Aslına bakılırsa Ulfgar'ın muhalif tavrını çok seviyorum ve siteye kesinlikle renk katıyor. Ayrıca son önerisinin de kesinlikle üzerinde düşünülmesi gereken bir öneri olduğunu düşünüyorum.
Açıkcası sitenin yönetici kadrosunda olmanın angaryası dışında nasıl bir menfaati olduğunu gerçekten anlamış değilim. Bu yüzden de Ulfgar'ın dediği "Yönetici olmak için can atmak" kavramını anlamıyorum.
Peki o zaman bir insan neden yönetici olmak ister?
Bir başlığın doğru dürüst yönetilmediğini düşünüyordur, kendisinin bu işi daha iyi yapacağına inanıyordur ve bu şekilde mesela ilgilendiği bir konunun daha iyi yönetilerek sitede daha çok tartışılır ve üzerine kafa patlatılır hale geleceğini umuyordur. Kişi, vereceği emeğin karşılığını bu şekilde almayı bekler. Yoksa bu işin angaryasını kim üstlenmek ister ki? Millet ile papaz olacaksın, yanlış postları taşıyacaksın vs vs...
Bu sitede geçerli olan bir diğer kavram da yönetici kısmına giren birisinin Saray Muhabbetlerini okuyabilecek olması. Açıkcası üşengeç bir insan olduğum için bana kalırsa şu anda sitenin her bir başlığı benim yönetebileceğimden daha iyi yönetiliyor. Bu yüzden benim için ilk bahsettiğim gerekçe geçerli değil. İkincisi, saray muhabbetleri ise normal kullanıcılara neden kapalı bunu da gerçekten henüz anlayabilmiş değilim.
Kullanıcıların Saray'da yapılan muhabbetlere pozitif bir katılımlarının olamayacağı mı düşünülüyor? Yoksa siteye daha 3-5 post atmış bir insanın ortalığı bulandırabileceği (veya yeni kullanıcı adı alarak) mi düşünülüyor... Elbette geçerli bir açıklaması vardır diye düşünüyorum.
Adı üstünde Saray. Meclis değil mesela. şimdi nihayet ben de tartışma soruma geldim. Bir forumu yönetirken hangi yönetim biçimi en ideal olanı? Oligarşi mi yoksa Demokrasi mi?
Politik açıdan görüşüm, dünyada başarının rejimler ile alakalı olmadığı yönünde. Devletler bazında bakıldığında para konuşuyor. Parası olan rejimini sürdürüyor. Ama bu sitede para olmadığına göre yönetim şeklimizi seçerken çok daha rahat davranabiliriz. Ã?ıkar yok çünkü.
Bu site demokrasiye geçerse ve bu şekilde yönetilirse, yöneticiler seçim ile başa çıkarsa o zaman rejimi kim koruyacak? Bir ordumuz yok sonuçta. Para da yok işin içinde.
Mesela 10 farklı bilgisayardan girip kendimi seçtirebilirim, sonra da siteye konarım, istediğimi yönetici ilan ederim. Olur size Monarşi.
Am diğer yandan, konu hakkında bilgisi olmayan, ilgisiz ve beceriksiz yöneticler de bir daha seçilmezler değil mi?
Ya da bir süre sonra birbirini kollayan demokrat bir tayfa yavaşça yeniden Oligarşiye mi döndürür işi...
Antik Yunan şehirlerinin yönetim şekillerini incelerseniz, geçmişte bu site devletlerin sürekli sürüklendiği yönetim şekilleridir bunlar ve site devletleri olduğu için dışa kapalı bir toplumdur, aynı bizim forum gibidir yani.
Geçmişte, Antik Yunan'da yönetim sürekli demokrasiden oligarşiye değişip durmuştur ve bu değişimler hep kanlı ve kaotik olmuştur.
Bu yüzden forumun yönetim şekli sorguya açılırken biraz geçmişe de bakmak gerek. Demokrasiye karşı değilim ama Oligarşi de kaosa tercih ederim.
Sizler ne düşünüyorsunuz? Nasıl bir yönetim sistemi olmalı? Bildiğimiz demokrasinin nasıl bir şekli olmalı? Mesela seçme ve seçilme hakkı nasıl bellirlenmeli? (Post sayısı, post uzunlukları vs vs...)
Hiç bir şey yapmayacak da olsak, üzerinde düşünmemiz ve tartışmamız gereken bir konu bence...