FRPWORLD'ün daha ileri gitmesi için neler yapılabil

Başka hiçbir yere uymadı dediğiniz mesajlar için.
Lugtarias
Forum Yöneticisi

Post by Lugtarias »

Desteğin için çok sağol Firble :)

şu an aklımda bazı şeyler olgunlaşma evresinde. Biraz daha gelişmelerinin gerektiğini düşünüyorum ben. Yaz tatiline girdiğimiz an bir başlık açayım, o başlık altında Meşe Kovuğu Topluluğu'nun nasıl bir oluşum olacağını, neler yapabileceğimizi, kendimizi nasıl duyurabileceğimizi vs. tartışır, konuşuruz. Hem okullar kapanana kadar herkesin aklında farklı düşünceler farklı fikirler olgunlaşır. Sınavlarımız falan geride kalınca da daha rahat kafayla tartışabiliriz hem...

Yaz tatiline kadar beklemek herkes için uygun mu?
Ve sonbahar gelmeden toprağa düştü yeşil renkli yaprak, geceyi beklemeden ortaya çıkan ayla birlikte.
Illyra
Forum Yöneticisi

Post by Illyra »

benim için sorun değil, nasılsa yaz tatilim yok hep çalışıyorum :-P bende evde yazdıklarımı toparlarım okul kapanana kadar.
Image
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Benim açımdan da beklemek daha iyi olur. Ã?nümdeki birkaç hafta çok kritik.....
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Lydronk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lydronk »

Biliyorum, site son derece kalabalık son zamanlarda ama hala mükemmel değiliz! şu başlıkta çalışmalarımızı sürdürsek mesela? Çok güzel fikirler vardı eski sayfalarda, Meşe Kovuğu da gelişim sürecine girdi falan. İlerleme kaydettik ama mesela hala Diyar İçi RP'den eser yok! Eh, başlıkta boş boş durmasın öyle :)
Bogus
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bogus »

Askerde olduğum sırada geliştiği için bu başlık gözümden kaçmış...

Açık konuşmak gerekirse şu anda Ocakbaşı'nın moderatörü olduğum halde ben hiç bir ustalık sınavına girmedim. Bu bölümün modluğu da deyim yerindeyse üstüme kaldı.

Efla'nın bahsettiği sitenin "Büyük Ã?öküş" ünde bir kaç kişi yeni bir FRP sitesi bulmak yerine ellerindeki siteyi diriltmeye karar verdiler ve ben de bunlardan biriydim. Site bir haftadan uzun süre kapalı kaldı ve tekrar açıldığında içinde kimsecikler yoktu... Nasıl kapandığından, neler yaşandığından bahsetmeyeceğim ama şunu söyleyebilirim ki tıpkı bir ülke gibi, hikayelerde kurguladığımız dünyalar gibi bu diyar da bir kaos dönemi yaşadı ve o kaosun içinden tekrar çıkmayı başardı.

Efla'nın yazarken neden gaza geldiğini çok iyi anlıyorum çünkü site çöktükten sonra onu tekrar işler halde görmek, bir, üç, beş derken insanların yine burayı bulması ve içini doldurmalarını izlemek çok güzel bir şey....

Sitenin yeni oluşumu inanın bana eskisinden oldukça farklı. Eskiden sitede kendisini çok ağır şekilde hissettiren bir Hiyerarşi vardı. Ustalık, baş büyücülük, vs vs... şimdi görüyorum ki o dönemleri hem yaşamış, hem de yaşamamış olanlar sitede yine hiyerarşi ve madalyalar görmek istiyorlar.

Birisi bana bu site sence neden o kaosu yaşadı diye soracak olsa cevabım "Aşırı hiyerarşik yapıdan" olur. Lafı uzatacağım ama bunu biraz anlatmam gerek.

Sitenin modları ve adminleri siteyi sahiplenme kavgasına düştüler. Birbirlerine gürlediler, şimşekler çaktı ve herkes bir diğerini kovdu. Sitede tek konuşulan, yazılan tek girdiler bu kavgalar ve kimin haklı olduğu hakkındaydı. Basit bir kavga yönetim tayfasını ikiye böldü, kulisler yapıldı. En sonunda sitenin asıl sahipleri geldi ve kavgayı bitirdi. Hani şu ortalarda gözükmeyenler... Ama ortada gözükenler de kendi yarattıklarını bozunca site çöktü.

Aslında sitenin bu çöküş tarihi Dragonlance'e benzer. Tanrılar siteyi terkettiler diyelim. Ã?rnek olarak benim modluğum böyle başladı. Yarım kalan bir yarışmayı neticelendirdim sonrası da çorap söküğü gibi geldi.

şimdi bu hiyerarşi konusuna geri döneyim. Belki RP uygulamalarında olabilir ama en azından edebi alanda böyle bir sınıflandırmaya, sınavlara ben karşıyım.

Daha önce de söylemiştim, bir modun görevi sorumlusu olduğu bölümün katılımını seviyesini düşürmeden arttırmaktır. Bundan başka bir şey de değildir.

Bugün pişen ve ilk mesajlarından bugüne büyük ilerlemeler kaydeden yeni kullanıcıların içlerinden kendilerine artık ben de sorumluluk almak istiyorum diye fısıldadıklarını duyar gibiyim. Ve elbette sorumluluk almalılar ama sıfatlar, ismin altına veya üstüne işlenen yıldızlar, madalyalar, ejderhalar bunun yöntemi olmamalı.

şimdi lütfen bu yazıyı okurken gidip Ustalığa başvuru kurallarına bir bakın. Bu ülkenin başbakanı bile seçilirken bu kadar kriter aranmıyor! Benim adımın üstünde yıldızlar ve ejderhalar olmadığı için belki dikkatinizi çekmemiştir ama aslında ne kadar az postumun olduğuna da bir bakın şimdi. 1993 yılından beri FRP oynuyorum ama inanın sitenin eski sisteminde içimden bir kere bile ustalığa başvurmak gelmemişti. Hatta Ocakbaşı sahipsizken bana görevi teklif eden yenere tek bir şart koşmuştum. Adımın hiç bir yerinde moderatör yazmasın. O da böyle bir alternatif bulmuştu.

şimdi Bogus ne saçmalıyorsun diye soranlara söyleyeyim.

Bu gün Ocakbaşı söylediğinden, yazacağından utanmadan, çekinmeden yazan bir sürü yeni kullanıcı sayesinde cıvıl cıvıl. Benden bile fazla sahiplendiler ve açtıkları bir başlığın (Yeşeren Umutlar) pek ala Ocakbaşına ait olduğuna beni ikna ettirmek için dört elden saldırdılar. Aslında hiç bir hiyerarşiye gitmelerine gerek kalmadan o başlığın ustası oldular. Ve inanın bin tane kriteri tutturmuş bir ustaya da ihtiyaçları yok. Ã?ünkü bu sitenin amacı birilerinin belirlediği kriterleri doldurmakla orantılı bir saygı kazanma işlevi olmamalı.

Bir insan sorumluluk almak istediğinde, bir karaterinin farklı bir büyülü eşyasının olmasını istediğinde karşısına neden abuk sabuk sıfatlar ve kriteler çıkartıyoruz anlamıyorum. İster RP, ister Edebiyat olsun. Bu mantıkla siteyi WoW'a döndürmekten, o eski ordu düzenine girmekten çekiniyorum.

Ama kendi kendime kuruntulanıyor da olabilirim elbette.

:roll:
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
Lydronk
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Lydronk »

Gözlerim yaşarttın Bogus :cry: Adeta inanılmaz bir kahramanlık öyküsü okudum!

Son derece mantıklı bir yazı yazmışsın, hak verdim. Zaten sitenin aktifliğiyle ilgili sorun yok ortada. Ama bu aktifliği her bölümde sezemiyor insan, muhabbet-edebiyat bölümlerinde bu aktiflik.

Siteye girenlerin yarısı belli sistemler hakkında bilgili insanlar (birazdan birine bir gönderme yapacağım, ona göre :) ), mesela kimdi hatırlamıyorum (ıhm! gönderme geliyor!) bir ara Call of Cthulhu başlığı açmıştı, devam ettirse iyi olur bence, çok hoşuma gitmişti! Sonra Devrimk sık sık farklı sistemleri tanıtıyordu mesela.

şimdi, herkes 'fantastik' olarak sınıflandırabileceğimz en az bir şey hakkında biligi değil mi? Evet; ama hepsinde değil. mesela siteye üye olanları çoğu D&D bilen insanlar. Onları neden başka sstemlere yönlendirmeyelim? Kimisi sadece oyunlar olarak biliyor Frp'yi, edebiyata da ilgisini çöekebiliriz. Yani herkes bildiği şeyler hakkında etrafa bilgi saçsın, bilenler aralarında tartışsın, bilmeyenler sorup öğrrensin. Yeni sistemler oluşturalım.

Dipnot: Biraz alakasız ama "Yeni sistemler oluşturalım." deyince aklıma geldi. şu Tamriel D20 projesinde bir yardımcı olsanız bana :P (Bkz. Agora) Gerçi yanıma Alenthas'ı almıştım ama yok, onla bir işe el atamadık henüz :D
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Bogus yazdıkların son derece doğru... Sitedeki hiyararşinin herkese zarar vermeye başladığı çok doğru.... Belki de en azından ocakbaşında bu mesafeyi yok etmek doğru hatta önemli.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Bogus
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by Bogus »

Lydronk haklısın... Call of Cthulhu sistemini anlatmaya başlamıştım ama yarım da kalmadı. Oyunun mantığını anlattım. Sıra sisteme geldi ama sistemi bu şekilde net üzerinden anlatmak çok çok zor. Bütün PHB ve DMG'yi anlatmaya kalktığını bir düşünsene...

E peki biz nasıl öğrencez bu sistemi? diye soruyorsun, duydum. Oynayarak. Bir senaryo hazırlıyorum, onu oynatırken yavaş yavaş, size fark ettirmeden sistemi öğreteceğim.

Yani bir anda bütün sistemi öğrenip ondan sonra oynamaya başlamayacaksınız. Projem şu şekilde.

Zarsız rakamsız bir senaryo oynatmak, diğer yardımcı bir başlık altında da oynadığımız saf RP'yi sistem ile oynasaydık nasıl oynardık tadında işin teknik boyutu. Yani filmlerin Behind the Scene eklentileri gibi bir şey.

Kıssadan Hisse, olacak, ama güzel olması için biraz zaman gerekiyor...
<div><strong>Çığlıkta henüz umut vardır, çığlık atmak güç ister. Tehlike, fısıltıdadır. Çünkü fısıltı bir tükenişin ifadesidir.</strong></div>
Efla
Site Admin
Site Admin

Post by Efla »

Güzel fikirler tartışılıyor daha somut ve kullanılabilir fikirler elde etmek için arada bir toparlamanın faydası olur diye düşünüyorum.

Ama önce bahsi geçen konularda site tarihi üzerine biriki laklak yapmadan geçemeyeceğim =)

Ã?ncelikle sistemlerin uygulamaların yapıldığı ortama göre değerlendirilmesi gerektiği bir gerçek. Zamanında hiyeralşinin siteye çok zarar verdiği doğru ama daha öncesinde bilmem anlatsam inanır mısınız insanları garip bir şekilde siteye çekip vakitlerini sitede harcamalarına sebep oluyordu. Ã?ünkü bu hiyeralşi içinde insanlar kendi çaplarında bir yer edinmeye çalışıyorlardı. O zamanlar adminler rplerde tanrıarı oynuyordu. ortalıkta genelde "darbe" niteliğinde sert mesajlar atılıyordu kullanıcılarla yöneticiler arasında bir mesafe vardı. Ama ne yalan söyleyeyim bir zmanlar bu siteyi .ok olumsuz etkilemiyordu o zamanlar. Hatta ben de öyle bir ortam içinde girmiştim siteye. Belki de katlanılabilir olmasının sebebi herkesin bu hiyeralşide yükselebilme şansını olmasıydı. Yani sitede saygı duyulan mantıklı işler yapan bir insansanız yöneticilik başvurunuz muhtemelen olumlu sonuçlanırdı. Ben de böyle başlamıştım zaten...

Ama bir süre sonra yöneticilerin egolarının da devreye girmesiyle bu sistemin çok da uzun ömürlü olmadığı ortaya çıktı. Site belli kişiler ve onların etrafındaki insanlar üzerine odaklanmıştı. Belli gruplardan birinin içinde yer alıp rplerde resmen kariyer yapıyordunuz diyebilirim. Anlatınca çok da hoş bi durum olmadığı görüşebilir ama bu bahsettiğim zamanların sitenin "altın çağı" diye tabir edilen zamanlarından çok farklı olmadığı da bilir eskiler.

Gel zan git zaman kaçınılmaz olan oldu. Ve yöneticilerin egoları gruplaşma patlamaya başladı ve site cidden kan kaybetti. Daha önceden de söylediğim gibi yıkılmamasının tek sebebi demokratik denebilece bir yönetime sahip olmasıydı. Birileri düşerse başka birisi onun yerini alıyordu böylece. Aslında bu yapıyı korumak güçlendirmek en çok istediğim şeylerden biriydi kendi adıma ama uygun ortamı yakalayamadık ne yazık ki. Bu demokratik diye tabir ettiğim sistemin zayıf yanı da aynı zamnda "politik" olabilmesiydi. Devreye olayları kişisel hırsa dönüştüren yöneticiler de girince yönetimde resmen birsürü politik oyun döndü diyebilirim. BEnim de içinde bulunduğum hiç de gurur duyamadığım zamanlar. İşte en son yaşadığımız "çöküş" de bunun yüzündendi aslında. Bu kişilerde bazları istediğini alamayacağını farkettiği için gitti bazıları içinse site "çöküşte" olduğu için ğraşmaya değmezdi. İşte kala kala burda zaten bildiğiniz arkadaşlar kaldı.

Knouştum konuştum nereye bağlayacağımı merak ediyorsunuzdur. Başta da dediğim gibi yöntemleri olayları ortamına göre değerlendirmek gerekli. şu anda frpworld belki en özgür ortamlarından birini yaşıyor. Aktif kullanıcı sayısı memnun edici düzeyde tamam daha iyileri de olmuştu ama olay sayılardan ibaret değil. Ve bence çok önemli bir ayrıntı var. Hatta sitenin şu andaki işleyiş felsefesinin onun üzerine olduğunu söyleyebilirim.
Sitede herşey gönüllülük esasına göredir ve sorumluluk almak isteyen kişi yetkilendirilir, yüreklendirilir ve desteklenir. En azından benim kafamdaki yöneticilik anlayışı böyle. Forumları düzeleyip içindeki mesajları temizlemekten öte birşey.

Bu bahsettiğim özgür ortam denildiği gibi hiyeralşik bir yapıyı bence de kaldırmayabilir.
Kaldı ki birilerinin ustalık gibi bir nitelikle sınanması için sınayacak kişilerin çok üstün nitelikli olması gerekir. Sınama işi de tabii yönetime düşer.

şimdi bir düşünelim. Diyelim edebiyatla ilgili sınayacağız ve ocakbaşı yöneticiliğinde böyle bir gereksinim olacak. Peki bogusu mesela edebi açıdan sınama işini kim yapacak?Aynı şey firble'ın şiirleri için de geçerli. Ya da... darkgnome zamanında diyarın ustalarında büyücülük sınavını geçtiği halde ustalığının geri alınmasını istedi sorumluğunu taşıyamadığını düşünüyordu. Bunun üzerine ben de almıştım fakat kendimi ne firblela bogusu edebi alanda ne darkgnom'u rol yapma oyunlar alanında sınayacak yetkinlikte göremem. HEpsi benim gözümde ustadır.

Sanırım şu anki ortamın temel dayanak noktası da bu usta lakabı sınavla gemiyor insanların takdiri...

Kaldı ki benim yapabileceğim herbir şeyi benden daha iyi yapabilecek insanlar var burada. Benim bu konumda olmamı belki yukarıda altını çizdiğim anlayışı beimsemiş olmam açıklaybilir onun dışında kaderin bir cilvesidir =)

Yine fazla konuştum başta amaçladığım toparlamayı da tam oalrak başaramadım. Benden sonra konuşanlar bu konuda yardımcı olabilir belki bitirirken düşünülmesi gereken önemli bir noktayı soru olark sormak istedim.

Site şu ana kadar hiç eğilmediği kadar edebiyata eğildi. Diğer yanda da rol yapma oyunları başarılı gönüllü çabalarla yürütülüyor. Sizce bir tarafa daha fazla önem verilmeli mi ya da birinin peşinden ciddi ciddi gidilecekse bu hangisi olmalıdır?
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Ben eğer birbirinden bağımsız olarak yürüyorsa ikisinin de var olması gerektiğini düşünenlerdenim. şu anda iki kanat da gayet güzel ve aktif. Benim hissettiğim iki kanatta yer alanlar da durumlarından hoşnutlar.

Ancak hem RP alanında hem de edebiyat alanında birkaç forum başlığına sıkışmış durumdayız. O nedenle bu başlıkları düzenlemek belki iyi bir fikir olabilir. İkinci olarak da forum dışı bölümleri topralamak için yeni bir şeyler düşünmek cidden iyi olur.

Ã?ykülerimiz ve makalelerimiz zaten sitede yer alırken bir hikaye makale bölümü olmalı mı örneğin... Olursa bu bölüme nasıl bir sistemle hikaye ve makale eklemeliyiz?
HARBE GİDEN
Alenthas
Forum Yöneticisi

Post by Alenthas »

Bogus, yazdıkların gayet mantıklı. Fakat site içi RP açısından baş büyücülük, baş rahiplik vs. gibi ünvanların sınavlarla kazanılması ve bu kişilerin ait olduğu ustalık dalında başkalarına yardım etmesi bakımından gayet hoş bir şey olabilir.

Sen bahsettiğin zaman gerçekten kendimi Dragonlance okuyormuşum gibi hissettim. Ve bu sitenin adı da bu zaten! Fantasy Role Playing World. Fakat bu sitede hiç RP yapılamıyor ne yazık ki. İyi günler olacaktır, kötü günlerimiz de olacaktır, fakat kötü bir şey yaşandı diye bütün bunlardan vazgeçilmesine karşıyım. Bu sanki afetten sonra insanların şövalyeleri dışlayıp herkesin eşit olduğu o durgunluk dönemine benziyor. Ve inanır mısınız bilmem, şu an sitedeki aktif arkadaşlara olan güvenim sonsuz. Asla böyle bir güç yarışına girmeyeceklerini düşünüyorum. Tabii o zamanlarda böyle düşünülmüş olabilir ama...

Olan oldu, giden gitti. Kalan sağlar bizimdir :)

Bence bugün, o eski FRPWorld'ü kurmanın gerekli olduğu gündür. Diye düşünüyorum
Image
WizardOfQuarks
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by WizardOfQuarks »

Ben zamanında ustalık sınavına girmiştim. Ama o dönemde sınava giren herkesin ortak düşüncesi sınavların pek de adil yapılmadığıydı. Sitedeki gerçek ustaların yanında kendimi kesinlikle usta olarak görmüyorum zaten. Sınava girmemin tek nedeni de neye benzediğini görmekti. Girdim ve gördüm. Her neyse demek istediğim eski ustalık sınavının gelmesine kesinlikle karşıyım.

Ayrıca hiyerarşik düzenin yaratmış olduğu problemler konusunda Bogus'a katılmamak elde değil. Evet Efla'nın dediği gibi sitenin çok daha eski zamanlarında bu sistem güzel bir şekilde işlemiş olabilir fakat bazılarımızın bildiği gibi o zamanlar entrika çılgınlığı, koltuk derdi falan çöküş dönemini getiren süreçteki gibi değildi. Yani sanırım değildir çünkü o zamanlar yönetimde değildim ve siteyi sadece okuyarak takip ediyordum. Bu konuda daha bilgili kişiler gerekirse yorum yapacaktır zaten.

Sitenin durumu hiç de fena değil şu aralar. RP'ler başladığında çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Yakın zamanda başlar sanırım.

Bir de herkes elinden geleni yaptığı sürece bu site ayakta kalır...
"Ã?n yargıları yıkmak, atomu parçalamaktan daha zordur..."  Einstein
dwaxer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by dwaxer »

.
Benim şöyle bir öneri aklıma geldi:

Rol yapma alanında bazı meraklı oyun yönetebilecek arkadaşların sadece rol playe dayalı oyunlar açması! Ben daha çok işin power play yönünü sevdiğimden bana uygun değil ama bir çok üyenin böyle oyunları istediği izlenimine kapıldım. Bunun benzerini zaten bir ara topluca yazılan öykülerde gördük. Benim dediğim ise önceden ciddi şekilde senaryosunu hazırlamış GM'lerin yönetiminde rol oyunları. D&D, Gurps, vs gibi sistemlerdeki aritmetik kurallar olmadan, saf RP.

.
Alenthas
Forum Yöneticisi

Post by Alenthas »

Ahaa! Bak bunu ben yapabilirim! Aslında yapmaktan çok oynamak daha çok hoşuma gider ama :roll: Olsun kimse oynatmazsa ben oynatabilirim.
Image
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Bu konuda yeminliyim. Yine de beni cekti sitedeki yeni bir forum RPsinin kurulusunu duzenlemek. Yonetmek disinda her turlu yardimi yaparim ama baslarsa.
HARBE GİDEN
Post Reply