White Wolf'un yeni sisteminde denge

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

White Wolf'un yeni sisteminde denge

Post by Raistlin »

White Wolf'un yeni sistemiyle oyun mekanigi muhtis bir degisime ugradi.
Vampire the Masquerade -> Vampire the Requem
Werewolf the Apocalypse -> Werewolf the Forsaken
Mage the Ascension -> Mage the Awakening

olarak degistirildi. Systemdeki saatlerce suren ve kiran kirana yasanan combatlar artik iki uc kez zar atarak cozulebiliyor. Bazilari White Wolf'un sistemi kolaylastirarak populer olma ugruna DnD ozentisi oldugunu soyluyor. Bazilariysa yeni sistemin eski dengesizlikleri duzelttigini ve asiri kuvvetli karakterlerin gucunu azaltarak oyuna daha fazla nicelik kattigini dusunuyor. (Celerity nerflendi, soak damage kaldirildi, gangrellerin gucu azaltildi, tamamen caine ve hristiyanliga dayandirilan vampirlik, butun clanlarin olusumu, kurt adamlarin varolma amaci netligini kaybetti)

Siz yeni sistemdeki degisiklikler hakkinda ne dusunuyorsunuz?

Kurtadam. Vampir ve Buyuculer arasindaki guc dengesi sizce olmus mu?
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Kurt Adamlar bence yine de güçsüz gibime geliyor. Werewolf the Forsaken'ı baya inceledim...Yani özel şuyu buyu eksik diyemem ama yine de genel olarak orta seviyede güçlü ama oynatması çok zevkli bir karakter olarak geldi bana...
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Henuz sitede sistemlerin farkini bilen yok sanirim fakat genel olarak olay soyle aciklanabilir:

Eski sistemde Werewolf >>>>>>>>>> Vampire >>> Mage

gibi bir guc dengesi vardi

Simdi ise Mage >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Vampire >Werewolf

gibi bir noktaya geldi. Korkudan dizlerimizin bagini cozen werewolflar simdi ziyan oluyorlar cunku:
Eski sistemde werewolflar her roundda 1 bashing 1 lethal damage regenere edebilirlerdi, daha guclu werewolflar bir roundda verdiginiz butun hasari iptal edebiliyorlardi. Simdi ise her round 1 bashing regenere ediyorlar, eger essence harcarlarsa 1 lethal heal etmis oluyorlar.

Eski sistemde stamina + fortitude'deki succes kadar damagei soak ediyordunuz. Boylece cok guclu kurt adamlarin ve vampirleri duzinelerce insan makinali tufekle tarasa bile hasar veremiyorlardi. Yeni sistemde bu olay kalkti ve karsidakinin attigi hasari direk caniniza isliyorsunuz.

Eski sistemde kurtadamlar agility;leri kadar fazladan hareket/saldiri yapabiliyorlardi. Yani 3 agility'li bir kurt adam Gauru (Bir ton kadar agirliga ulasabilen 4 metrelik yari kurt yari insan savas formu) ya gecerek agilitysini 5e cikariyor ve normal saldirisina 5 saldiri daha ekliyordu. Isin korkunc yani once agility zari atiliyordu ve 1'in uzerindeki her success damage zarina ekleniyordu ve kurt adamlar eti kemigi celigi delen aggravated damage vuruyorlardi. Artik kurt adamlar lethal damage vuruyorlar ve bir roundda 2'den fazla saldiri yapamiyorlar.

Ayni durum vampirlerde celerity kullanirken gecerliydi. Celerity activae edildiginde statiniz kadar hareket hakki kazaniyordunuz. Simdiyse celerity sadece size defans ve hiz veriyor saldiri sayiniz 1 ile sinirli. Cift silah kullananlar gerekli meritlerle 2 saldiriya cikabiliyor. Ikiden fazla saldiri yapmanin tek yolu ise 3'den fazla agilityniz olmasi ve kung fu ogrenmeniz :| Tabii kung fu ile yaptiginiz saldirilar bashing damage veriyor :roll:

Vampirler bu kadar gucsuzlesmisken magelerin NE KADAR GUCLU oldugunu saymaya kalkissam sayfalarca yazi yazmam gerekir.
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

Eet, yine eski sisteme devam bence...En fazla Mage'ler için yenisini uygularız... :)
And i still wonder if you ever wonder the same!...
joker
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by joker »

bence iki sistemde bayağı dengesiz... sadece werewolfların gücünü mage lere vermişler ama ben hala 1. sistemi tercih ediorm belki alışık olduğumdandır ama book of noda dayalı olan vampir konsepti çok daha güzel ve tarihe yapılan göndermelerde eşsiz... bence tam bir güç dengesi iki sistemi harmanlayarak oluşuyor... mana sistemini kaldırıp vampir ve werewolfların regenerate ve soak özelliklerini tutmak bayaa oyunu dengeli ve eğlenceli kılabiliyor...
Bogus
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bogus »

Eski sistemde Mage'ler o kadar güçsüz müydü size göre? Bence gayet de güçlülerdi ama tek sorunları güçlenmelerinin çok çok zor olmasıydı...

Herhangi bir sphere'de 5 dot olmuş bir mage ile (olmaz ya hadi neyse) istediği kadar şeyde full olan bir werewolf kafa kafaya denktir gibi geliyor bana. Ama WoD çok da iddialı konuşacağım bir kulvar değil.
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Eski sistemde bir kurt adami saldiginiz zaman butun bir koyu katledip gelebiliyordu. Misal 2 potence'li 1 fortitude'lu 4 strength 3 agility 3 stamina sahibi oyuna yeni baslamis bir kurtadam gauruya gectiginde 7 strength 4 agility 5 stamina gibi statlara sahip oluyordu. 4 Brawl'i oldugu nu varsayalim. Bu kurt adam saldirdiginda

Her saldirida vurmak icin 4agi + 4 brawl atiyor =8 zar atiliyor ortalama 4 success (3 tanesi damage zarina eklenecek)
Damage icin atilan zar 7str + 3agilityden gelen + 2claw damage = 12 zar atiliyor ortalama 6 success, buna potence'ten +2 otomatik success ekleniyor ve iste size birinci saldirida 8 AGGRAVATED damage.

Eski sistemde herkesin 7 cani oldugunu dusunursek ...

Simdi bu saldiridan 1+agility kadar daha yapabiliyorsunuz = ortalamada her roundda birisi oluyor (fortitude'u 4+ olanlarin 2 soak ederek hayatta kalma ihtimali var tabii 6 damage alsalar bile crippled olarak herseye -5 almis bir sekildi olduklari yere mihlaniyorlar)

Vampirler? Aman Tanrim vampirler ne kadar guclu soyle anlatayim. 9. jenerasyon oynadigim bir gangrel TEK basina bir teknokrat ordugahini basti. Uzerine el bombalari mi dersiniz, erimiz gumus kursunlar mi dersiniz ne bulduysa attilar. Olayin asli soyleydi.

Gangrel 3-4 kisilik erimis gumus atan mech zirhli bir gruba saldirir. Aggravated vuran clawlarinin birinci saldirisinda birisi olur, ikinci saldirida digeri olur. Bir sonraki roundda teknokratlardan biri daha oldurulur ve sonuncu yakalanip kani emilir. Bir round'da 5 Vitae emebilen gangrel butun statlarini arttirmaya baslar. Yerde yatan 4 adamdan aldigi 40 Vitae ile
4 str/4/agi 4 sta olan physical statlarini blood buffla
13 / 9 / 9 yapana kadar 19 vitae harcar.

Gangrel ayiya donusur (+3Strength, 1 agility +2 stamina)
16 / 10 / 11 physical statlar elde edilir
Bu yetmiyormus gibi uzerine 4 fortitude, 3 potence eklenir
Bu "super mod'da" kalmak icin gangrelin tek yapmasi gereken her turn 1 vitae harcamaktir. Insanustu kuvvetiyle vampir bir adami omzuna alip yaninda tasimaktadir(potion :evil: ) Bu olay benim tarafimdan 2 senelik bir karakterle gercekten uygulanmistr ve coteriedeki herkes sadece arkada durup base'i yikmami izlemistir. Tabii bu korkunc powerplayden sonra oyuna suresiz ara verilmistir :roll:

Bu arada eski sistemde gosterilen en yuksek strength 15'tir ve taniminda "Kamyon frlatabilirsiniz" diye aciklanmistir. Yukarida bahsedilen karakter feat of strength ile strength 16 + 16 zardan gelen success + potence kadar potansiyel guce sahiptir. Yani ortalamada 27 strengthi vardir (15 ile kamyon atildigina gore siz hesaplayin artik. DM kursundan nukleer saldiriya dayankli bir kapiyi pencelerle actigimda zar attirmamisti)

Bir buyucu ile karsilasmamda birinci round, buyucu siphon blood ile 5 vitae'mi calmisti. Ikinci round Frenzy, charge, mage 24 aggravated damage alir ve olur(7 cani olan mage'e ustu kalsin denmistir).

Biraz aradan sonra yeni sistemde magelerin bu korkunc yaratiklardan ne kadar daha guclu olduguyla ilgili ornekler verececgim.

DIP NOT: Plot olarak ben de eski sistemi daha cok begeniyordum, Caine'den mortal society'ye vampirlerin etkisine, misirdan orta caga oradan yeni caga kadar tarihteki butun olaylarin arkadasinda vampirlerin ellerinin olmasi fkri ve yapilan dini - politik gondermeler cok hosume gidiyordu.

Simdiki sistemde ise her sey tamamen bir sisin ardinda, bazilari vampirligin hristyanligin hegemonyasindan kurtuldugu icin daha serbest ve eglenceli bir hale geldigini soyluyorlar. Boylece ST vampirler icin istedigi gibi bir baslangic ya da din yazarak senaryo kontrol edebiliyor deniyor. Nitekim ben eski sistem hakkinda onlarca kitap okuduktun sonra yenisi baya bir banal geldi.

Clanlar degisti, birbirini gorunce Frenzy'e giren, ve vampir kani icerek beslenmek zorunluluguna sahip vampirlerin olmasi, jenerasyon fikrinin tamamen ortadan kalkmasi, vanpir vs. vampir kavgasini arttirmak icin tasarlanmis bir PvP modu gibi. Kurt adamlarin eskiden binlerce yildir doganin koruyucusu oldugu plotta simdi herbiri sokak kopekleri gibi birbiriyle didisen yaratiklara donusmusler. Ama Mage... Mage inanilmaz olmus
Anchorite
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Anchorite »

Heh.. Aklıma Harry Potter özentiliği olabileceği geldi bu mage olayının güçlü olma nedeni olaraki.. :)

- Yav, bu değişiklikler hakkında hiçbir şey bilmiyorum, aslında öğrenmekte çok içimden gelmiyordu ya, okuyunca kendimi merak ederken buldum.. Bir kural kitapları sırası verirseniz harika olur. Kesin isimleri coool'luk kaygısıyla ilginç şeyler konulmuştur diye düşündüm.

- Makineli tüfekleri olan öylesine insanların vampirleri falan öldürme hikayesi kulağa acayip kötü geliyor.

- Bu Blade ve ... İyi grafikerleri kiralmış, güzel ablaların olduğu salak, saçma bir film daha vardı. 2. falan da çekildi.. Werewolves vs. Vampires tarzını yakalamaya çalışmış -mı-ki-acaba.... neyse o ikisinin etkisi kesin vardır bu değişikliklerde diye düşündüm. Yeni nesil ABD'li veledler onları izleyerek öğreniyor ne de olsa..

- Oooo... Raistlin... Çok sıkılmıyorsundur işallah gavur ellerinde...
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny into your
(='.'=) signature to help him gain world domination.
(")_(")
Bogus
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bogus »

Raistlin dediklerinde haklısın ama bahsettiğin karakterler ortalamanın üstü...Ober Mage'lere ne demeli? Yani herhangi bir Sphere'de 5 dotu olan bir mage kadar güçlü bir şey yok bana göre...

5 dot Entropy veya Forces mage'ine karşı ne yapabilirsin ki? Hele bir de maazallah ikisi birden olduğunu düşün... Yani en kötü ihtimal seni yenemeseler bile sana da asla yenilmezler...

Bu konuda haklı mıyım? Haklılığımı ispatlayacak kadar araştırma zamanım ve bilgim yok... o yüzden soruyorum.
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Ana kitap
The World of Darkness Storytelling System Rulebook

Oynatmak istedigin oyunculara gore
Vampire the Requem
Werewolf the Forsaken
Mage the Awakening

Bizim oynadigimiz campaign'de Ati Werewolf olarak bizim gruba katildi mesela. Dusman olarak werewolf oldurduk bir kez, ve bir de ghoul oldurduk. Ghoullarin ana kural kitabinin adi (Vampir dururken Ghoul oynamak isteyen cikarsa tabii :P)

Ghouls :P
Anchorite wrote:Makineli tüfekleri olan öylesine insanların vampirleri falan öldürme hikayesi kulağa acayip kötü geliyor.
Yok ya? Kim oynatmisti bu oyunu bize 1,5 sene acaba :P
Anchorite wrote:Bu Blade ve ... İyi grafikerleri kiralmış, güzel ablaların olduğu salak, saçma bir film daha vardı. 2. falan da çekildi.. Werewolves vs. Vampires tarzını yakalamaya çalışmış -mı-ki-acaba.... neyse o ikisinin etkisi kesin vardır bu değişikliklerde diye düşündüm. Yeni nesil ABD'li veledler onları izleyerek öğreniyor ne de olsa..
Underworld'den bahsediyorsun sanirim. Evet olayi tamamen grup icinde her an birbirine tehdit olusturan gordugun her NPC'e dalma ihtimalinin (ya da onlarin sana dalma ihtimalinin) oldugu bir hale getirmisler.
Anchorite wrote:Oooo... Raistlin... Çok sıkılmıyorsundur işallah gavur ellerinde...
Saka yapiosun galiba. Sabah aksam kafa patlatiyoruz bilim adami olcaz ya! 2 senelik WoW karakterini biraktim. En son aralikta FRP oynadim ellerim titriyor zar atmamaktan :P :D :angel:
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Bogus wrote:Raistlin dediklerinde haklısın ama bahsettiğin karakterler ortalamanın üstü...Ober Mage'lere ne demeli? Yani herhangi bir Sphere'de 5 dotu olan bir mage kadar güçlü bir şey yok bana göre...

5 dot Entropy veya Forces mage'ine karşı ne yapabilirsin ki? Hele bir de maazallah ikisi birden olduğunu düşün... Yani en kötü ihtimal seni yenemeseler bile sana da asla yenilmezler...

Bu konuda haklı mıyım? Haklılığımı ispatlayacak kadar araştırma zamanım ve bilgim yok... o yüzden soruyorum.
Eski sistemden konusuyorsak ileri seviyedeki ayni gucteki (experience olarak) bir Kurtadam ile Mage mucadelesi baya kanli biter. Mage'in hareket bile edemeden tek vurusta olme ihtimali var. Ustelik buyucu kurt adamlara girmiyorum bile, direk en bodosu bile eski sistemdeki Mage'lere oranla asiri kuvvetli.

Yeni baslayan bir mage ile kurtadami kiyasladigimizda zaten mage'in cehennemdeki kar tanesi kadar sansi yok.

Fakat yeni sistemde Obrimoslar (Forces Mage'leri) gercekten cok kuvvetli olmuslar.
Misal vermek gerekirse 5 forcesli bir buyucu:
Gorunmez olabilir
Ucabilir
Kursunlari durdurabilir, ya da dusmana geri gonderebilir
Yercekiminin yonunu degistirebilir, iptal edebilir, arttirabilir
Tornado/Hurricane/Tsunami/Deprem ve benzeri doga olaylari yaratabilir, havayi kontrol edebilir
EMP atabilir
Radyasyon atabilir/ortamdaki radyasyonu iptal edebilir
Karsisindakinin uzerine etkiyen havanin surtunme kuvvetini arttirarak kendi hiziyla olmesini saglayabilir
Ellerinden yildirim/ates atabilir(aggravated vurabilir)
Ortamdaki ates/elektrik kaynaklarini dusmanina saldirmak icin kullanabilir
Ortamdaki enerjileri birbirine donusturerek saldirabilir (mesela en yuksek isik kaynagi olan stadyum lambalariyla aydinlatilmis bir ortami infernoya/electric field'a cevirebilir)
Karanlikta gorebilir (4 proteani olmayan vampirler goremiyor, kurtadamlar sadece koku ile dusman arayabiliyor)
Isik, isi, ses degerlerini etkileyebilir (Mesela kendi etrafinizdaki sesi azaltarak iptal edip pompali tufekle sessiz bir suikast yapabilirsiniz, bir mum alevini bir evi yakacak kadar arttirabilirsiniz)
Dusmanlarinin uzerine yildirim indirebilir
Telekinesisle objeleri uzaktan etkileyebilirsiniz
Force Grip ile dusmani bogabilirsiniz
Uzaktan gorunmeyen telekinetik bir saldiri yapabilirsiniz (aggravated yapilabiliyor)
Kendi hizini 2 uzeri success sayisi kadar arttirabilir, dusmaninin hizini 2 uzeri success kadar azaltabilir.
Tamamen atesten bir varliga donusebilir(Human Torch misali, ve size vuran herkes aggravated hasar aliyor. Sizin yaptiginiz saldirilar da aggravated oluyor)

UFAK BIR GUNES YARATABILIR(!). VAMPIRLERI ZIYAN EDER

Free floating data dedigimiz her teknolojiyi hic bir alet olmadan yorumlayabilir. Misal wireless uzerinden internete giren birinin baktigi resimleri sayfalari kafasinda canlandirabilir, uydudan TV kanallarini izleyebilir, radyo dinleyebilir, cep telefonu konusmalarini dinleyebilir. Yetmiyormus gibi bu yayinlari "ele gecirebilir" ve kendi istedigi yayini yerlestirebilir. Misal polis radyosuna, televizyona, radyoya kafasinda tasarladigi bir yayini gonderebilir.

Life 5 buyuculeri sekil degistirerek kurtadamla ayni ozelliklere sahip olabilir, hatta onlardan daha guclu olurlar. Kendi uzerlerine butun statlarini 5 arttiran Supreme honing atabilirler.
(Kurt adamlar sinirli turnde girebildikleri Gauru formunda 3 1 2 statlarini alirken Life buyuculeri 5 5 5 alabilir uzerine de bir hayvana donuserek statlarini daha da arttirabilirler)

Life buyuculeri sivrisinekten balinaya kadar her turlu forma girebilirler (Zavalli Gangreller her 3 exp harcadiklarinda bir form secebiliyorlar)

Ve bunlari yapmak icin kullandigi manayi elde etmesi kurt adamlardan cok cok daha kolaydir. Vampirlerin kan bulmasi kolay olsa da bir encounterda kanlari bittiginde dusmandan emmek zorundadirlar. Mageler bir turnde kollarinda bir yara acip 2 mana, kendi physical statlarindan birini 24 saatligine 1 dusurerek 3 mana alabilirler. Magical item yaratip icine mana yerlestirebilirler.

Ayni experience'a sahip bir kurtadam bir roundda 2, vampir bir roundda 2 LETHAL DAMAGE rejenere edebilirken mageler life + medicine + dexterity kadar zar atarak o kadar AGGRAVATED DAMAGE rejenere edebilirler.

4 agilityli bir mage kendine supreme honing yaparak agilitysini 9a cikardiktan sonra kung fu sayesinde 8 (SEKIZ!) SALDIRI yapabilir.

Gorunmez olan vampirleri, kurt adamlari mage sight ile aninda gorebilir.
vs. vs. vs.
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Bu konuda çok bilgisizim ancak Mage the Ascesion'ı ilk okuduğumda "Ben bu oyunu oynamak istiyorum!" bilinç altı kişiliğim bana seslenmişti. Ne dediğini anlama zor olmasa gerek. Werewolf yada wampire beni o kadar çekmemişti. Sanki onlar kocaman güçleri içine kısılmışken mageler küçücük güçleri içinde özgürce hareket edebiliyordu. Tabii bunu oyunun mekaniğinden anlamayarak veriyorum. Yani eski kurallar olsa ben yine mage oynardım, yenileri olsun yine mage oynarım.

Peki neden bu dengeyi tutturamamışlar neden güçlenmeye bir kıvam verememiş bu arkadaşlar anlayamadım. Kurtadamlar ilk başında çok güçlüyken neden bir anda güçsüz düşmüş yada Mageler neden birden bu kadar güçlenmiş. Bu adamlar işi bilmiyorlarmı yoksa DMler güçleri verirken eski magelere göre davranıp ona göre geliştiriyorlar da, eskiden güçlü olan kurtadamlara daha yavaş bir gelişim mi ön görüyorlar.

Yani demek istediği şu. Belkide eskiden dengesizlik vardı ve şimdi dengeye getirildi ama eskinn dengesizliğinde gelişimiş DMler buna alışamadı ve Mageler çok fazla güç kazandı.

Dediğim gibi. Ben kuralları bilmeden konuşan (Yada nasıl desem bilip bilmeden konuşan) bir adamım.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
burock
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by burock »

yen isistem hakkında henüz çalışmadım, tembellik işte. yannız, görebildiim kadarıynan benim yorumum şöle:

vampire eskiden beri, tartışmasız, en çok oynanan WoD oyunudur. vampire karakterler, sıradan insanlara göre çok güçlü warlıklar olduundan, onları hizada tutacak bir öcüye ihtiyaçları wardı ki bu da werewolflardı.

zaman içerisinde WoD'a eklenen yeni -ve hayvanî- supernaturaller, werewolfların öcülük vazifesini üzerinden almış olabilir. neticede bir diimın gerçeği var.

bununla beraber, mage-werewolf-vampire dengesini kararlaştıracak kadar hakim değilim yeni sisteme henüz.
War, war never changes...
Bogus
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bogus »

Biraz incelediğim için Kurt Adamlar'ın yeni sistemde kuşa döndüklerini bilyorum. Ancak raistlin yeni sistemde diyerek saydıklarını Mage'ler eski sistemde de zaten yapıyorlardı...

Çok uzun zaman oldu ama yanlış hatırlamıyorsam Forces dot mantığı şöyleydi:

1 dot: Forces'ı kavrama, hissetme.
2 dot: Minor control. Bir force'u +/- boyutunda değiştirme.
3 dot: Moderate Control: Bir forcu hem +/- değiştirebilme hem de azaltıp arttırabilme. Vektörel yönünü değiştirebilme.
4dot: Minor Force Creation: Paradox spritlere bayram! Mevcut force'u kullanmadan veya manipule etmeden force yaratabiliyordun sanırım
5dot: Force creation and control. Gücü yaratma ve manipule etme.

Hal böyle olunca bu mantıktaki eski Mage'in yenisinden bir farkı kalmıyor. Eski kitapta bir iki örnek vererek özetle bunu anlatırlardı. Yenisini incelemedim.

Bir de 6 dot vardı... Ascencion olayına yaklaşıyorsan. İşte o zaman kalkıp ayı alıp dünyaya bile çarptırman mümkün olabiliyordu. :evil:

"Zavallı Werewolf'cuk. Sevinsin miiii, üzülsün mü...
ulfgar
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by ulfgar »

Yeni sistemin combat getirisi götürüsü oyunu daha tatlı hale getirdi bunu kimse inkar etmez sanırım. Yine de vampire the requiem settinginde klanların (yanlış hatırlamıyosam) 13'ten 5 e indirilmesi, sonra bi de bunlara DnD usulü "prestige clan" benzeri opsiyonlar eklenmesi oyunun tadını kaçırdı kanımca. Masquaredenin verdiği acı dolu hikaye ve konsept itibari ile oyuncu ister istemez ne kadar dandik bi st si olsa bile bu havaya giriyor, oyun gerçekten bir "Requiem" niteliğinde akıp gidiyordu. Sistemin değişmesi ile vampirler arasındaki güç yarışı da farklı bir kulvara taşınmış gibi. Eskiden çok daha bireysel en azından clan bazında çalışmalar sürdürürlerdi. şimdi ise herkes Covenantları için uğraşıp didiniyor. Hele ki hiayenin ana öğelerinden birisi Invictus ise olay hepten bir ekonomi savaşına dönüyor. Eksilen clanlar sebebi ile vampire politikasında açılan boşluğu covenantlarla doldurmuşlar gibime geliyo ve ben vampirlerin kan bağı olmayan diğer vampirler ile ortak bir ülkü adına hırslarını ne kadar birleştirmeleri gerektiği konusunda White Wolf ile aynı fikirde değilim, haddim olmayarak.

Bir de mageler. Mage the Awakening ile Atlantis evlatlarının kudreti çok yükseğe taşındı. Bazıları paradoks bunun önüne geçer diyor ama ben henüz paradokstan korkan bir mage görmedim açıkçası. Hem sadece forces mageleri de değil. Tüm mageler arcanaarını şöle bi 4. dot a çıkardılar mı çok büyük sıkıntı yaratıyorlar. Fate magelerinin oath/curse uygulamaları mesela katakulleye getirilmelerini çook zor kılıyor. Ya da bir combata girdiğinizi düşünün time mage i ile ;) ..

Raistlin ben diyorum ki, yeni sistem dengeden çok, zar ve combat kolaylığı getirdi. Birde ben türler arasında(?) denge olması gerektiğini düşünmüyorum. Benim için olması gereken bunlar arasında kesin çizgiler olması. Ã?rneğin mageler o kadar kuvvetli ki vampirlerle muhatap bile olmuyolar falan filan gibi... Nasıl ki Mountain Dwarflar çayır çimen campaignlerinde pek çıkmazdı ortaya bunda da vampire campaignlerinde adım başı bi mage çıkmamalı senaryodan.. Benim için önemli olan bu..Bimem anlatabildim mi..
Hani eski bir resme bakarken hani yılları sayar da insan hani gözleri dolar ya birden.. İşte öyle bir şey..
Post Reply