklenemez. Sayılar bir önem taşıyor orada. "Canlandırabilmek" ile "Yeteneğe sahip olabilmek" arasında birçok fark vardır...
Bu dnd'nin "DM's Guide" adlı kitabındaki "assassin prestige class" ı için gerekli olan şeyler.
Lakin suikastçi her şekilde olunabilir. Para yada farklı bir şey karşılığında birine suikast düzenlemen seni "assassin" olarak tanımlamaya yetmez mi? İster büyücü ol istersen ağır zırhlı bir savaşçı...
"Kötü olan, amaca ulaşmak için yapılması gereken kötülük değil, kötülüğü becerememektir ve kınanması gereken de budur."
Niccolo Machievell
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Yetmez. Yetseydi adamlar o gereksinimleri koymazlardı oraya.

Bende elime sniper tüfeği alıp sağa sola ateş ederim. Belki birilerini de vurup öldürebilirim. Peki bu benim keskin nişancı olduğumu gösterir mi? Hayır göstermez. Sizin yanlışınızda (ki fix yanlışlar kategorisine giriyor artık bu tip mevzular) elinize sniper tüfeğini aldığınızda kendinizi sniper sanmanız. Halbuki sniper olmak için bazı gereksinimler vardır değilmi? İşte konunun açıklaması da burada gizlidir. Herkes birilerini öldürebilir ve katil olabilir. Ama herkes bizim burada bahsettiğimiz anlamda "suikastçi" olamaz. Kullandığınız sözcüklere değil o sözcükte yatan içeriğe bakarsanız konuyu daha rahat anlayabilirsiniz...

Birde DMG de yazdığını söylemişsin eyvallahta, orada assassin in açıklamasında neler yazdığını da oku bi orada gerekli açıklama zaten var.

Gerçi yukarıda bizde elimizden geldiğince assassin açıklaması yapmıştık.

Bu işin bir felsefesi, bir yolu ve bunların doğrultusunda bağlanmış bir kuralsal kısıtlaması vardır, prestige classların hepsinde de bu böyledir.

Canlandırabilirsin, ama yeterli tecrübeyi karakterine doldurduktan sonra canlandırabilirsin. Yoksa zaten suikastçi olmanın bir özelliği kalmazdı değil mi? Diğer tüm prestige classlar içinde aynısı sözkonusudur her zaman için...
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
Artex_Croma
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Artex_Croma »

şimdi bu "assassin prestige class" ı doğuştan gelen bir yetenek değil. Bunu herkes kabul edecektir.
Orada ki "prerequest" kısmında yazanlar, o "prestige class" eğitimine başlayabilmek yada olabilmek için gereken zımbırtılar. Bunlar zaten basit gereksiz bilgiler.
şimdi nedir "DM's Guide" adlı kitapta ki "assassin". Özel bir "guild" in kendi süikastçilerine eğitimle yada başka yollarla öğrettiği teknikler. Başka bir "assassin guild" i suikastçilerini büyücülerden seçer, bir diğer tamamen "thug" denebilcek insanları kullanarak süikast görevlerini yaptırır. Bu bireylerin her birine "assassin" demek mümkündür.
Ã?yle her süikastçi adamın dibine gizlice sokulup öldürmek zorunda değil.
Para yada artık ne istiyorsa onun karşılığında, belirli insanları öldürmeyi meslek edinmiş herkes suikastçidir.
Yanlış anlaşılmasın burda tartıştığım şey "Assassin Prestige Class" ının "prerequest" leri kaldırılabilir demiyorum. Lakin süikastçi kavramı üzerinde konuşuyorum.

Demişsin ki eline her "sniper rifle" alan sniper değildir. "Sniper", "assassin" kadar geniş bir kavram değil. Bak mesela "sniper" dan "assassin" olabilir ama her "assassin" " sniper" değildir.
"Kötü olan, amaca ulaşmak için yapılması gereken kötülük değil, kötülüğü becerememektir ve kınanması gereken de budur."
Niccolo Machievell
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Büyücü katili, savaşçı katili vs üzerine dediklerinde bir sorun yok zaten. Ama Assassin prestige classı için bu gereksinimler lüzumsuz dediniz gibi anladım ben. O tip işleyişe sahip bir karakter için elbette o gereksinimler şarttır. Fakat herhangi bir şekilde katil olabilmek ya da bu tipte loncalar falan kurmak için illaki assassin prestige classı mensupu katiller kullanmakta şart değildir tabiiki.

Ama yine de her halükarda gerçek anlamda suikastçi olmak ciddi tecrübe ister derim ben. Yani büyücü de seçseniz, savaşçıda seçseniz belli gereksinimler(skill olsun, feat olsun çeşitli tecrübeler) istenmelidir karakterlerden. Hiçbir lonca yeteneksiz birisini soyluların, alacaklılarının vs. peşine sardırmaz çünkü...

Sonuçta assassin prestige classı olsun olmasın, bir şekilde "yetişmişlik" sözkonusu olmalıdır, kanaatindeyim. E yetişmişlik diyince de bahsettiğimiz şey aslında bu gereksinimlerdir...
nightmare_666
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by nightmare_666 »

abi şimdi şunu söylemek isterim....any evil bence doğru olmuş....
çünkü assasin katil demektir.sebepsiz yere bir kişiyi öldürmek başlıca gereksinimdir.
Birini sebepsiz yere öldüren biride good olamaz...zaten any evilda burdan gelmiştir...evet bu arada yukardaki arkadaş masum olması gerekmiyor diyor ama boşu boşuna katiller grubuna girmek için birini öldürüyorsun ki buda kötülüktür.ama size şöyle bişey söliim...LE bu yönelimde okursanız çocuklara zarar vermek istemez felan der....yani bence kötü diyince aklınıza hemen manyaklar gelmesin...ama CE sececekseniz bu öyle bi adamdır ki kural tanımaz pislik heriftir...yani LE yada NE secerseniz işte ben kötü oldum herkesi öldürecem felan diye düşünmeyin.Bu arada Evil olmasanız size boss tarafından verilecek bir görevi yapamazsınız zaten.ya adam masum birini öldürmenizi isterse?sonuçta assasin kendi çıkarlarını düşünür...yani o adamıbn masum olup olmadığına bakmaz.Bazı dm lerde assasini diğer yönelimlerde kabul ediyor ama death attack özelliğini vermiyolar...
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Tamam şimdi d&d kuralları yazmış çizmiş. Ama biz baştan düşünelim.

TEşkilata girmek için seepsiz yere birini öldürmek gerekiyorsa girmek pek de kolay değildir. En azından ben olsam hayır sen tarikata girmek için öldürdün bu da bi sebeptir derdim :P
Aslında kimse sebepsiz yere adam öldürmez. Zevk veriyorsa bile bu bir sebeptir. Tanımlamayı iyi yapmak lazım sanırım sebepsiz yere iyi bir tanımlama değil...

Neyse... assasini öldürmek için uzmanlaşmış birisi diyelim. Sadece katil demek de olmaz çünkü birisini öldürürseniz zaten katil olabilirsiniz assasin olmaya yetmez. şimdi sadece para için öldürenlere assasin demek de ne kadar doğru olur bilmiyorum. Neticede öldürdüğü kişileri seçerek öldüren bir assasin de olabilir gibime geliyor sözgelimi sadece para almak için masum birisini öldürmeyi reddedebilir ama o yeteneklere sahiptir eğitilmiştir. Aligment kısıtlaması bence kullandığı yeteneklerin güçlerin kaynağı ya da felsefesinin kullanan kişi ile çelişmemesi için konan bişey olmalıdır. Bu durumda. good olmayan iyi bi tanımlama olabilir bence.
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Rhuben
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Rhuben »

o kadar çok şey tartışılmış ki burdan sonra bişeyler yazmak zor olacak ama genel anlamda düşüncelerimi paylaşmak isterim.

öncelikle her adam öldüren assasin=süikastçı olmaz katil olur. o zaman wizard ile sorcecer da aynı demek gibi bişey çıkar adam öldüren bir büyücüye assasin denilmesiyle. tabi ki assasin özelliği olan bir büyücü de olabilir kasılarak yaratılırsa.

assasinin iyi olması belki söz konusu olamaz ama illa ki kötü olacağını sanmıyorum. nötral de olabilir. assasin olmak için birilerini sebebsiz yere öldürme fikri bana pek mantıklı gelmiyo o kurala karşıyım şahsen.. bu caniliktir profesyönellik ayrı bir kavramdır. gerekli özgeçmiş ve dünya ile iyi assasin bile olabilir. suikastçinin çırağı adlı kitabı okursanız ne demek istediğimi anlayabilirsiniz. ordaki olay tam kastettiğim şey olmasa da bir çağrışım yapabilir..
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Rhuben wrote:o kadar çok şey tartışılmış ki burdan sonra bişeyler yazmak zor olacak ama genel anlamda düşüncelerimi paylaşmak isterim.

öncelikle her adam öldüren assasin=süikastçı olmaz katil olur. o zaman wizard ile sorcecer da aynı demek gibi bişey çıkar adam öldüren bir büyücüye assasin denilmesiyle. tabi ki assasin özelliği olan bir büyücü de olabilir kasılarak yaratılırsa.

assasinin iyi olması belki söz konusu olamaz ama illa ki kötü olacağını sanmıyorum. nötral de olabilir. assasin olmak için birilerini sebebsiz yere öldürme fikri bana pek mantıklı gelmiyo o kurala karşıyım şahsen.. bu caniliktir profesyönellik ayrı bir kavramdır. gerekli özgeçmiş ve dünya ile iyi assasin bile olabilir. suikastçinin çırağı adlı kitabı okursanız ne demek istediğimi anlayabilirsiniz. ordaki olay tam kastettiğim şey olmasa da bir çağrışım yapabilir..
Eğer böyle dediğin gibi iyi assassin yapamayız. Ã?ünkü assassinlerin yaptığı büyüler genellikle evil descriptorlı olduğu için muhtemelen bu büyüleri yapmaması gerekir o zaman da assassin olmanın bir anlamı olmaz. Ayrıca madem iyi bir assassin olacak bunu maceralarında assassinliği nasıl kullanacak. Sonuçta öldürmektir bir assassinin amacı. Bu good bir karaktere yakışmaz
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Rhuben
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Rhuben »

özür dilerim başta belirtmeyi unutmuşum bu söylediklerim dnddi için geçerli olması gereken şeyler değil. ama insanlar değiştirebilir. assasin büyü yapmak zorunda değildir büyüleri vermezseniz sorun olmaz. büyü yapmak isteyen büyücü olur. ayrıca iyi bir dm ve iyi bir oyuncu iyi assasin yaratarak oynatabilir. good karaktere yakışmaz demişsin. paladinler de goodtur ama savaşta birilerini öldürürler.assasin de good olabilir ve bunu kendi bildiği yöntemle yapar. kötü büyücüleri rahipleri yada başka kötü karakterleri öldürmek amaçlı c\g bir assasin yaratmak zor değil ailesi öldürülmüş ve intikam için bu işe girmiş sonrada zamanla sadece kötüleri öldüren bir adam olup çıkmıştır.veyahut iyi bir krallıkta kralın sadık adamlarından biri krallığın düşmanlarını ortadan kaldırmak için assasin yetiştirebilir. bu krallık l\g bir krallık olmak zorunda değil. eğer süikastçinin çırağını okursan biraz daha iyi anlayabilirsin. gerçi orda daha eleman genç ve saf bayağa iyi. l\g sayılır o yüzden tam bir örnek değil.

karakterleri dnd standartlarında yaratmak zorunda olduğumuzu sanmıyorum o yol göstericidir yeri geldiğinde insiyatif kullanılarak dediklerim yapılabilir o zaman drizzt karakteri de yaratılamazdı drowlar good olmaz diye. fr yazarlarının kitaplarına göre sistem yaratılabiliyor veya değiştirilebiliyorsa bunu oyunlarımızda senaryo yazarken bizde yapabiliriz hayal gücümüzü dnd sınırlarında kısıtlamamallıyız. şöyle ki bazı filmlerde good assasin örnekleri bile var mesala leon...
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

SacoKhan wrote:
Rhuben wrote:o kadar çok şey tartışılmış ki burdan sonra bişeyler yazmak zor olacak ama genel anlamda düşüncelerimi paylaşmak isterim.

Eğer böyle dediğin gibi iyi assassin yapamayız. Ã?ünkü assassinlerin yaptığı büyüler genellikle evil descriptorlı olduğu için muhtemelen bu büyüleri yapmaması gerekir o zaman da assassin olmanın bir anlamı olmaz. Ayrıca madem iyi bir assassin olacak bunu maceralarında assassinliği nasıl kullanacak. Sonuçta öldürmektir bir assassinin amacı. Bu good bir karaktere yakışmaz
evil descriptorlu olan büyüleri illa ki evil alignmentli char.lar yapacak diye bi zorunluluk yoktur.
oldun
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by oldun »

TEşkilata girmek için seepsiz yere birini öldürmek gerekiyorsa girmek pek de kolay değildir. En azından ben olsam hayır sen tarikata girmek için öldürdün bu da bi sebeptir derdim
Aslında kimse sebepsiz yere adam öldürmez. Zevk veriyorsa bile bu bir sebeptir. Tanımlamayı iyi yapmak lazım sanırım sebepsiz yere iyi bir tanımlama değil...

bence bütün gereksinimleri tamamladıktan sonra en son iş birini öldürmeye geldiğinde guild sana geri dönüşü olmayan bir kötülük yaptırmalı ki senin guild e baglılıgında süphe götürecek birsey kalmasın mesala anne babanı öldürmek yada cok sevdiğin birilerini öldürmek gibi böylece de evil oldugunu köküne kadar belli etmiş olursun yani sokaktan gecen birini öldürmek yada senle alası olmayan birini öldürmek yeterli olmamalı hatta abartmalı keyser soze gibi ( olagan süpheliler deki eleman gibi ) tüm yakınlarını öldürdükten evini yaktıktan sonra tamamiyle guild e baglı olabilirsin cünkü ancak böle bir insan yada varlık masum kücücük bir cocuga yapılacak bir suikast te gönül rahatlıgıyla rol alabilir eflanın istediği tanımlamayı ben böyle canlandırıyorum
rhuben in dediği gibi bir karakter olabilir ama bu karakter DMG yazan assasin olamaz bunu istemek ben monk olacam ama Lawful olmayacam demek gibi bir sey nası olur thief olursunuz ki onlarda kusursuz gölge adamlarıdır ve iyilik için kullanabilecekleri bir sürü özellikleri var ama asssasin olabilmek için bir guild e üye olmanız lazım ve bunlar iyi insanlar degil ama ben ille yapacam dersen o da olur iyi bir thief guild kurarsın kralın scoutları casusları gibi oyununa koyarsında offf yani
Post Reply