Ölüm Zamanı 2: Karanlığın Hizmetkarı (Tan

Baştan aşağı kendi özgün hikayelerinizi yazmak için…
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Catboy izninle sana bir eleştiri getireyim. Elbette hikayeyi yazarken senin kafanda bir arka plan vardır. Bu arka planın yanısıra ayrıca anlatmak istediğin bir şey vermek istediğin bir anlam vardır hikayeye...

Ancak hikaye bir defa elinde çıktıktan sonra her okuyanın zihninde bazen onu değerlendiren bütün okurlar camiasının gözünde bambaşka bir anlamlar kazanır.

Bu senin başarısız değil tam aksine çok çok çok başarılı olduğunu gösterir. Ã?yle bir an olur ki yorumlara bakarsın ve yahu ben şunu anlatmak için yazmıştım ama meğer zihnimde şu şu da varmış dersin.

Bu açıdan bu tür senin anlatmak istediğine ters değerlendirmelerle karşılaştığında benim tavsiyem onları düzeltmeye hele hele arka planı anlatmaya çalışma. Mesela Tolkien in oğlunun Yüzüklerin Efendisinin arka planını babasının notları üzerinden yayınlaması ticari olarak doğru da olsa bence edebi olarak yanlış bir karardı.

Elbette bütün bu yazdıklarım sadece benim bakış açım. Edebiyatta doğru bakış açısı yoktur. Tüm bakış açıları yazarların ve okurların gözünde doğru ya da yanlış hale gelir. O açıdan bunları sadece bir tavsiye olarak gör... Sonuç olarak en son neyin doğru olduğunu hissediyorsan onu yap.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Kardeş öncelikle başları oldukça güzel olmuş... Sonlara doğru sözcükleri doğru seçemeyebilirim ama sanırım her şeyi anlatmaya çalışmışsın o nedenle bazı şeyler biraz karışmış, yani biraz uslubun hikayedeki usluba dönmüş.

Ancak her şeyden önce bence şöyle bir başlangıç yazısı yaz. Hikayenin genel tarzı geçmişten geleceğe ilerleyen düz bir öykü şeklinde değil farklı zamanlarda geçen olayları karışık şekilde anlatan ( işte daha güzel kelimeler bulursun yapboz gibi mesela ) bir tarz olduğu için geçmişteki olaylara da ileride eklemeler yapılabilir, o nedenle buraya kadar anlattığım olaylara bir takım eklemeler getirilebilir ileriki bölümlerde... ( tabii üçüncü bölümü yazmayı düşünüyorsan )

Bunun dışında belki belirli bilgileri önceden yazarsan daha iyi olur. Mesela Hsoul aşamalarını başta ayrı bir madde ile yazabilirsin. Böylece biz okumaya başlamadan aşama aşama neler olacağını biliriz ve her aşama gerçekleştiğinde ne derece ilerlendiğini anlarız. Bunun dışında belki belirli karakterleri önceden tanıtman özet akışı sırasında akışa bir karakteri tanıtmak için ara vermeni engelleyebilir.

Ancak sonuç olarak bunu hocana teslim ediyorsan ve hocanla aran iyi ise bu şekilde de verebilirsin. Sonuçta o sana kendi önerilerini yapacak kendi bakış açısı ile iyi kötü yanlarını belirtecektir.

Ne derse desin moralin bozulmasın. Unutma yazarın kendini geliştirmesi için iki şey gerekir, yazmak ve eleştirilmek... İlkini zaten yapıyorsun. İkincisini de olabildiğince farklı bakış açısından insanların yapmasında fayda var.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

.
Hikaye özet haline sıkıştırıldığında bence sürükleyici dilini kaybediyor. Bu uzun, romana benzer bir öykü olduğundan, olayları özet geçmek uygun düşmemiş bence. Özet yaparken daha da kısa tutup, olayları anlatmadan, sadece entrikalar, gizemler, ilişkiler vs hakkında küçük dokunuşlarla yetinseydin bence daha şık olurdu. Ã?rneğin, "elindeki iğneyle öbürüne saldırdı!" gibi detayları vermeyip, "çıkan çatışmada şu öldü, bu yaralı olarak kurtuldu," gibi...

Bir de bunu hocana vereceksen, üniversite profesörü bile olsa, hocanın bir takım kişisel özelliklerini bilmen gerekir. Bazı kişiler, (en aydın gözükenler bile) böyle içinde "şeytan, tarikat, 666, melek, Azrail, vs geçen eserlere karşı rahatsızlık derecesinde hoşgörüsüz olabilirler. Hocanın bu konudaki kafa yapısından eminsen göster böyle eserlerini derim ben.

.
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

lütfen arkadaşlar ölüm zamanı 2'nin final bölümünü de yazdım. yorumlarınızı bekliyorum. toptan tüm geneliyle ilgili de bir yorum yapabilirseniz çok sevinirim. ölüm zamanı 2 nasıldı? :)
Illyra
Forum Yöneticisi

Post by Illyra »

uzun bir zamandan sonra ölüm zamanının ikinci sezonunun sonunda geldik...

şimdi pek anlayamadım. asıl geçmiş hangisiydi ? serdar ve sevginin evlendiğimi, yoksa ilk bölümden beri okuduklarımız mı ? her halükarda artık olan ve değişen aynı çizgi üzerinde kaynamış gibi gözüküyor. bu kaynaşma ise benim fikrimce cidden çok iyi olmuş. hikayeye büyük bir derinlik ve farklılık katmış durumda. ikinci sezonun tamamı için şunu söylemek istiyorum; olaylar hızla ve güzel gelişti, ayrıca tabir biraz kaba kaçacak ama bomba gibi bitti. zaten sezonun içinde de bu bombanın tiktakları belli oluyordu. son bölüm beni şok etti diyebiliriz. zaman hikayenin içine karıştığında, kulağa saçma gelecek ama her şey daha fazla yerli yerine oturdu diyebiliriz.

düğün sahnesi özellilke güzeldi. sevginin içinde bir melek mi var :| ? yoksa o ashriel in ta kendisi mi :roll: ?

siyah inciler için teşekkür edeirm, sevdiğim şeyleri çok iyi biliyorsun sen :-P

bu arada ikizlerin şeytan isimleri çok karizmatik.

sezonun en sonunda cebrail i ilk defa görüyoruz. o kadar karizmatik bildiğimiz vangelis pek bir ezik kalıyor, kem küm ediyor :embarrass:

çok eğlenerek okudum. iki sezon içinde emeğine sağlık. umarım en kısa zamanda üçüncü sezona kavuşuruz :wink:
Image
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Azrail şeytanla anlaşma yaptı ve Serdar'ı yaşattı? Olabilir mi acaba, Meral Hanım ile yaptığı anlaşma sayesinde Serdar yaşıyor? Kısmen :D

Son bölüm (veya ikinci kitabın tamamı) çok güzeldi. Özellikle zamanı geri alış sistemine bayıldım :D Aslında bütün bunların bir rüya olacağını zannetmiştim, onun yerine paralel zaman dilimiymiş :D Gittikçe ilginçleşiyor hikaye. Sanırım 3. kitapta Serdar'ı gördüğümüz kadar şeytan'ı da görücez.Ya da Serdar değil de asıl adıyla mı seslensek? 3. kitapta görücez :D
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Ayrıntılara çok dikkat edilmişti öncelikle. Düğün sahnesi muhteşemdi. Ölmüş dağılmış onca insanın yeniden ortaya çıkması ilk başta beni oldukça şaşırttı. Hatta ilk başta sanki ileriye değil de geriye dönmüşüz gibi hissettim. Alperenle ilgili ayrıntılar da ayrıca hoşuma gitti. : ) ) ) )

Tam herşeyin bittiği zannedilen noktada insanların kafasını kesinlikle karıştırmayı başaran bir bölümdü üstelik de bunu oldukça hoş bir üslupla yapan bir bölümdü. Açıkçası ben sevdim...

Bir kere daha çok güzel bir bölüm oldu catboy....
HARBE GİDEN
Post Reply