Ruhbanlar Üzerine Kişisel Yorumlar

Başka hiçbir yere uymadı dediğiniz mesajlar için.
frpcibaba
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by frpcibaba »

Norticus wrote:abi açık konuşmak gerekirse ben ve bizim grup (quel-scythe-yeminer) oyunlarımıza tanrı mevzsunu pekkatma taratarı deiliz
cleric varsa da oyunda tanrısı çok etkili bi rp u+nsuru olmuo
arada lafta ve dualarda geçiobazen
çünkü hem kendimi kötü hissediorm bu konuda, hemde biz oynarkemn etfafta devamlı birileri olduğundan yanlış anlaşılmamız çok kolay (2 yıldır kütüphanede oynuorz<da ) ve b+u konunun müdüre aksetmesi bizim için pek hayılı olmazdı kanısndayım
bilmem yanılıormuym?

Kısaca bir OHA çekmek istiyorum bu laflara...
Tanrıların cleric RolePlayine etkisi olmuyor demişsin şimdi düşündümde uzuuuuuunca bi oha da çekebilirim ....
Matteo
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Matteo »

bi oha da benden!
Ruhbanların RPsi asıl tanrılarıdır.Ruhban'sız çok az oyun oynattım ve hakkaten sıkıcıdır.Saolsun sıkı bir kaliteli Ruhban oyuncu ve habire konuşan bir büyücü oyuncum oldu hep :))
...
Özellikle FRda hakkaten bütün kültürlerin tanrıları var. Ancaaaaak. Mezopotamya ve Mısır mitleri sadece "onlarda olsun bari" denip konulmuş mitlerdir. Onlar zaten FR'a başka dünyalardan tanrılarıyla beraber gelmiştir.Egemen mit Avrupa kökenlidir.Ki FR hastası olmama rağmen tarihte yapılan Avrupa merkezcilik aynen işlenmiş durumdadır.Üzerilerinde çok uğraşılmıştır (isimleri, oluşumları vs vs) ama Babil benzeri Unther medeniyetinin tanrısı Gilgeam (şimdi geberik) isim olarak bile neredeyse gerçeğinin aynı. Bildiğimi Gılgamış (Gilgamesh) aynen konulmuş. Sonra onun baş ruhbanı ve manyağı Shurrupak'ta bir Babil kentinin ismidir.Mulhorand (mısır benzeri) için ise hiç birşey söylemiyorum. Tanrılarının isimlerib ile aynı. Pazarlama sisteminin bir kıwırtmasından başka birlşey değil.
Bunlar tartışılacağına tanrı sıçarmı, sevişirmi bilmemne gibi şeylerle uğraşıyorsunuz. FRP oyununn kendisi bir uyuşturucu olarak kullanılıyor. Teatral bir ilerleme varmı rp yaparken? kekeme büyücü oynatın. Ezik bi orospu çocuğunu oynatın (biz bunları yaptık). İlla kudretli kan döken vs şeyler.Çok banal.Sevgi Aşk temaları nerede?
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Arkadaşlar bunlar insanların kişisel fikirleridir. Onlara "oha çekince" fikirleri değişmeyecektir. Nedenlerinizi anlatırsanız daha iyi olmaz mı sizce de?

Bu arada Matteo verdiğin son fikirleri zaten birkaç kişi uyguluyor. Ben kendi adıma bir deliyi, bir bağımlıyı (vampire) ve takıntılı birden fazla adamı oynattım. Aşk desen genelde roleplaylerimizde "her zaman" kattığımız bir öğe. Bence kararlara varmadan önce bir sorsan oynayan var mı diye daha gerilimsiz bir ortam olusur bence...

Hatta bu konuda bir başlık açsan çok daha güzel olabilir...
Saygılar...
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
yeminer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by yeminer »

abi haklısınız tanrıları bir ruhbanın kullanmaması oldukça kötü bir şey ama arkadaşın dediği gibi biz bu oyunu lisedeyken kütüphanede yani herkesin bize bunlar ne ya yaratık mı diye baktıkları bir ortamda oynuyorduk. sizce ben bu sitede sık sık yaptığım gibvi tanrılara laf atsam orada ve herkes duysa nasıl karşılanırdık?
lütfen biraz düşünerek cevap yazın arkladaşlar. ne kadar zor koşullarda oynadığımız ortada.
her zaman yalan söyle ki, kimse yalan söylediğini anlayamasın
güç amacın, k
Matteo
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Matteo »

Benim ne oynattığınızı sormama gerek varmı? Burada ağırlık verdiğiniz anlatım biçimlerinden görüldüğü üzere aşk sevgi teması neredeyse hiç konusu açılmamış bir mevzu.
Kişisel fikir konusunda itirazlarım var. Ancak tanımlamalar kişisel fikir olamaz. Burada tanımlama yapılmış. Yoksa yorumlar konusu kişiseldir.Düşüncelerde değişebilecek kadarda esnek olmalıdır.
...
Bende lisede din öğretmenine ve hayatında bilgisayar bile görmemiş adamlara oynatmaya çalışmıştım bunu.İstenilen yerde oynansın yada oynanmasın farketmez, ben her yerde bir ateist olarak her inancın tanrısına laf etmekten çekinmedim :))
Cesur olmak gerekir. Ama asla kılıcının kanını silen gözü kara bir acımasız gibide soğukkanlı olunmamalıdır ehah
frpcibaba
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by frpcibaba »

Ayrıca anlamadığım diğer bir şey ise . Bildiğim kadarı ile güzel sanatlar bölümlerinde mitoloji dersi var orada da bissürü tanrı(dikkat edin harbi tanrı diye geçiyorlar) var ve dersi veren veya alan müslüman hristiyan veya ne halt olursa olsun bunların dersleri verilebiliyor ve öğrenilebiliyor mitoloji. Aynı şekilde hoşça vakit geçirmek ve belkide tiyatral yeteneğimizi biraz olsun arttırmanın amaç olduğu bir oyundada tanrıların adları çok kolay geçebilmeli bence hiçbir sakıncası yok enazından .

Kütüphanede oynama olayına gelince. Öncelikle kendi adıma sessiz ve baskı altında oynadığım bir rol yapma oyunundan hiç zevk almayacaım için oynamamayı yeğlerim . Yani demem odurki bu şekilde sık sık oynayacağınıza haftasonu vs.vs. zamanlarda boş ve rahat oynayabileceiniz bir mekan ayarlayıp daha seyrek oynamanız bile size daha büyük bir haz verecektir...
Benim düşüncem böle enazından
The_KiRaTh
Başbüyücü

Post by The_KiRaTh »

KabakTadi wrote:Kaç senedir ruhban oynatıyorum, ben böyle saçma sapan bir tartışma görmedim.
Ne güzel yeni arkadaşlar katılıyor aramıza... Ancak lütfen üsluplarını biraz yumuşatıp, yukardaki gibi "ben herşeyi gördüm, geçirdim, siz eziksiniz" gibi tavırlardan uzaklaşıp, yapıcı tartışmalara girmelerini rica edicem.

Burada herkes tecrübeli, "eski" oyuncular deil, çok yeni başlayanlar, acemiler, ve hatta hiç oynamamış insanlar da aramızda mevcut(ki aslında büyük çoğunluk diyebilirim).

Aşşağılama ile hiçbir yere varılmaz. Aşşağılama, eylemi ortaya koyanı küçültür esas olarak.
Tecrübe yenilen kazıkların bileşkesidir...
The_KiRaTh
Başbüyücü

Post by The_KiRaTh »

Bu arada bu ruhban lafı bana ters geliyor nedense, alışmamışım ondan olsa gerek.

Lütfen dar açılardan bakmayın olaya. Bir cleric role playi illa yoğun bir şekilde bir tanrı üzerine olması gerekmiyor. Sonuçta genel bir inanç sembolü, bildiğiniz anlamda bir rahip, bir misyoner olarak tanrılar ön plana çıkarılmadan da gayet başarılı (ve zevkli) rahip role-playleri yapılabilir.

Birde ortamdan ortama büyük farklar vardır. Sen bunu din öğretmeninle konuşabilirsin belki, ama yobaz birisiyle bırak konuşmayı, tartışamazsın bile. Bu arada bilgisayar görmemek ile frpnin alakası ne açıklar mısın?

Ayrı rahat bir ortamda oynama fikrine katılıyorum. Ama böyle bir imkan yoksa arkadaşların nasıl hissettiğini de anlıorum, biz de zamanında ne imkansızlıklar arsında oynardık.

Bu arada senin ateist olman başkalarının inançlarına laf etme özgürlüğü vermez. Ayrıca soğukkanlılıkla cesareti o gibi bir durumda nasıl bağdaştırdın? veya acımasızlığı?
Matteo
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Matteo »

ya boşver benim ateizmimi konu bu deil.Felsefe bölümü olsaydı orda tartışırdım.
...
Ruhbanın oyandığı rol genel hatlarıyla özgeçmişindeki yetişme tarzı ile ilgilidir. Torm inancına sahipse epey tutucu bi şekilde yetişmesi gerekir. Büyücülük kadar olmasada, ciddi bir eğitim gerektiren bişiydir bu. İster eğlence tanrıçası Liira'nın ruhbanı olsun ister Cyric'in vs. Bu tanrı inançlarının dogmalarını benimsemiş olmaları ve hatta bunlara alışmış olmaları gerekir. 3rd edition oynadığımız için, bunların çoklu sınıfları ise bu konuda daha esnek olabilir elbet.
İnsan ruhbanlar için bu böyledir. Ancak elflerin hayatı çok daha geniş bir çerçeveye yayıldığı için onların ruhban sınıfları çok daha değişik olabilir.
Ne olursa olsun Ruhbanların rollerinin ana çizgileri ister istemez inandıkları tanrıların dogmalarıyla yönlenir.
...
Bilgisayar görmemiş derken onların sosyal durumunu belirtmeye çalıştım anlayacaan.
yeminer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by yeminer »

abi biz anadolu lisesindeydik. değil güzel sanatçıo okulda tm ci bile bikaç taneydi. insanlar bazı şeyleri derste hoş karşılayabilir. 1000 sene önceki insanlar ne salakmış diye düşünebilir ama daha önce frp yi satanistlerin oyunu olarak düşünmüş ve senelerdir frp cilere topu dinsiz bunların diye küfür etmekte olan bir adam karşısında beni tanrılara küfrederken bulursa sizce nasıl karşılar.
opyunlarımıza gelince ruhban hariç tüm rolleri rahatlıkla yapabiliyorduk. çünkü yanımızda scyte vardı. di mi scyte ?
genelde bu yüzden insanlar laf atmaya çekinirdi. saolasın scyte :D
güç amacın, k
Quel-Shin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Quel-Shin »

Sanırım olay bizim okulda ruhban oynarken kendimize uyguladığımız kısıltlamalarla ilgili.öncelikle bizim okul nasıl bi yer?Koridorda beş kişi muhabbet ederken müdür yardımcısının gelip "siyaset yapıyorsunuz böle toplaşmak yasak okullarda " diyerekten toplulukları dağıttığı bir okul(Kadir Dikme).ki düşünsenize tıka basa dolu olan bir kütüpanede sesinizi istemdışı yükselterek"Ölüm tanrısı nerull adına..."falan filan gibi bir cümleyi sarf ettiğinizi.bırakın yüksek sesle fısıldaşsanız bile etraftaki masalar o kadar yakındıki duymamak için kulaklarınızı tıkamanız gerekliydi.Kafelerde falan da iş böle.Buradaki asıl amaç bizlerin rahatsız olması değil,tamam biz de rahatsız oluyoruz ama frp üzerinde oluşan çnyargıyı güçlendirmek asıl endişe.
yeminer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by yeminer »

ve müdürün odasına çağırıp salak salak siz ne yapıyosunuz orada diye sorması.
demokratiğk bir ortam olsa anlatırız ama adamın tek dediği
buradav demokrasi var ben ne dersem o olur
güç amacın, k
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

The_KiRaTh wrote:
KabakTadi wrote:Kaç senedir ruhban oynatıyorum, ben böyle saçma sapan bir tartışma görmedim.
Ne güzel yeni arkadaşlar katılıyor aramıza... Ancak lütfen üsluplarını biraz yumuşatıp, yukardaki gibi "ben herşeyi gördüm, geçirdim, siz eziksiniz" gibi tavırlardan uzaklaşıp, yapıcı tartışmalara girmelerini rica edicem.

Burada herkes tecrübeli, "eski" oyuncular deil, çok yeni başlayanlar, acemiler, ve hatta hiç oynamamış insanlar da aramızda mevcut(ki aslında büyük çoğunluk diyebilirim).

Aşşağılama ile hiçbir yere varılmaz. Aşşağılama, eylemi ortaya koyanı küçültür esas olarak.
Teşekkürler bende aynı şeyi demek istemiştim.
Herkes aynı bilgi seviyesinde değil ve herkes bir şeyi aynı şekilde görmek "zorunda" da değil. Tanrı canlandırılmadan da bu tür oyunlar oynanabilir. Rahiplerin bulunmadığı bir dünyada da oyun oynatılabilir. Bu oyuncuların ve tabiiki Dm'in insiyatifindedir.

Bununla beraber yalnızca FR dünyasını düşünerek yorum yapmakta hatalı. Bir çok epik, Dm tarafından yaratılmış dünyada oyun oynadım ve FR'a kıyasla çok daha fazla zevk aldıklarım da birden fazlaydı.

Cesaret konusuna gelince. İnsanlar fikirlerini diğerlerine hakaret ederek dile getirirse bu cesaret değil terbiyesizlik olur. Elbette herkesin fikirlerini söylemesini biz de istiyoruz burası özgür bir forum. Ama hani şu klişe söz vardır ya... Herkesin özgürlüğü bir başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter. Hakikaten doğru bir söz. Biraz düşünmenizi rica edicem.

Biz de üniversitemizde Dünyanın belli başlı bir çok dinini ve eski inanışları inceledik ve anlatan kişiler inançlarıyla öne çıkmadılar. Aksine inançlarından hiç bahsetmediler gayet objektif bir şekilde o zamanki insanların fikirlerini dile getirdiler ki üniversitemizde bu konu üzerine bir sınav yapılması bile asıl tartışılanın inanç değil, inançların tarihi olmasıydı. Burada hiç bir şekilde insanların inançlarını değiştirme etkileme gibi bir çaba zaten yok olamaz da...

İnsanlar Atheistliklerine ya da Theistliklerine göre yargılamıyoruz ya da sınıflandırmıyoruz, hiç sormuyoruz çünkü bu insanın kendi içindedir, bizi ilgilendirmez. Her insanın doğruları kendine göredir ve doğru sayısı yalnızca bir değildir.

Saygılar...
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
The_KiRaTh
Başbüyücü

Post by The_KiRaTh »

Matteo wrote:ya boşver benim ateizmimi konu bu deil.Felsefe bölümü olsaydı orda tartışırdım.
Senin ateizminden bahseden yok zaten, bunu seninle tartışan hiç yok.
Matteo wrote: Ruhbanın oyandığı rol genel hatlarıyla özgeçmişindeki yetişme tarzı ile ilgilidir. Torm inancına sahipse epey tutucu bi şekilde yetişmesi gerekir. Büyücülük kadar olmasada, ciddi bir eğitim gerektiren bişiydir bu. İster eğlence tanrıçası Liira'nın ruhbanı olsun ister Cyric'in vs. Bu tanrı inançlarının dogmalarını benimsemiş olmaları ve hatta bunlara alışmış olmaları gerekir. 3rd edition oynadığımız için, bunların çoklu sınıfları ise bu konuda daha esnek olabilir elbet.
İnsan ruhbanlar için bu böyledir. Ancak elflerin hayatı çok daha geniş bir çerçeveye yayıldığı için onların ruhban sınıfları çok daha değişik olabilir.
Ne olursa olsun Ruhbanların rollerinin ana çizgileri ister istemez inandıkları tanrıların dogmalarıyla yönlenir.
Herkesin oynadığı rol yetişme tarzı ile ilgilidir zaten. 3e oynadığımızı nerden çıkardın? Ayrıca bahsedilen belli bir oyun sistemi deil, frp karakteri, bir karakterin davranış tarzlarını sistem belirlemez, onu oynatan kişi belirler.

Daha önce dediğim gibi, bir cleric illa tanrısının gölgesinde kalıcak die birşey kesinlikle yok, daha önce sölediim gibi de çok güsel oyunlar oynanabilir.
Matteo
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Matteo »

Birini yargılarcasına bir tutum gösterdiğimi zannetmiyorum. 3e oynadığınızıda söylemedim.İnanç sistemlerine eleştirel olarak yaklaşmam inançlı insanların inançlarına bireysel olarak hakaret ettiğim anlamına gelmez.Ancak bireysel inançlar, bireysel olmaktan çıkıp, bana olumsuz aktarımlarla yönelirse o zaman kendi birey bilincimle en sert şekilde eleştiriler yöneltebilirim.
...
Kirath ben sana bişiyler yazarken argümanlar sunuyorum ama sen çıkıp o öyle olmaz böyledir diyip aynı şeyi tekrarlıyorsun. Söylemeye çalıştığım, ruhbanların diğer karakterlerden farklı olarak RPlerini şekillendiren inançları veya tanrısal dogmaları vardır. Tyr ruhbanı hırsızlık yapamaz, hırsızları sevemez mesela.Bu tür RP kısıtlılıkları olmak durumundadır. Özellikle FR da tanrıların çokluğu, ruhbanlara çok geniş bir RP çerçevesi sunduğu için, seçtiği tanrının dogmasını RP olarak oyun sırasında aktarması çok daha kolay olur. Ruhbanlar dünyaya tanrılarının gözünden bakmaya çalışır bunun dışındaki hareketlerinde kendilerini kötü hissetmelidirler.Nitekim tarih boyunca da din adamları bu tip bir düşünce yapısına sahiptiler.O yüzden en sağlıklısı ruhbanların tanrılarının dogmöalarına göre RPsini şekillendirmesidir.
Post Reply