Batman: Öldüren şaka!

Buyrun huzurumuza ey güzide müdavimler. Eşsiz ve sonsuz dehlizlerinde savrulurken, bırakalım ruhumuzu dinginliğinin tadını çıkarsın...
Post Reply
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Batman: Öldüren şaka!

Post by catboy »

Bugün aldım ve hemen bitirdim. Joker'in flashbackler eşliğinde geçmişinin anlatıldığı tek sayılık bir macera. Batman'in 99 yılında çekilen filminin yönetmeni Tim Burton'ın favor çizgi romanım diye nitelendirdiği Helath Ledger'in Joker karakteri performansından önce eline alıp derinlemesine incelediği (kıyafetini de bu çizgi romandandaki halinden etkilenerek filme aktarmışlardır) Joker ve Batman arasındaki kahraman-kötü adam ayrımını anlatan felsefik diyaloglar içeren muazzam bir çizgi roman.

Ã?nsözünü Heroes dizisindeki Isaac Mendez karakterinin yaptığı çizimlerin sahibi olan büyük üstat Tim Sale'in yaptığı (renk kötü olduğunu da belirteyim, adam muazzam bir çizer bir de!) son sözü de Brian Bolland'ın yaptığı Batman: Öldüren şaka'yı sakın kaçırmayın!

Meşhur bir fıkranın da temel kayanğı bu çizgi romandır. Batman, Joker'e biz böyle birimizi birini öldürene kadar savaşacak mıyız diye sorduğunda Joker aklına gelen fıkrayı anlatır ve Batman'in gülmesini sağlar ve bu aynı zamanda Joker'e insan olarak saygı duyduğu bir sahnedir.

Fıkra söyledir:

Code: Select all

İki deli akıl hastanesinden kaçmayı düşünürler, çatıya çıktıktan sonra biri karşı tarafa atlar ama diğeri korkusundan atlayamaz. Karşıya atlamayı başaran deli fenerini çıkartıp ışık tutarak arkadaşına "ışığın üstünden basarak aşağıya inebilirsin." der. Korkak arkadaşı da yukarıdan bakarak başına hayır anlamında sallar ve söyle der: "Beni ne zannettin? Deli mi? Ya ben tam yolun ortasındayken fenerini kapatırsan ne olacak?"
İşte Batman'i güldüren fıkra bu. Bu çizgi romanda aynı zamanda Jim Gordon, kızı Barbara Gordon, Alfred, İki-yüz, Penguen de yer almaktadır. Zaten Joker herkese bu çizgi romanda özellikle Batman'e herkes bir gün çok trajik ve kötü bir olay yaşarsa kendisi gibi delirebileceğini ispatlamaya çalışmaktadır, bunu da en aklı başında olan bir karakter üzerinden yapmaya çalışacaktır. (Buradaki çoğu sahne Kara şövalye filminde de kendine yer buldu.)

Tabi ki benim beğenmediğim bir kaç olay da oldu. Joker'in flashbackleri çok güzel de bazı olaylar çok hızlı ilelriyor ve Joker'in başına gelen trajik olaylara üzülemeden geçiyor. Hele eşiyle olan olay bana biraz absürd gelmişti ya neyse. Son kısım (her ne kadar Batman'in Joker'i adam yerine koyup sorunları konuşarak aşmaya çalıştığı kısımla, Joker'in buna karşılık o fıkrayı anlatması iyi hoş olsa da) bana pek yeterince çizgi romanının baş kısmı kadar etkileyici gelmedi.

Herkesin alıp okuması gereken bir klasik bir çizgi roman bu! Özellikle Batman ve Joker fanlarına tavsiyemdir. Joker vs. Batman hiç bu kadar derinlemesine olmamıştı, her ne kadar filmdeki sahneler daha aksiyon dolu olsa da! :D
catboy
Site Yazarı
Site Yazarı

Post by catboy »

Ben aklıma gelmişken kendi şahsi düşüncelerime göre belli kategorilere göre notlarımı da vermek isterim. Belki ona göre siz kararıızı verirsiniz alıp almama konusunda. (aslında artık forumda herkes oyun, kitap, film veya çizgi roman için başlık açtığı zaman bir de böyle not çizelgesi koysa fena olmazdı.) :)

Kurgu:9/10
Atmosfer:8/10
Ortam:9/10
Karakterler:9/10
Çizim:10/10

+Joker'in geçmişi hakkında daha fazla şeyler öğrenebilmemiz
+Yan karakterlerin de kurguya renk vermesi (özellikle Jim Gordon ve kızı Barbara Gordon)
+Çizgi romanın şaşırtmacalar içermesi
+Lost dizisi tarzı flashbackler (aslında bu çizgi romanı okuduktan sonra Lost'un bu tekniği bundan etkilenip çaldığını düşünmedim değil! Bu çizgi roman 80li yıllarda yazılmıştı.)
+İlk kez böylesine ciddi başlayan bir çizgi romanın bir şakayla bitirilmesi! (Batman2in bile katıla katıla güldüğü)
+Batman filmlerinin alt yapısını oluşturması
- İki-Yüz karakterine daha fazla yer verilmesini isterdim
- Sonunun başı kadar etkileyici olmaması
- Joker'in bazı falashbacklerinin zorlama durması

Son Not=> 96/100!
Possessed
Site Çizeri

Post by Possessed »

Çok güzel bir inceleme yazmışsın catboy, kutlarım! :clap:

Ben en son İstanbul'a gittiğimde o çizgi romana rastladım ve çizgi romanı nedense almadım, şu anda aklıma geldikçe kafamı duvarlara vuruyorum :(

Arkadaşlarla sinemaya gidecektik, geç kalıyoruz diye çıkardılar beni dükkandan, alamadım... İşin gıcık tarafı sinemaya geç kalmıyormuşuz, 2 saat varmış daha.

Neyse, senin bu yazından sonra acayip gaza geldim, İstanbul'a döner dönmez hemen almak istiyorum.

Joker'in içinde geçtiği en önemli çizgi romanlardan biridir. Hatta senin de belirttiğin gibi "The Dark Knight" filminde bu kaynağı kullanmışlardır. Aslında birçok yapımda buradan esinlenilmiştir. Dünya çapında çok beğenilmesine karşılık ilginçtir ki öyküsünün yazarı çizgi romanı pek beğenmemiş; duyunca çok şaşırmıştım.

Bir Öldüren şaka'yı bir de Frank Miller'ın yazıp çizdiği Kara şövalye Dönüyor çizgi romanlarını almak istiyorum bu aralar. Miller Batman'i çok ilginç yorumlamış diye duydum, alıp okumak isterim. Miller müthiş bir sanatçı.
I am Lord Amean, The King of North, Leader of Zederus..
Post Reply