Türkçe RAP...
HÃ?H BE KARDEş...
Bu kadar mı olur... Rapin ne olduğunu kavrayamamış, yanlış bilmiş, kafasına yanlış yerleştirmiş, iki tane özenti rapçi işitip, iki tane özenti rapçi görüp rapin ne olduğunu öğrendiğine karar vermiş ne kadar çok insan varmış be...
Bu kadar mı olur... Rapin ne olduğunu kavrayamamış, yanlış bilmiş, kafasına yanlış yerleştirmiş, iki tane özenti rapçi işitip, iki tane özenti rapçi görüp rapin ne olduğunu öğrendiğine karar vermiş ne kadar çok insan varmış be...
Last edited by Lugtarias on Wed Jun 18, 2008 11:06 am, edited 1 time in total.
Ve sonbahar gelmeden toprağa düştü yeşil renkli yaprak, geceyi beklemeden ortaya çıkan ayla birlikte.
Rap'in anlamsız olduğunu düşünen arkadaşlar, aşağıda yazdığım ve rap dinlemeyenlerce dahi rahatça anlanabilecek olan şarkılarda anlatılanları kavramakta ve anlamlı olup olmadıkları konusunda bir karara varmakta güçlük çekmeyeceklerdir. Söz yerindeyse aşağıda yazdıklarım devede kulak... Anlam görmek isteyenler bana söylesinler istedikleri kadar şarkı ismi verebilir bununla da kalmayıp şarkıları bizzat gönderebilirim. Sonra anlamlı olup olmadıklarına birlikte karar veririz...
Nefret - Vatan
Nefret - Dünya ve Para
Sago - Bağdat
Sago - İskeletler Diyarında Bir Et Parçası
Ceza - Savaş Ã?ocukları
Ceza - Savaş Ã?ocukları 2
Sago - Didaktik Kitaplar
Sago - Geçmişi Gölgeye Teslim Ettim
Ceza - Med Cezir
Ceza - Sokak Sanatı
Emre Baransel - Gaz Odaları
Sago - Değişebilir Her An Adres
Sago - Vasiyet
Sago - Romantizma
Ceza - Kalbim Reosta
Ceza - Anneme
Sago - Ã?fle Güneşi Sönsün
Ceza - Dejavu
Ceza ft. Dumanyak - Kim Neden Öldü
İndigo - Dönüş Yok
şimdi uyak ve düzen görmek isteyenlere gelelim. Nasıl halk edebiyatı divan edebiyatından daha az önem veriyorsa göze, rapte halk edebiyatından daha az önem veriyor göze bu kadar basit. Ama gene de banane ben düzen görmek istiyom derseniz Sagopa Kajmer dinleyin. Kendisi Fars Dili Edebiyatı mezunu olduğundandır sanırım, ünlü olmadan önce yaptığı, ARUZ'la yazılmış parçalarının bile olduğu biliniyor. Ve bütün parçaları gayet sağlam bir düzen ve nizam içindedir. Dinleyin....
Bir de rap kültürü yozlaştırıyor diyenler var... Sormak istiyorum Türkiye'de hangi müzik türü kalkıpta terör sorunuyla ilgili şarkı yapmış, hangi müzik türü vatanla milletle ilgili şarkı yapmış(halk müziği dışında), hangi müzik türü sokaklardaki gerçeği rap müziğin yapabildiği kadar gözler önüne sermiş, hangi müzik türü mevcut sistemin istenmeyen yönlerini rap müziğin eleştirdiği kadar sertçe eleştirmiş, hangi müzik türü politikayla rap müzik kadar ilgilenmiş...
Hangi müzik türü bunları ve daha birçoğunu yaptıysa dahi rap kadar yoğun yapmış?
10-16 yaş olayına gelince kısmen doğrudur... Ama bir düşünmek gerekli acaba neden rape yönelim ağırlıklı olarak bu yaşlarda oluyor??? O yaşlardaki çocukların ve gençlerin rapteki asıl amacı kavrayıpta rape yöneldiklerini sanmıyorum fakat içinde yaşadığımız sosyal çevrenin getirdiği bazı şeylerin dışa vurumunu gördükleri için rape yöneliyorlar kanımca...
Ve şunu da söyliyim küçüklüğümden beri türkülerle marşlarla büyüdüm hala da sürekli türkü dinlerim ama rapi türküden daha çok dinlerim. Ve rap dinlerken seçiciyimdir. şu ana kadar benden daha çok rap dinleyen bir yaşıtımla karşılaşmadım! Ve içtenlikle söylüyorum, şu ana kadar yaşıtım olan ve kültürüne benim kadar sahip çıkan kimseyle de karşılaşmadım!
Lütfen sağda solda duyduğunuz saçma salak rap şarkılarını gerçek rap olarak bilmeyin. Herşeyin nasıl anlamsızı gereksizi ve boşu oluyorsa rapinde var. Bu biraz özentilik biraz rap yapmak isteyip nasıl yapacağını bilememe, biraz da saçmalama yeteneği...
Ekleme: Rap-Metal karşıtlığına da tamamen karşıyım! Bu olayın gereksizliğinin yaşayan bir örneğiyim! Az biraz metal de dinliyorum ve seviyorum da çünkü
Nefret - Vatan
Nefret - Dünya ve Para
Sago - Bağdat
Sago - İskeletler Diyarında Bir Et Parçası
Ceza - Savaş Ã?ocukları
Ceza - Savaş Ã?ocukları 2
Sago - Didaktik Kitaplar
Sago - Geçmişi Gölgeye Teslim Ettim
Ceza - Med Cezir
Ceza - Sokak Sanatı
Emre Baransel - Gaz Odaları
Sago - Değişebilir Her An Adres
Sago - Vasiyet
Sago - Romantizma
Ceza - Kalbim Reosta
Ceza - Anneme
Sago - Ã?fle Güneşi Sönsün
Ceza - Dejavu
Ceza ft. Dumanyak - Kim Neden Öldü
İndigo - Dönüş Yok
şimdi uyak ve düzen görmek isteyenlere gelelim. Nasıl halk edebiyatı divan edebiyatından daha az önem veriyorsa göze, rapte halk edebiyatından daha az önem veriyor göze bu kadar basit. Ama gene de banane ben düzen görmek istiyom derseniz Sagopa Kajmer dinleyin. Kendisi Fars Dili Edebiyatı mezunu olduğundandır sanırım, ünlü olmadan önce yaptığı, ARUZ'la yazılmış parçalarının bile olduğu biliniyor. Ve bütün parçaları gayet sağlam bir düzen ve nizam içindedir. Dinleyin....
Bir de rap kültürü yozlaştırıyor diyenler var... Sormak istiyorum Türkiye'de hangi müzik türü kalkıpta terör sorunuyla ilgili şarkı yapmış, hangi müzik türü vatanla milletle ilgili şarkı yapmış(halk müziği dışında), hangi müzik türü sokaklardaki gerçeği rap müziğin yapabildiği kadar gözler önüne sermiş, hangi müzik türü mevcut sistemin istenmeyen yönlerini rap müziğin eleştirdiği kadar sertçe eleştirmiş, hangi müzik türü politikayla rap müzik kadar ilgilenmiş...
Hangi müzik türü bunları ve daha birçoğunu yaptıysa dahi rap kadar yoğun yapmış?
10-16 yaş olayına gelince kısmen doğrudur... Ama bir düşünmek gerekli acaba neden rape yönelim ağırlıklı olarak bu yaşlarda oluyor??? O yaşlardaki çocukların ve gençlerin rapteki asıl amacı kavrayıpta rape yöneldiklerini sanmıyorum fakat içinde yaşadığımız sosyal çevrenin getirdiği bazı şeylerin dışa vurumunu gördükleri için rape yöneliyorlar kanımca...
Ve şunu da söyliyim küçüklüğümden beri türkülerle marşlarla büyüdüm hala da sürekli türkü dinlerim ama rapi türküden daha çok dinlerim. Ve rap dinlerken seçiciyimdir. şu ana kadar benden daha çok rap dinleyen bir yaşıtımla karşılaşmadım! Ve içtenlikle söylüyorum, şu ana kadar yaşıtım olan ve kültürüne benim kadar sahip çıkan kimseyle de karşılaşmadım!
Lütfen sağda solda duyduğunuz saçma salak rap şarkılarını gerçek rap olarak bilmeyin. Herşeyin nasıl anlamsızı gereksizi ve boşu oluyorsa rapinde var. Bu biraz özentilik biraz rap yapmak isteyip nasıl yapacağını bilememe, biraz da saçmalama yeteneği...
Ekleme: Rap-Metal karşıtlığına da tamamen karşıyım! Bu olayın gereksizliğinin yaşayan bir örneğiyim! Az biraz metal de dinliyorum ve seviyorum da çünkü
Ve sonbahar gelmeden toprağa düştü yeşil renkli yaprak, geceyi beklemeden ortaya çıkan ayla birlikte.
-
Dragonfire
- Seçilmiş Savaşçı
Kimse alınmasın, başta yazıya bu şekilde başlayaım ki dikkatle okunsun 
Tartışmaya katılmayacağım ama bir yanlış anlaşılmaya dikkat çekmek istiyorum.
Gerçi tartışmalarda kimse kullanmamış ama başlıkta Türkçe RAP yazılmış.
Oysa ki Türkçe RAP diye birşey yoktur olması da mümkün değildir.
Zira RAPin açılımı; Ritmic American Poetry dir. O halde Türkçe Ritmik Amerikan şiirselliği olmayacağına göre neden Türkçe rap demekte ısrar edilir? Hatta kurulan türkçe tabanlı rap sitelerinde bile türkçe rap yazılır? Yoksa bu şahıslar RAP in ne olduğunu bilmezlermi yada Türkçe bu kadarmı değersizdir?
Değersiz fikrimdir saygılar.
Zira RAPin açılımı; Ritmic American Poetry dir. O halde Türkçe Ritmik Amerikan şiirselliği olmayacağına göre neden Türkçe rap demekte ısrar edilir? Hatta kurulan türkçe tabanlı rap sitelerinde bile türkçe rap yazılır? Yoksa bu şahıslar RAP in ne olduğunu bilmezlermi yada Türkçe bu kadarmı değersizdir?
"What is locked can be opened; What is hidden can be found; What is yours will be mine."
Harikasın DragonFire, muhteşem bir konuya değindin, RAP'in açılımını bilmiyordum, sayende öğrenmiş oldum, hâlen MSN'sinde Türkçe Rap yazan 6 arkadaşım var, her birine yazacağım bu söylediklerine.Dragonfire wrote:Kimse alınmasın, başta yazıya bu şekilde başlayaım ki dikkatle okunsun
Onun dışında haksızsın bence.Ã?ünkü Türkçe Rap demek, Türkçe bir şekilde Amerikan şiirselliğidir, yani amerikan şiirselliğini Türkçe yapmaktır, bu kadar basit
(Rap'i hiç sevmem ha
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
-Freddie Mercury
-Freddie Mercury
Hayır, Türkçe şiirselliği olmaz, yine Amerikan şiirselliğidir ama Türkçe yapılır, bu da Traş demek hihaAlenthasLeasess wrote:O zaman Ritmik Türkçe şiirselliği olur ki bunun kısaltılışı RTş'dir. Eskisi kadar havalı gözükmedi mi ne :schemes:Edmond wrote:Onun dışında haksızsın bence.Ã?ünkü Türkçe Rap demek, Türkçe bir şekilde Amerikan şiirselliğidir, yani amerikan şiirselliğini Türkçe yapmaktır, bu kadar basit
Türkçe ritmik amerikan şiirselliğidir
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
-Freddie Mercury
-Freddie Mercury
Arkadaşlar rap'in açılımının öyle olduğuna dair elle tutulur bir kanıt yok ve dünya çapında birçok rap sanatçısı tarafından farklı kabul edilmekte. Ama en çok kabul edileni Respect and Peace - Saygı ve Barış'tır. Eğer böyle değilse de Edmond'un dediğinine çıkar.
Ya ben okumadım açıkcası postları fln hem zaten anlamam rap,hip-hop fln amerikan kültür ihracı bunlar.
Ayrıca kafamı kurcalayan konuda. Neden türkçe rap diyip. "Turkish undergrand RAP" tarzında tshirtler giyiyorsunuz. Bence pek bi mantığı yok eğer varsa benim bilmediğim bi mantık içindeyseniz aydınlatınız ve cahilliğime veriniz.
Soru= neden TURKSIH RAP !
Ayrıca kafamı kurcalayan konuda. Neden türkçe rap diyip. "Turkish undergrand RAP" tarzında tshirtler giyiyorsunuz. Bence pek bi mantığı yok eğer varsa benim bilmediğim bi mantık içindeyseniz aydınlatınız ve cahilliğime veriniz.
He he, Full Türkçe (!) oluyor da ondanStarfell wrote:Ya ben okumadım açıkcası postları fln hem zaten anlamam rap,hip-hop fln amerikan kültür ihracı bunlar.
-Freddie Mercury
-Freddie Mercury
Starfell wrote:Ya ben okumadım açıkcası postları fln hem zaten anlamam rap,hip-hop fln amerikan kültür ihracı bunlar.
Amerikan kültür ihracı bunlar deyişinle ta baştan verdim cahilliğine merak etme Starfell.
Sana durumu şöyle açıklayayım; düşün bir, nasıl frp ile ilgili konularda inatla yabancı sözcükler kullananlar oluyor, - ki bunlardan kastım saf yabancı dilde yazım da değil, ''benim kaç feat'im var'' ya da ''spell list'e bir bakar mısın'' veya ''Long Sword'umu çekiyorum ve bir cut hareketi yapıyorum'' gibisinden şeyler. Gülünç değil mi?- veya nasıl nicklerine falan yabancı dilde şeyler yazanlar oluyor(!), bu Turkish Rap Underground sözünü de o tür bişeymiş gibi düşünebilirsin. Ben bu sözü ya da üzerinde bu söz yazan giysileri seviyor muyum ya da onaylıyor muyum? Hayır! Ama bu Underground sözcüğü yalnızca ülkemizdeki rap için değil tüm dünyadaki rap camiaları için terimleşmiş bir sözcüktür. Dediğim gibi onaylıyor muyum? Hayır. Ama durum bu.
Bu tür düşünümleriniz gördüğünüz ve görmekte olduğunuz çok sayıdaki niteliksiz rap dinleyicisi ve rapçiden dolayı olsa gerek. Ã?ünkü etrafta çok fazla 'özenti' rapçi var. Benim yıllardır dinlemekte olduğum müziğin o tür kişilerle ve onların tavır ve davranışlarıyla uzaktan yakından ilgisi yok.