Işığı kalbinde taşıyıp ona hizmet edenlere

Frpworld forumlarındaki eski FRYO(Forum Rol Yapma Oyunu) başlıklarının tutulduğu arşiv.
Endrin
Kullanıcı
Kullanıcı

Işığı kalbinde taşıyıp ona hizmet edenlere

Post by Endrin »

Karanlığa kanmayın dostlarım. Karanlık her zaman hırslarınızı kullanıp sizi ayartmaya çaluşacaktır. Fakat buna izin vermemelisiniz. Işık sizi ve yolunuzu aydınlatsın
Işık bana yolumu gösterirken karanklık da gürzümden kaçar.
firanaire
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by firanaire »

Karanlik konusunda söylediklerine katilmiyorum. Karanlik da aydinlik kadar gerekli bence. Kötü ve iyi birbirini dengeledigi sürece dünya yasanasi bir yer oluyor. Farkliliklar bize seçme özgürlügü sagliyor. Tarih göstermistir ki iyi ile kötü arasindaki denge -hangi tarafa dogru olursa olsun- bozuldugunda sonuç hep felaket olmustur. Öünkü yaratinin özünde iyi ile kötü, karanlik ile aydinlik birlikte bulunur. iyiligin bir rahibi oldugunu anladim yazindan. Felakete davetiye cikartmamak icin halkin önünde sarf ettigin sözlere dikkat etmelisin derim ben. Öünkü senin simdi erdem saydigin seyler daha sonra kibir olarak yorumlanabilir. Ve unutma ki kibir erdemin felakatidir. Tabi beni ciddiye almak zorunda degilsin zira ben yüce bir rahibe veya ulu bir bilge degil sadece tapinagi ziyarete gelmis bir gezginim.
Baron_Sengir
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Baron_Sengir »

Mantıklı.Tut ki hiç ışık olmayan biryer var.Oraya karanlık diyebilir misin?Yani neyi referans alabilirsin ki?Orası yeraltında yaşayanlar için gündüzdür hatta..
Evil rises,darkness falls...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Re: Işığı kalbinde taşıyıp ona hizmet eden

Post by Raistlin »

Endrin wrote:Karanlığa kanmayın dostlarım. Karanlık her zaman hırslarınızı kullanıp sizi ayartmaya çaluşacaktır. Fakat buna izin vermemelisiniz. Işık sizi ve yolunuzu aydınlatsın
Kötülüğün kendine göre ayartma yolları vardır ve ne kadar uğraşırsak uğraşalım bunlara kanacak insanlar olacaktır. Aydınlığın görevi yanlızca karanlıkla savaşmak değil karanlıktakilere de umut saçmaktır.

Güç, para, şöhret vs. hırsları kısa yoldan elde edilme vaatleriyle insanları baştan çıkarabilir ve bu engelenemez. Aydınlık'ın görevi belldir aynı karanlığın görevinin belli olduğu gibi... Bu değiştirilemez, değiştirilebilseydi bile denge olmazdı ve amaçsız bir dünya varolurdu...

Corax Tigerheart
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
Wuroldar
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Wuroldar »

Karanlık benim yurdum ve vazgeçmem asla mümkün değil...
Karanlık rüyaların ve kötü düşlerin karabasının en yakın dostu sizi selamlar!...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Karanlığım görevi her zaman para, hırs, güç vs.yi kısa yoldan elde etme umuduyla insanları kandırmak olmuştur. Bu tür yanılgılara kapılacak insanlar "her zaman" olacaktır ve aydınlığın görevi de bu kişilerle savaşmak ve acıyla kıvranan ve karanlığa sapanlara ışığının sıcaklığıyla davet edip kucak açmak ve umut vermektir.
Bu denge hiç bir şekilde değiştirilemez. Eğer değiştirilseydi dünya somurtgan amaçsız ve mantıksız bir varlık düzleminden başka bir şey olmazdı.
En iyi düzen kaos ve düzensizliktir...

Barbarian Corax Tigerheart
Endrin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Endrin »

Peki ya ışığın erdemlerinin kibire dönüşmesini engellersek? Bence bu gayet mümkün. Alçakgönüllü ve iyiliğin gerçekten ne olduğunu bilen bir hükümdar bunu başaramaz mı? Ve bu anlayışın gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacak Kurallar ile?
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Endrin wrote:Peki ya ışığın erdemlerinin kibire dönüşmesini engellersek? Bence bu gayet mümkün. Alçakgönüllü ve iyiliğin gerçekten ne olduğunu bilen bir hükümdar bunu başaramaz mı? Ve bu anlayışın gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayacak Kurallar ile?
Peki bunu kim engelleyebilir. Bir hükümdara bütün gücü verdiğin zaman onun aydınlığın yolundan sapıp sapmadığını kim deneteleyebilit ve gerekirse onu doğru yola getirebilir ya da yerinden edebilir.
Hükümdarlık başlıbaşına aydınlıktan bir sapmadır kanımca...
Endrin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Endrin »

Hükümdar'ın gerçekten ışığın erdemlerine sahip olması ve Kurallar'a uyması bunu engeller.
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Endrin wrote:Hükümdar'ın gerçekten ışığın erdemlerine sahip olması ve Kurallar'a uyması bunu engeller.
Fakat şimdiye kadar böyle bir hükümdar var olmadı...
Krynn'in gelmiş geçmiş en iyi ve erdemli insanı kabul edilen Kralrahip bile bütün dünyanın sonsuza dek Cataclysm'le değişmesine neden oldu.
serinafairuza
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by serinafairuza »

Tanrıların da bildiği değişmez gerçeklerden biri de ne pahasına olursa olsun dengenin korunması zorunluluğudur. Öünkü iyi ve kötü öznel kavramlardır. Benim için iyi olan başkası için kötü olabilir. Işık için ısınmak için yemek pişirmek için kısacası hayatımıza devam etmek için ateşe ihtiyacımız var. Ama aynı ateş hayatımızı sona da erdirebilir. Bitkiler ve hayvanları yokedebilir. O zaman ateş iyi mi kötü müdür? Bir şövalye kendini iyiliğin tanrılarına adamış bile olsa fethetmeye çalıştığı şehrin halkı için düşmandır, kötüdür. şövalyeyi kimin değerlerine göre iyi veya kötü olarak değerlendireceğiz? Gerçek iyi veya gerçek kötü kimdir? Bence iyi veya kötü yoktur. Korunması gereken tek gerçek dengedir.
Nature protects me, cause I serve her.
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Buna kesinlikle katılıyorum. Karşı bir ülkenin sizden daha fazla ürün satması sizin ekonominizi etkiliyorsa ve halkınız açlıktan sünüyorsa bir hükümdar olarak bir şeyler yapmanız gerekebilir ve bu savaşlara kadar sürüklenebilir. Bu durumda sizin halkınızı açlığa sürükleyen fakat elinden birşey gelmeyen şehir mi kötüdür yoksa halkınızdaki ölümleri hastalıkları feryatları dindirmek için savaşmak zorunda kalacak olan siz mi kötüsünüzdür? İyi ve kötü tamamen görecelidir...
İyinin kötü'den daha iyi olduğunu savunmak bile hatalı olacaktır (bu cümle tamamen doğrudur kelime hatası yoktur)
Endrin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Endrin »

serinafairuza wrote:Tanrıların da bildiği değişmez gerçeklerden biri de ne pahasına olursa olsun dengenin korunması zorunluluğudur. Öünkü iyi ve kötü öznel kavramlardır. Benim için iyi olan başkası için kötü olabilir. Işık için ısınmak için yemek pişirmek için kısacası hayatımıza devam etmek için ateşe ihtiyacımız var. Ama aynı ateş hayatımızı sona da erdirebilir. Bitkiler ve hayvanları yokedebilir. O zaman ateş iyi mi kötü müdür? Bir şövalye kendini iyiliğin tanrılarına adamış bile olsa fethetmeye çalıştığı şehrin halkı için düşmandır, kötüdür. şövalyeyi kimin değerlerine göre iyi veya kötü olarak değerlendireceğiz? Gerçek iyi veya gerçek kötü kimdir? Bence iyi veya kötü yoktur. Korunması gereken tek gerçek dengedir.
Eğer tanrıların bildiği değişmez gerçek buysa onları bırakın! İyilik için tanrılara ihtiyacımız var mı? Dünya'yı yaratmışlarsa bize ne? Tüm dünya zaten iyilik içinde olursa kimse dengesizlikten bahsedemez ve açlık da çekmez.(Bu Raistlineydi). Tanrılar olmazsa dengesizlikten dolayı bizi kim cezalandıracak?(Ya da iyilikten)?
Endrin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Endrin »

Bu arada avatarıım da güzel olmuş di mi?
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Endrin wrote:Eğer tanrıların bildiği değişmez gerçek buysa onları bırakın! İyilik için tanrılara ihtiyacımız var mı? Dünya'yı yaratmışlarsa bize ne? Tüm dünya zaten iyilik içinde olursa kimse dengesizlikten bahsedemez ve açlık da çekmez.(Bu Raistlineydi). Tanrılar olmazsa dengesizlikten dolayı bizi kim cezalandıracak?(Ya da iyilikten)?
Çok ütopik ve egrçekçi olmayan bir bakış açısıyla yaklaşıyorsun bu olaya kanımca. Dünya yalnızca iyilikten oluşamazdı çünkü o zaman iyiliğin bir değeri olmazdı ya da iyiliğin ne olduğunu bile anlayamazdık çünkü iyilik ama kime göre? İyiliği nomal'den ayıran bir "kötülük" kavramı olmasaydı iyilik bize hiç bir şey ifade etmeyecekti ki. Demogoji yaptığımı düşünmeyin. Bu her sistemde böyledir. Bir karşıt olmadan hiç bir şey anlamlı değildir. Yalnızca güzel insanlardan oluşan bir toplumda güzel nedirki? Sıradandır değersizdir, umursamazsın bile çünkü çirkin daha önce hiç görmemişsindir.
Sanırım iyilikle bu örnek arasında bağlantı kurulabilir...
Post Reply