büyücü konsantrasyonu

Kadim Sanatlarla uğraşanlarla tartışabilmek için…
Estebin
Kullanıcı
Kullanıcı

büyücü konsantrasyonu

Post by Estebin »

şimdi bir olay anlatacağım ve bir soru soracağım. şimdi bir büyücü yapılması uzun süren (tahmini 6-7 round gibi) bir büyüye başlıyor ve bu sırada büyücüye bir saldırı gerçekleşiyor. saldırıyı gerçekleştiren saldırı zarını atıyor ve vuramıyor. DM bu durumu "büyücü senin saldırından biraz sağa kaçarak kurtuldu" diyerek tarif ediyor. saldırıyı yapan da o zaman büyü sırasında hareket ettiği için konsantrasyonu bozulabilir diyor ve DM'den concentration check atmasını talep ediyor.
şimdi:
1) DM'in olan olayı tarif ediş şekli mi hatalı. mesela "büyücüyü ıskaladın, önünde duruyordu ama vuramadın işte" gibi bir şey mi demeliydi?
2)saldıran kişinin talebi mi hatalı. saldırıda isabet almadıkça bir büyücünün konsantrasyonu bozulmaz mı?
3)yoksa olay tamamen normal de bana mı biraz garip geliyor? :)
Karanlık yolumu gösterir, sessizlik gerçeği bana fısıldar. Onlar benim yoldaşım, ben onların parçası.
MaNiak
Gölge Ustası

Post by MaNiak »

ya bak dostum bildiğime göre eğer büyücü büyüye başladıysa ve sen ona atak yapıyosan atak roll da fambıl (nası yazılıyo hatırlamıyom) atmadığın sürece vurursun vurduğunda büyücünün ik seçeneği var penaltı yiyerek atağı savuşturmaya kaçmaya çalışabilir tabi büyüden vazgeçer yada atağı yer yaptığı büyü bozulur ama sen zarda fambıl attıysan yada bi şekilde büyücüye vuramadıysan bunda büyücü kaçmış değildir bu senin o anki görüntü itibariyle komikliğin ve şanssızlığındır bunun.büyücüye consantration check attırırsa dm kimse azını açıp bişi söliemez ama ben attırmazdım o kadar uzun metrajlı bi büyü okadar yakın mesafede yapılmaz ayrıca çok mantıksız bide ben 7 roundluk bi meteor swarm biliom oda savaş alanın da yapılınca bi yerde intihar oluyo
Estebin
Kullanıcı
Kullanıcı

büyücüleri aciz yapmadık mı şimdi de?

Post by Estebin »

yalnız bir de olaya şöyle bakmak lazım. şimdi vuramayan arkadaş 4. level thiefdi. yani thaco 19. şimdi bu adam üç attığında vurabiliyorsa (üç atmıştı) 19-3=16 ya bakarak büyücünün ACsinin 16 olduğunu söyleyebiliriz ama ACnin en düşük değeri 10 değil mi? DM o zarı atınca biz de bir şey söyleyemedik (hatta esasında grubun paladini concentration checki atılması gerektiğini söylemişti, acemi oyuncuydu o tamamen ayrı bir konu). matematiği o kadar çok önemsemem ama bunun böyle olması büyücüleri acınası yaratıklar haline getirir gibi geliyor. mesela büyücü büyü yapmaya mı başladı at bir ok büyüyü yapamasın, nasıl olsa fumble yapmazsan vuruyon.
bu arada gayet basit büyüler de uzun sürebiliyor. mesela entangle:4 round, heat metal:7 round. bunlar galiba birinci level büyüydü. hatta yanlış bilmiyorsam cure light wounds bile bir kaç rounddu (3 ya da 5) bir adam darbe yiyip -4 olunca ölmesin diye büyüye başlasan (yani yaraları sarmaya uğraşmadan) sen cure light wounds yaptığında adam ayılamayabilir bile. ironik bir durum.
Karanlık yolumu gösterir, sessizlik gerçeği bana fısıldar. Onlar benim yoldaşım, ben onların parçası.
MaNiak
Gölge Ustası

Post by MaNiak »

ya abi bak şimdi zaten durum şundan ibaret eğer bi büyü yapcaksan korunaklı bi yerde olmalısın yada uzakta bunu geç bir büyücünün büyü yapmasını önlemek zaten kolaydır ama çok güçlü ve kısa roundluk büyülerde var unuma
Estebin
Kullanıcı
Kullanıcı

çoğu güçlü büyü uzun sürer

Post by Estebin »

tabi öyle büyüler var. mesela 7th level mislead 1 round, 9th level absolute immunity 1 round. ama pek çok güçlü büyü uzun sürebiliyor ama bunlar savaş büyüleri. nasıl olur da savaşta kullanılmaları bu kadar imkansıza yakın zor olur ona şaşıyorum sadece
gandalfoftheday
Kullanıcı
Kullanıcı

Büyü Kaybı

Post by gandalfoftheday »

Herkese merhaba dostlar,
Tartıştığınız konu ve benzerleri pek çok büyücünün başına gelmektedir.
Özellikle düşük seviyelerde oyuncuların birbirine vurabilmesi oldukça zordur. Ancak hareketsiz, ya da korunmasız bir konumdayken neredeyse hiç bir atak saldıran saçmalamadığı sürece kaçmaz. (Oyun mantığında söylemek gerekirse DM istediğimodifiyeyiyapar, hatta can't miss kabul edebilir). Ancak büyü yapan kişiyiuyuyan biriyle karıştırmamak gerekir. Herne kadar büyü tam bir konsantrasyon gerektirse de büyücü bazı ritüel büyüler dışında etrafının farkındadır. Normalhızınnyarısı kadar hareket edebilir vebir saldırıdan kaçmak için büyüsünü feda ederek sonlandırabilir. Ancak bunun sersemlemek, bayılmak gibi "ciddi" sonuçları olabilir". Bir diğer nokta da, büyünün düşmesi için hasar vermesi zorunlu değildir. Yani büyücünün dikkatinin dağılması, ani bir ışık ya da ses patlaması bile konsantrasyon (check bonusları eklenebilir) dağıtıcı unsurlar olarak kabul edilebilir.Ancak grupla dolaşan her büyü kullanıcısı, atak ya da dokunma gerektiren büyüler dışında önce kendi güvenliğini sağlayacak ve partiyi tehlikeye atmayacakkadar sağduyuludur. (Zeka yalnızca bonus büyü için kullanılmaz)...
Ben Giderim,Adım Kalır<br>Dostlar Beni Hatırlasın...
Baron_Sengir
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Baron_Sengir »

Bence ritüelin ortasındaki bir büyücü tamamen savunmasızdır ve vurmaya çalışan kişi blind falan olmadığı sürece zar atmadan vurabilir.Ama savaşın ortasındaysa bi ihtimal fumble olur o da dm tarafından mantıklı bir senaryoyla açıklanabilir.(harbiden saldıran stres olmuştur ne de olsa savaşın ortasında kılıcını savurup vuramayabilir)(yine de çok zor bi ihtimal).Kendimden bi örnek veriim baya büyük bi uçurumun(DM grand canyonun yarısı diye tarif etmişti)üstünden geçmek için yürürken levitate yapmayı denemiştim.(ewet,fly yapamayacak kadar acizdim,var mı???)DM bi iki zar attı ve işe yaradığını söyledi.Tahminen int-dex check atmıştı bilmiom artık.Uzun lafın kısası,herşey sonuçta DM'in insiyatifinde.Arayı iyi tutmaya bakın :D :D
Evil rises,darkness falls...
Estebin
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Estebin »

Yalnız bu durumda tek başına olan bir büyücü (ki büyücülerin hayatı genelde bir yalnızın hayatıdır. Maceracı player karakterleri es geçiyorum bu genellemede.) son derece savunmasız ve acizimsimtrak bir durumda. Büyüyü yapmayı başladığı anda eğer görebiliyorsam ok,hançer, dart falan atarım muhtemelen konstrasyonu koruyamaz, büyüsü bozulur. Yakınındaysam zaten 3-4 saldırıyı dayadım mı o büyü artık iflah olmaz.
Zaten önceden söylediğim saldırı tipine karşı daha cevap gelmedi de. Yalnız başına bir büyücüye hide in shadows ile arkadan yaklaşıp boynuna boğma ipi dolasam ve sıkmaya başlasam büyücü ölmemek için kendisini nasıl koruyabilir? Öünkü konstasyonunu devamlı bozmakta olan boğma ipi haricinde nefes alamaması yani büyü sözcükleri söyleyememesi gibi bir durum söz konusu.
Ben daha bu durumdan sağ çıkabilecek "ölümlü" bir büyücü hayal edemiyorum.
Not: Ölümlü büyücünün tanımını vereyim. Yanında 200den fazla magical item taşımayan. Levelı 30un altında olan ve varolan tüm büyüleri repertuarında barındırmayan büyücü. Ne demek istediğim açıktır sanırsam.
Baron_Sengir
Kullanıcı
Kullanıcı

Post by Baron_Sengir »

Aslında bahsettiğin saldırı tiğine karşı gerçekten pek bişey söylenemez. Bi iki teorim var.
1- bahsettiğin silah ne de olsa bir ip.Sen büyücüyü yere yatırmayı deneyip ellerini sabitlemediğin sürece STR check i iyi tutarsa(ki bu pek olsası değil) senin ellerini açabilir.Dagger ı falan varsa ona ulaşıp şu boğma ipini veya yine elini kesebilir.
2-Ya da belli büyülerin active olması için büyücü belli activision hareketleri seçebilir.(en klasiği "zippo" diyip parmak şıklatıp bir bayanın sigarasını cantrip le yakmaktır mesela)Eleman şanslıysa(ya da bir şekilde tehlikeyi sezmişse)önceden bir büyü yapıp o büyüyü trigger etmesi için buna benzer bi el şıklatma falan seçebilir.E bunu da confuse,feeblemind gibi büyülere seçip o esnada sana yaparsa ve yersen heralde kurtulur.
Aklıma bunlar geldi ne kadar geçerli olur bilmiom...
Evil rises,darkness falls...
MaNiak
Gölge Ustası

Post by MaNiak »

abi büyücü magicmissile yapabilir bunu maximize yapabilir ve diek en az 20 damage vurabilir yaptığı levele göre söledim en minimum bu hemde bunu silentspell feat iyle hiçbişi yapmadan sadece düşünerek ve konsantre olarak yapabilir bir raun bekler nefes tutar sora hırsız bir çılıkla sıçrar:))
gandalfoftheday
Kullanıcı
Kullanıcı

İstisnalar...

Sanırım genel sorunumuz kurallara aşırı bağlı kalmamız. Fantastik dünyada kurallar belirli bir matık çerçevesinde kolaylık ve tutarlılık amacıyla konmuştur ve uzun playtestlerden geçmişlerdir. Ancak ner duruma uyması beklenemez. DM ve inisiyatif sözcükleri sanırım birşeyler ifade ediyordur. (Bunları DM'in kaprisleri sananlar da yok değildir...)

Size iki örnek vereceğim:
1: Katil (assassin) büyücünün arkasından yaklaşır. Hançerini çeker ve büyücü kollarını kaldırdığı anda saplar. Büyücü ona döner ve gülümser. Assassin korkudan hançeri bırakır ve kaçar.
Bu oyunda X3 damage yemiştim ve 3 hp kalmıştı. Büyü yapmadım. Gerek de yoktu...
2: Büyücü 8 saatlik identify'in sonlarındayken meraklı hobbit odasına dalar. (Kapıdan değil. wizard lock vardı.) Büyücü döner. Yüzü siyah bir kuru kafa şeklindedir. Hobbit bayılır.
(Identify'dan sonra cantrip yapınca 3 gün ben de baygın kaldım ama hobbit kardeş artık atımı sulamadan yatmıyor...)

Büyücü? Büyüsü olmadan bile güçlüdür...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Hmm ölmek üzere olan bir büyücü ciğerlerine bir bıçak saplayan hırsıza dönüp ağzından kanlar saçarak bakıp gülümsüyor.

Ben bile kaçardım sanırım bu görüntü karşısında :P

BU gerçekten cesaret gerektiren bir blöfmüş 8O

8)
MaNiak
Gölge Ustası

Post by MaNiak »

biz buna aşmış role play diyoruz ki bunu ancak çok fazla oyun oynamış deneyimi çok yüksek insanlar yapabilir bir keresinde sadece goust saund la bütün bir barı curcunaya katıp çalmam gereken yüzüğü çalıp sonra iyi bir taklitini yüzüğünüzü buldum die götürüp prenses tarafından ödüllendirilmiştim sora şehri terk ettik ve gerekenden fazla exp almıştık çünkü ancak bütün dünya alt üst olduktan sora anladı prenses yüzüğün çalındığını
gandalfoftheday
Kullanıcı
Kullanıcı

olaya bir de bu açıdan bakmaya ne dersiniz?

Büyücünün prime requisite'si neden int'tir?? intelligence iki ana kategoriye ayrılabilir (skills and powers): reason ve knowledge. tabii oyuncunun da biraz yaratıcılık ve zeka katması gerekir oyuna. Kişisel görüşüm, (kişisel not 117'de bulabilirsiniz) en az büyü yapan büyücünün en iyisi olduğudur. Sonuçta büyüyü araç olarak görenler belirli bir seviyenin üzerine çıkamazlar. Aksi takdirde, "haydar aabi, şu kapıya bi hold portal atıver" sendromu oluşabilir. Grup arkadaşlarınız bile neler yapıp neler yapamayacağınızı bilemezse çok daha etkili omlaz mı?
Ortalığa ateş topları yollayan genç arkadaşlara bir tavsiye. Doğru kullanılırsa Cantrip (3E hali değil) olağanüstü etkilidir.
Pekala, bir anı daha: bütün grup dökülürken (ortalama seviye 3-4, yaralanmamış adam yok filan...) karşımıza minotaur çıkardı dm arkadaş. Dünya DL. Yalnızca levitate yaptım. Kutsal ineği şelaleden aşağı bıraktım. (Ki bu büyü kullandığım nadir anlardan biriydi.) Uzun süre yaptığım büyünün ne olduğunu tartıştılar...
Raistlin
Seçilmiş Savaşçı

Post by Raistlin »

Anladığım kadarıyla büyücülüğü zekilikten çıkarıp aynı zamanda gizem ve karizma boyutuna da sokmuşsun, çok takdir ettim Gandalf.
Hiç büyücü oynamadım ve oyunlarımın hiç birinde büyücülerden haz etmedim, ama seninle oynamak büyük bir eğlence olurdu sanırım :twisted:
Post Reply