Avatarımın üstünde ve takma adımın altında açıkça belirtilmiş durumda aslında benim buradaki rolüm
KULLANICI
Yani ben kullanırım. Ha destek deseniz veririm. Gaza felan getirmeye çalışrım ama "Sistem yapacak kişiler listesi"nde adımın bulunmasını istemem. Yani sizin çalışıpta benim kaymak kısmını yemem en işime gelen şekli.
Çok açık oldu sanırım
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
Darkgnome wrote:Avatarımın üstünde ve takma adımın altında açıkça belirtilmiş durumda aslında benim buradaki rolüm
KULLANICI
Yani ben kullanırım. Ha destek deseniz veririm. Gaza felan getirmeye çalışrım ama "Sistem yapacak kişiler listesi"nde adımın bulunmasını istemem. Yani sizin çalışıpta benim kaymak kısmını yemem en işime gelen şekli.
Çok açık oldu sanırım
insanları zor duruma sokma darkgnome
And i still wonder if you ever wonder the same!...
Çalışmalarınızın sonuçlarını heyecan içinde bekliyorum.
Göz alıcı tepenin yerinde artık binalar yükseliyor. Büyük, ulu; ama büyüleyici mi? Sislerin ardından ışığı daha net görürdüm, şimdi, kalabalığın içinde, koca bir boşluktayım.
Eskisi ka
fikir güzel aslında. neticede frpworld'ü kendisi yapan olaylardan belki de en önemlisi dünyasıydı. Ne 3,5 edition ne de 4th edition (4th edition = wow), kesinlikle istediğimiz esnekliği bize sunmaz. Sistem olarak gurps öneririm. tabii kimse bilmiyor, ilgilenmeyebilir, d20 daha piyasaya uygun... bunların hepsi doğru. Bilmeyenlere zevkle öğretirim, ilgilenmeyenler için ise ortam oluşturursak insanlar da gelecektir diye düşünüyorum.
Gurps'u özellikle tavsiye ederim, bence bizim için biçilmiş kaftan.
Androner wrote:fikir güzel aslında. neticede frpworld'ü kendisi yapan olaylardan belki de en önemlisi dünyasıydı. Ne 3,5 edition ne de 4th edition (4th edition = wow), kesinlikle istediğimiz esnekliği bize sunmaz. Sistem olarak gurps öneririm. tabii kimse bilmiyor, ilgilenmeyebilir, d20 daha piyasaya uygun... bunların hepsi doğru. Bilmeyenlere zevkle öğretirim, ilgilenmeyenler için ise ortam oluşturursak insanlar da gelecektir diye düşünüyorum.
Gurps'u özellikle tavsiye ederim, bence bizim için biçilmiş kaftan.
Ben de gurps önerecektim ama kimse bilmiyor diye demediydim. Gurps olması tarafındayım ben de.
biz 3.5 cıkıtığında hala 2 oynuyorduk... 3.5 ben bu sitede öğrendim..
öğrenilir.. sonucta oyun oynarken.. rp ler konuşacak..
karekter yaratmada zaten büyük bir esneklik var.
sitedeki calışmalar bende şu anda kağıt üzerinde..
en yakın zamand bilgisyar ortamına geçirdiğimde sana da atarım efla bu arada ben ankardyım..bir ara görüşür konuşuruz bu konuları olmadı..
çünkü.. baya bir fikrim var seninde ilgini çeke bilir..
sitedeki aktif kulanıcı sayısını artıracak ve düzenli bir rp yapıalacak şeyler
bence bu siteye sitee dışı rp ler bir şey katmaz..
onlar bence site rp lerinin yanında garnatür olmalı
sistem e gelince. Sistem oturduğunda zaten oto şekilde kendini yönetecektir.
Saygılarımla..
Ã?LÃ?M NEREDEN VE NASİL GELİRSE GELSİN!!! Savas Nağralarmız kulakdan kulaga yayilacaksa ve silahlarimiz elden ele gececekse ve baskalari silah sesleriyle,savas ve zafer narâlariyla cenazelerimize agit yakacaksa Ã?LÃ?M HOS GELDİ SEF
.
Ben bu site içi RP olayını tam olarak anladığımdan emin değilim. Rol yapma alanında oyun kurmaktan başka, sitenin herhangi bir bölümüne yorum yaparken filan bir karakteri konuşturarak mı yapılıyor? Ã?rneğin bu yazdıklarımı şöyle mi yazacağım site içi RP başlayınca:
Dwaxer bu site içi RP olayını yine anlayamamıştı. Zihninin çeperlerine çarpan soruların yankıları, bilinmezlik vadisindeki bilinçaltına kadar gidiyor, hayalgücü toteminin başında dua ederek, bir imgelemn oluşması için ilham tanrıçasına yalvarıyordu adeta...
Böyle mi yazacağız bundan sonra? Çok şairane ve hoş bir şey. Benim naçizane oynattığım oyunlarda bu kadar emek gösterip beklenenin ötesinde bir şeyler, şatafatlı bir diyalog, emek verilmiş bir tasvir yazana ben direk exp ödülü veriyorum ama aylardır pek fazla böyle bonus dağıtamadım işin gerçeği.
Eğer böyle bir akım başlarsa ben de seve seve katılırım, zaten oyunların da çoğuna katılıyorum. Bunun için illa ki bir sistem gerekiyorsa yine en güzeli bence D&D3,5 Pathfinder olayını da tavsiye ederim, tek kitapta hallolur işler. (yani hâlâ tam bilmiyorum yaşamadığım için o dönemleri) Ancak bu anlattığınız şekilde pek de öyle kurallar kitabına ihtiyaç yok gibi; yani sanki hemen her şey yazarın duygularını ifadesiyle ilgili. 40 yılda bir combat filan oluyorsa da, çok da ayrıntıya girmeden birkaç zar atılarak ve göz kararı bir bonusla sonuçlar "Tanrı" hakemler tarafından belirleniverir. Yalnız böyle savaşlar olup da, "Dwaxer fireball'u yedin rahmetlik oldun, banladık seni, yeni bir nickle siteye üye olabilirsin!" şeklinde mi olacak? Amanaa!
Edmond gülümseyerek Dwaxer'a baktı, bir Elf olduğu için yaşlanmasına rağmen genç kalan Edmond, Dwaxer'dan genç görünüyordu, ama işin aslı o neredeyse 3 yaşına basacaktı!
"Hayır, aslında Diyarda RP yapmak her zaman serbest, fakat Diyar içi RP'deki karakterlerine o kadar bağlanmışlardı ki üyeler, artık Cilveli Keçi Hanı'nda bile muhabbetleri RP şeklinde yapıyorlardı. Yani istesen yine yapabilirsin.Diyar içi RP'ye gelince, orada bir FRPWORLD diyarı vardı ve bütün oyunlar aynı diyardan ilerliyordu, oradaki bir karakterin diğer bir oyuna sıçrayabiliyordu."
Çok konuşmuş ve yorulmuştu.Ama bilgeliğini tattırması gerekiyordu.Kukuletasını kaldırmadı, onun Fireball Edmond olduğunu ve bir katil olduğunu bilmelerini istemiyordu.
"Ayrıca karakterin asla diğer başlıklarda ölemez, savaş da olmaz kolay kolay, savaşlar ancak Diyariçi Rol Yapma Alanı'nda olur.Oralarda kurallar zarlar devreye girer.
Ayrıca Büyücülük Kulesi Savaş Karargâhı gibi bölümlerde de RP yapılır."
Sustu.
I always knew I was a star And now, the rest of the world seems to agree with me.
The reason we're successful, darling? My overall charisma, of course.
I never thought of myself as the leader. The most important person, perhaps.
Gurps sistemine karşıyım, her ne kadar sınırsız bir sistem olsa da, statların oyuna katkıları falan bazı aşırı dengesizlikler var, puan oynamaları bir çok şeyi etkiliyor. Nispeten 3.5 ed da rahat ve zengin bir içeriğe sahip, hem ele alacağımız orta çağ temalı oyunları ele alıyor zaten. Pathfinder gibi yeterli testplay yapılmamış sistemleri de bir zahmet sitemiz kabul etmesin.
Aşırı 3.5 taraftarı gibi görünüyorum sanırım değil mi, ama yine de en uygunu o gözüktüğü için böyle konuşuyorum. Umarım anlayışla karşılarsınız.
Saygılarımla...
Bütün bu tapınak, kule, han vs. etkin hale sokmamız gerek. Fakat tüm bölgelere birisini bile versek sayımız yetmezken, eğer herkes kendi bölgesiyle ilgilenirse başlıklar açılır ama hiç cevap gelmezmiş gibime geliyor. Birisi kuledeyse savaş karargahında ne işi var gibi. Daha fazla aktif kullanıcıya ihtiyaç var.
AlenthasLeasess wrote:Bütün bu tapınak, kule, han vs. etkin hale sokmamız gerek. Fakat tüm bölgelere birisini bile versek sayımız yetmezken, eğer herkes kendi bölgesiyle ilgilenirse başlıklar açılır ama hiç cevap gelmezmiş gibime geliyor. Birisi kuledeyse savaş karargahında ne işi var gibi. Daha fazla aktif kullanıcıya ihtiyaç var.
Bende buna katılıyorum sitede bulunanlar hep aynı insanlar. 10 bilemedin 15 kişi varız. Gerisi boş. bunuda göz önünde bulundurmak gerek
Kişi sayısını bilmem ama site içi rplerle beraber mesaj sayısı kesinlikle artar. Kaldı ki önceden de o bölümlerin hepsi birden tam olarak aktif değildi. ZAman zaman farklı bölümlerin aktifliği göze çarpıyordu.
Bir dönem savaş karargahı bir dönem tapınak çok aktif olabiliyordu örneğin. Paladinler mesela genelde Hem tapınakta hem savaş karargahında aktif oluyorlardı. Onun çok fazla sıkıntı oluşturacağını sanmam.
Forum mesajları karakterlerin ağzından olacak diye bir şey yok o noktayı çok açık anlatamamışım sanırım. Biz oyun oynarken sadece rplerde karakterimizle konuşuyorduk. Fakat han gibi bölümlerde karakterlerin de bir sosyal yaşantısı olduğundan onların da sohbetleri oluyordu tabi..
Hatta zamanında akşamları sitenin chat bölümüne giriyorduk. Orayı bir han gibi düşünüp handa oturup sohbet ediyorduk. Bir çeşit basit rpydi o da...
şimdi nasıl bir diyar olması gerektiği ve hangi sistemin kullanılması gerektiğine odaklansak tekrardan, daha iyi olabilir. Ben aslında diyarın tarihini tamamen boş vermeyerek bir şeyler yapmamızdan yanayım yani yeni bir diyar olsa bile eskisinden karakterleri en azından miras alırsak kendimize ait kültürü korumuş oluruz. Hem benim gibi sitenin eskileri de zaman zaman karakterlerinin adı bir yerlerde geçerse mutlu olurlar =)
Chaos is the law of nature,
Order is the dream of man.
Diyar içi RPler, "Rol yapma alanı" ana başlığının altındaki oyunlar oluyor. Aslında site içindeki RPler ile Diyar içi RPleri biraz değişikti.
Ben diyar RPsine katılmadan çok öncebazı başlıklarda, Darkgnome yani nsanları tersleyen ve bilimin(!) üstün yoluna çekmeye çalışan gnom mucit olarak konuşuyordum. Kendi seçtikleri rollerine uygun olarak, beni azarlayan barbarlar, aşağılayan lichler ve bıyık altından gülen hırsızlar (...) oldukça çok olmuştu. Ancak o zamanlar sitenin tarzı farklıydı. Aslında ara döneme göre şu anki şekilne daha yakın.
İlk attığım mesajlardan birinde büyücülerin kulesi, rahiplerin tapınağı varken neden mucitlere teknoloji kalesi gibi bir başlık açılmadını sormuştum. Cevabını zaten bilmeme zağmen sadece geyik olarak açılmış bir başlıktı ve diğer herkeste katılmıştı. Zamanla site daha ciddileşip olgunlaştıkça (!) ,eski sisteme alışık olan kişilere, bu tip konuşmaların yerinin cilveli keçi hanı olduğu konusunda uyarılar üst üste yağmaya başladı. Ardından sitenin bu olgunlaşma sürecine (!) katkıda bulunanlar bir frp sitesinde en çok mesaj atılan yerin cilveli keçi hanı olmasının ne kadar vahim bir durum olduğu konusunda dert yanmaya ve siteye giren kullanıcıları suçlamaya başladılar.
RP alanında RP'ye sadece firble işi sebebiyle, bir sğreliğine DM'liği bırakacağı zaman benim bakmamı rica ettiği için girdim. Sonra da ustalık sınavına, DM olmak için "illaki" usta olmak gerektiğini öğrendiğim için girdim. şu anda girse hepinizin rahatlıkla geçeceğine inandığım bir sınav ile usta oldum. Tam o sırada da Firble geri geldi!
Bunları uzun uzun neden anlattığımı alttaki paragrafta açıklayacağım.
Diyar RP'si çok ciddiye alınan bir konu haline geldi. Sadece ustalar DM olabilir olayı yüzünden Firblenin bıraktığı hikaye ben ustalık sınavını alana kadar bekledi. O RP'nin ilerlemesini bekleyen onca insanla beraber. Bunun kötü olduğunu düşünenler, başka bir RP'de tek bir geceyi geçirmek için aylarca bekleyen kişilere sorsunlar bakalım nasıl bir histi.
Diyar RP'sinde sürekli yaşayan bir karakteriniz oluyor. Bu karakter bir hikayeye girdimi o hikaye, mesajların gecikmesi gibi sebeplerden, yavaş ilerliyor ise seviye bile atlamazken, diğer taraftaki bir karakter art arda katıldığı hikayeler ile hop-hop seviye atlıyor. Sonra tabiiki mesajını geciktirdiği için birbirine kızan, siteye uğramadığı ve oyunu yavaşlattığı için nefretle anılan kullanıcılar orataya çıkıyor. Bunun da ötesinde buna sadece kullanıcılar değil sitenin adminleri de katılınca çorba oluyor ortalık.
Zaman, Eflanın daha basit bir hancı olduğu zamanlardı. Tanrılar (Adminler) mantar gibi bitme özelliğine sahiplerdi. Hepsi de (RP içinde) kendi kampanyasını yürütme kararındaydı. E yaptıkları da kendilerine inananlara bazı avantajlar vermek oldu. Oyunda dengesizcesine güçlenmeye sebep olan bazı yetenekler filan falan. Seçim öncesi Türkiye'yi izler gibi gelişmeleri izliyordum!
Rol yapma alanının güzel olduğu kadar, fena tarafları da var.Ha güzel bir şey üretilebilirse "Rol yapma alanı (Diyar Ötesi)" ana başlığındaki pek çok oyun, pek tabiiki diyarda da oynatılabilir ve daha da güzel olabilir. Ã?ünkü o dünya gerçekten bizim dünyamızdır ve rolümüzle bir şeyleri değiştirme gücünüz vardır. Forgotten realms'de oynarken kesinlikle böyle bir hava yakalayamazsınız. Ama bunu yaparken dengeyi kaçırdığınızda çok can sıkıcı diyaloglar ile karşılaşıyorsunuz.
Siz saatlerce güzel bir rol yazayım diye kasarken, "Daldım!", "Kestim", "Fireballlll!" diye bağıran kullnıcıların hızla seviye atladığını görüyorsunuz.
Ã?nünüzdeki bir olaya en yakın kişi siz iken, sırf 1 gün giremediğiniz için 10 kişinin müdahalesi ile bozulduğunu görüyorsunuz. Sürekli devam edecek karakteriniz için gerçekten de üzücü şeyler oluyor bunlar. Hele daha da kötüsü, bir kasaba tek bir kişinin rolü üstünden dönüyorsa ve etrafınfaki herkes onu bekliyorsa ve, ve o kişi kolu kırıldığı için siteye yazmakta sorun yaşıyorsa ve, ve, ve 1 hafta boyunca bilgisayarı başında onun cevabını bekleyen kişiler tam da onun girdiği gün girmemişlerse ve, ve, ve, ve kasabayı yönecetecek kişi işleri yüzünden her rol atana cevap yazamıyorsa ve kasaba kara delik, lanet, içine giren herkesi yavaşlatan bir büyü gibi kendisine kişileri çekiyor ve orada hapsediyorsa.... artık Rol yapma alnından kurtulası geliyor insanın. Daha da ilerisi artık karakterinden sıkılmış ve bir süre onunla ilgilenmek istemeyen kişilerinde kurtuluşu olmuyor. Ã?ünkü herkes senden rolünü yapmanı bekliyor. Sorumluluk duygusuna lanet olsun!
Rol Yapma Alanı(Diyar Ötesi) bu konuda gerçekten ilaç gibi geldi. DM'ler gerektiğinde oyundakiler ile anlaşıp oyunu bir süre durduruyorlar. Gerektiğinde tekrar başlatabiliyor, karakter üstünde istedikleri gibi değişiklik yapabiliyorlar, oyuna kendi hayallerinde bazı ekler koyabiliyorlar ve bu yaptıkları için hiç kimseye rapor vermiyorlar.
Diyar RP'si çok fena bir şey olabiliyor. Bu sebeple öyle gaza gelip, süper olacak demeden önce bir düşünün. Küçükten başlayın bence. Sistemi olabildiğince serbest olabilecek bir şekle getirin. 3.5 sistemi aslında hiç bir şeye uygun değil bence. Forumda RPlerde 3.5 sistemini gerçek anlamda kullandığımız hatırlamıyorum bile.
Yaptığı her hareket ve aldığı her küçük artı için rollerini sonuna kadar yaptıran bir meleran tarzı sistem bence daha iyi olur. Size sadece öneri sunuyorum. Sonunun hiç de iyi olacağını sanmadığım bir girişim için çalışmak istemiyorum.
Emin olun yapıcı ve yıkıcı eleştirilermi sonuna kadar veririm ama daha çoğunu değil. Onca emeğinin heba olduğunu gören sadece efla değil bütün siteydi. Efla belki de bunu en kötü şekilde gördü. Ama olayın üstüne pek çok kişi onun yarısı kadar bile bu sitede tutunamayıp ayrıldı. Tüm o olaylar sadece Rol yapma alnından kaynaklanmadı. Sitede daha başka olaylar ardı ama bu onlara adeta tuz, biber oldu!
Meleran sistemi en azından "Aldım ve atıma atlayıp kaçtım!"cıların önünü tıkayabilecek ve insanları adam gibi rol yapmaya sevk edecek bir sistem. Diyar içinde de bu sisteme ek olarak belli olaylarda Dm'nin mesajı sonuna 3 gün içinde atılan mesajların güzelliğine ve diğerleri ile karşılaştırıldığında olması en mantıklı gelenin mesajının geçerli olacağını belirten bir "3 gün; ..tarih.." ibaresi iyi olabilir.
Eskisi ka
Efla wrote:
şimdi nasıl bir diyar olması gerektiği ve hangi sistemin kullanılması gerektiğine odaklansak tekrardan, daha iyi olabilir. Ben aslında diyarın tarihini tamamen boş vermeyerek bir şeyler yapmamızdan yanayım yani yeni bir diyar olsa bile eskisinden karakterleri en azından miras alırsak kendimize ait kültürü korumuş oluruz. Hem benim gibi sitenin eskileri de zaman zaman karakterlerinin adı bir yerlerde geçerse mutlu olurlar =)
Zaten öyle olacak gibi gözüküyor, sitenin rp tarihini bir kenara atamaz kimse, eskiden olanlar yaşananlar biraz etkileyecektir muhtemelen.
Ben bir de gnomcuğuma cevap vermek istiyorum; açıkçası ileride yapacağımız her şeyin bir olumsuz tarafı olacaktır demek istiyorum.