DnD Temelli Hikayeler ( Bikmadik hala tartisiyoruz. ; ) )

Başka hiçbir yere uymadı dediğiniz mesajlar için.
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Frp her konuyu abartiyor. Daha once de yazmistim. Gercek efsanelerde tek bir minatordan soz edilir. Ancak Fr da minator suruleri var.

Ancak ejderhalar gercek Dunyadaki durumlari ile de ilginc bir konudur. DnD nin ejderhalara kattigi ayrintilar bence son 20 yilin ( hadi 50 diyelim) fantastik edebiyatinin oncesinde yoktu. Oysa ejderha efsanesi cok daha eskiye dayanir.
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

Firble wrote:Frp her konuyu abartiyor. Daha once de yazmistim. Gercek efsanelerde tek bir minatordan soz edilir. Ancak Fr da minator suruleri var.
abi bu nasıl bir mantık? daha önce ben de benzer birşey söylemiştim çok laf yemiştim ardından (harry potter'la alakalıydı galiba). Fantastik edebiyat abarmaların ve gerçek dışı olan şeylerin edebiyatıdır, FR'da eski efsanelerin üzerine kurulu bir diyar, zaten hepsinden birşeyler bulunan bir nevi ravenloft'un medenileşmiş diyarı diyebiliriz faerun için. Ona bakarsan mantikor sürüleri ve dev sülaleleride var fr'da. Fantastik edebiyatla ilgili "abartılı" sıfatıyla negatif bir söz söylemek çok mantıksız geliyor bana.
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Aegron Linwelin »

lightflarer wrote:
Firble wrote:Frp her konuyu abartiyor. Daha once de yazmistim. Gercek efsanelerde tek bir minatordan soz edilir. Ancak Fr da minator suruleri var.
abi bu nasıl bir mantık? daha önce ben de benzer birşey söylemiştim çok laf yemiştim ardından (harry potter'la alakalıydı galiba). Fantastik edebiyat abarmaların ve gerçek dışı olan şeylerin edebiyatıdır, FR'da eski efsanelerin üzerine kurulu bir diyar, zaten hepsinden birşeyler bulunan bir nevi ravenloft'un medenileşmiş diyarı diyebiliriz faerun için. Ona bakarsan mantikor sürüleri ve dev sülaleleride var fr'da. Fantastik edebiyatla ilgili "abartılı" sıfatıyla negatif bir söz söylemek çok mantıksız geliyor bana.

Aslında hepiniz kalısınız ama bunlar farklı kitaplar da farklı şekillerde geçiyor yunan mitolojisinde farklıyken mısır itolojisinde daha farklı olabiliyor. bunu için tüm değerlendirmeleri göz önünde bulundurmalıyız. :D
Thanks Mario but The princess is in another castle!!
:mrgreen: :-P
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Ben bes yildir bunu bircok fantastik diyar icin soyluyorum. Bu gune kadar cok laf yedim Lightflarer.. Hala da yiyiorum galiba... Neyse sana aciklamaya calisayim ne kastettigimi....

Normal Dunyada bu tarz fantastik yaratiklar oykuleri olan yaratiklardir. Oyle her kosede bulunmazlar. Cogu bir ya da bir kac tanedir. Cunku birileri tarafindan ozel bir amac icin yaratilmistir. Sayisi birden fazla olanlar ise ozel yerlerde ozel kosullarda bulunurlar...

FR DL gibi Dunyalari hikayelestiren Fantastik edebiyat kitaplari genel olarak bu yaratiklari ozel olarak bazi turlerini her kosede rastlanan yaratiklara donusturuyor... ( Eski Yunanlilar bilmiyorum Menzoberanzanin minator surulerinin hikayesini okusalar ne dusunurlerdi... : ) )

Sonuc olarak Dritzz ve arkadaslari ya da her hangi bir maceraci yolda yururken onlarine nasil sehir sokaklarinda bugun kedi kopek cikarsa bir takim garip gorunuslu yaratiklar cikiyor, onlar da bizim sokak kedisi gordugumuzde sasirdigimizdan daha cok sasirmiyor hemen silahlarini cikarip kedileri, yani iste yaratiklari olduruyorlar.... Bu masa ustu oyun falan degil FR temelli kitaplarin cogunda var ve acikcasi hikaye bu sekilde olunca bana yaratik sekli veya yetenekleri ne olursa olsun kediden farkli bir seymis izlenimi uyandirmiyor.

Boyle bir Dunyada ejderhalarda eh iste bizimkindeki ayi ya da en fazla aslana karsilik geliyor... Her halde kiliclarla ve silahlarla gunumuzde en iyi savascilar bile aslan ya da ayi karsisinda zorlanirlar...

Acikcasi bu ozelligi FR in ve Ravenloft un ( digerlerini okumadim ama hikayelerini dinledim. ) hikayeleri ne kadar ilginc olursa olsun tadindan bir seyler kaybediyor... Senin icin boyle degilse ne mutlu kardes...
HARBE GİDEN
Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>Gene böyle güzel dön; <br>Dudaklarında deniz kokusu, <br>Kirpiklerinde tuz; <br>Harbe giden sarı saçlı çocuk! <br>
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Fakat Firble, bir başkahramandan ne beklersin ki :D Zaten o tipler de, herkesin yapamadığını yapıp öldürüyorlar.

Minator vs. efsaneler, halkın gördüğünü iddia ettiği zamanla efsaneleşen yaratıklardır.Fantastik kitaplarda her efsaneyi bir gerçeğe dönüştürüyorlar.Her efsaneyi eskinin HAYAT ZORLUğUNA ekliyorlar.Ben de bir hikaye yazsam, herhâlde bende de olağanüstü yaratıklar olur.Fakat ben sürümden kazanarak (:D) Bir sürü yaratık yaparım, her birinden azar azar yaparım :D
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Acikcasi ben baskahramanimi cok iyi dovusen birisinden yapmazdim. Daha cok fikirleri ile ya da yasam tarzi ile bir bas kahraman yaratirdim... Biraz Robin Hood gibi belki...

Gerci FR tarzi kitaplarda da bazi yazarlar bunu one cikarmaya calisiyor... Mesela Elain Cunnigham i bu acidan oneririm. Ancak hikaye ile hic bir baglantisi olmayan ya da olsa bile uzatilan oylesine cok dovus sahnesi var ki ( Olmasin demiyorum ama tadinda kalsin ) bu karakterlerin kendine ozel yanlari arka planda kaldigini hissediyorum ben...

Neyse DnD sistemi ve onun uzerinden yazilan kitaplar uzerine tartismalar bitmez... Bes yildir defalarca tartistik bunlari sitenin uyeleri ile ( Turklider ile Dilbao yu anmak lazim ozellikler, oldukca atesli sekilde savunurlardi DnD yi ve onun uzerinden uretilen oykuleri )

Sonuc olarak ben hoslanmasam da DL FR ravenloft gibi kitaplarin son birkac on yilda onemli dikkate alinmaya deger bir edebi akim oldugunu kabul ediyorum. Sadece bu akimin otesinde cok daha genis baska bir fantastik edebiyat gelenegini de goz ardi etmeyelim diyorum... Ki yazili eserlerin disinda sozlu bir fantastik halk edebiyati gelenegi de vardir. Zaten yazili edebiyat cogu ogeyi, DnD temelli edebiyat dahil buradan aldi bildigim kadari ile...
HARBE GİDEN
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

yok firble yalnış anlama ama fantastik edebiyatta sınır tanımanın bir anlamı yok diye demiştim :)

öyle bazı saçma sapan savaşları bende sevmiyorum aslında ama kitabın sürekliliğinide onlar koruyor, yani zaten drizzt'in günlükleri son kitaplarda çok sıkıcı olmaya başladı, eskiden geçmişten anılarıyla gelecekten olanları kıyaslardı şu son çıkan kitap dışında hep acaba ne yapsam deyip deyip cevap bulamadan kalıyordu öyle. Salvatore ve diğer FR yazarlarının çoğu bu durumda öyle yaratıkların çokluğuna baş vuruyorlar işte, çünkü bir tane minator o ana kahramanların bulunduğu gruplara atıştırma niyetine gelir heralde diye düşünüyorum, e her köşeden bir ejderha çıkamayacağına göre... :D

Elanie Cunningham'ın kitapları o konuda (zırt pırt savaş olmadan okuyucuyu sürükleme konusunda :) ) başarılı ama Gümüş Gölgeler kitabı o açıdan sıkıcıydı mesela. Her zaman tutmayabiliyor yani.

Güçlü karakterler daha çekici geliyor bence insana, daha böyle dünyevi işlerden arınmış, daha üstün meselelerle uğraşıyorlar ya ondan herhalde, mesela Robin Hood demişsin ama Robin Hood'da okçulukta rakip tanımayan ayrıca Ã?arşı'dan daha kalabalık arkası olan bir adamdı sonuçta, öyle üfürükçü değildi pek açıkçası, sonuçta krala ve soylulara baş kaldırıyor yani. Ama sıradan kişiler sıradan şartlarda incelense kitaplarda çok fena olmaz bence ama sürekliliği gelmez bir yerden sonra çünkü yazarlarda sırf zevk olsun diye yazmıyor, neredeyse hepsi bunu birincil iş olarak yapıyor e sonuç olarak para getirmeside lazım bu da bizi güçlü karakter ve bol yaratık olayına geri döndürüyor.
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Firble wrote:Normal Dunyada bu tarz fantastik yaratiklar oykuleri olan yaratiklardir. Oyle her kosede bulunmazlar. Cogu bir ya da bir kac tanedir. Cunku birileri tarafindan ozel bir amac icin yaratilmistir. Sayisi birden fazla olanlar ise ozel yerlerde ozel kosullarda bulunurlar...
Bu konuda sana katılıyorum. Ã?rneğin titanlar başta kaç taneydiler. Sonra farklı bir yorum ile birden ürediler ve bir çıok titan ortaya çıktı.
Bu devirde biliginin ana kaynağını bulabilmek cidden zor. Ben her türlü sünü okuyorum ama bencede bir yaratıktan yüzlerce olması bazı durumlarda saçma kaçıyor. Bir özelliği kalmıyor.
:D
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Arkadaslar orjinal basligin zarar gormemesi icin basligi boluyorum.
HARBE GİDEN
Edmond
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Edmond »

Ben hikayelerin DnD temelli olmasına, bir yaratığın başkalaştırılmasına Firble gibi karşıyım.Yani minator gibi bir diğer yaratık daha yapılıp, onun sürüleri olabilir, neden efsanenin adını başkalaştırıyorlar ki :D

Özellikle ejderhalar ve Anka Kuşları çok kötü duruma düşüyor.Ã?ünkü en sevdiğim şey, Doğu Kültürü'ndeki ejderler ile, Yakın Doğu kültüründeki Anka Kuşları'ydı.

Fakat Ejderhalar batıya şeytanı yaratıklar olarak geçti.Anka Kuşları ise küçük kuşlar olarak geçti.Hâlbuki. Anka Kuşu'nun ayağı kadardır bir insan.Ya da Ejderha'lar köpek gibidir, iyi niyetli bekçilerdir.
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.

The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.

I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.

-Freddie Mercury
lightflarer
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by lightflarer »

Edmond wrote:Ben hikayelerin DnD temelli olmasına, bir yaratığın başkalaştırılmasına Firble gibi karşıyım.Yani minator gibi bir diğer yaratık daha yapılıp, onun sürüleri olabilir, neden efsanenin adını başkalaştırıyorlar ki :D

Özellikle ejderhalar ve Anka Kuşları çok kötü duruma düşüyor.Ã?ünkü en sevdiğim şey, Doğu Kültürü'ndeki ejderler ile, Yakın Doğu kültüründeki Anka Kuşları'ydı.

Fakat Ejderhalar batıya şeytanı yaratıklar olarak geçti.Anka Kuşları ise küçük kuşlar olarak geçti.Hâlbuki. Anka Kuşu'nun ayağı kadardır bir insan.Ya da Ejderha'lar köpek gibidir, iyi niyetli bekçilerdir.
Yalnız metalik ejderhalar zaten iyi niyetli, kromatik olanlar daha çok tuttu sadece çünkü iyi adamın karşısına çıkarıcak güçlü ve acımasız rakipler lazım :)
Firble
Forum Yöneticisi

Post by Firble »

Kahramanlarla yaratiklarin aslinda durumu aslinda birbirinden bagimsiz konular... Iste mesele de atistirma niyetine ortaya cikan yaratiklar hikayede... Yunan efsanesi olan o labirentin sonundaki minatoru okdugumda aklima gercekten korkunc bir yaratik geliyor... Ama FR hikayelerindeki minator gozumde buyukce bir kopek gibi canlaniyor...

Ikincisi Robin Hood da icinde en azindan klasik hikayelerle karsilastirildiginda bolca dovus olan bir hikaye sayilabilir... Ama her dovusun her savasin ana hikaye ile bir baglantisi var... Sonucta zenginden calip fakire veren adam Robin Hood ve hikayedeki savaslarin cogu bununla ya da bir takim yan olaylarla ilgili, mesela bazen kendi adamlari ile de dovusleri var.... Sherwood ormaninda bir anda karsinina cikan Jaguarlar aslanlar ayilar ne bileyim ejderhalarla oyku doldurulmamis...

Ve her seyin otesinde de Robin Hood denince aklima tarihin gelmis gecmis en buyuk okcusu degil zenginden calip fakire veren adam geliyor... Bu da dovus sahnelerinin hepsinin bu anlami destekleyecek nitelikte olmasindandir.
HARBE GİDEN
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

Firble wrote:Kahramanlarla yaratiklarin aslinda durumu aslinda birbirinden bagimsiz konular... Iste mesele de atistirma niyetine ortaya cikan yaratiklar hikayede... Yunan efsanesi olan o labirentin sonundaki minatoru okdugumda aklima gercekten korkunc bir yaratik geliyor... Ama FR hikayelerindeki minator gozumde buyukce bir kopek gibi canlaniyor...

Ikincisi Robin Hood da icinde en azindan klasik hikayelerle karsilastirildiginda bolca dovus olan bir hikaye sayilabilir... Ama her dovusun her savasin ana hikaye ile bir baglantisi var... Sonucta zenginden calip fakire veren adam Robin Hood ve hikayedeki savaslarin cogu bununla ya da bir takim yan olaylarla ilgili, mesela bazen kendi adamlari ile de dovusleri var.... Sherwood ormaninda bir anda karsinina cikan Jaguarlar aslanlar ayilar ne bileyim ejderhalarla oyku doldurulmamis...

Ve her seyin otesinde de Robin Hood denince aklima tarihin gelmis gecmis en buyuk okcusu degil zenginden calip fakire veren adam geliyor... Bu da dovus sahnelerinin hepsinin bu anlami destekleyecek nitelikte olmasindandir.
Çok güzel bir yorum Firble. Evet aslında filmlerde alınması gereken öğüt yapılan şey değildir(dövüş vs) Ã?ğüt onun ne için yapıldığıdır. Aynı şeyi farklı şekillerde de yapabilirsiniz ama konunun ana temasını bozmamak lazım.
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

firble'ye katılmamak elde değil zaten :)
Robin Hood örneğinin dışında aslında yüzüklerin efendisi bile verilebilir. Sonuçta filmdekinin tam tersidir kitabı. Kitapta savaş sahneleri daha azdır. (Miğferdibi filmdekinin tırnağı bile olamaz mesela.)
Ama kitapta anlatılan her savaşın bir amacı vardır. Asla gereksiz değildir. (mesela filmde yer alan warglarla olan dövüş sahnesi gibi. sırf arwenli daha fazla sahne olsun diye yapılan uzatmalardan biriydi.)
Aegron Linwelin
Kullanıcı
Kullanıcı

kitaplarala filmler nedense hep farklı oluyor. Bir altın pusulayla filmini tıpa tıp aynı gordum şu ana kadar. Belki dha çok görmüşümdür ama su anda hatırlamıyorum.
Post Reply