Ben tam tersini düşünüyorum. Fallout tarzı bir oyun yine yapılsa yine çok tutar. Grafikelrini çok daha iyi ve çok daha iyi seslendirmeler ile renklendirebilirler. Aynı miktarda zahmet ve zaman içinde yapabilirler bunu. Ama oyun yapımcıları tutabieceğini düşüncükleri küçücük bir fikir ile oyun yapma arayışına giriyorlar.
"Abi mesela biz kötü olalım ve goblinlere komuta edelim. Fantastik büyülü felan olsun. Nasıl fikir?"
Hoop hemen oyunun yapımı başlatılıyor. değişik konulu diye ilgi çekiyor ancak bir süre sonra daha çoğunu görmüş oyuncular tarafından sıkıcı olarak nitelenecek hale geliyor. Yukarıdaki fikir sadece bir Fallout sahnesi olabilir...
Başka pek çok önek var ki bana bunların en önde gideni World of Warcraft gibi geliyor.
"Abi bak birde kurt adamlar ve goblinleri ekleyelim, ejderha çıkartıp dünya kaos içinde felan diyelim. Ã?imler arasında yükselmiş yanar dağlar filan olsun..."
Lafım buların düşünülmeden kafadan sallanarak yapıldığı değil. elbetteki bunlara emek verilmiştir ama bir atmosfer, bir hikaye, bir ortam, gerçek bir macera yaratmak için yeterince emek harcamayan tasarımcılar, bilgisayar oyunlarına düşkün gençliğin bu açlığını çok fazla kullanıyorlar.
Fallout 3 çıktı ve seenleri de oldukça çok. Sadece bir FPS olduğunu düşünemem. Oblivion sadece FPS değildi ve onu yapan adamlar büyük baskıla altında yaptılar bu oyunu. Daha iyisi de yapılabilirdi ama adamlara tek baskı ne yazık ki sadece "Fallout1 ve 2 kadar derin konulu ve geniş mekanlı olmalı" baskısı deildi bu. "Bir an önce yapında onca senelik besleyişimizi üstünüze kusmayalım" baskısı da vardı. Sanırım bu baskıya en iyi dayanabilen şirket Blizzard, ki onlara karşı nefret bile uyandırıyor bu dirençleri.
"Blizzard seneyemi dedi. O zaman 5 sene daha bekleyeceğiz. Muhahahhaha...."
Oyun firmaları bu yarış içerisinde daha fikir aşamasındaki oyunları bile bir kaç rederlenmiş görüntü ile millete tanıtıyor. Başkalarının fikri kapmasından veya fikrin eskimesinden korkuyor olabilirler. Unreal için kaç sene beklediğimi düşünüyorum da adamlar onun tanıtımını yaptıklarında dahi pek çok kısmı bitmişti. Yeni oyun şirketleri burada oyunculara çok eziyet ediyorlar. Ya senelerce bekleyecekler bu müthiş fikri öğrenmek için ya da ellerinde daha tamamlanmamış bir oyun olacak.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka