büyünün veri tabanı

Kadim Sanatlarla uğraşanlarla tartışabilmek için…
MaNiak
Gölge Ustası

büyünün veri tabanı

Post by MaNiak »

büyü neyle yapılır yani frp de bile olsa neye dayanır dayandıkları şeyler hakkın da hangimiz ne kadar şey biliyoruz ve büyüler zorluk dereceleri olarak nasıl ayrılır
gandalfoftheday
Kullanıcı
Kullanıcı

büyünün temelleri

Post by gandalfoftheday »

Slm maniak.
Bu konu burada tartışılırsa emin ol sitenin veri tabanı yetmeyebilir. Sana download sectio'u aramanı tavsiye edebiliri. Spesifik isim istersen özelime yaz. Daha da olmazsa özel koleksiyonumdan birkaç parçayı hotmail'ine atarım. OK?
Ben Giderim,Adım Kalır<br>Dostlar Beni Hatırlasın...
MaNiak
Gölge Ustası

Post by MaNiak »

abi amaç sadece benim örenmem değil ben zaten çeşitli dünyalarda çeşitli büyülerin çeşitli gerçekleşmelerinin çoğunu biliyorum amaç burda herkese öretmek bir cevahp yassa bende anlatmaya başlıycaktım bildiğim kadarıyla ama belki bura yanlış yer bunun için belki akademi kullanılmalı ne dersin
gandalfoftheday
Kullanıcı
Kullanıcı

Zaten DS bunun için var

Post by gandalfoftheday »

Akademi bölümünde büyü hakkında kısa bir yazı şu anda bulunuyor. Download sectio'da ise muhtemelen okuyamayacağın kadar bilgi var. Eğer forum'da bu tür bilgilendirici bir bclüm açarsak sanırım en azından oranın ismini forum koymayız. Bu arada dünyalar bölümü aktive edilince her dünyanın büyü sistemi detaylı ve türkçe olarak bulunacak.
Ben Giderim,Adım Kalır<br>Dostlar Beni Hatırlasın...
raini
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by raini »

Shannara dünyasında (terry brroksun yarattığı sistem... Büyü iki kaynaktan güç alıyor birincisi insanların inançları ikincisi iseevrende bulunan fizik kuralları ile açıklanamayan güçler... Ve bence bu ikisini çok güzel sentezlemiş kitap... Ama doğrusu dışardan bakanlar için hep gizemini koruyo büyü yani bir çeşit inanç gibi sanki kesin açıklaması çok fazla yok....
MaNiak
Gölge Ustası

Post by MaNiak »

bence en iyi büyü açıklaması büyüyü yapan kishi olasılıkları kırar ve değiştirir yani fireboll aslında o anda oluşamayacak bir şeydir en azından imkansız olmasada olasılık olarak çook düşüktür yani büyücü olasılığı kırar ve fireboll oluşur bence en güzeli bu
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

MaNiak wrote:bence en iyi büyü açıklaması büyüyü yapan kishi olasılıkları kırar ve değiştirir yani fireboll aslında o anda oluşamayacak bir şeydir en azından imkansız olmasada olasılık olarak çook düşüktür yani büyücü olasılığı kırar ve fireboll oluşur bence en güzeli bu
Evet güzel bir bakış açısı fakat büyünün componentlarını da kullandığını söylemek gerekiyor. Sonuçta bir fireball yapabilmek için sulfur gereliyorki bildiğimiz gibi sulfur volkanlardan da dışarı fışkıran yanma sonucu oluşan bir madde... Yani büyücü asla elinde bu component olmadan bu büyüyü yapamazdı ama normal bir insan da bu component elinde olsa bile bunu böyle güçlü bir ateş var edemezdi...
Nodaril
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Nodaril »

Büyünün doğasını anlamak benim bakış açıma göre bir büyücü olmanın en önemli ve ilk (olması gereken) parçası. Eğer hissederek ve anlayarak oynayacaksak elbette ki büyüyü anlamak önemli.
Büyü nasıl anlaşılır? Büyüyü anlamak için onun doğasına ilişkin soruları cevaplamak gerekir.
Bu sorular nelerdir? Pek çoktur elbet. Bazılarını ben buraya yazacağım.

Büyü enerjisinin kaynağı nedir? Büyücü mü çevresi mi tanrılar mı yoksa başka bir güç mü?

Büyücü bu enerjiyi nasıl toplar? Büyücünün büyüyü yaparken gerçekleştirdiği ritüellerin anlamları nelerdir? Neden bazı büyülerde maddesel bileşenler gerekirken bazılarında gerekmez ve her büyücü bu ritüelleri tamamen aynı şekilde mi gerçekleştirir?

Büyü nasıl geliştirilir ve yeni büyüler nasıl öğrenilir?
Yazmaların büyü yapma sırasındaki etkisi -katkısı- nedir?

Neden şu anki dünyamızda büyü enerjisini istediğimiz şekle sokamıyoruz. Hatta büyü enerjisi nereye gitti.

Ve milyonlarca soru. Gandalfoftheday'in dediği gibi. Bunların cevapları ise sitenin tamamını dolduracak türlerden.
Gene de burada amacımız başlattığımız her tartışmayı sonlandırmak değilse denemenin de zararını görmüyorum.

Bu soruların cevapları tamamen içinde geçen dünyaya göre değişiyor. Malesef tüm dünyalar için gelişmiş ortak bir büyü sistemi mevcudiyeti yok.

Bu nedenle dünyaları ayrıca ele almamız lazım.

Unutulmuş Diyarlarda büyünün kaynağının çevredeki büyü ağından geldiği çoğunlukla kabul gören varsayımdır ve bence de doğrusu odur. Ancak bazı büyücüler de kendi güçlerini büyük görmek gibi bir manaya geliyor da olsa büyü gücünün kendi içlerinde yaratıldığını söylerler.
Ejdermızrağında ise büyünün temelindeki kaynak büyü tanrıları.

Ancak tüm bunlarda büyünün doğasına ilişkin "bir şeyler" hep eksik kalıyor. Hep eksik bir yanlar kalıyor büyüde açıklanamayan.

Her ne kadar sadece bir kitabını okumuş olsam da en beğendiğim ve açık yönleri en az kalan büyü sistemi ve açıklamasının Yerdeniz Büyücüsü'nün içinde geçtiği dünyayı beğeniyorum.

Basit bir şekilde onu izah edeyim. Kadim lisan denen tüm dillerin ondan türediği ve zamanla pek az kişi tarafından hatırlanan ve kullanılan bir dil var. Bu dilin değişik özellikleri olmakla beraber en önemli özelliklerinden birisi -bir büyücü için- kadim lisanda yalan söylenememesidir. Sadece ejderhalar söyleyebilir yalanı ki bunun nedeni de ejderhalarının doğuştan dillerinin kadim lisan olmasıdır.
Kadim lisanda her şeyin bir karşılığı vardır ve kadim lisandaki karşılığını bildiğiniz her varlığın üzerinde hüküm sahibisinizdir. Bu yüzden büyücüler gerçek isimlerini bir sır olarak saklarlar.
Bir büyücü bir volkana patlamasını söyleyebilir ve ona patlaması için doğru şekilde hitap edebilirse -yalan söyleyemediğinizi düşünün- onun patlamasına yol açabilir. Karşınızdakinin de bir iradesi ve dayanma gücü olacaktır. Bir balığı çağırmak için hitap etmekle ejderhaya hitap etme arasında fark vardır. Bu nedenle büyülerinizin sözcüklerini seçerken yalan olmayan yalanlar kullanmak önem taşır.

Ve daha çok uzun bir teori elbet. Büyünün her dalını ince ince açıklıyor. Ancak sözel bileşenleri çok iyi açıklamakla birlikte maddesel bileşenleri açıklamakta yetersiz yönleri var.
İleride bu konuyu daha detaylı tartışabiliriz ancak bir mesaj için zaten yeterince başınızı ağrıttım.
Işık ışıyanla gelir.
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Nodaril wrote:Bir balığı çağırmak için hitap etmekle ejderhaya hitap etme arasında fark vardır. Bu nedenle büyülerinizin sözcüklerini seçerken yalan olmayan yalanlar kullanmak önem taşır.
Hmm bana bir balıkla bir ejderhayı çağırmak arasındaki ilginç farkı biraz açıklayabilir misiniz kadim ve bilgi büyücü :)

Sanırım kadim lisanda "ejderha" kelimesinin karşılığını bilmek yetmiyor ona hitap edebilmek için. Doğru algılamışsam "ejderhanın adını" bilmek gerekiyor ona büyü yapabilmek için... Peki ya balık konusunda da aynı şey mi geçerli? Yani "balığın adını" mı bilmeliyiz onu çağırmak için :mrgreen:
That which doesn't kill you, makes you stronger
Only God should have this power
Nodaril
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Nodaril »

Ejderha kelimesinin karşılığını bilmek ejderhayı boyunduruk altına alma konusunda çok yetersiz bir etki gösterebilir ancak. Bu noktada çok daha etkili olacak şekilde bahsi geçen ejderhanın adını öğrenmek ve kullanmak gerekir.
Ancak balıklar zayıf iradeli varlıklar olduğu için onlar üzerinde genel balık (türünü kastediyorum. levrek ya da kalkan benzeri.) ismini bilmek onu kontrol altına almada kafi gelecektir.
Bunun da haricinde balıkların isim konma töreni ile alınmış kendi adları yoktur, bu nedenle genel isimler onlar üzerinde daha etkilidirler. Oysaki bir ejderhanın uygun törenle verilmiş bir adı vardır ve güçlü iradesinde etki yaratmak için bu isim önem taşıyabilir.
Bunlara rağmen balık çağrılamayabilir veya ejderha kontrol altına alınamayabilir. Bunda pek çok değişik faktör söz konusu olabilir. Büyücünün etki gücü, etki altına alınmak istenenin direnme gücü veya büyücünün büyüyü yaparken büyücülüğü öğrendiği yere uzaklığı.
İlk ikisi oldukça bariz olmakla beraber sonuncusun nedeni o kadar rahat görülemeyebilir. Bir büyücü büyüyü öğrenirken kadim lisandaki kelimeleri öğrenmeye ihtiyaç duyar. Oysaki Rok Adaları civarındaki balıkların kadim lisandaki adları ile daha batıdaki başka bir denizin sularının balıklarının adları farklıdır. Biz bu uzak denizdeki balıkları Rok Adasındaki balıkların isimleri ile çağırmaya kalkarsak onlar üzerindeki kontrolümüz cılız olur veya olmaz. Ne kadar spesifik isim bilebilirsek kontrol o kadar yüksektir ve başarı şansı da aynı şekilde yüksektir.
Işık ışıyanla gelir.
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Hmm gerçekten çok ilginç bir dünyaymış... Avlanmak için tek yapman gereken bir "speak with animals" tarzı büyüyle balıkların türünün adını öğrenmek ve bir ejderhaya bu balık ismini kadim lisanda nasıl telaffuz edebileceğimizi sorup hayatta kalabilirsek denizin kıyısına gidip hepsinin kovamızın içine atlamalarını kadim lisanda söylemek :)
Harika bir avlanma şekli çok sevdim :mrgreen:
Bu büyü diyarında bir şeyin kadim lisanda adını öğrenmek için ejderhalara sormak ya da alacahöyük tarzı eski bir yerleşim merkezi kalıntılarından çıkarılacak eski belgeleri çözmeye çalışmak dışında klasik babadan oğula aktarılan büyü kitapları mı yazılıyor? Başka bir yolu var mı bu lisanın kaybolmuş kelimelerini tarihin sayfalarından geri çekip ilerletmenin?
Dragonfire
Seçilmiş Savaşçı

Post by Dragonfire »

Ejder mızrağına birşey eklemek istiyorum. Unutulmamalıdır ki Renegade büyücülerde mevcuttur. Bunaların güçlerinin kaynakları tanrılar değildir. 5'th age de Maddesel büyücüler de aynı şekilde tanrılardan güç almazlar. Onların güç kaynakları çoğunlukla çevre ve kendi içlerindeki güçtür. Bu olaya bir mıknatıs ve magnetik alanı gibide bakabiliriz. Hatta dahada iyisi elektrotları doğrudan ele alabiliriz. Öözümü basit ve göz önünde olur.
Ama önemli olan elbetteki dünyadır. Nodaril sanırım bunu yeterince ve güzelce açıklamış. Teşekür ediyorum kendisine.
"What is locked can be opened; What is hidden can be found; What is yours will be mine."
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Krynn'deki büyücülük için Ejderha Mızrağında bir tür "gift" olarak bahsediliyordu. Bu her dünyada böyle midir? Yani kelimeleri doğru telaffuz etmeyi öğrenen ve büyü yapmanın mantığını anlayabilen kişiler örneğin 5th age'de büyücü olabilirler mi yoksa ille de kanbağı ile gelen özel bir yeteneğe mi hitiyaçları var?
Dragonfire
Seçilmiş Savaşçı

Post by Dragonfire »

Kan bağıyla değil. Sadece bazılarında bu yetenek var bazılarında yok. Bazıları gitar çalabilir bazıları çalamaz. Nekadar çalışırsan çalış belli bir büyü yeteneğin yoksa basit numaralarla sınırlı kalırısn.
"What is locked can be opened; What is hidden can be found; What is yours will be mine."
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Ama bu büyü yeteneğinin belli bir kaynağı yok mu? Kaderlerinde mi belirleniyor büyücüler yalnızca?
Post Reply