4th edition geliyor

Herkesin kürsüye çıkıp özgürce tartışma başlatabilmesi için…
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Bence gücünü doğru kullanamadığından değilde sesi güzel olmadığından sevmiyor.

Benim hayalimde yaşanan ama canlanmamış oyun;
Herhangi biri: Aha! Trol çıktı şimdi ne yapacağız
Sheverash: şimdi ben bu roundumun single action kısmında Bardic song: Fascinate yapıyorum. fa-la-la (PHB'de verilen örnek şarkı)
Herhangi başka bir oyuncu: Abi sus iğrençsin!
Sheverash: Zaten Bard gereksiz bir sınıf! :-P :D

Bu 4E biraz fazlamı mangalaşmış. Hatta manganın ne bileyim mecha tarzına dönmeye başlamış. Ã?ift kılıç kullnırken etrafındakilere elektirk hasarı veren kolcular. İnsan gibi olsa da, büyüler öyle oyuncak gibi kullnılmasa. 3E gelirken onca laf ettim, bu gelirken etmesem ayıp olur. :D

3E'nin, 2E'den daha güzel bir sistem olduğunu düşünüyordum sadece biraz değişiklikle havası da geri kazandırılabilirdi. Mesela yaratıklara kişilik kazandırma, büyüyü korkulacak ama zor kullanılır bir hale getirme, Abartı seviyelere çıkıpta aşırı HP'leri önleme...

Ama 4E'de yaratıklar kesilmek için yaratılmıtır mantığı var. Büyü doğru tonda hapşırsa dahi ortaya çıkıyor, herhangi bir derinliği kalmamış. Tanrılar da artık birer yaratık. Bu sistemde savaştan çok hikayeye önem veren DM'lerin işi daha da zorlaşıyor.

Haksız olduğumu düşünen kişinin bunu bana da ispatlamasını o kadar çok istiyorum ki. Yoksa gerçekten yeni başlayan oyuncular için üzülmeye devam edeceğim.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Amanchanamun
Kullanıcı
Kullanıcı

Bardlar ve dark gnome a cevap

Post by Amanchanamun »

Bence eger bir kişi bile gereksiz olmadığını düşünüyorsa yeterlidir. Edmond gereksiz olmadığını düşünüyor bard'ın. Cunku belli ki onunla oynadığı bir oyundan zevk almış yada onun oyunda olmasından keyif almış.

Biz role play oynuyoruz. Bence role play için uygun bir class tır bard. Mesela fighter dan daha cok role play hissi verir.

İyi bir bard yanındakileri de cok artılar verir. Saving throwlar artar, vuruslar kolaylarşır ve daha onlarcası. Ama yine de onu oynamaya uygun kılan role playdir. Zarlar değil.

Darkgnome a bir cevap.

4th edition ı her hattıyla inceledim. Matematik sistemi cok guzel oturtulmuş. Kurallar sağlam. Role playden bahseden yok evet. Ama zaten bunu kurgulayacak olan bizler değilmiyiz. İstediğimiz gibi şekillendiririz.

Bunu soylerken de sana da hak veriyorum. Biz pokemon istemiyoruz. Role play istiyoruz ama eklenen seylerin olumlu yonlerinden bakarsan insan hoslanıyor da.

Ben yaşlanan bir dm im. 1st te second 3rd te 3.5 ta oynadım. şimdi de 4th edition sipariş verdim. Kurallar ne olursa olsun. Oyuna zevk veren dm ve oyunculardır. Kurallar zar mantığını belirler. Cok ta onemli değil.
Alenthas
Forum Yöneticisi

Post by Alenthas »

Darkgnome wrote:Ã?ift kılıç kullnırken etrafındakilere elektirk hasarı veren kolcular.
Japon oyununa dönmüş adeta. Tiksindim..
Image
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

.
Arkadaşlar, gnom ve bard olmaması durumu bence ileride eklemeyi planladıklarındandır.
.
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

Abicim makara yapıyorum siz de :) Gnome zaten var Monsters Manuel`in arkasında oynanabilir ırkların arasında. Bard`da gelecek zaten ileride, benim demek istediğim farklıydı zaten, daha iyi anlaşılmış böyle olunca... :)
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Shevo, hepimiz biliyoruz ki sen Lawful evil'sın. Bardlar ise lawful karakter olamazlar. Sen bu sebeple bu karakteri sevmiyorsun. Ã?ünkü sadece kuralları çiğneme potansiyeline sahip değil ayrıca bunu büyük kitlelere yayabilecek güçlere de sahip. :D :-P

Ancak zaten herkes anlamıştır herhalde D&D de oynamadığı sınıf kalmamış birisinin her şeyin her an gerekebileceğini bileceğini. Ama bence paladinler gereksiz bir sınıf. :evil:

Amanchanamun:

Oyunda hava bir yere kadar verilir bence. Kılıcını salladığı yanında elektrikte vuran bir ranger oyunda varken büyünün mistikliğinden bahsedilemez. Yada herkeste iyileşme yetisi varken bu büyülerin kutsallığından, ulaşılamazlığından.

Ã?ıplak elleriyle dağları deviren monklar zaten bu geçişe bir işaretti ama bu kadar abartacaklarını düşünmemiştim. Bence D&D de mekanikelri geliştirirken ayrıca yaratıklarıda güçlendirmelilerdi. Mesela eskilerin korkulu rüyası zombiler bu oyunda zavallı böcekler, filimlerde kesinlikle en korkulacak yaratıklara benzeyen bansheler (Garez, the ring) bu oyunda kesildikçe kesilesi varlıklar oluyorlar. Eskiden en azından bunlar çıktımı bir kere daha düşünürdük. Kaçardık saklanırdık. şimdi bir yerden sonra golemler Oz büyücüsündeki teneke adamlara dönecekler.

Yaratıkları güçlendirmek derken onlara büyülü güçler vermek demek istemiyorum yanlış anlaşılmasın. Bunun başka yolları da var. Ancak 2E'de ve kısmi olarak 3E'de kurallarda oynamalar yaparak oyunda havanızı kendiniz belirlerken, bunca (ne kadar olduğunu bilmesem de) matematiksel denge içinde gelen güçlerde ufak oynamalar bile bir sınıfın aşırı güçlenmesine yada diğerinin güçsüzleşmesine sebep olabilir. Oyundaki bütün dengeleri alt üst edebilir. Bu sistemin ancak bilgisayarda onun öyle olduğunu kabul ettiğinde çalışacağı anlmına gelir benim gözümde.

Ayrıca denge nerey kadar olabilir. Herkes bilirki yaşı 10 olanla yaşı 20 olanın büyücü oynatışı farklıdır. 10 yaşındakiler düşünülerek yapılan bir oyunda 20 yaşındaki büyücüler güölerini dengeyi bozacak şekilde kullanır. D&D sisteminde denge bozan bir yan görüldüde mi bu büyülerin kullanımları kısıtlanır.

Mesela en büyük örnek polymorph self büyüsüdür. Büyücü şekil değiştirir ama bu şu yaratık olamaz bu şu yaratıkta ise bunları alamaz. Derken sonunda etki süresini 1 saatten 1 dakikaya kadar indirerek yaratıklarıda kıstılar ki büyünün asıl anlamını tamamen yok bence.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Shevarash
Seçilmiş Savaşçı

Post by Shevarash »

Büyünün mistikliği önemli ama önemli yere tesam etmişsiniz, karakterleri sallayın bu DM`e bağlı. Popülasyon içineki warlock ve wizard sayısını 20.000`de 1`e düşürürse çok güzel mistik olur. Etrafa da yüzlerce yıl önce büyücülerin yanlışlıkla yok ettiği bir şehrin söylencelerini koyar, büyücülerde de genç yaşta bu yetenekleri keşfedip saklı tutmaları gibi birşeyler söyler. Gayet te mistik olur...
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Olay sadece büyücülerde bitmiyor ki. Bütün sınıflarda büyüsel patlamalar oluyor. Etrafta insan dışı yaratıklar dolaşıyor (Darksun'daki gibi olsa canıma minnet ama...).

Bir yarı ejderha diyor
"bak ben kendimi iyileştirebiliyorum"
İnsan çocuğu da cevap veriyor
"Eee noolmuş bende yaparım onu!"

Yani ortam o kadar acaip olacak ki.

Yani barbarın 3.5E de

"Ben günde ancak bir kere sinirlenebiliyorum sonra sinirim deşarj oluyor sinirlenemiyorum. İnşallah ileride daha fazla sinirlenebilecğim"

demesini bile arayacakmışız gibi geliyor.

Ha aslında sistem de çok güzel şeyler var bence. Özellikle savaşçılara değişik hareketleri bu sistem ile verecek olurlarsa harika olur. Ama örneğin günde bir kere sınırlamak yerine her kullandığında biraz daha etkisiz olan hareketler olarak koysalar

Mesela savaşçı bir özel hareketini bir kere yapar karşısındakini afallatır

İkinci defa yapar karşıdaki tam kavrayamadığından hareket biraz daha etkisiz olsa da işler

Ã?öüncü kez yapar bu sefer karşıdaki bundan etkilenmez

Dördüncü yapışında ise savaşçımız bir karşı saldırı yer yaptığına piman olur!

Ancak savaştan versemde bu herşey için kullılabilecek bir sistem.

Büyücülerde mesela aynı büyü o ortamda bir kere yapılınca gücü düşsün ve o rtamda ard arda her yapılışında etrafta o büyüye kaynak sağlayacak enerji düşüyor diye daha da güçsüzleşsin. Hatta bunu sınıflara ayırsınlar ki her büyücü psişikler gibi sınıf seçsin ve o büyü okulundan bu adamlar büyülerini güçsüzleştiriyorlar diye birbirlerinden nefret etsinler ortama bir hikaye girsin. Gerçekten hikaye yaratılacak öalzemeler olsun.

Bunları ev yapımı kurallarla yapabiliriz gibi geliyor ama sistem o kadar matematiksel dengeye sokuldukça ev yapımı kurallarının müdahalesi ile sistemin devrilme tehlikesi baş gösteriyor. Yani mecburen uçan savaşçılar, alev saçan kolcular, barda sarhoş olan yarı ejderler gibi acaip bir dünyada oynamak zorununda kalıyorsunuz.

Bana lütfen örnek ile gösterin. Yani deyinki

Bak savaşçıya öyle özellikler gelmiyor

Kolcuların elektrik saçmaları için zaten aşırı büyülü bir yolu seçip başka her şeylerinden feragat etmeleri gerekiyor

Hırsızlar öyle kafalarına göre kendilerini iyileştiremiyor

Bana bunu gösterin bende sisteme bir kerede daha az ön yargı ile bakayım...
Eskisi ka
Alenthas
Forum Yöneticisi

Post by Alenthas »

Darkgnome wrote:Hırsızlar öyle kafalarına göre kendilerini iyileştiremiyor
Bak sen öyle deyince aklıma nayt onlayn geldi. Onda da assassinler kendisini iyileştirebiliyordu. Hemde rahiplerden daha hızlı.

Neyse, darkgnome, aynen senin dediğin gibi bir sistem üzerinde çalışıyorum. Her önüne gelen büyücü olamıyor, ruhbanlar asit ve meteor yağdıran garip bulutlar yaratamıyorlar. Herşey daha gerçekçi ve daha esrarengiz. Büyü ile ilgili olan kısmı ile başlayacağım ilk olarak. Ã?ünkü beni en çok ilgilendiren kısmı orası.

Aslında siteye yazıp yazmamaktan emin değilim, her neyse bir kaç küçük bilgi vereyim. Büyücülük asıl olarak doğuştan gelme bir güç. Çok nadir kişiye bahşedilen bir şey ve büyü yapmanın şekli şemali yok. D&D'deki gibi bir büyü kısıtlaması da yok, aynen Belgariad ve Yüzüklerin Efendisindeki gibi, büyücüler istediği her şeyi yapabiliyorlar. Doğuştan büyücülüğü elde edememiş fakat büyü için yanıp tutuşan kişiler rün kullanıyorlar. Ve bunlar için bir büyü kısıtlaması var.

Doğuştan büyücülüğü kazanmış kişiler (sorcerer) büyülerini kadim lisandan dualar okuyarak yaparlar. Sonradan kazanmış kişiler ise (wizard) bu kadim lisandaki duaları her gün istediği kadar parşomenlere yazmak zorundadırlar. Büyü yapacakları zaman bu parşomeni okurlar. Okudukları sırada parşomen parçalara ayrılıp yok olur. Parşomen yok olduktan sonra büyüleri tamamlanır. Fakat wizardlar için bir büyü repertuarı vardır. İstedikleri her şeyi yapamazlar, sadece önceden belirli şeyleri yapabilirler. Fakat sorcererların bir sınırlaması yoktur, sadece büyü yaptıklarında yorulurlar ve aynı zamanda büyünün küçük bir şans ile boşa gitmesi var (konsantrasyonla ilgili değil) ya da daha da küçük bir şans ile geri tepmeside olabilir. Geri tepme düzeyi büyü zorlaştıkça artar.

Aynı zamanda sorcererlar savaşçıda olabilir. Mesela level 1 fighter başlamış ve doğduğunda şansına (zarlarla) kendisine büyü bahşedilmiş. Fakat arkadaş fighter olmak istiyor. 1. level'ı sorcerer olarak mı oynayacak? Hayır, çünkü o büyücülük ona doğduğunda verilmiş, bunun için bir çaba sarf etmemiş. Bu yüzden doğduğunda verilen büyü gücü kişinin levelını düşürmez. Eğer üzerinde çalışır ve bir büyücü olmaya karar verirse ancak bu leveldan düşer.

He, şimdi bu arkadaş savaşçı oldu ve büyücülüğüne hiç çalışmadı. Peki yüksek level büyüleri yapamaz mı? Yapabilir, fakat geri tepme olasılığı çok çok yüksek olur. Ki böylelikle kendisini öldürebilir bile! He, eğer yaparsa ne âlâ, ama yapamazsa elveda..

Ruhbanlara gelince; hani büyüklerimiz bazen arkamızdan dua okurlar ya, ardından da "bu dua seni kazalardan koruyacak" derler. Bu mantıktan yola çıkarak bir şey yaptım.

Paladin ve lawful good ortadan kalktı, çünkü her insan hata yapabilir. Bilerek olsa da yapar, kimse bütün hayatını hiç yalan söylemeden geçirmez. Ve lawful good diye bir alignment dünyada yok. Kabullenelim, kimse melek değil. Bu ancak peygamberlerin göstereceği bir davranış biçimi. Ki bu peygamberlerde (elçi demeyi tercih ediyorum) tanrılarının gücü yettiğince güçlüler. Bir tanrı diğerinden daha güçlüyse, o zaman güçlü olan tanrının elçisi daha güçlüdür.

Bunun gibi bir kaç şey daha.. Sadece şimdi aklıma gelenler...
Image
Darkgnome
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Darkgnome »

Başlıktan dışarıda kalacak ama bu sitede o dünyada bir oyun oynanmıştı. İstersen bir göz at.

Bilgilendirme
http://www.frpworld.com/modules.php?nam ... pic&t=4224

RP ekranı
http://www.frpworld.com/modules.php?nam ... pic&t=4223
Eskisi ka
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

AlenthasLeasess wrote:
Darkgnome wrote:Hırsızlar öyle kafalarına göre kendilerini iyileştiremiyor
Bak sen öyle deyince aklıma nayt onlayn geldi. Onda da assassinler kendisini iyileştirebiliyordu. Hemde rahiplerden daha hızlı.

Neyse, darkgnome, aynen senin dediğin gibi bir sistem üzerinde çalışıyorum. Her önüne gelen büyücü olamıyor, ruhbanlar asit ve meteor yağdıran garip bulutlar yaratamıyorlar. Herşey daha gerçekçi ve daha esrarengiz. Büyü ile ilgili olan kısmı ile başlayacağım ilk olarak. Ã?ünkü beni en çok ilgilendiren kısmı orası.

Aslında siteye yazıp yazmamaktan emin değilim, her neyse bir kaç küçük bilgi vereyim. Büyücülük asıl olarak doğuştan gelme bir güç. Çok nadir kişiye bahşedilen bir şey ve büyü yapmanın şekli şemali yok. D&D'deki gibi bir büyü kısıtlaması da yok, aynen Belgariad ve Yüzüklerin Efendisindeki gibi, büyücüler istediği her şeyi yapabiliyorlar. Doğuştan büyücülüğü elde edememiş fakat büyü için yanıp tutuşan kişiler rün kullanıyorlar. Ve bunlar için bir büyü kısıtlaması var.

Doğuştan büyücülüğü kazanmış kişiler (sorcerer) büyülerini kadim lisandan dualar okuyarak yaparlar. Sonradan kazanmış kişiler ise (wizard) bu kadim lisandaki duaları her gün istediği kadar parşomenlere yazmak zorundadırlar. Büyü yapacakları zaman bu parşomeni okurlar. Okudukları sırada parşomen parçalara ayrılıp yok olur. Parşomen yok olduktan sonra büyüleri tamamlanır. Fakat wizardlar için bir büyü repertuarı vardır. İstedikleri her şeyi yapamazlar, sadece önceden belirli şeyleri yapabilirler. Fakat sorcererların bir sınırlaması yoktur, sadece büyü yaptıklarında yorulurlar ve aynı zamanda büyünün küçük bir şans ile boşa gitmesi var (konsantrasyonla ilgili değil) ya da daha da küçük bir şans ile geri tepmeside olabilir. Geri tepme düzeyi büyü zorlaştıkça artar.

Aynı zamanda sorcererlar savaşçıda olabilir. Mesela level 1 fighter başlamış ve doğduğunda şansına (zarlarla) kendisine büyü bahşedilmiş. Fakat arkadaş fighter olmak istiyor. 1. level'ı sorcerer olarak mı oynayacak? Hayır, çünkü o büyücülük ona doğduğunda verilmiş, bunun için bir çaba sarf etmemiş. Bu yüzden doğduğunda verilen büyü gücü kişinin levelını düşürmez. Eğer üzerinde çalışır ve bir büyücü olmaya karar verirse ancak bu leveldan düşer.

He, şimdi bu arkadaş savaşçı oldu ve büyücülüğüne hiç çalışmadı. Peki yüksek level büyüleri yapamaz mı? Yapabilir, fakat geri tepme olasılığı çok çok yüksek olur. Ki böylelikle kendisini öldürebilir bile! He, eğer yaparsa ne âlâ, ama yapamazsa elveda..

Ruhbanlara gelince; hani büyüklerimiz bazen arkamızdan dua okurlar ya, ardından da "bu dua seni kazalardan koruyacak" derler. Bu mantıktan yola çıkarak bir şey yaptım.

Paladin ve lawful good ortadan kalktı, çünkü her insan hata yapabilir. Bilerek olsa da yapar, kimse bütün hayatını hiç yalan söylemeden geçirmez. Ve lawful good diye bir alignment dünyada yok. Kabullenelim, kimse melek değil. Bu ancak peygamberlerin göstereceği bir davranış biçimi. Ki bu peygamberlerde (elçi demeyi tercih ediyorum) tanrılarının gücü yettiğince güçlüler. Bir tanrı diğerinden daha güçlüyse, o zaman güçlü olan tanrının elçisi daha güçlüdür.

Bunun gibi bir kaç şey daha.. Sadece şimdi aklıma gelenler...
Eğer senin dediğin gibi olursa kimse Wizard seçmez, herkes Sorcerer olur :S

Bence Wizard'larda büyüyü yapma olasılığı olmazsa eğer, sistem daha adil olabilir.
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
Alenthas
Forum Yöneticisi

Post by Alenthas »

Hayır, hayır, sorcerer seçemezler, 20lik zar atılır. 20 gelirse ancak sorcerer olabilirler. Aslında sorcerer olma olasılığını daha düşük yapacaktım. d100 de 100 atılırsa ancak sorcerer olunabilir diye planlamıştım ama o da çok abartı olur diye 20likte bıraktım. Ayrıyetten bir sorcerer yaptığı büyüyle kendisini yokedebilir, o kadar güçlü yapmadım yani. Riskleri de var...

He bir de, wizardlarda büyü yapma olasılığı yok, o sadece sorcererlar için geçerli. Wizardların yaptığı büyülerin geri tepme olasılığı da yok.
Image
occultsearcher
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by occultsearcher »

Çok mantıksız. İnsanlara istemedikleri bir şey oynamayı dayatamazsın. Ben bir oyunun başında "bu oyunda ne oynayabileceğim bakalııım" diye zar atıyorsam, o oyunu oynamam örneğin, istediğim şeyi oynayabileceğim bir oyunu tercih ederim.
Oyuncular oynayabilecekleri şeyi belirleyebilmek isterler. En doğal haklarıdır.
Bulduğun fikir çok inovatif, çok yenilikçi ve muhteşem gibi geliyor olabilir. Ama üzgünüm, değil.
Eğer *GERÃ?EKTEN* bir şeyler yaratma konusunda niyetin varsa, yardımcı olabileceğimizi düşünüyorum.
---------------------------------------
Bir de, bu başlık D&D 4e ile ilgili, konuyu daha fazla dağıtmadan oraya dönersek daha iyi olur diye düşünüyorum.
liero
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by liero »

4. edition'ı biraz inceledim.
ırklar :
Dragorborn
Dwarf
Eladrin
Elf
Half-elf
Halfling
Human
Thiefling

sınıflar :
Cleric
Fighter
Paladin. lawful good olma zorunluluğu kalkmış
Ranger
Rogue
Warlock
Warlord
Wizard

10. seviyeden sonra her sınıfın seçeceği birden çok path bulunuyor. Mesela paladin için
Astral Weapon
Champion of Order
Hospitaler
Justiciar

alignmentlar
Lawful Good
Unaligned
Evil
Chaotic Evil
SacoKhan
Forum Yöneticisi

Post by SacoKhan »

ne yani şimdi lawful evil, chaotic neutral olamıyormu? :O saçmalamalar başlamış gibi bir his var içimde... yoksa expansion paketle mi yeni aligment alabiliyoruz :D
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Post Reply