samurai hakkında

Sorularınız mı var? O zaman cevapları olan kişileri burada bulabilirsiniz.
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

Sylvos wrote:Paladin ler için yaşam oldukça önemlidir, düşmanını dahi çok mecburi kalmadıkça öldürmezler. Düştüklerinde de bu yüzden kendi hayatlarına kıyacaklarını sanmıyorum. Kendini Fallen yapacak bir nedeni varsa, bu yüzden kendi kendini öldürecek bir neden de yoktur. Zira, ortada fallen paladin yokta değil.

Paladin iyiliğin kölesi değildir, nurdan yaratılmamışlardır. Zayıf yönleri vardır, hassas noktaları vardır. Varlıklarının sebebi de iyilik değildir.
karıştırdın yada paladinlerle ilgili bazı anlayış farklarımız var dostum , paladinler için yaşam önemlidir haklısın ama bu yaşam kendi yaşamları değildir , ben çok paladinin öleceğini bile bile kendi hayatını feda ettiğini gördüm eğer yaptığı bi hatadan dolayı fallen olursa ( yada en azından ben fallen olsam ) intahar en akılcı çözüm olurdu , ben yaptığım hatanın cxezasını direk tanrımdan almak isterim

eğer bi nedeni varda paladinliği bıraktıysa o zaman da sonraki yaşamında nasıl bi rol izleyeceğine bağlı olarak değişir,

ayrıca haklısın paladinler nurdan yaratılmamıştır , ama bence kesinlikle iyiliğin kölesidirler ,
yanlız burda da enteresan bi nüans var paladinler iyiliğin kölesi olduklarını kendileri bilirler başkası elbetteki paladinlerle ilgili farklı düşünür ,

şöyle açıklayayım ; paladinlerin seçim şanı yoktur , iyilik yapmak yaşam şekilleridir , zayıflıkları elbetteki vardır ama normal şarkı söyleyenlerden üstünlükleri tartışılmaz ( adamlar korkusuz )

bide bu açıdan bakarsan sanırım anlayacaksın demek istediklerimi
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Bu tip tartışmalarda duruma göre konuşmak genelde yanlış yönlendirir insanları, önce bunu belirteyim. Ã?ünkü çok çeşitli durumlar sözkonusudur ve her zaman durumlardan yola çıkılarak genel geçerliliğe ulaşılamaz.

Paladin karakterler için belli bir kısıtlama, ya da düşünce tarzı düşünmek yanlıştır. Her ne kadar paladin diğer karakter tiplerine göre oynaması daha az esnek olsa da her zaman 'paladin dediğin şöyledir', 'paladin dediğin şurda şunu yapmalıdır' gibi kesin ibareler kullanmamak lazım.

Paladin iyilik yolunda savaşır...

Evet bu tabir uygun oldu. İyiliğin yollarını, iyilik yolunda neler yapılabieceğini araştırırsanız paladin karakterlerininde arketiplerinin ne kadar geniş olabileceğini görmüş olursunuz. Davranışlarının ve hareketlerinin ve yapabileceklerinin yani...

NOT: Yazımda lawful good paladinleri esas aldım. Eğer diğer paladin tiplerinden bahsediyorsakta iyilik yerine esas aldığı nokta neyse onu baz alabilirsiniz. Ama mesajdan çıkan anlam diğer tipler içinde aynıdır.
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

Eldarin wrote:.

Paladin karakterler için belli bir kısıtlama, ya da düşünce tarzı düşünmek yanlıştır. Her ne kadar paladin diğer karakter tiplerine göre oynaması daha az esnek olsa da her zaman 'paladin dediğin şöyledir', 'paladin dediğin şurda şunu yapmalıdır' gibi kesin ibareler kullanmamak lazım.

Paladin iyilik yolunda savaşır...

Evet bu tabir uygun oldu. İyiliğin yollarını, iyilik yolunda neler yapılabieceğini araştırırsanız paladin karakterlerininde arketiplerinin ne kadar geniş olabileceğini görmüş olursunuz. Davranışlarının ve hareketlerinin ve yapabileceklerinin yani...

.
yapma dostum eldarin bari sen yapma yaw
senin burada yazdıkların daha çok lawful good fighter a yönelik ve sende bilirsin ki bi fighterla paladin arasında büyük farklar vardır , bir paladin tanıdım iki kavim arasında savaş çıkmaması için her iki kavmin liderleriylede savaşı engellemek için uzun süre konuştu ikna etmeye çalıştı , başaramadı , savaş sonun da ölenler için dua etti , birde savaşı durduramadığı için tanrısında af diledi kendisini paladinlikten azat etmemesi için

paladinler böyle adamlar , sen şimdi onlara , şavaşçı dersen bence paladinlere haksızlık etmiş olursun onlar paladinlerdir ,, ve savaşçı olanlar da fighterlardır

elbetteki oyuncular arasındaki nüansların paladinlerin rpsine de yansıyacağını düşünüyorum ama hersavaşın haklı bi tarafı yoktur hatta eğer savaşıyorsan zaten haksızsındır,

kabul ediyorum paladinlerin savaşları , kılıçları ve zırhları efsanevidir , bu konuda sitedeki bardların eminim güzel söylüyecekleri vardır amasize bi ip ucu vereyim paladinler aslında bu özelliklerinden bahsedilir oldukça utanırlar ,

ben hersabah kalkarken kılıcımı kullanmam gerekmesin diye tanrıya saatlerce yalvarıyorum , o gün kılıcımı kullanmadıysam o akşam şükranımı gösteriyorum , eğer kullandıysamda nedenini açıklıyorum ve beni affetmesi için bi o kadar daha yalvarıyorum

son olarak bu oyunu sizden iyi bildiğimi iddaa etmiyorum ama ciddi anlamdaki ilk karakterim bi paladin ve bu konuda oldukça bilgiliyim diye düşünüyorum
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Mesajımın başında paladini duruma ve durumlara göre sorgulamayındemiştim. Barabus, hata yapmışsın.

*Paladinler topraklarını korumayı amaçlamış olabilrler.
*Paladinler masumların yanında yer alabilirler. Halklarına arka çıkabilrler.
*Paladinler kanunların yanlısı olabilerler.
*Paladinler savaşçı olabilirler, hatta ağır savaşçı olabilirler. Her yolu savaşarak ve dövüşerek çözmeyi düşünebilriler.
*Paladin intikam yolunu seçmiş olabilir. Birisine karşı intikamla güdülenmiş olabilir.
*Paladin gözlemci de olabilir. Bilgeliğini önplana koyar, savaşmaz belki ama çok iyi bir araştırmacı olur, mantığına göre hareket eder.

daha sıralardım aslında, ilk anda aklıma gelenler bunlar.

Yani demek istediğim, duruma bakarsanız paladin nedir çözemezsiniz. Genel geçer neyse onu kullanın paladini düşünürken. Paladin savaşçı olmayabilir, ama olabilirde. Paladin bir halk için savaşabilir, ama sonra savunduğu halkın yanlış fikirlere sahip olduğunu düşünerek yardımını geri de çekebilir. Ya da ...

Anlatmak istediğim şu. Niyetler ve amaçlar. Amaç birdir, ona ulaşma tarzları pek çok. ve birine göre doğru olan fikir bir diğerine göre yanlış olarak algılanabilir. Yine de burada önemli olan amaçtır, amaca ulaşma yöntemleri değil.
Ve amaç iyilikse ona ulaşırken çeşitli niyetler içersinde olabiliriz. Bu niyetler pek çoktur ve kişiden kişiye, görüşte görüşe değişebilir.

Bu yüzden paladinin kişiliğini, dünya görüşünü, ruh halini durumlara göre sorgulamayın diyorum. Aynı şeyi görüşler içinde söylüyorum. Niyet kötü gözükebilir, ama derininde yatan amaç iyidir, olamaz mı?
Bu kullanıcı siteden ayrılan fakat forum düzeni açısından mesajlarının durması gereken kullanıcılar için ayrılmıÅ?tır. Kullanıcı kesinlikle yoktur. Sorumluluk ve yükümlülü
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

Eldarin wrote:Mesajımın başında paladini duruma ve durumlara göre sorgulamayındemiştim. Barabus, hata yapmışsın.

*Paladinler topraklarını korumayı amaçlamış olabilrler.
*Paladinler masumların yanında yer alabilirler. Halklarına arka çıkabilrler.
*Paladinler kanunların yanlısı olabilerler.
*Paladinler savaşçı olabilirler, hatta ağır savaşçı olabilirler. Her yolu savaşarak ve dövüşerek çözmeyi düşünebilriler.
*Paladin intikam yolunu seçmiş olabilir. Birisine karşı intikamla güdülenmiş olabilir.
*Paladin gözlemci de olabilir. Bilgeliğini önplana koyar, savaşmaz belki ama çok iyi bir araştırmacı olur, mantığına göre hareket eder.

daha sıralardım aslında, ilk anda aklıma gelenler bunlar.

Anlatmak istediğim şu. Niyetler ve amaçlar. Amaç birdir, ona ulaşma tarzları pek çok. ve birine göre doğru olan fikir bir diğerine göre yanlış olarak algılanabilir. Yine de burada önemli olan amaçtır, amaca ulaşma yöntemleri değil.
Ve amaç iyilikse ona ulaşırken çeşitli niyetler içersinde olabiliriz. Bu niyetler pek çoktur ve kişiden kişiye, görüşte görüşe değişebilir.
ya ben güzel bi post yazmııştım konuyla ilgili ama kaydedemedim herhalde , neyse tekrar yazayım eldarin dostum sana şöyle bi cevap yazayım ;

paladinler masumları korumak konusunda seçim yapamazlar , bu onların bi sorumluluğudur , eğer korumamayı seçmezlerse fallen olurlar kaldı ki acı çeken birinine paladinin yardım etmemesi zaten anlamsız

paladinler kanunlar yanlısı oalbilirler ama örneğin , haksız vergi alan bi kontun çıkardığı yasa ya karşı çıkarlar

paladinlerin savaşa bilecekleri , özel kılıçlar taşıyıp ve ağır zırhlar giyebilecekleri gerçek ama emin olun paladinler hiç bi sorunu şavaşarak çözmek istemezlşer , hele de her şeyi savaşarak çözmek lafı paladinlere haksızlık etmekten öteye gitmez ben çok paladin gördüm rakibini öldürdükten sonra uzun süre tanrısından af dileyen , paladinler için aslında öldürmek başarısızlıktır , aslında birini öldürmeden çözülebilir herşey

paladinler asla intikam almazlar , intikam kötülüğe has bir duygudur , va hiç bi paladin özel güçlerinikendi intikamı için kullanamaz , eğer bi paladin intikam yolunu seçecekse locadan ve paladinlikten tamamen ayrılmalıdır

paladinlerin gözlemci olması pek mantıklı değil ama diplomasi konusun da ki yetenekleri tartışılmaz , sonuçta karizmaları genelin çok üstünde , ama bu demek değildir ki o tarz işlerle uğraşan paladinler iyi dövüşemez , paladinler aldıkları eğtim sonucu paladin olurlar , ve bu eğtimin içinde kılıç ve savaş eğtimi de vardır

bunların hepsi bir yana benim esas tepkim son bölüme

paladinlerin amaçları kadar amaçlara ulaşma yolları da onların için önemlidir, bi paladinin en önemli değeri locaya olan bağlılığı ve düsturudur , bunu da şöyle açıklayım hiç bi paladin rakibine arkadan saldırmaz , kılıcını çekmasini bekler

bu konuların açıklanması gerekiyordu umarım yanlış anlamazsın eldarin

ama sanırım sende genelin yaptığı hataya düşmüş paladinlerle lawful good fighter ları karıştırmışsın neyse benim dediklerimi de bi düşün , sonra paladin yorumuna sen karar ver , belki fazla romantik bi portre çizdim paladinlerle ilgili ama bu soğuk parlak zırhların içinde gerçekten iyi insanlar vardır

bu arada bu konuyu da paladin tartışmasına dönüştürdüğüm için hem konuyu açandan hemde buraya mesaj atanlardan özür dilerim
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

-lawful good paladinler masumları korumayı elbette ilk olarak düşüneceklerdir. Bu bir amaç, buna ulaşma yolları ise farklı farklıdır. Biri savaşarak buna direnir, biri bilgeliğiyle bu duruma çözüm sunar, bir başaksı zekasıyla...
-paladinler kanun yanlısı olabilirler, eğerki bu tanrılarının yolunda devam ediyorsa. Benim söylemek istediğim buydu. kaçakçılık vesaire yi zaten paladin savunmaz. Ã?ünkü amacı doğrultusunda bir harekete olmaz bu.
-paladinler sorunları savaşarak çözmek isterler, bu tamamen kişilikle alakalı ve bu da insandan insana değişir. Paladin diye herkes aynı tip kişiliğe sahip olacak değil. Sen savaşarak çözersin ben sevişerek. Bu kadar basit.
-Herşeyi savaşarakta çözmek isteyebilirler.
Bu tamamen kişilikle alakalıdır. Kişilik bunu öngörüyorsa bu oluabilir.
-Avenger demediğime yanıyorum. Paladin avenger olabilir. İntikam kötülüğe değil insaniyete özgü bir kavramdır, felsefede de bu böyledir. Bu tip kavramlar iyilik yönüne de çekilebilir kötülük yönüne de. Evil bir paladinde intikam kollayabilir, good bir paladinde.
-Paladinlerin gözlemci olması neden mantıklı değil. savaşçı olmadıklarını kendin savunmuyor musun Barabus? Diplomasi yeteneğini kullanması gözlemlerine dayalıdır. Birisi gözlemci değilse neye dayanarak diplomasi yapacak. Gözlem bilgi demektir ve diplomasi bilgi ile mümkündür.

-Aslına bakarsan sonuca ulaşan her yol mübahtır gibi bir anlam çıkarmışsın sözlerimden bu yanlış. Amaç iyilik yönünde, amaca ulaşma yolları da elbette iyilik yönünde olacak, yine de amaca ulaşma yolları pek çoktur, ki paladinler de bu yolalrdan herhangi birini seçebilirler. bu paladin olmanın ötesinde onun kişiliğiyle, eğilimiyle alakalıdır.

Bence paladinlere tek yönlü bakıyorsun Barabus. Sana tavsiyem paladin hakkındaki görüşlerini daha fazla geliştirmendir. Paladini lawful good fighter ile karıştırmam asla, aksine ad&d sisteminde senelerce paladin oynattım(ad&d- paladin. ismi yetiyor hakkaten). Paladin oynamasını da oynatmasını da gayet iyi bildiğimi düşnüyorum bu yüzden.
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

sanırım anladım demek istediğini gözlemcilik konusunu ben yanlış anlamışım , ben bi yeriş gözetlemek zannettim , yani ben herzaman kılıcına başvurmayı bi paladine yakıştırmıyorum ,
ayrıca seninde bildiğin gibi paladinlerin kendilerine has özel güçleri var ve bu güçleri intikam için kullanıyor olması , bence çok da doğru değil , hatta hiç doğru değil , bunun yanı sıra sonuca ulaşmak konusunda gidilen yolların paladinliğe ve düstura uygun olması gerektiğini vurgulamak istedim , sende bunu demeye çalışmışsın ama ben yanlış anladım ,

yinede ben paladin karakterini biraz daha katı oynatıyor olabilirim , haklı olabiliirsin

neyse dostum belki bi gün bi oyunda karşılaşırızda o zaman farkları daha iyi anlayabiliriz :):):):):):):):)
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Herşeyi savaşarak çözüp çözmemeleri dediğim gibi karakteristiğe kalmış birşey. Savaşa yatkınlıkta olabilir, ama olmayabilirde. İntikam goodluğa yakışmıor gibi düşünebilirsin ama ranger lar favored enemy seçerler kendilerine hatırlatırım. Paladinler içinde ad&d sisteminde bunun için kitler bulunmaktaydı (inquisitor(undead avenger), cavalier(fire, cold resistance ve bu elementleri kullanan düşmanlara karşı dayanıklılık, hani bi nevi onlara avenger olma durumu )...). Yani bu insani bir güdü ve olması mümkün.

Senin kafandaki stil daha geleneksel bir paladin stili. E bu da bir çeşit, hatta kalıp diyebilirim. Ama paladinliği kalıplara dayandırmak yanlıştır. Paladinliğin geçmişi iyiliğin geçmişi ile eşdeğedir diyebiliriz çünkü. Bu yüzden iyiliğin ılımlı ve yayılımcı politikasını gözönünde bulundurarak paladinin savaşçıda, araştırmacı da, evanjelistte şu da bu da olabileceğini savunurum.

Umarım bir oyunda görüşürüz Barabus. Hakkaten paladin oynarkende bir seviyeden sonra bana hak vereceksindir. Herşeyi klasik yaklaşımlarla çözemeyebiliyorsun çünkü. Bir noktadan sonra artık karakterin esnekliği de azalınca daha katı kurallar seni esnek eğilimli karakterler oynatmaya itiyor.

Son olarak; paladin oynamak için analitik düşünmek gerektirir. Katı kalıplar ve basmakalıp hareketlerle akılcı oynayamayabilirsiniz. Bu yüzden zaten yeterince katı kurallar içinde kalmış olan paladin karakterinizi çeşitli eğilimlere yönelerek oynanabilirlik açısından esnetmeye çalışın derim. Yoksa herkesin dilinde bir söz vardır, paladinini ömrü en fazla üç oturumdur diye, öyledirde hakkaten, akılcı oynamazsanız eğer.

Bu yüzden paladin oynarken, iyiliğin yollarını unutmayın.
Eldarin_
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Eldarin_ »

Bu arada iyiliğin yolları diyipte işin içinden sıyrılmış gibi olmayayım.

Paladin olmak isteyenlere ve iyilik, doğruluk vs üzerine ilgilenenlere;

*D&D 3,5 Book of Exalted Deeds

*WW OWOD(Original World of Darkness) Hunter the Reckoning

Daha pek çok kitap mevcut ama ben bunları önerebilirim...
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

Forgotten Realms - Champions of Valor kitabını da tavsiye ederim
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
seemannsg
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by seemannsg »

ee samurai a ne oıldu ?
forever alba...
Sylvius
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Sylvius »

Ya kusura bakmayın genelde yapmam ama bu forumda cok uzun yazmıssınız hepsini okuyamadım ama ilginc bir paladin gorusu belirtmek isterim

Dragon Lance deki Takhisis Knight lar da bence paladindir. Hatta evil bile degildirler bence. Zaten evil lıgı kim belirliyor ki. Mesela en lawful good paladin bile gorur gormez orcları kesmeye baslar. Orclara gore de onları gorur gormez kesen paladinler evil degil midir.

Ayrıca hakketen Samurai lara ne oldu ben baslıga baktım girdim olay pala ya donmus
barabus
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by barabus »

yaa arkadaşlar kusura bakmayın ben karıştırıyorum olayı hep ,

ama orcları hemen kesmez bi paladin , hatta nedensiz birini kesmek fallen olmaına neden olur , ama paladinlerin orclara daha bi önyargılı olduğunu kabul ediyorum
Lixer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lixer »

Sylvius wrote:Ya kusura bakmayın genelde yapmam ama bu forumda cok uzun yazmıssınız hepsini okuyamadım ama ilginc bir paladin gorusu belirtmek isterim

Dragon Lance deki Takhisis Knight lar da bence paladindir. Hatta evil bile degildirler bence. Zaten evil lıgı kim belirliyor ki. Mesela en lawful good paladin bile gorur gormez orcları kesmeye baslar. Orclara gore de onları gorur gormez kesen paladinler evil degil midir.
süpersin üstad, açıklamalarını sık sık görmek isteriz :clap: :evillaugh: :evillaugh:
Yukarıda yazdıklarımı bir daha okursan sen kazanırsın, okumazsan ben!<br>
seemannsg
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by seemannsg »

ssamuraaaaaaaaay!!!
evet arkadaşlar konu samuraydı. ah oldun ah :clap:

neyse bir soru:
-bir samuray için ona verilen görevi kabul etmemek mi, yoksa o görevi kabul edip kısmende olsa başarısız olmak mı bushidoya ters düşer?

örneğin:
- görev: bir savaşta samuraydan önemli bir kişiyi koruması istenir.
-sonuç: savaşın kazanılmasında samurayın öne sürdüğü taktiğin büyük yararı olur. ancak o önemli kişi KELVAZU!! 'nun sneakleri sonucu ölür.(kelvazunun görünmezken saldırdığını ve samurayın kelvazuya kritik miss yaptığınıda belirteyim).
Post Reply